Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Yüzeysel İnceleme)

Başka Yer’den Hikâyeler 06

Serinin en kötü kitabı olabilir. Geride baki kalan birkaç kare…

2 Beğeni

Esme Lennox Nasıl Yok Oldu?

Görsel ne okuyorum konusunda da yazmıştım Maggie O’Farrell sevdiğim yazarlardan biri ve tarzını çok seviyorum.

Yine trajik bir kadın hikayesi okuyoruz. 30’lu yıllarda kadınlara biçilen rollere pek de uymayan, ailesi tarafından çocukluğundan beri sorunlu olarak görülen Esme’nin yine ailesi tarafından 16 yaşında akıl hastanesine kapatılmasının hikayesi anlatılıyor bu kitapta. Esme orada 60 yıl geçirdikten sonra hastane kapandığı için ablasının torunu Iris’e teslim edilmek durumunda kalır. Iris şok olur çünkü Esme’nin ailesi o akıl hastanesine yatırıldıktan sonra hiç varolmamış gibi hayatlarına devam ettiğinden büyükannesi de torununa hiç bir kızkardeşi olduğundan bahsetmemiştir.

Olayları Esme’nin, ablası Kitty’nin (bu arada bu karakter alzheimer hastası ve bizde hatıralarını bölük pörçük okuyoruz) ve Kitty’nin torunu Iris’in bakış açılarıyla okuyoruz. Merak uyandırıcı ve sürükleyici bir kitaptı ama Hamnet ve Evlilik Portresi kadar etkileyici değildi bence. Belki de bu kitabı diğer iki kitaptan daha önce yazdığı içindir bilemiyorum.

13 Beğeni

DRAGONBLOOD ASSASSIN

Bu ay da bu seriyi okudum ve oldukça memnun kaldım.

Tüm seri boyunca sadece iki bakış açısı var: ana karakterlerimiz Kullen ve Natisse. Kullen imparatorun sadık suikastçısı, ve ejderhası Umbris ile olan bağı ona gölge güçleri veriyor. Natisse ise ailesini bir ejderha saldırısında kaybetmiş, ve o günden beri soylulara karşı savaşan bir asi. Bir gün, ikisinin de aynı soyluyu öldürmeye çalışmasıyla olaylar karmaşık bir hal alır.

Hikaye görece sıradan bir komployla başlayıp, her kitap üzerine koyarak epik boyutlara ulaşıyor. Suikastler, düellolar, savaşlar; ejderhalar, deniz yaratıkları, orklar derken hem aksiyon hem de büyü dolu bir seri.

Birinci ve üçüncü kitabın ortalarında durağan bölümler olması dışında fazla gözüme batan bir yanı olmadı. Öyle derin karakterler veya hayran bırakacak bir üslup beklemediğiniz sürece seveceğinizi düşünüyorum.

18 Beğeni

Hikâye; tanrıların, devlerin, insanların ve birçok fantastik yaratığın kaderlerinin iç içe geçtiği bir dünyada geçiyor. İlk iki kitapta başlatılan savaş ve ittifakların sonuçları bu kitapta daha da büyüyor ve bir sonuca bağlanıyor. Devasa çatışmalar, kahramanlık anları ve ihanetlerle dolu bir hikâye var.

Yazar karakterlerin başına her an her şeyin gelebileceği bir kurgu yaratmış. Bu kitapta da bol bol dövüş, strateji ve duygusal an bulunuyor.

Okuma Deneyimi olarak sürekli bir hareket var, savaşlar ve entrikalar peş peşe geliyor. Klasik Fantastik Severlere: Ejderha, dev, tanrı, kılıç ve kalkan sevenler için tam bir ziyafet. Bazen çok karakter ve çok taraf olması kafa karıştırıcı olabilir. İlk iki kitabı daha once okuduğum ve not alamadığım için 3. kitabı okurken kim hangi tarafta idi başta hatırlayamadım ama sonrasında kitap aktı gitti.

13 Beğeni

Aynı durumda olabilecek başka okuyuculara ipucu verelim, kitabın sonunda önemli karakter ve tarafları içeren bir kim kimdir sözlüğü mevcut.

4 Beğeni

Evet sözlük var okudum ama bir iki karakter dışında ki yazılan bilgilerde kim kiminle düşman, kim kime kin güdüyor ya da kim kimi öldürdü gibi bilgiler olmadığı için o şekilde yazmıştım.

2 Beğeni

Açlık - Knut Hamsun

Kitap, yazarak hayatını kazanmaya çalışan ama bir türlü hayata tutunamamış, yoksulluk ve “açlık” çeken mental sağlığı bozuk bir adamı anlatıyor.

Kitabı okurken ilk dikkatimi çeken şey, yazarın üslubu ve tarzının aşırı Dostoyevski’ye benzemesi oldu. Zaten ülkesinde de öyle anılıyormuş diye duydum. (Özellikle Yeraltından Notlar.)

Kitabın pek çok yerinde kendi duygularıma tercüman olan satırlarla karşılaştım ve çok hoşuma gitti. Yoksulluğun bir insanın, özellikle düşünen, sorgulayan, etik anlayışı olan bir insanın hayatını ve ruhsal sağlığını nasıl yerle bir edeceğini çok ince şekilde anlatıyor. Eğer kafaya takan bir insansan tüm dengen alt üst oluyor, doğru ne yanlış ne her şey karışıyor kafanda.

Çok dramatik, gerçekçi ve çarpıcı. Kendimden çok şey buldum bu eserde ve çok hoşuma gitti.

15 Beğeni

@yates232 Seriyi severek okudum fakat üzerinden zaman geçtiği için çoğu ince detayı hatırlamıyorum. Ama şunları söyleyebilirim. Karakterlerin gelişimini çok sevdim. Konusu tam benim sevdiğim gibi macera, merak, aşk, fantastik olaylar ve savaşla dolu. Seride ki başlangıç yani 0 olan kitap ana karakterimizin neden ve nasıl burada sorusunu cevaplıyor. 6. kitap ise diğer iki yan karakterler hakkında. Çoğu kişi gereksiz bulmuş, bence de olmasa da olurdu ama yine de sıkılmadan okudum. Benim için uzun soluklu serilerde ilk iki kitap önemli olduğundan, birinci kitap konuya giriş olarak benim için yeterliydi. Daha önce yazarın diğer kitaplarını okudunuz mu bilmiyorum ama açıkçası ben yazarın kalemini gerçekten seviyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Not: Kusura bakmayın 3 kitabı okuduğunuzu söylemişsiniz, ben yorumlarken unutmuşum. :see_no_evil_monkey: Az çok konusu hakkında fikriniz vardır. Kitabın ileryeşini çok sevdim hep üzerine koyarak gidiyor, merak ve heyecan hiç bitmiyor. Okunabilecek güzel serilerden biri olarak düşünüyorum.

11 Beğeni

Teşekkür ederim hızlı cevabınız için. Seride bir sıfırıncı kitap oldugunu bilmiyordum iyi oldu söylediğiniz. İlk iki kitaptan bayağı memnun kalınca tüm seriyi almıştım ama 3 te biraz fazla aşk meşk işi girince konu dağıldı gibi hissettim sonra motivasyonum kayboldu seriye karşı. Yorumunuz dan sonra 4 ten bir daha şans vermeyi düşünüyorum. Teşekkürler tekrar…

1 Beğeni

Rica ederim, siz de okuyunca yorumunuzu paylaşırsanız sevirim. Benim için de hatırlatıcı olabilir.

2 Beğeni

Ah be! Şu yazarın DEX gibi çöp bir yayınevinin elinde olmasını kabul edemiyorum.

2 Beğeni

Bu kitabı okumadan önce o kadar çok ya gerilim ya da hikayesi sürükleyici kitap okudum ki, bu kitaba bir türlü alışamadım. Hep bir gerilim ya da sürükleyici bir şey aradım. Kitaptaki Anarres gezegenindeki duvarlar sanki bana da duvar örmüş, anlamayayım diye. Buna rağmen bazı noktalardan kitabı az da olsa yakaladığımı düşünüyorum.

İki gezegende yaşayan topluluklar arasındaki farklılıkları güzel bir şekilde anlatıyor. Kendimizle kıyasladığımızda, “Bu şekilde de bir yaşam olur mu?” diye düşünüyorsunuz. İnsan eşine bir kere canım eşim, çocuğuna bir kere canım evladım demez mi. :grinning_face: Ana karakterin bir gezegenden diğerine olan yolculuğunun sebebi bir bakmışsınız farklı durumlara dönüşüyor. Bir gezegende geçmişi, diğerinde ise anlık durumları ele alıyor.

15 Beğeni

Hangi yayınevinde, hangi yazar hak ettiği değeri gördü? Bildiğiniz varsa bana da söyleyin lütfen. Öğrenmiş olurum. Yayınevlerinin nasıl bir işleyiş şekli var ki ne kitaplar, ne yazarlar heder edildi. Hele ki foruma katıldıktan sonra öğrendiklerim, ben bihaber kitap okuyormuşum dedirtti. Çok can sıkıcı durumlar.

2 Beğeni

Dex’in son dönemdeki yaptıkları saç baş yolmalık. Yapay zeka çeviri skandalları bir kenara Instagram gönderi açılmasında bile kullanmışlar. O kadar aciz bir yayınevi. Doğan’ın böyle çöp bir alt markası olması hâlâ garibime gidiyor. Son dönemde ben Kairos çok seviyorum. Katalogları enfes ilerliyor :pinched_fingers:

2 Beğeni

Siz söyleyince baktım Kairos yayınları, Olimpos yayınlarının alt markasıymış. Henüz hiç bir kitabını okumamış olsam da umarım yayınevinin, okurlarına hak ettiği değerde özenli ve düzenli bir okuma serüveni sağlayabilecek misyonu vardır.

Bu arada Dex böyle devam ederse, yakında yayınlayacakları kitapları online da yapay zeka çevirili olarak pazarlamaya kalkarlarsa hiç şaşırmam.

2 Beğeni

Benim için şuan öyle ilerliyorlar. Umarım ileride bozulmalar yaşanmaz. Çağdaş Edebiyatın nadide mahsüllerini özenle ve seçerek okuyucuya sunuyorlar.

Dex’in söylediğinizi yapması çok yakındır.

Bir de hiçbir şey olmamış gibi paylaşımlar yapmaları, görmezden gelmeleri daha da utanç verici. Kötü olan durum şu ki: Doğan’ın alt markası olması yüzünden istedikleri büyük yazarları alabilmeleri. Korkunç bir durum.

2 Beğeni

Mülksüzler bitti. Leguin’den daha önce Yerdeniz Serisi, Rüyanın Öte Yakası ve Sürgün Gezegeni kitaplarını okudum. Hem fantastik romanlarını hem de bilim kurgu romanlarını okuduğum için yazarın tarzına oldukça aşinayım ve yazar en sevdiğim yazarlar arasında yer alıyor.

Yazarın bilim kurgu romanları arasında bir başyapıt olarak görülen Mülksüzler’i okumayı bilerek sürekli erteledim ama artık buna son verip sonunda kitabı okudum.

Kitap, Tau Ceti adında bir çift gezegene sahip yıldız sisteminde geçiyor. Bu gezegenlerden en eski yerleşime sahip olan Urras’ta birden fazla devlet var ve bu devletler birbirleriyle anlaşamayan ve zaman zaman birbirlerine karşı savaşan devletlerdir. Bunun dışında Urras’ta katı bir sınıf ve cinsiyet ayrımı var. Aşırı kapitalist bir yapıya sahip olan Urras’ta alt sınıfın ve kadınların pek bir hakkı yok, sadece görevleri var: askere gitmek ve doğurmak.

Tau Ceti’nin diğer gezegeni olan Anarres ise Urras’tan her yönüyle farklıdır. Urraslı bir devrimci olan Odo’nun başlattığı bir özgürlükçü ve mülkiyetsiz toplum haraketinin Urras devletlerine karşı büyük bir isyana dönüşmesi sonucunda tüm Odocuların Anarres’e yollanmasıyla Anarres toplumu oluşuyor. Mülkiyetin, devletin, otoritenin, cinsiyet ayrımının ve ailenin olmadığı bir toplum yapısı kuruluyor Anarres’te.

Kitabımız Anarresli bir fizikçi olan Shevek etrafında geçiyor. Onun gözünden iki gezegen de tanıtılıyor. Kendi gezegeninde tüm özgürlükçü yapıya rağmen tamamen özgürlük olmaması nedeniyle bilimsel araştırmalar yapamayan karakterimiz düşman gezegen olan Urras’a iltica eder ve olaylar da böylece başlamış olur.

Kitabın ilk yarısında bir akıcılık sorunu vardı, kitaba bir türlü adapte olamadım. Yarısından sonra ise kitap yağ gibi aktı. Bunda en önemli sebep, evreni anca kitabın yarısından sonra zihnimizde oturtabilmemizden kaynaklanıyor.

24 Beğeni

Düşünsenize daha 13 yaşında ve biraderlerin yani o her birinden korkulacak kişilerin başındasınız. Ne oldu da bu çocuk ne yaptı da bu adamların başına geldi diye düşünerek başlıyorsunuz okumaya. Jorg ne yapacağı hic belli olmayan bir tip. Kesin bunu yapar diyemiyorsunuz. Annesi ve erkek kardeşinin intikamı için bir yola düşüyor hemde o yaşta. Jorg kont Renar dan intikam almak için o zorlu hayat mücadelesinden sağ çıkmıştı. Öyle bir durum ki kitaba her yeni eklenen karakter bir yerde onemli gibi olacak diyorsun bi bakmışsın ölmüş :grinning_face:

Birkaç detaylı derin bir dünyası olan fantastik evren kitabi okuduysanız ilk kitap o derin evrenlere göre daha sığ kalıyor ama kitap nerelerden sizi yakalayacağını biliyor. Gayet anlaşılır bir dili var akıp gidiyor. Şimdi serinin devamını okumak kaldı.

16 Beğeni

Özdemir Asaf - Lavinia bitti.

‘‘Sen bana bakma,
Ben senin baktığın yönde olurum…’’

:star::star::star::star:

8 Beğeni

Cengiz Aytmatov-Cemile

Aşk kitaplarını okumayı pek sevmem ama çok güzel bir kitaptı. Orta Asya’da kocası savaşa giden Cemile ile savaştan sakatlandığı için dönen topal Danyar’ın yasak aşkı anlatılıyor kitapta. Kısa bir kitap olmasına rağmen yazar bu aşkı çok başarılı bir şekilde okuruna anlatmayı başarmış, yasak bir aşk anlatılmasına rağmen karakterlere kızmak içimden gelmedi.

Tavsiye ederim.

11 Beğeni