Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Bu tür ile ilgili tavsiyeniz var mı?

1 Beğeni

Christophe Galfard - Evren Avucunda
Lawrence Klauss - Hiç Yoktan Bir Evren
Carolyn Collins Petersen - Evren 101

Kitaplarını önerebilirim.

4 Beğeni

Teşekürler.Listeme ekledimç

1 Beğeni

Kitap: Wardstone Günlükleri 2 - Hayalet’in Laneti
Özgün Ad: The Wardstone Chronicles 2 - The Spook’s Curse
Yazar: Joseph Delaney
Yayın: Tudem
Çeviri: Kerem Işık
Kapak Resmi: David Wyatt
Sayfa: 320

Karakterler: Bir yedinci oğul olan babasının yedinci oğlu olan, Hayalet John Gregory’nin altı aylık çırağı, on üç yaşındaki Tom (Thomas J. Ward) • Hayalet’in kırk yılı aşkın süredir konuşmadığı, Horshaw’da rahiplik yapan kardeşi Peder Gregory • Genellikle görünmeyen, bazen de iri, kızılımsı bir kedi biçimi alan, Hayalet’in hizmetkârı olan öcü • Priestown Katedrali’nin altındaki yeraltı mezarlığında yaşayan kötü ruh Zehir • Hayalet’in Priestown’da yaşayan ve çilingirlik yapan kardeşi Andrew • Cadı avcısı, yargıcı ve celladı olan zalim işkenceci Sorgulayıcı • Sivri burunlu ayakkabıları ve Kemikli Lizzie’nin yeğeni olan, Tom’un yaşlarındaki güzel Alice • Priestown’da yaşayan, Hayalet’in kuzeni Peder Cairns • Priestow katedralinde bahçe işleriyle uğraşan Birader Peter

Özet: Hayalet’in Horshaw’da rahiplik yapan ve kırk yılı aşkın süredir konuşmadığı kardeşi Peder Gregory deşici türünden bir öcü saldırısı sonucu ölür. Hayalet ile çırağı Tom, cenazesinin kaldırılacağı Priestown kasabasına doğru yola çıkarlar. Ama çok tehlikeli bir iş yapmaktadırlar. Çünkü kent kiliselerle dolu bir din merkezidir ve rahipler hayaletlik mesleği ile uğraşanlardan hiç hoşlanmamaktadırlar. Ayrıca acımasız engizisyoncu Sorgulayıcı da kente gelmiştir. Bütün bunların yanında Priestown Katedrali’nin mahzenlerinde bağlanmış (yani dışarı çıkamayacak biçimde hapsedilmiş) durumda olan Zehir adlı çok eski bir deşici kötü ruh da yavaş yavaş güçlenmektedir. Hayalet’in Priestown’a gitme nedeni yalnızca kardeşinin cenaze törenine katılmak değil, Zehir’i de yok etmektir…

Kitabın 50 ve 51. sayfalarında Hayalet, din ve Tanrı hakkındaki görüşlerini çırağı olan Tom’a anlatıyor. Sözlerinden Hayalet’in yani John Gregory’nin bir dine ve dinlerin anlattığı türden bir Tanrı’ya inanmadığını anlıyoruz. Ama Hayalet dinlerden bağımsız ve özü kavranamayan bir Tanrı’ya inanmakta ki bu da onu bir “deist” yapıyor. Daha önce kimi yorumlarda kitapta ateist düşünce olduğunu, Hayalet’in de bir “ateist” olduğunu okumuştum ama 50 ve 51. sayfalar "deizm"den söz ediyor…

Bu kitap bence çocuklar için yazılmamış. Özellikle engizisyon mahkemesi ânının ve işkenceye uğramış insanların betimlenmesi çocuk zihnine uygun değil. Demek istediğim kitabın “çocuk kitabı” olarak tanıtılmaması gerektiğidir…

14 Beğeni

Ağzınız bal yesin :smiley:

1 Beğeni

Vizeler bitti ve ben sonunda kitaba başladım. 70 sayfa geride kaldı ama şu ana kadar olayın ne olduğunu anlayamadım. Çok karışık bir anlatımı var. Henüz bırakmayı düşünmesem de anlamlandıramadığım bir hikayeyi okumaya da niyetim yok. (Halbuki kapağı çok güzel.Hep bunlar aldatıyor hep.)

11 Beğeni

Doris lessing okumuş olan var mı? Beşleme ve üçlemesi çevrilmiş dilimize ama hakkında pek yorum yok.

2 Beğeni

Sinan Canan’ın Digital Çağda İnsan Kalmak isimli kitabına başladım en son. Şu ana kadar ilginç gidiyor diyebilirim.

image

6 Beğeni

tarihçi kitap ile ilgili görsel sonucu

Elizabeth Kostova - Tarihçi’ye başlayacağım bugün. Kitaplıkta okunmayı bekleyen kitaplar arasında çoktandır duruyordu :slight_smile:

8 Beğeni

images

2019’a Gazap Üzümleri ile giriş yapmıştım. Aynı şekilde 2019’dan da yine John üstadın çok daha değerli külliyatı ile çıkış yapacağım. Ağır ağır zevkini çıkararak okuyacağım.

9 Beğeni

Forumdan bir arkadaşın yorumuyla başladım 80 sayfa kadar okudum ben de. Herkesin aklında, listesinde bi yerde varmış Tarihçi :grinning:

5 Beğeni

Yine PKD yine müthiş bir kitap. “Gökteki Göz” okuduğum 5. Kitabı oldu. Yalan söylemek istemem. İlk 80-90 sayfada ne oldu ne bitti anlayamıyordum ama sonrasında o kadar beğendim ki anlatamam. Bazı arkadaşlar başlangıç için bu kitabı öneriyor fakat az çok yazarın kafa yapısı, anlatış tarzını kavrayabilmiş biri olarak ben bu kitaptan başlanmasını istemem. Çünkü baştaki o “ne oluyor şimdi” duygusu bilmeyen kişiyi uzaklaştırabilir. Ama arkadaşlar kesinlikle hayatınız da bir kere de olsa PKD okumanızı tavsiye ederim. Beğenmezseniz hiç sorunu yazarda aramam sizde bir sıkıntı vardır mutlaka :grin:

images%20(8)

Uzun zamandır romanlara daldığımdan araştırma alanında bir kitap okumamıştım. Kısa ve çok satanlar da sıkça rastladığım "Şehvetiye Tarikatı"nı okuyayım dedim. Genel olarak ülkemizde şeyh, tarikat, din konularında insanın manevi değerlerini nasıl istismar edildiği gözler önüne serilmiş. Dini duyguları sömüren bu insanlar, cahil insanları nasıl kandırdıklarını görüyorsunuz. Kitabı okurken “bu kadar da olmaz” dediğim bir çok yer oldu ama okuyup bu şarlatanlara kanan zavallı insanlara bir yandan da çok üzüldüm.

15 Beğeni

Badeci şeyh in sır odası adlı bir kitap var .Ona da bir bakabilirsiniz.

3 Beğeni

image
Gölgesizler’i okudum. Böylece yazardan toplam da 2 kitap okumuş oldum.

Bu kitapla birlikte yazarın anlatım tarzına hayran kaldım. Ne kadar güzel cümleler kurmuş yazar. Kitabı okurken ve kitabı bitirdikten sonra da aklımda tek bir soru belirdi, “Yazar bu kitabı yazarken ne kullanıyordu?”. Ayık kafayla bu kitabın yazılmasını neredeyse imkansız buluyorum. Kitap hakkında daha fazla yorum yapmama yetecek kadar felsefi bilgim olmadığı için yorumumu burada noktalıyorum.

Kitap sağlam felsefi altyapısıyla ve karmaşık kurgusuyla Türk Edebiyatı’nın en iyi kitaplarından birisi olarak adlandırmayı hakediyor. Kitabın filmini izledikten sonra kitabı bir daha okumayı düşünüyorum, bir kez okumakla anlaşılacak bir kitap değil.

13 Beğeni

2004 ya da 2005’ti ilk çıktığı zaman okumuş hoşuma giden sürükleyici bir kitap olmuştu. Hoşunuza giderse Jasper Kent’in Danilov Beşlemesini de öneririm.

3 Beğeni

Olağanüstü güzellikte bir roman. Bu kitabı yaklaşık üç sene önce soğuk kış günlerinde soluksuz okumuştum ve okurken sıcacık hissetmiştim. Steinbeck’in betimlemeleri o kadar güzeldi ki her sayfada gözlerim doluyordu. Bilmiyorum, aşırı duygusal yaklaşıyorum bu kitaba karşı, elimde değil. Şu an sizin yerinizde olmayı çok isterdim.:pleading_face:

3 Beğeni

Rüzgarın Adı- Patrick Rothfuss

İlk defa bir kitap hakkında yorum yapmakta bu kadar zorlanıyorum. Neredeyse hiç kusuru yok. Oldukça akıcı. Fazlasıyla yaratıcı. Yer yer Yerdeniz serisinden esinlenilen yerler olduğu belli de olsa, Ursula bile takdir etmişken anca saygı duyulabilir.

Puanım 9,5/10

11 Beğeni

Kitap: Wardstone Günlükleri 3 - Hayaletin Sırrı
Özgün Ad: The Wardstone Chronicles 3 - The Spook’s Secret
Yazar: Joseph Delaney
Yayın: Tudem
Baskı: 2016 Temmuz, 5. basım
Çeviri: Kerem Işık
Kapak Resmi: David Wyatt
Sayfa: 328

Karakterler: Bir yedinci oğul olan babasının yedinci oğlu olan, Hayalet John Gregory’nin çırağı, on üç yaşındaki Tom (Thomas J. Ward) • Sivri burunlu ayakkabılar giyen, cadı Kemikli Lizzie’nin yeğeni, Tom’un yaşlarındaki güzel Alice • Tom’un ustası, altmış yıldır hayaletlik yapan John Gregory • Hayalet’in eski ve başarısız çırağı Morgan • Hayalet’in gençken âşık olduğu lamia cadısı Meg Skelton • Hayalet’in Adlinton’da yaşayan hayatta kalmış tek erkek kardeşi, çilingir Andrew • Tom’un annesi • Tom’un babası • Eski tanrılardan, adı “Kışın Efendisi” anlamına gelen Golgoth • Adlington’ın kuzeyindeki Moor View Çiftliği’nin sahipleri olan yaşlı Bay ve Bayan Hurst

Özet: Tıpkı bir “hayalet” gibi giyinmiş olan bir adam, Hayalet’e iletmesi için Tom’a bir mektup bırakır. Adam ona ait olduğunu iddia ettiği bir "şey"i Hayalet’ten geri istemektedir… Hayalet John Gregory ve çırağı Tom Ward kışı geçirmek üzere Hayalet’in Anglezarke’daki kışlık evine giderler. Fakat Hayalet, kışı geçirmesi için Alice’i yaşlı Bay ve Bayan Hurst’ün çiftliğine bırakır. Bay ve Bayan Hurst Hayalet’in başarısız olmuş eski çırağı Morgan’ın üvey anne babasıdır ve kitabın başında Tom’a mektubu bırakan kişi de odur. Hayalet’in kışlık evine vardıklarında Tom bir sürpriz’le karşılaşır. Hayalet’in gençlik aşkı olan lamia cadısı Meg Skelton bu evde yaşamaktadır…

Bu kitabı da önceki ikisi gibi beğendim. Bir önceki kitapta olduğu gibi bu kitapta da Hayalet, din hakkındaki görüşlerinden söz ediyor (296. sayfa). Deizm tarzındaki bu açıklamalar elbette yazarın kendi düşünceleri (sunuluş tarzı da oldukça mantıklı) ve bence Joseph Delaney, serüvene kendini Hayalet karakteri olarak yerleştirmiş durumda…

Wardstone Günlükleri’ne kısa bir ara verip Çağlayan Yılmaz’ın “Gökkurt” adlı romanını okumayı düşünüyorum. Yanlış hatırlamıyorsam bu romanda da fantastik unsurlar olduğu söyleniyordu… Bakalım; okuyup öğrenecez…

11 Beğeni

Ekran%20Al%C4%B1nt%C4%B1s%C4%B1
Ara tatilin ilk kitabı Ursula K. Le Guin’in Dünyaya Orman Denir’i olsun mu olmasın mı derken, yine O’na düştüm, H.G Wells affetsin. :upside_down_face:
Kitap listemin dışında, aklımdaki çok başkaydı. Yakın zamanlarda okuduğum Mülksüzler’in gölgesinde kalır korkusuyla bir süre ertelemeyi düşünmüştüm; hiç öyle olmadı, aksine kıyasıya kapıştılar.

1970’lerde müthiş bir öngörüyle yazılmış bir romanın günümüzdeki ekolojik bozgundan bu denli haberdar olması şimdiki dünyamızdan ne kadar uzakta ise -ki Ursula ile alıştık bu duruma- doğal seçilimden geçmiş olanların kolonileşme macerası tahminimizden çok daha yakın demektir.

Yine iki gezegen söz konusu kitapta. Büyük bir arzuyla tahrip ettiğimiz düzeni, kıydığımız ormanları, yerine koyamayacağımız gölleri ile distopik bir evrende yaşadığımızı kabullenerek ayrılıyorsunuz dahil olduğunuz gezegenden. Çok fena.
Selver kadar mücadeleden hoşlanan kendime, verilen sözlere çok tutunmamam gerektiğini de hatırlatıyorum son olarak. Belki siz de gerçekleri öğrenirken acı eşik değerinizi yükseltmek istersiniz, ben geç kaldım. :sweat_smile:

11 Beğeni

Çocukluğun Sonu

Muhteşemdi.
Önce okurken çok parça parça geldi, belki de uzun bir süreyi anlattığı içindir. Mesela birinden bahsediyor, onu anlatıyor ama o kadar sonra yıllar geçtiği için bir daha görmüyoruz onu. Bunu biraz garipsemiştim ama konusu çok güzeldi ve Cok başarılı bir kurgu, harika hayal gücü. Ve itiraf edeyim sanırım Fahrenheit 451 dışında okuduğum ilk BKK bu kitaptı artık devamı gelir, sizin de önerilerinize açığım.

16 Beğeni