Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Bir önceki kitabım Sahilde Kafka idi oradaki bölümlerin asla birleşmemesi karakterlerin asla ama asla tam anlamıyla yollarının kesişmemesi beni çok yordu. Belki de bu yüzden yoğunlaşamamış olabilirim. Arka arkaya aynı tarzda okumanın zararları.

3 Beğeni

Vaiz’in ikinci cildini okuyorum. Çok sağlam başladı, kıyamadım hemen bitmesin diye yarısını yarına sakladım :smile:

2 Beğeni

Narnia günlükleri: At ve çocuk. Daha yeni başladım. O yüzden yorum yapamam.

3 Beğeni

image

George Macdonald - Fantastes

İthaki’nin yayınladığı önsöz kısmında kitabın fantastik türüne öncü olan kitap olduğu belirtilmiş. Türün ilk bilinen eserlerinden biri olarak kabul edilen bu kitap beni yeterince tatmin etti diyebilirim.

Baş karakterimiz periler diyarında çeşitli maceralara atılıyor. Kitabın uzunluğu ele alındığında birkaç macera azaltılıp, diğer olaylara daha çok odaklanılabilirdi diye düşünüyorum. Fakat özellikle birkaç bölüm okuma şevkimi baya artırdı.

Genel anlamda oluşturulan atmosfer gayet güzeldi. Sıkılmadan iki günde okuyup, bitirdim.

Birkaç, eksi olarak gördüğüm yerlere de değineyim. Öncelikle kitapta hali hazırda fazlasıyla şarkı mevcut. Bu şarkılardan bazıları o kadar uzun ki, dize dize yazılmış 4 sayfayı bulanlar var. Bu kısımlar bazen okumayı yorucu kılabiliyor. Belki ben çok hoşlanmadığım içinde olabilir. Bazı fantastik durumları fazla şiirselleşmiş bir halde bulabiliyorsunuz bu nedenle.

Bir diğer konu ise, ilk eserlerden biri olmasına rağmen çok fazla özgünlük barındırmaması oldu. Periler ve insanlar dünyası arasında ki bir nevi gündelik olaylara değinilmiş.

Yine de bütünüyle ele alındığında sürükleyici ve keyif verici bir kitaptı. Özellikle ilk başlarını ve spoiler olmaması adına yaşlı kadınlı olan bölümleri sevdiğimi söyleyebilirim. :slight_smile:

16 Beğeni

Zehra’yı okudum, güzel bir kitaptı. Çoğu kaynakta edebiyatımızın ilk psikolojik roman denemesi diye geçiyor ama ben bu deneme lafının kitaba haksızlık olduğu kanaatindeyim. Kitap gayet de başarılıydı ve yazar karakterlerin psikolojilerini başarılı bir şekilde tasvir etmeyi başarmıştır.

10 Beğeni

Cengiz Han - Vasili Yan

1 Beğeni

Dün başladım. Girişi çok güzel. Ancak kitapta daha 70-80lerde olmama rağmen çok fazla karakter, çok fazla bilinmesi gereken taraflar var. Bazı gruplar ise bir taraf olmaktan ziyade bir meslek grubu gibi olduğunu görüyorum. Bunların birbirine karışmasından da korktuğum için anlaya anlaya, yavaş okumak zorunda kalıyorum. İşin garibi sayfa çevirttiren bir kitap yani bu kadar zorlanmama rağmen devamını merak ederek okuyorum. Şimdiye dek her şey güzel, nerede nasıl bir materyal kullanacağını bilen bir yazar. Ama takıldığım tek nokta bir subayın koskoca generalle senli benli ve arkadaşıyla sohbet eder gibi konuşması oldu. Sanırım batı ordularında bizimkine göre enseye şaplak bir samimiyet var, bu kültür de kitaplara ister istemez yansıyor.

8 Beğeni

Yeni Başlıyorum,

Hans Fallada - Köylüler, Kodamanlar ve Bombalar

instagram postu

10 Beğeni

Seçmeden adetine 2 lira 99 kuruş vereyim, tamam diyorsan kuzgun ile haber gönder.

1 Beğeni

Tek bir şartla olur, ben senden seçeceğim ve adedine 12,90 vereceğim 10 tane kitabına :smiley:

1 Beğeni

Ben vazgeçtim oynamıyorum. :slight_smile:

2 Beğeni

Korku kimi zaman ayakIarımıza kanat takar, kimi zaman da ayakIarımızı yere çiviIer.

Montaigne

3 Beğeni

Su Everest klasiklerinde başlayayım diyorum. Hangisini tavsiye edersiniz, Hans Falladanınkiler ilginç duruyor.

Biraz ağır gelebilir. Daha ufak tefeklerden başlamanızı öneririm.

:slight_smile:

Erkekliğin 10’da 9’u kaçmaktır
Türk Atasözü

3 Beğeni

Hangi karakterden bahsediyorsunuz?

Nispeten orijinal bir seri, ismini cismini duymadığım yazarlar var, gerçekçi değil de şöyle büyülü-gerçekçi veya fantastik türünde biri var mıdır?

Olem’in Tamas ile konuşma tarzı hocam.

Yanlış hatırlamıyorsam aynı fırkadan değiller, Olem maharetlilerdendi, Fedmareşal ise Barut büyücüsü, farklı fırkalar birbirleri ile ittifak yapsalar bile birbirlerini sevmiyorlardı.

İnsancıklar’ ı bitirdim.
Dostoyevski’ nin merhametini, iç dünyasını, karakterini çok güzel yansıtmış.
Özellikle Varenka’ nın çocukluk anılarını anlattığı mektup şaheserdi, sonrasında Makar’ ın verdiği cevaplar da öyle.
Yoksulluk, toplum, mutsuzluk, aşk gibi konuları dostoyevski gencecik yaşına rağmen inanılmaz güzel işlemiş.
Dostoyevski ’ nin bu kitabı ve sonraki öykülerinde fakir devlet memuru karakteri yer almıştır, bunda Gogol’ ün Palto isimli öyküsünün (Akaki Akakiyeviç) etkisi büyüktür.
Dostoyevski’ nin dönem yazarlarının Gogol’ ün paltosundan çıktığı sözünü biliriz (sözün kendisine ait olduğu net değildir) ama dönem yazarlarına göz atarsak bu iltifat daha anlaşılır olacaktır. M. Gorki, İ. Turgenyev, L. Tolstoy, İ. Gonçarov, F. Dostoyevski, A. Çehov…
Her ne kadar kitapta Makar romanda Palto öyküsünü beğenmese de :slight_smile:

6 Beğeni