Harry Potter Okuyup Abartıldığını Düşünenler Cemiyeti

Ben bir Potterheadim. :blush: Ama Harry Potterin abartıldığını düşünüyorum. Benim gibi mi düşünüyorsunuz?
@Melisa
@Akahige
@Blackheart
@mephisto
@ErdemUnlu
@Arimfxx

3 Beğeni

Birden iki cemiyetim birden oldu. Hayata dair umutsuz olmamak gerekiyormuş demek ki :slight_smile:

Harry Potter’ı çok sevmeme rağmen, bazı arkadaşlar tarafından abartıldığı su götürmez bir gerçek. Sanki Harry Potter’dan önce başka fantastik seri yokmuş gibi :slight_smile:

Yani evimin kapısında Hogwarts Treni 9 3/4 paspası var, ben de hayalini kurmayı çok seviyorum, Hagrid’e sarılıp, Dumbledore ile sohbet etmek istiyorum ama benim yaşıtım olup, Harry Potter’ı benim kadar sevmeyen insanlar benden daha çok abartıyorlar.

Bundan kastım, Harry Potter yaklaşık olarak bizimle yaşıt olduğu için, bir şekilde Harry Potter kitaplarını okuyup, hayatında başka hiçbir kitap okumamış yaşıtım bir sürü insan var. Şu an sadece yaşı daha genç arkadaşların değil, bahsettiğim kişilerin de bazen çok lüzumsuz abartıları söz konusu oluyor :slight_smile: “Harry Potter’ı tek geçerim abi” lafını kaç kez duydum. Tek geçersin tabii, başka kitap okumadın ki? :smiley:

Çok çok çok çok çok ama çok fazla okundu bu seri. Abartılma durumunun da esas sebebi, pek kitap okumayan, benim yaşım civarında olup Harry Potter ile büyüyen ve neredeyse sadece Harry Potter okumuş kesim. Böyle bir sürü arkadaşım var :slight_smile: Çocukluklarına bir kaçış olarak görüyorlar herhalde Harry Potter’ı abartmayı :slight_smile:

4 Beğeni

Evet, size katılıyorum. :slightly_smiling_face: Çok abartılıyor.

Evet, hayatında Harry Potter’dan başka kitap okumamış olanlar dünyada ondan başka kitap olmadığını sanarak abartıyor olabilirler. Ama ben serinin gördüğü değeri hakettiğini düşünüyorum. Açıklamaya gerek yok bence sebebini. :grin:
@Expelliarmus bunu da mı görecektik? :joy:

4 Beğeni

@Melisa Bir Potterhead’in böyle bir konu açmasına üzüldüm. Abartılmayı bırak bence az bile övülüyor. Harry Potter hiç okumayan ve bilmeyenler hâlâ çocuk kitabı olarak görüyor. Harry Potter okuyup çok sevenler var. Bizim forum çoğunluğu ise gözlemlerime göre çıkardığım sonuç, Harry Potter’ın güzel kitap olduğunu ama ondan daha güzel pek çok kitap olduğunu söylüyor. Benim gözlemlerim bunlar.

@Rena bu tür konulara fazla yazmamaya çalışıyorum çünkü objektif olamıyorum. :grin: 1000kitap’ta profilimde (mangalar hariç) az çok kitap olduğunu düşünsem de daha gidecek çok yolum var. Belki ilerde şu serileri okuduğum zaman fikrim değişebilir.

Özet

Yüzüklerin Efendisi

Yerdeniz Serisi

Narnia Serisi

Sherlock Holmes Serisi

Rizzoli - Isles Serisi

Kral Katili Güncesi Serisi

Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları Serisi

4 Beğeni

Çok beğendiğim bir seri olmasına ve her kitabı iki defa okumuş olmama rağmen katılıyorum. Ama burada bir sıkıntı var. Okumamış olanlar çocuk kitabı diyerek hakkettiği değeri göstermiyor. Okuyan Potterhead kesim ise dünyanın en iyisi muamelesi yapıyor. Arası yok. Bir kesimin abarttığı doğru ama bu genel bir sorun değil.
Son olarak @Expelliarmus Kralkatili Güncesi’ni o listeden çıkarabilirsiniz. İlk iki kitap çok çok güzel ama üçüncünün çıkacağı yok. Biz çekiyoruz siz de çekmeyin. Üçüncü kitap çıkabilirse başlarsınız. Yazdığınız listede Buz ve Ateşin Şarkısı yok. Eğer okuduysanız ve bu sebeple yoksa bahsettiğim şeyi anladınız. Kralkatili yerine Brandon Sanderson kitaplarını ekleyebilirsiniz. Adam çok hızlı yazıyor.

5 Beğeni

Ben bu seriyi çok seviyorum. Ama çok abartılıyor.

2 Beğeni

Bunu okuduktan sonra da değişmeyeceğine emin olabilirsiniz. :grin:

Yazmadım ama aklımdan geçirdiğim bir düşünceydi.

Yüzüklerin Efendisi, Yerdeniz ve diğerleri, çoğu zaman Harry Potter bunlarla karşılaştırılıyor ve sonuç olarak hep kaybediyor. Zamanında böyle bir başlık açmıştım . Öğrendim ki, Yüzüklerin Efendisi ve Harry Potter karşılaştırmak doğru değil. Harry Potter abartılmış bir seri olduğu için değil, Yüzüklerin Efendisi fantastik dünyayı oluşturan ilk serilerden olduğu ve daha bir kaç nedenden dolayı altta kalıyor (?). Yüzüklerin Efendisi, Yerdeniz, Buz ve Ateşin Şarkısı gibi serilerin olması Harry Potter sevmenin abartmak olduğu anlamına geldiğini düşünmüyorum.

Buz ve Ateşin Şarkısı’nı Sanderson’a devretmek daha mantıklı :joy: Martin yazacağa benzemiyor, ona göre hep 1 nisan. Sırf bu yüzden seriye başlayamıyorum (Sanki diğerlerini bitirmişim de, bir tek bu seri kalmış gibi konuştum ama neyse :roll_eyes:)

4 Beğeni

Martin kimseye tamamlatmayacagım demisti. Ki sanderson ile Martinin tarzlarının uzaktan yakından alakası yok. Martin Grimm Dark yazıyor. Sanderson biraz daha soft. Zaman çarkını tamamlamak istemesi in en büyük sebebi tarzının Robert Jordan’a uyumu ve seriyi gerçekten sevmesi.

Şahsen bulaşmasını istemezdim, Martinin hatasını telafi etmek icin kendini yıpratmasın. Asoiaf’ı komple çıkardım ben aklımdan. 6yı yazsa 7ye ömrü yetmeyecek. Bunları görünce Rowling’e hayran oluyorsun işte. Öyle ASOIAF gibi 90milyon değil 500milyon satmış bir serinin yeni kitabı icin baskı bu kadar ağırken seriyi çatır çatır yazmış.

Kimse kusura bakmasın da 2000 sonrası fantastigin yayinevleri tarafından bu kadar sahiplenilmesinin sebebi bu satış başarısı. Türkiye icin bile bakabilirsiniz, 2000 öncesi kaç fantastik kitap Türkçe’ye çevrilmiş. Abartılmış olması normal yani. Abartıldığını da düşünmüyorum açıkçası. Keşke daha da Abartılıyor olsa da Türkçe’ye çevrilmemiş kitaplar da gelse.

Aynı şeyi Twilight için de söyleyebiliriz. Şu an kötü çocuk gibi seriler çatır çatır basılıyorsa sebebi Twilightın başarılı olmasıydı.

Böyle eserler bu mediumların yükselmesini sağladı. Ben Pottera müteşekkirim bu sebeple.

4 Beğeni

Sadece 3 kitabını okudum sanırım o yüzden bu konuda pek bir söz hakkım yok. Bazen yıl olmuş 2020 insanlar hala Harry Potter seviyor diye düşünüyorum. Sonra kendime saçmalama insanlar istediğini sever diyorum. Şu an abartıldığını düşünmemin sebebi Rowling’in iyice sapıtması aslında. Önceden ben de çok severdim.

1 Beğeni

Ben de çok seviyorum. Çok güzel seri. Ben hızlı okudum. Şimdi de çok seviyorum. Ama çok abartılıyor.

1 Beğeni

J.K. Rowling’in kitaplar bittikten sonra yaptığı açıklamalar seriye tepki oluşmasına sebep oldu. İlk kitabı yazarken yazar serinin bu kadar tutulacağını düşündüğünü sanmıyorum. Taslaklar hazır olduğu için seri çabuk tamamlandı. Belki o kadar baskılardan dolayı yeni kitaplar istenmesinin diye on dokuz yıl sonra bölümü eklenmiş olabilir ve baskılar olmasa seriyi Lanetli Çocuk gibi bir oyun yerine devam kitapları eklenebilirdi diye düşünüyorum. O zaman daha net bir karar verebilirdik abartılıp abartılmadığı konusunda ama yazarın seriyi bitirmesi hele ki bitmeyen serileri düşününce daha bir takdir edilesi oluyor.

5 Beğeni

Güzel bir cemiyet olmuş :slight_smile: çünkü ben de abartıldığını düşünüyorum.

1 Beğeni

@Melisa sen bir liste yap bakalım kaç kişi var. :grimacing:
Ekleme: Abartılma olarak filmler abartılmış olabilir, öyle süper değiller yani. :roll_eyes:

1 Beğeni

Hem filmleri hem de kitapları aşırı ama aşırı abartılıyor bundan daha fazla bilinmesi gereken evrenler var “bence”.

1 Beğeni

Evet, size katılıyorum. :slightly_smiling_face:

Bence hayır, @Expelliarmus’un da dediği gibi az bile övülüyor.

Ben kitapları okurken ilk kitapların çocuk kitabı gibi olduğunu düşünmüştüm. Mesela beni rahatsız eden konulardan biri voldemort un çok basit olması, gerçek bir villianın özelliklerini yansıtmamasıydı normalde kimse kötü olarak doğmaz, yaşadığı çevrenin etkisiyle bir villian haline gelebilir ancak bu seride voldemort işte aşk iksiri sonucu doğduğundan doğuştan kötü olduğu falan anlatılıyor yani bu hatayı 19. 20. yy ve daha öncesinin yazarları yapsa anlarım ama günümüzde yazılan bir kitabın içindeki karakterler çok basit olursa, roman içinde psikolojik çözümlemeler olmazsa bu acemiliktir. Ancak son iki kitap gerçekten bütün seriyi çok güzel toparlıyor ve çocuk kitabı olmaktan tamamiyle çıkarıyor, bu sayede harry potter benim de sevdiğim bir seri oldu bu kadar abartılması tabi popüler kültürün bir parçası olmasından ve neslimizin bir kısmının özenti bir şekilde yaşamasından kaynaklanıyor. Buna ülkemizdeki kitap okuma oranları da eklenince sonuç bu ama yine de serinin çok da abartıldığını düşünmüyorum çünkü güzel bir seri övülmeyi hak ediyor.

4 Beğeni

Daha önce hiç Harry Potter’ın şaheser, bulunmaz bir eser olduğu yorumuyla karşılaşmadım. Dolayısıyla abartıldığına yönelik bir şey görmedim.

Fan kitlesinin büyüklüğü ise bence overrated yapmıyor, sevilmesi doğal. Ha “Harry Potter en iyi seridir” yorumları bolca varsa o zaman bilemem.

2 Beğeni

Ne kadar çok var tahmin edemezsin. :wink:

2 Beğeni