Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Bu serilerde akıcılık olsa çok rahat Buz ve Ateşin Şarkısıyla kıyaslanabilirdi.O seride olan herşey var bu kitaplarda akıcılık dışında.

Ernest Hemingway - Yaşlı Adam ve Deniz

Yaşlı Adam ve Deniz Ernest Hemingway

140 sayfa, tek oturuşta, soluksuz ve gerginlik içinde…

Mükemmel bir deneyimdi bu kitabı okumak. Okurken daldığımdan fark etmemişim ama yaşlı adam gibi tüm sırtım gerilmiş kalmış bu satırların arasında.

Önsöz’ü okumayın. Kitaptan sonra okursunuz doğrudan hikayeye başlayın. Spoiler yemediyseniz orada yersiniz çünkü. Ben fazla sürpriz bozmadan kısaca bahsedeceğim sizlere.

Yaşlı bir balıkçı uzun zamandır balık tutamamaktadır. Daha derinlere açılır kayığıyla. Bir şişe sudan başka bir şey almaz yanına. Zaten yemekle de pek arası yoktur ya. Sonrasında oltalarından en derinde olanına bir balık takılır. Çok büyük bir balık.

İşte kitaptaki gerilim, mücadele, azim, hayata tutunma buradan sonra başlar. Kitabın sonuna kadar sizi sürükler. Kendinizi son derece gerçekçi detaylarıyla büyüleyici bir kovalamacanın, takibin, restleşmenin ortasında bulursunuz. Her şartta iyimser kalmayı bilen, alternatif çözümleri yıllar içinde tecrübesiyle kazanmış kurt balıkçı ömrünün en büyük avının peşinde ihtiyar bedeninin sınırlarını da zorlayacaktır. Acısı acınız sevinci sevinciniz, inadı inadınız olur. Avcının avıyla arasında gelişen bir tür dostluk ise içinizi cız ettirir.

Bu kitap bir uzun öykü olarak nitelendirilebilir zira 140 sayfa olsa da aslında oldukça büyük punto tercih edilmiş. Okuduğum en sürükleyici hikayelerden biriydi. Pek çok konuda nirengi noktası olarak örnek gösterilebilir. Ernest Hemingway sıradışı hayatından da izler taşıyan, bir Küba’lıdan dinlediği bu hikayeyi okuyucuya kusursuzca aktarmış. Şimdiye kadar benim gibi terbiyesizlik edip okumadıysanız ilk sıradan satın alıp hemen okuyun.

goodreads

30 Beğeni

Bu kitabı yazın okudum. Güzel kitaptı. :slightly_smiling_face:

Ben bugün başlayacağım. :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Lem’in Yenilmez kitabına benziyor. Yazdım listeye. Acaba okuması da onun kadar zor mu? Yenilmezi’in ilk 20 sayfasını okuyacağım diye resmen işkence çekmiştim😂

1 Beğeni

Evet Yenilmez’in konusuyla aynı. Okuması çok daha kolay. Önemli olan ilk yarısını okurken sabretmeniz. Bu kısmı geçerseniz gerisi çorap söküğü gibi gelir.

3 Beğeni

Çon teşekkür ederim (20 karakter)

Daha önce duymuştum ancak okumayı düşünmüyordum. @M3rett0’nun tavsiyesini görünce merakım kabardı ve okumak istedim. Zeka geriliği yaşayan bir insana, fareler üzerinde uygulanan bir test ile geliştirilmiş “zeka arttırma” prosedürünün uygulanması ve bu insanın hayatının nasıl değiştiğini okuyuculara çok güzel aktaran bu kitabı ben de tavsiye ediyorum. İnsan ilişkilerinin “zeka” ile nasıl değiştiğini merak ediyorsanız bu kitap tam size göre.

Not: Kitabın birçok kapağı var ama içeriği ile en uyuşanının bu olduğunu düşünüyorum. Gerçekten muazzam bir iş yapılmış.

25 Beğeni

Anton Çehov - Yolunu Şaşıranlar

Çehov’dan bir kitap daha okudum. Hem araya başka kitaplar sıkıştırdığım için, hem de öykü kitabı olduğu için kitabı bir ayda ancak bitirebildim. Çehov’un öykülerini okumayı çok seviyorum ama genel olarak öykü yerine roman ve oyun okumaya alışkın olduğumdan dolayı, öykü kitapları elimde sürünüp duruyor. Bu duruma bir türlü çözüm bulamadım.

20 Beğeni

indir

Çok güzeldi,sonu iyiydi ama kitabın geri kalanına göre sönüktü bence. Onun dışında II.Leto çok iyi bir karakterdi. 3.kitaptan iyiydi kesinlikle. Daha içten olmam gerekirse herkese okumasını öneririm seriyi, ben okudukça ciddi olarak hayran kalıyorum. II.Leto’nun hikayesi depresyona sokar. İnsanlar olarak neler neler yaratıyor, düşünüyor, yazıyoruz. Teşekkürler Frank Herbert.

Goodreads puanım : 4/5

Serideki sıralamam

2>4>1>3

13 Beğeni

Zaman Çarkı 5. kitap Göğün Ateşleri.

3 Beğeni

Adsız

AY’A YOLCULUK

Kitabı bitirdim. Oldukça akıcı ve merak uyandırıcı, çok beğendim. Konusu; Gun’s Club Başkanı Barbicane’nin Ay’a top mermisi yollama fikri. Bu fikir üzerinden hikaye gelişiyor ve bu fikir daha muazzam bir şey haline geliyor. Okumayanınız varsa okumanızı önerimim :slight_smile:

18 Beğeni

Ay’ın Çevresinde Seyahat adlı bir devam kitabı var. Onu da okumanızı tavsiye ederim.

3 Beğeni

Bende devam kitabı olabilir mi acaba diye düşünüyordum. Teşekkür ederim :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Şu Dune’u bir ben hayranlık derecesinde beğenemedim sanırım. Yani aslında çok sürükleyiciydi ilk kitabı 3-4 günde bitirdim ama olay devam kitaplarında sanırım.

5 Beğeni

Ben de ilk kitaba çok hayran değilim 200 sayfasını okumuştum sonra ara verip döndüğümde nerdeyse hiçbir şey hatırlamıyordum kitapla ilgili her şeyi unutmuştum o kadar aklımda kalmamış ama diğer kitaplardaki sakin anlatımı seviyorum.İlk kitabın diğer kitaplardan yaptığı çok iyi şeyler olsada bana göre biraz klişeydi.

2 Beğeni

İlk kitabı harika da gerisi olmasa da olur.

Polisiye olarak okuduğum ilk kitap (Robot Serisi hariç) olan Sarı Odanın Esrarı’nı ne kadar övsem azdır. Yazarın anlatımı, hikayenin o sürükleyici gidişatı, karakterlerin her birinin ustaca düşünülmesi vs. Her şey harikaydı.

Doyle ve Agatha’ye ilham olmuş bu kitabı her türden okurun okumasını isterim. Adeta bir film izliyormuşsunuz gibi her satırında kendinizi olayların ve gizemin içinde hissedeceksiniz.

Kitap Kulübü için daha uzun olan yorumumu konu açılınca paylaşacağım. :slight_smile:

Puanım 10/10

27 Beğeni

Stephen Crane’nin 21 yaşında yazdığı ilk kitabıymış. Okuması 1 saat okuruna etkisi çok daha uzun süreli olacak bir hikaye.

Yazar hikayesinde anlattığı dönemle Amerikan yoksullarının bir panoramasını sunuyor. 105 sayfalık hikaye kısa kısa bölümlerden oluşuyor Hikayenin ana odağında 3 çocuklu bir aile var.

Yazar anlattıklarıyla bana Orhan Kemal hikayelerini anımsattı.

Hikayenin ilerlemesinde belki ilk romanı olması veya yazarın tercihiydi boşlukları okur doldursun istedi, belki de hikayenin / romanın kısa olmasından kaynaklı bilmiyorum ama 2-3 kez “bir şeyin” olduğunu okuyoruz ama nasıl gerçekleştiğini bilmiyoruz. Yazar doğrudan o şeyin, olayın olduğunu söyleyip, nasıl gerçekleştiğine dair bir açıklama yapmıyor.

Kısa olmasına rağmen okuru etkileyecek bir kitap, Nilgün Miler çevirisi olan ve @DamlaGol 'ün editörlüğünü yaptığı Sokak Kızı Maggie - Bir new York Hikayesi kitabını okusam mı diye düşünenler varsa okumanızı öneririm.

26 Beğeni

İhtiyarlara Yer Yok

Cormac McCarthy’den Yol’u okumuş ve çok etkilenmiştim. Şimdi de İhtiyarlara Yer Yok’u okudum. Yazar sizi anlattığı hikayenin içine çekmeyi çok iyi başarıyor. Gerçekten kitaplarının filmlere uyarlanmasına şaşırmamak lazım, anlatımı zaten film gibi. Konumuzun odağında suç, iyilik ve kötülük tercihi, para ve uyuşturucu konuları var. Yazarımız tıpkı Yol’da olduğu gibi, bu kitapta da kötülüğün sıradanlığı ve insanlar için tercihinin kolaylığını ön planda tutmuş. Karakterler başarılı bir şekilde işlenmiş, 3 ana karakterimiz var ve hepsi de ayrıntılı düşünülmüş. Ayrıca kitaplarda okuduğum en sağlam psikopat karakter Chigurh’la da tanışmış oldum. Kitap tıpkı Yol gibi, yine etkileyici ve çarpıcı bir anlatıma sahip. Kitabın sonu alışılmışın dışında. Kitap iki farklı anlatımla yazılmış; birisi birinci şahıs anlatıcı, diğeri 3. şahıs (Tanrısal anlatıcı) anlatım (yani anlatım tarzlarının kullanımı açısından Gazap Üzümleri’ne benziyor). Filmi de izledim ve filmle kitap birbirini tamamlıyor; kitapta bazı yerler karışık anlatılmış, noluyor diye sorabilirsiniz. Film buraları açıklıyor. Ufak farklar var ama sinema ile edebiyat arasında o ufak farklar hep olur zaten. Cormac McCarthy beğendiğim yazarlar arasına katıldı. Tanrı’nın Bir Kulu kitabı da gelir gelmez okunacaklara eklendi.

Herkese keyifli okumalar dilerim.

28 Beğeni

Tüm zamanların en psikopat karakterlerinden biri olan Anton Chigurh abimiz filmde gerim gerim geriyor insanı.Özellikle yazı tura sahnesini ara ara açar izlerim.İnceleme güzel olmuş elinize sağlık bu vesileyle ben de kitabı okuyup karşılaştırma yapayım.

6 Beğeni