Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Yüzeysel İnceleme)

Yemin ederim birçok yazar böyle. Her şey geçmişte bir grup özgür ruhlu sanatçının “hayattan enstanteneler” temalı bir yere baglanmayan anlatı parcaciklari kullanmasıyla başladı. Öyküde güzel giderken romancılar da kullanmaya başlayınca işin cılkı çıktı. Bazı Muarakami kitaplarında da bu çok var.

3 Beğeni

Leonid Andreyev-Kızıl Kahkaha

Kitap, 1905 Rus-Japon Savaşı’nda geçiyor. Savaşın askerler ve sivil halk üzerindeki etkisini bir abi-kardeş üzerinden anlatıyor. Günümüzde herkesin bildiği ama o zamanlar bilinmeyen Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nu yazar fark etmiş ve kitabın odağına yerleştirmiş. Bu hastalığa karakterinin üzerinden kitabın da ismi olan Kızıl Kahkaha adını vermiş ve ürkütücü bir şekilde hastalığın ilerleyişini ele almış.

Kitap güzel bir savaş karşıtı romanı ama yazarın ilk kitabı olması sebebiyle biraz acemice yazılmış. Akışta bir problem var. Yine de güzel bir kitaptı.

20 Beğeni

Fazla gizli olaylar var mı? Hayır. Karmaşık mı? Hayır. Olayların aksiyonu var mı? Hayır. Hepsine hayır ama yazarın anlatımı çok iyi. Biraz aşk biraz da polisiye istiyorsanız Hatırlayış’ı seveceğinizden eminim. Hayır dememe fazla aldırış etmeyin yani. :slight_smile:

7/10

12 Beğeni

Molière-Scapin’in Dolapları

Molière, en sevdiğim tiyatro yazarlarından biridir. Yazarı sevmenin en büyük nedeni, çağdaşları gibi basit bir komedi yazarı olmayıp yaşadığı toplumun aksayan yönlerine muhakkak eserlerinde yer vermesidir. Bir yandan güldürürken bir yandan da düşündürmektedir. Bu eserinde de yine önemli bir eleştiride bulunmuş ve eleştiri oklarını bu sefer adalet sistemi için germiştir.

Oyunu çok beğendim. Denk gelirse sahnede izlemek de isterim. Komedi ve tiyatro severlere tavsiye ederim.

12 Beğeni

"Berber dükkanında boş koltukta uzun süre uyur gibi oturup çevreyi dinlediğini duymuştum Aslı var mı ne dersiniz

2 Beğeni

İlk kez duyuyorum ama yazarın yapabileceği bir şeye benziyor.

1 Beğeni

Jane Austen - Gurur ve Önyargı bitti.

Jane Austen romanlarında genelde aile değerleri, akrabalık ilişkileri, kadın duyarlılığı ve aşkı kadın ağırlıklı merkezden anlatıyormuş. Bu kitapta hepsi var.
Zengin bir abimiz bir malikane kiralar. Kitabın ana karakterlerini barındıran ailenin de beş tane bekar kızı vardır… diye başlayıp devam ediyoruz dört yüz sayfa boyunca. Edebiyatından sual olunmaz amma velakin ben okurken skıldım. :slight_smile:

:star::star::star:

13 Beğeni

Filmini izlemiştim geçen sene filmi de öyleydi.

3 Beğeni

Bence Sabahattin Eyüboğlu’nun tercümesinden hiçbir şey anlaşılmıyor. Kitabı alırken diğer yayınevlerinin tercümelerini karşılaştırmıştım. Muhteşem olmasa da, Panama Yayıncılık’tan Emre Alagöz’ün tercümesi bana en anlaşılır tercüme olarak görünmüştü.

”Oysa şu bir gerçek ki, yönetenlerin yönetmeye en az istekli oldukları devlet, her zaman için en iyi ve en doğru yönetilen devlettir; yönetmeye can attıkları devlet ise en kötüsüdür.”

2 Beğeni

Ben okurken biraz kaba tabir olacak ama bir kız babası olarak baya iğrenmiştim. Bir anne kızlarını pazarlamak için bu kadar mi uğraşır. Yarısına kadar zor gelip bırakmıştım kitabı…

Bir yandan düşününce yazar bana duygu aktarımını baska bir yönden de olsa iyi yapmiş diye düşünüyorum :sweat_smile:

2 Beğeni

Ben de. Bu kitabı değil ama Arsen Lupen Oyuk İğne kitabını okumuştum. Arsen den çok başka bir çocuk daha fazla ön plandaydı. Keşke şöyle Arsen i daha fazla görebildiğimiz bir kitap olsaydı. Ayrıca Arsen i platonik olarak göstermişler. Buna biraz kızdım. Sherlock u da bir katil yaptılar ya daha da kızdım. Ama yine de iyi bir kitaptı. Kesinlikle ayırdığım zamana değdi.

1 Beğeni

Ben de yıllar önce Kibarlık Budalası kitabını okumuştum yazarın. İnanılmaz beğenmiştim.

2 Beğeni

Rama’yla Buluşma kitabını bitirdim. İlk kitap bir tanıtım şeklinde geçti. Kitabın belirsiz ve tekin olmayan kozmik bir havası var. Bu kimisi için sıkıcı olabilir ancak ben keyifle okudum. Seri için güzel bir başlangıç size sunuyor. Gizem ve heyecan kitabın sonuna kadar devam ediyor. Kitabın teknik dili anlaşılır ve sizi yormuyor. İlk temas fikrini sevenlere tavsiye ederim. Serinin devamını sabırla ve heyecanla bekliyorum. Son olarak kitabın film uyarlaması da çekilecek.

19 Beğeni

Okumadan önce yorumların bazıları; çok fazla geçiş oluyor, takip edilemiyor ve fazla beğenilmemiş olarak gördüm. Evet yazarın Temizlikçi isimli kitabın içeriği gibi okurken beni tedirgin eden bir duygu içerisine giremedim. Ancak bana sorarsanız evet bir “vav” diyecek kitap değil ama genede okunur ve güzel bir kitap olarak düşünüyorum.

8 Beğeni

Dostoyevski - Kumarbaz bitti.

Bir kumarbazın ruh halini çok güzel anlatmış Fyodor abi. Sonu da neredeyse trajikomikti. Çeviri güzeldi. Akıcıydı. Cümlelerin içinde boğulmadan bitirdik kitabı. :slight_smile:

Bak Jane abla görüyor musun? 170 sayfada anlatmış Fyodor abi. Senin gibi dört yüz sayfa yazmamış belki sıkılırız diye. Okurken sıkıldığımı gördün mü, görmedin. :slight_smile:

:star::star::star::star:

13 Beğeni

Gurur ve Önyargı’yı yıllardır takıntılı bir biçimde seviyorum ama ben bile bu kitabı okurken sıkılmıştım, filmdeki karakterler de tam olarak yansıtmıyor bence, ben dizisini sevmiştim, kırk dakikalık altı bölüm.

Çeviriden mi kaynaklı diye bakmak için Doğubatı’nın (terc. Ebru Aksoylu) kitabını almıştım, ama daha okumaya fırsatım olmadı. Bunun dışında Emma ve Akıl ve tutku kitaplarını okumuştum, ikisi arasından Emma daha akıcı ve eğlenceli. Akıl ve Tutku’dan aklımda hiçbir karakter kalmadı sanırım. Eğer Jane Austen’dan devam etmek isterseniz, Emma’yı tavsiye edebilirim. (ama istemezmişsiniz gibi sezdim :smiling_face_with_tear:)

4 Beğeni

Simone Weil – Yerçekimi ve inayet

Anlaşılması çok zor bir kitap, anladığım kadarını anlamaya çalışıyorum, hristiyanlık temelli düşünceleri olduğu için bazı kısımları ekstra zor. İnançla ilgili olarak, aklıma hiç gelmeyecek olabilecek bazı cümleleri kurduğu için, yer yer şimşekler çaktırabiliyor.
Weil’in yaşama biçimi, yaşamı anlayış şekli hayranlık uyandırıcı. Önsöz’de uzun uzun bahsedilmiş kendisinden, bu kitap, Weil öldükten sonra yazılı notlarının derlenmesiyle oluşturulmuş, paragraflar arasında ilişki kurmak belki de bu nedenle biraz zor. Bazı kısımlar bana art arda sıralanmış aforizmalar gibi geldi.

Düş kırıklığına uğratan sevdiğim biri. Ona yazdım. Onun adına kendi kendime söylediklerimle bana cevap vermemesi olanaksız.
İnsanlar bize vereceklerini hayal ettiğimiz şeyi bize borçludurlar. Onları bu borçtan muaf tutmalıyız, onların bu borcunu silmeliyiz.
Hayal ettiğimiz yaratıklardan başka olduklarını kabul etmek, Tanrı’nın vazgeçmesini taklit etmektir.
Ben de, olduğumu hayal ettiğim şeyden farklıyım. Bunu bilmek, bağışlamadır.

11 Beğeni

Kökler - Naomi Novik

Farseer’dan sonra tutunamıyorum resmen. Yine yarım bıraktım. Ödüller almış, takip ettiğim nadir yayıncıların bile beğendiği bir kitaptı ve beklentim yüksekti.

Hikayenin zaten Güzel ve Çirkin’den esinlenme olduğunu biliyorum ama ana karakterler arasında bu kadar mı çekim olmaz. Ejderha isimli fakat ejderhayla alakası olmayan erkek karakterin sevilecek tek bir yanını göremedim. Ayrıca neden bu tarz hikayelerdeki love interest mutlaka beş yüz yaşında olmak zorunda? Bir an önce bunun modasının geçmesini umuyorum.

Kız yine bir noktaya kadar normal davransa da bir noktadan sonra alakasız olayların sıralandığı bir tiyatrodan farksızdı yaşadıkları. Bir bakıyorsunuz sağda solda günü kurtarıyor, bir bakıyorsunuz kuleye kapanmış yemek yapıyor. Hikayeyi umursayamadım çünkü karakterler sizinle bağ kurmuyor ve anlatımın masalsılığı da ayrıca okumaktan soğutan bir etmen. Bazı yorumcular sihrin de bir temele oturmadığını ve çok rastgele gözüktüğünü eleştirmiş, benim gözüme o kadar batmasa da haklılık payları var. Sonuç olarak sevenlerine saygı duyuyorum ama gerçekten hiç beğenmedim.

13 Beğeni

One Punch Man Cilt 16 bitti.

:star::star::star: :sign_of_the_horns:

6 Beğeni

Sadî-i Şirazi - Gülistan

Fars edebiyatına dair büyük bir ilgim var, sonunda bu edebiyatın en önemli eserlerinden biri olan Gülistan’ı okuma fırsatı bulabildim.

Kitabı okuduktan sonra neden bir başyapıt olarak görüldüğünü idrak ettim. Kitap bir öğüt kitabı olmasına rağmen basit ve kuru öğütlerden oluşmuyor. Önce bir hikâye veriyor, hikâyede öğüdünü gizliden açıklıyor ve en sonunda da vermek istediği öğüdü özet olarak açıklıyor.

Kitapta yer alan öğütler o kadar güzel seçilmiş ki öğütler yazıldığı zamandan bağımsızdır ve günümüzde de geçerliliğini korumaktadır.

15 Beğeni