Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Black Stone Heart - Michael R. Fletcher

Obsidian Path 1

Belki de hiç karşılaşmadığınız kadar şerefsiz (gerçekten şeref yoksunu) bir baş karakter, ona korkunç seçimlerini sorgulatan ve bir yere kadar durduran bir kadın, o korkunç seçimleri daha da ileri götürmesini sağlayan ve hatta bu yönde onu manipüle eden başka bir kadın ve bolca -bolca!- kan, gore ve bilimum iç kaldırıcı seçimlerle dolu bir kitap ilginizi çeker mi?

Uzun yıllar boyunca içgüdüsel bir açlıktan başka bir şey hissedemeyen ve çevresinde canlı ne varsa onlarla beslenen K. sonunda basit bir bilince kavuştuğunda kim olduğuna ve içinde bulunduğu duruma nasıl geldiğine dair hiç bir şey hatırlayamadığını farkeder. Parçalanmış hafızasına kavuşmak için çıkacağı yolculuk onu eski düşmanlar ve onlardan daha da tehlikeli eski dostlarla karşılaştırır. Geri alacağı her parça için kendisiyle savaşmalı ve bunu insanlığını kaybetmeden yapmalıdır…

Hikayemiz sade, bazı eski oyuncular için tanıdık temaları barındıran ve pek kafa yormayan türde. Kitap boyunca olacak olayları kestirmek zor değil, ama baş karakter (kahraman demeye dilim varmıyor, isminden dolayı kısaca K. diyelim) hafızasına kavuştukça ortaya çıkan vicdan muhasebelerini okumak ve bencilliğin hangi kisvelerin altına saklanabildiğini gözlemlemek asıl okuma motivasyonu sayılabilir.

Kısa sayılabilecek bir kitap ve kendini okutuyor. Hikaye ilerlerken biz her “tamam burada duracak, daha fazlasını yapmaz artık” dediğimizde K. yaptığını kendi içinde haklı çıkararak daha da beterini yapmaya devam ediyor. Oldukça kasvetli bir eser ve sizi de yavaş yavaş karanlığına çekmeyi başarıyor. Bir yerden sonra K.'ye hak vermeseniz de seçimlerini mantıklı bulabiliyorsunuz.

Yaratılan dünyaya dair pek bilgi verilmiyor bu kitapta, keza büyü sistemine dair de. Çok fazla karakter barındırmayan kitap karakterimizin ağzından yazılmış ve anlatım yeterince akıcı, dili de ağır değil. Takıldığım bir nokta karakterin olan bitene fazlaca çabuk uyum sağlayabilmesi. Her ne kadar geçmişinden kaynaklansa da ahlaki ikilemlerinin içini biraz boşalttı benim gözümde. Diğer nokta ise kitabın sonlarına doğru iç mücadelenin tekrara düşme hissiyatı vermesi.

Tanıtım yazısında da belirttiğim üzere herkese hitap eden bir seri değil ama fantastik severlerin en azından şans vermesi gerektiğini düşünüyorum. Dilimize çevrilmesine çok da ihtimal veremiyorum, sadece kan ve goredan dolayı değil ama ahlaki ikilemlerin çokluğu ve ciddiyeti yüzünden genç arkadaşlara tavsiye edilecek bir kitap değil.

Son çeyreğin biraz durağan olmasından dolayı 7.5/10 veriyorum ama kesinlikle devamını da okuyacağım ve yazarın da daha iyiye gideceğini düşünüyorum. Henüz olayların sadece yüzeyini kazıdık ve ufukta verilecek devasa bir savaş var.

@isos81 Normalde kararsız kalmam ama bu seri senin zevkine hitap eder mi bilemedim, bana hitap edip etmediğine bile karar veremedim ilginç bir şekilde. Sırf şu ikilem için bile bi şans verilebilir. :sweat_smile:

26 Beğeni