Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

LOKİ’NİN MÜJDESİ - JOANNE M. HARRIS
Özgün Adı: The Gospel of Loki
Çeviren: Cihan Karamancı
loki
İskandinav Mitolojisini Loki’nin gözünden anlatan bir kitap. Büyük heveslerle başladığım ancak beklentimin boşa çıktığı bir kitap oldu. Kitap kötü anlamına gelmesin bu fakat beni mitoloji hikayesi olarak pek doyurmadı.

Loki’nin ağzından onun muzipliklerini, hinliklerini, durumlardan paçasını nasıl kurtardığını okurken adım adım Ragnarök’ün oluşumuna tanık oluyoruz. Yer yer beni gülümseten olaylar oldu fakat hikâyede ilerledikçe esneyip sıkılmaya başladım. İsmini duyduğumuz çoğu tanrının ismi geçiyor. Devam kitabı olabilirmiş gibi bir izlenim verdi. Çıkarsa eğer okumayı düşünmüyorum.

DR. OX’UN BİR FANTEZİSİ - JULES VERNE
Özgün Adı: Une Fantaisie du docteur Ox
Çeviren: Hakan Tansel


Quiquendone şehrini ve bu şehrin sakinlerini anlatan bir kitap. Bu şehir öyle bir şehir ki, kimse haritalamaya tenezzül etmemiş. Bu şehir öyle bir şehir ki, burada olan her şey çok sakin ve yavaş oluyor. Yavaş yapılıyor, krizler büyük bir yavaşlıkla çözülüyor ya da hiç çözülmüyor bile.

Bu şehirde yaşayan sakinler, duyguları alınmışçasına hareket ediyor, konuşuyor, gelecekle ilgili planları büyük bir yavaşlıkla yapılıyor. Bu şehirde büyük bir durağanlık, sakinlik hâkim. Ta ki bilim insanı Dr. Ox’un bu şehre gelip insanlara “evlerinize, sokaklarınıza aydınlatma sağlayacağım” taahhüttü verip, bu insanlar üzerindeki deneylerine başlayana kadar.

Jules Verne’in bu hikayesini çok beğendim. Okurken çok keyif aldım. Okumayan herkese okumalarını tavsiye ediyorum.

ÇOCUKLUĞUN SONU – ARTHUR C. CLARKE
Özgün Adı: Childhood’s End
Çeviren: Ekin Odabaş
çocukluk
Okuduklarım arasında anlatıp, yorum yapması benim için en zor kitaplardan birisi oldu. Nereden başlayacağımı bile bilemiyorum. Giderek ütopyaya tırmanan bir distopya hikayesi gibi.

Bir gün dünyayı insanların sonradan “Hükümdar” adı verdikleri dünya dışı varlıklar istila ediyor. Bu dünya dışı varlıklar insanlığın gelecekte iyi bir yere gelmesi için varlıklarını sürdürüyorlar ancak kimseye çok da fazla müdahale etmiyorlar hatta “insanlık henüz buna hazır değil” gerekçesiyle kendilerini fiziksel olarak göstermiyorlar bile.

Zamanla insanlık her açıdan öyle mükemmel bir konuma geliyor ki “ee şimdi ne yapacağız?” diye kendilerine sormaya başlarlarken tepe noktaya tırmanan olaylar ve sır perdesi de birer birer çözülmeye başlıyor.

Kitabın, yazıldığı döneme göre ileri görüşlü, zamansız bir hikayesi olduğunu düşünüyorum. Bilimkurgunun ağır öğelerini barındırmıyor, rahat okunuyor fakat arada bir kitabı kapatıp durup bir düşündüğüm, yaşanan olayları hayal ettiğim durumlar oldu. Çok beğendim.

24 Beğeni