Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Çok güzel inceleme olmuş, merakım iyice kabardı. :slight_smile: Teşekkür ederim.

Ne demek elimden geldiğince anlatmaya çalıştım :blush: Vallahi muhteşem ben bir süre ara verip tekrardan devam edicem ama böyle bir kitabı kaçırmamak olmaz :slightly_smiling_face:

Adını sıkça duydugum bir kitap. Iyi mı kötü mü olduğuna karar verememiştim, sayenizde öğrendim. Incelemeniz için çok teşekkürler. Çevirisini beklediğimiz kitap listesine bir kitap daha eklendi. :grinning:

1 Beğeni

Aslında benim 2021 listemde var bu kitap ama henüz beraber okumak isteyen çıkmadı. Beraber okusak ne güzel olurdu da ben ona mart nisandan önce başlayamam. Başka bir kitabı beraber okuruz umarım. :slight_smile:

1 Beğeni

Tez yazmam sebebiyle çok yaya yaya okuyorum şu anda. 2 ay oldu ancak 380 sayfa okumuşum kitap 800 sayfa. Belki okumaya başladığınızda halen okuyor bile olabilirim :sweat_smile: Kısmet artık başka kitaba kaldı. Bundan sonra aklımda to sleep in the sea of star var eğer listenizdeyse okuyabiliriz yada haber ederseniz müsait olursam başka kitaplarada uyarım :blush:

Tez konunuz nedir, bir de hangi okul? Bahsettiğiniz kitap listemde yok ama inceleyeyim. :slight_smile:

1 Beğeni

Moleküler biyoloji ve genetik okuyorum ingilizce olarak. P53 geninin neuroblastoma üzerinde etkilerini ve kanser durumlarında aktivitelerinin ilaç tedavisi için yönlendirilmesine dair makale araştırmaları gerçekleştiriyorum. Aslında çalışmak istediğim konu bu değildi ama istediğim hoca covid aşısının geliştirilmesine yönelik komitede olduğu için uygun zamanı olmadığından dolayı kendisiyle çalışamadım :blush:

3 Beğeni

Ortamın IQ ortalaması otomatikman 10 puan yükseldi. :slight_smile: Başarılar dilerim.

4 Beğeni

Estağfirullah :sweat_smile: zor bir bölüm ama benim gibi sevene zevkli :slightly_smiling_face: Dediğim kitap eragonun yazarından bu sene goodreadsta scifi olarak en iyi kitap seçilmişti. Uzun zamandır gözüm onda bakalım ama durumuma göre genellikle kitap okuma kitaplarım çoğu zaman değişebiliyor malesef. Hayırlısı artık :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Serini ikinci kitabını aldım dostlarım. Bitirdikten sonra düşüncelerimle beraber burada paylaşacağım.

1 Beğeni

images (1) (1)

Karanlık Madde

Çok bilinen bir kitap olmasına rağmen okuyup okumamak arasındaydım, nihayet okudum. Kitabın temelinin paralel evrenler olması ilgi çekici. Genel olarak akıcılığı da gayet iyi. Olaylarda tutarsızlık görmedim ama bazı karakterlerin motivasyonunu tam anlayamadım. Bazı yerleri havada kalmış gibi geldi. Kitabı çok da sevemedim, bir şeyler eksik gibiydi. İlk olarak kitabın başından itibaren çok fazla ipucu var konunun akışıyla ilgili. Neler olacağını, kimin kim olduğunu falan okurken hemen anladım. Sonunu da tahmin etmekte zorlanmadım. Ayrıca hikaye beni bir türlü içine çekemedi. Bu kadar avantajlı ve detaylı bir konu sadece tek karakter üzerinden alınmasa sanki daha başarılı bir hikaye çıkardı. @ionik bir yorumunda “paralel evrenlerden çıka çıka kişisel bir dram çıkmış ki bilim kurgu olmayan bir yığın versiyonu mevcut” yazmıştı, aynı şekilde katılıyorum bu yoruma. Dediğim gibi kitap akıcı, paralel evrenler ilgi çekici ama ana konu o kadar da başarılı değil ve de konunun akşını tahmin etmek zor değil. Havada kalan yerler var demiştim; mesela Amanda karakteri neden yardım etti, tamam cinayete kadar gitmelerine kızdı ama sanki başka şeyler de olmalıydı. Ayrıca onun başına neler geldi hiç haberimiz olmadı, karakteri kurtarması gereken bir figüran gibi girdi, biraz takıldı ve gitti. Bir de otel odasında kalan 1 ampul ilacımız vardı, onun akıbeti de belli olmadı. Madem öyle neden o 1 ampul ilaç vurgusu yapıldı. Sanırım sonunun tahmininden uzaklaştırmak istedi yazar ama bana tam tersi etki gösterdi. Jason2’nin motivasyonu da yetersiz geldi. Yani o kadar şeyi bırakıp gidip paralel evrende kendi versiyonunu bulup yerine geçmek, ne bileyim sanki daha farklı bir motivasyonu olmalıydı. Ayrıca kitabın 100. sayfasına kadar Jason kendisini kaçıran kim ya da neler oluyor anlamıyor, keşke biz de anlamasak ve merak duygusu korunsaydı, daha iyi bir hikaye olurdu (ki arka kapak yazısı da sanki öyleymiş gibi yazılmış). Lakin en baştan neler oluyor anlamak çok kolaydı bence. Sonunu da tahmin etmek zor değildi. Yalnız sonunda işin içinden çıkamayınca çekip gitmeleri Rick And Morty’yi hatırlattı. :sweat_smile:

Herkese keyifli okumalar dilerim.

17 Beğeni

ESFS (Avrupa Bilim Kurgu Topluluğu) En İyi Yazar Ödülünü almış Ken MacLeod’un 2008 Britanya En İyi Bilim Kurgu Romanı Ödülü’nü almış Gece Oturumları kitabını okudum. Yazar ve kitabı bu ödülleri sonuna kadar hak etmiş.

Bilim kurgu sosuna bandırılmış polisiye roman demek istiyorum bu kitap için. Çünkü hikaye günümüz İskoçya’sında geçse de insanlık bilim ve teknoloji açısından çok ileri seviyededir. Robotların, insansı robotların, nükleer enerjinin, ileri derecede silahların kullanıldığı “Petrol Savaşları” sonuçları nedeniyle “İman Savaşları” denilen savaş sonrası din tüm dünyadaki gücünü kaybeder. Dinin olmadığı dünyada robotlarla iç içe yaşan insanlar Uzay Asansörleri yapmış, iklim değişikliğini etkilerini düzenleyecek atmosferde Yamalar yapmış kısacası teknolojiyi insanlığın gelişimi için sonuna kadar kullanmışlardır. İman Savaşları sonrası gazi olan robotlar kendi benliklerini bularak sorular sormaya başlamış ve içlerinde bir bilinç tohumu oluşmuştur.
( Robotların bu bilinçle insanların unuttuğu tanrıyı bulma fikri kulağa absürt gelse de İncil’e, Tevrat’a, İskoçya ahitlerine, Hristiyan mezheplerine atıflarla çok güzel işlenmiş.)

Bu ortamda Edinburgh’da bir papaza bombalı saldırı düzenlenmesi sonrasında bir piskoposun ölümü, dinin etkisinin olmadığı dünyada kim ve neden bu din adamları öldürülüyor sorusunun cevabını arıyoruz. Polisiye sevenler için tavsiye edebileceğim bir kitap.

8/10

22 Beğeni

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski - İnsancıklar

Dostoyevski’nin yazdığı ilk kitabı sonunda okudum. Kitap bir mektup-roman olduğu için kendisini kolayca içine çeken bir yapısı var, bu çok hoşuma gitti. Ama mektuplardan oluştuğu için karakterlerin söylediklerine fazla güvenilemiyor, hep bir şüphe içinde okumak gerekiyor.

Dostoyevski kendi tarzını bu kitapta henüz oluşturamadığı için kitapta başka yazarlardan esinlendiğini çok fazla belli ediyor. Ben daha çok Gogol esintisine rastladım, ama eleştirmenlere göre kitapta Puşkin’in etkisi de çok fazlaymış.

Kitaptaki karakter Gogol’un memur tiplemesiyle çok benzer özellikler taşıyor. Kitabı daha iyi anlamak için bu kitaptan önce mümkünse Gogol’un, “Palto” adlı öyküsünü okumanızı tavsiye ederim.

15 Beğeni

10170662649906

Ruhşen Doğan Nar’ın ilk kitabı İçimdeki Robot, on beş öyküden oluşuyor.
Kitaptaki öykülerin tamamında bilimkurgu öğeleri yer almakla birlikte kara mizahı öne çıkaran muazzam öyküler de yer alıyor. Biri hariç tüm öyküleri beğendim.
Öykü severlere ve bilimkurgu okurlarına şiddetle tavsiye ederim.

9 Beğeni

Dune serisinin üçüncü kitabı Dune Çocuklarını okudum.

Yine söyleyecek fazla bir şey yok. Çünkü bu seri o kadar detaylı ve harika ki uzun uzadıya inceleyecek cesareti bulamıyorum kendimde.

İlk kitaptan daha iyiydi Dune Çocukları. Frank Herbert’in o harika anlatımı bu kitapta da aynen devam ediyor. Seriye yeni başlayacak olanlar çok şanslı gerçekten.

10/10

27 Beğeni

The_Companions_Cover

R. A. Salvatore - The Companions

Drizzt Efsanesi’nin dilimize henüz çevrilmemiş olan sıradaki eserini bitirmek üzereyim.
Çok fazla şey söylemek istemiyorum, fakat serinin gidişatı konusunda endişeleri olan, artık sıkmaya başladığını düşünenler varsa bu kitaba bir şans vermeliler. Gerek anlatım, gerek kurgu olarak özlediğim lezzeti sunmayı -biraz zorlanarak da olsa- başardı sonunda Salvatore. Umarım en kısa zamanda dilimize kazandırılır.

11 Beğeni

Bence İthaki yetkililerinin basılamayacağını söyledikleri yan serilerin basılması konusunda İthaki’ye baskı yapmalıyız :slight_smile:

1 Beğeni

Sınıfta öğretmenlerinin karşısında sessiz kalan ve bildiği soru için bile elini kaldırmaya çekinen öğrenciler gibiyim. Hele o öğrenci kendisini sınıfın vasat belki de vasatın altında görüyorsa o el kolay kolay kalkmayacaktır. İşte ben de şimdi benzer duyguları yaşayarak bu satırları yazıyorum.
Çalıkuşu, uzun bir aradan sonra bir kere daha okuduğum bir kitap. Türk romanının yüz aklarından biri ve illaki okunmalı diyebileceğim bir roman. İdealist ama bir o kadar da romantik bir kızın kendi ağzından hayat hikayesi. O zamanın Türkiye’sinde bir yanda zengin ve iyi eğitim alan aileler diğer yanda yoksul köyler ve o köylerde yaşayan insanlar anlatılıyor. Eminim bu kitap hakkında birçok araştırmalar yapılmış ve birçok eserler verilmiştir. O nedenle Amerika’yı bir daha keşfetmenin gereği yok. Yine de şunu söylemeden edemeyeceğim, zamanına göre çok iyi bir roman. Öyle ki hala etkisini sürdürüyor. Eğer klasik romanlardan söz edilirse bence ilk sıralarda yer alacak bir kitap. Reşat Nuri Güntekin’in muazzam eserini Çalıkuşu’nu henüz okumamış olanları bu eksikliklerini gidermeye davet ediyorum.
calikusu

18 Beğeni

Seride hızla ilerliyoruz, ikinci okumamda daha da zevk aliyorum seriden :slight_smile:

Drizzt biladerimle “göç” yollarındayız…

13 Beğeni

Keşke The Sundering serisini okuyabilseydik. Yorumları fena değildi. Belki Elminster serisine de girerler.

1 Beğeni