2 perde arasında kısa bir oyun var, sürpriz orada ama izlerken daha etkili olacaktır.
Sefiller, Notre Dame ‘ ın Kamburu ve Deniz İşcileri üçlemesinin yeri bende ayrıdır.
Beğenmemenize üzüldüm.
Platon denince akla gelen eşsiz eseri Yasalar kitabını okumaktayım. Geç başladım pişmanım. Tüm eserlerini okudum ama içimde hep bir burukluk vardı. Son zamanlarda yazmaya başladığım bir ütopya için okumam gerektiğini düşündüm. Gayet akıcı ve akılda kalıcı bir dil kullanmış. Politikayı seviyorsanız kesinlikle okumanız bir eser. Aslında sadece politika değil, Eflatunun kendisini seviyorsanız ve yaşanabilir bir yer istiyorsanız okumanız gereken bir eser.
Bryan Magee Felsefenin Öyküsünü okuyorum. Eskiden Dost Kitabevi tarafından basılıyordu artık Alfa tarafından basılıyor ama ne baskı… Cildi ve kağıt kalitesi muazzam. Çinde basılan kitaplar cidden çok farklı oluyor.
İçerik olarak Antik Dünya filozoflarından başlayıp 20. YY’a kadar uzanan felsefe tarihini ana hatları ile fazla detaya girmeden, birçok farklı görsel, not ve alıntı ile destekleyerek okuyucuya sunuyor. Felsefe tarihine başlangıç yapmak için birebir.
Öte yandan kitabın sayfa düzeninin büyük kısmı görsellere ayırılmış, haliyle görece büyük bir kitap olmasına rağmen yazılar ve notlar çok küçük kalmış. Ayrıca noktadan sonra gelen küçük harfler, kelimenin ortasındaki büyük harfler, bir kelimenin ilk harfinin önceki kelimenin sonuna gelmesi gibi harf hataları çok fazla. 2017’de basılmış ve sanırım henüz 2. baskıyı yapmamış. 2. baskı yapılırsa düzeltilmesini umuyorum.
Alfa’nın kitaplarında bu tip harf hatalarına çok denk gelmeye başladım. Bundan önce okuduğum Alfa’dan çıkan PKD - Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi? kitabı da harf hatalarından geçilmiyordu. Ana karekterin adının Rick yerine Risk olarak yazılmışlığı bile vardı. Daha dikkatli olunması gerekli.
Acaba son okumayı yapacak elemanları mı yok? Şaka bir yana da bazen inanamıyorum bu duruma. Nasıl oluyor da bu hatalar her kitapta var? Bilmek isterim.
Kozmik Kuklalar-Philip K. Dick
PKD’ye hayran kaldım yine. Konusunda ufakça bahsecek olursam; Ted Barton doğup büyüdüğü kasabasını aniden görmek ister. Tabi gittiğinde her şey çok farklıdır. Onun kasabası gibi değildir. Fantastik bilimkurgu kitap. Çerez gibi hemen bitiyor. Gizem, macera, merak istiyorsanız okumalısınız. Hep diyorum PKD okumak istiyorsanız eğer arka kapak yazılarını kesinlikle okumayın. Daha hiç pişman olmadım.
Yaban’ı okudum. Daha önce Yakup Kadri kitabı okumamıştım, bu aralar Yaban kitabıyla ilgili çok övgü duyunca Yakup Kadri külliyatına bu kitapla giriş yaptım.
Kitabın sıkıcı olacağını düşünüyordum ama aksine çok sürükleyici bir kitaptı. Kurtuluş Savaşı yıllarına dair okuduğum en akıcı kitaptı.
Kitapta Anadolu halkına ve aydınlara yönelik bolca eleştiriler yer alıyor. Aydınlar hakkındaki eleştirileri çok tutarlı bulsam da Anadolu halkı hakkındaki eleştirilerde dozajı kaçırdığını düşünüyorum. Kitap 1932’de, yani yaklaşık olarak Kurtuluş Savaşı’ndan 10 yıl sonra yazıldığı için propaganda amaçlı olarak bilerek abartılı eleştiriler yapıldığı kanaatindeyim. Yine de her şeye rağmen edebi olarak kitabı başarılı buldum.
Kızıl Yükseliş biter bitmez Altın Oğul’a başlamış olmama ben de inanamıyorum çünkü genelde seri kitapları aralara başka kitaplar sıkıştırarak okurum ama Darrow için bir istisna yapmış olabilirim. Çünkü ben Kızıl Yükseliş’in mükemmelliğine doyamadım! Şimdilik kitabın ilk bölümünü okudum ve bir dahaki fırsatta devam edebilmek için sabırsızlanıyorum!
İrvin David Yalom’un Bir Psikiyatristin Anıları kitabını bitirdim. Rahat okuduğumu söyleyemem. Özellikle gerçek anılarından dostlarından söz ettiği zaman kişileri takip etmekte zorlandım. Ama kabul etmem lazım ki adamın iyi bir hayatı var. Çok gezmiş. çok okumuş, çok yazmış. Bu arada hastalar kabul etmiş, Stanford gibi bir üniversitede dersler vermiş gurup terapileri yapmış. Gitmediği bir yer kalmamış neredeyse. Sayısız bilimsel kitaplar yazmış. Romanları da var. Üstelik bir de iyi bir felsefeci. Daha ne diyeyim. Eğer psikiyatriye meraklıysanız okumalısınız derim İyi Geceler…
Ben zor okumuştum biyografisel tür sevmediğimden galiba .
Ama hayat olarak guzeldi
Bu arada poker dahil pek çok oyun oynadığını da söylemeliyim. Eğer yazdıklarının yarısı doğruysa adam dolu dolu yaşamış derim…
Jane Casey-Parafili, son zamanlar Jane Casey nin kitaplarına fena halde tutuldum sanırım ya da seriyi hemen bitirmek istiyorum bilemedim
Sodom ve Gomore de iyidir okumanızı tavsiye ederim.
O kitapla ilgili de iyi yorumlar okudum. Kısa zamanda okumayı planladığım kitapları bitirdikten sonra onu da okumayı düşünüyorum.
An itibariyle Zaman Çarkı 5.kitabı bir kenara bırakıp Diskdünya’dan Piramitleri okumaya başlıyorum. Evet bazı istenmeyen durumlar yaşandı
Vazgeçtim okumuyorum
Tamam tamam okuyorum
Çok enteresan bir durum gerçekten. Neden okumaya başladığını şahsen anlayamıyorum ama Pteppic ölmeseydi iyiydi. Sevgiler.
Not: Bir Cadı’nın dediğine asla inanma ama kulak asmamazlık da etme. Neyse, kitapta ilerleyince verdiğim hayati bilgi seni güldürecek.
Ben de Çehov hikayelerini almak istiyorum ama iletişim in bastığı 5 ciltlik seriyi mi yoksa yordamın 4 ciltlik seçme hikayelerini mi alsam bilemedim. Arada fiyat farkı da fazla.
Yordamın bastığı “seçme” halinin bile 4 cilt olması ilginç geldi.
Bu arada gorki hikayelerini okudunuz mu? Yordam Gorki hikayelerini de basmış. O da 4 ciltti sanırım.
Cem yayınları 8 cilt halinde bastığı için ve İletişim yayınları aynı çeviriyi kullandığı için İletişim baskısını 8 cilt zannediyordum. 5 cilt olduğuna göre kütüphaneden okumak yerine satın alabilirim.
Çehov’un öyküleri çok iyi, seçme öyküler almak yerine İletişim baskısını almanız daha iyi olur. 300’ü aşkın öyküsü olması lazım, o yüzden bu kadar fazla cildi var.
Gorki henüz okumadığım bir yazar. O yüzden bir şey diyemem.
9 kısa hikayeden oluşan bu derlemeyi çok sevdim. Tamamı bilimkurgu öykülerinden oluşan derlemede favori öykülerim Çalan Çan ve Bir Scarletin Çalışması. Özellikle ikinci öyküde ele alınan konu çok hoşuma gitti. İnsansı özelliklere kavuşan bir köpeğin Sherlock karakterine bürünmesi ve yazarın anlatımı harikaydı.