phlebas’ı hatırla
kitabı yeni bitirdim, culture serisi çok dillendirilen merakla beklenen bir seri, ben de o rüzgara kapılıp çıkar çıkmaz almıştım kitabı, yazarın daha önce Cebirci’si ile çok cebelleşmiş ama yenilip yarıda bırakmıştım, bu da zor bir okuma tecrübesi oldu.
Kültür, yapay zeka ve insanlardan oluşan ve galakside hatırı sayılır ağırlığı olan ateist bir uygarlık, başka bir uygarlıkla, kapakta resmedilen İdirlilerle olan savaşlarının küçük bir cephesine şahitlik ediyoruz; idirlilerin emrinde savaşan bedenini başkalarının şekline sokabilen bir Değişçin ana karakterimiz, kendisi idirlilere ölüp bitmese de yaşamı ve anlamını yok ettiğini düşündüğü için kültürden nefret ediyor…
seri için anlatılan din, ateizm, yaşam, yapay zeka üzerine bakış açılarıyla dolu beklentisiyle kitaba başlamıştım, en azından bu kitapta herhangi bir felsefi derinlik yok ama evren inanılmaz ve gözünüzde canlandırabilin diye de oldukça detaylı anlatılmış, 600 sayfalık kitabın 400 sayfası durum tasvirleriyle dolu, 10 saniyelik bir olayı 2 sayfa okuyabilirsiniz, evren tanıtımı dışında oturup kitabı düşündüğümde, tek paragrafla ne oldu, neden oldu, nasıl oldu sorularına cevap verebileceğimi farkettim, at dünyayı 600 sayfa benim için tek paragrafa sığıyor yani, anlayacağınız çok sıkıldım
kitabın sonunda idir-kültür savaşı ile ilgili bir özet bölümü var, keşke başta okusaydım, konuyla ilgili önemli herhangi bir spoiler içermediği gibi tarafları özellikle de kültür’ü biraz daha iyi tanımanızı sağlıyor, bu kitap için geçti artık darısı diğer kültür kitaplarına 
çeviri konusunda ithaki çok eleştiriliyor, hiçbir kitaplarının orjinallerini okumadığım için bu konuda yorum yapamam ama benim için düzeltisi ve editörlüğü çok sorunlu bir yayınevi, son birkaç kitaplarında (kızıl mars, ben kirke ve phlebas’ı hatırla ) bu durum oldukça düzelmiş, burda da çok az anlam ve yazım bozukluğu vardı, yanlış hatırlamıyorsam düzeltiyi yapan Alican Saygı Ortanca. kendisine teşekkürler,
tavsiye eder miyim, gerçekten sıkıcı kitap, tabiri maruz görün ittire ittire okudum; harika bir evren ve o evrenin içinde çok iyi kurgulanmış, gerçekliklerine ikna olacağınız uygarlıklar var, nedenlerini ve boyutlarını anlayacağınız bir savaş var ama… her zaman bir ama vardır :P… ne olay ne karakter bazında derinliği yok, az da olsa bağ kurabildiğim tek karakter 2.bölümde dahil olan bir dron, yine de okuduğum için pişman değilim, seriden gelecek diğer kitapları da alır okurum
bir de kapak, o kapak nedir ya, metroda çantadan çıkarmaya utanıyordum resmen