İlk İmparatorluğun Efsaneleri Serisi (İthaki Yayınları)

Bakındım ama forumda 2. kitaba yaptığım yorumu göremedim, o sıralar foruma üye değildim muhtemelen. O yüzden aklıma gelmişken başlığına bırakayım;

Kılıçlar Çağı - İlk İmparatorluğun Efsaneleri 2

Maalesef beğenimi kazanmayan, fantastik edebiyat doygunluğuma göre fazla basit gelen bir kitap ve bir seri oldu. Üçleme olacağını zannediyordum ancak yazar ilk imparatorluk efsaneleri serisine 6 kitap yazmış bile, inanılmaz.

İlk kitabı da beğenmemiştim ancak bu serinin yazarın daha önce yazdığı ve yarattığı evrenin nasıl oluştuğu adına geçmiş çağlardan başlayarak anlattığını bildiğim için ikinci kitabına da şans verdim. Belki burada ilk sorgulamamız gereken Türkçe yayın politikası olarak yazarın kitaplarının çevrimine bu seriden başlanması olabilir. Belki yazarın daha önce ve zaman olarak daha ileride geçen asıl serilerini okusak bu seri ile daha iyi bir bağ kurup daha sempatik yaklaşabilirdik.

Elimizde bu kitaplar olmadığına göre destanlar çağı ile başlayan bu yeni yaratım macerasında maalesef bizi aşırı aşırı basit bir kurgu karşılıyor ve bu kurgunun ikinci kitapta da geliştiği yok. Irklar, ülkeler, topluluklar, adetler vs herhangi ortalama bir fantastik okuruna yenilikçi bir şey katmadığı gibi ben okurları sürükleyecek bir derinlik de bulamadım.

Destanlar çağı ile ilk kez tanıdığımız Rhun-Fhey ve Dherg ırklarına bu kitapta adlarını iyice koyup insan-elf-cüce dedik :)) Uzun ömürlü ve kibirli Fhey(elf), ilkel ama kalabalık Rhun(insanlar), yeraltında yaşayan iyi metal işçisi ve kazıcı Dherg(cüceler) ile dünya yaratımına ağzımız açık hayret ettik okurlar olarak doğrusu :)) Üstüne ilk yazıyı, demir işlemeyi, yay ile ok atmayı vs falan keşfettik :)) Şansımıza ateşi daha önce bulmuşlar yoksa bi 300 sayfa daha uzayabilirdi kitap, neyse.

Kitabı bir yıldızdan 2 ye çıkaran etmen benim bakış açımdan akıcı sayılabilecek anlatımı ve basitliği, iyi ve sade çevirisi, bu nedenlerden dolayı da kolay okunması denilebilir. Beni sarmadı ancak yine de 4-5 günde bitti kitap. Büyük ihtimalle devamı dilimize kazandırılsa bile devam etmeyeceğim seriye. Ancak Fantastik edebiyata yeni başlamış ve güncel yayınlanmış bir seri arayan okurlara kolay okunabilirliği ve kendi içinde karakter akıcılığı da taşıması nedeniyle önerilebilir diyebilirim.

Ufak dip spoiler;
Cücelerin derinlerdeki anavatanında da çok derin kazılınca nasıl olduysa bi şekil bi iblis! peydahlanmış da terketmişler hep orları aaa :slight_smile: Hiç aklımıza gelmemişti be balrog reis :slight_smile:

İlk kitaba yorumumu kendim de bulamadım, üçü de ekleyeyim. Kalanına da okusam bile yorum falan yapmam herhalde ama büyük ihtimal bıraktım seriyi :smile: .

4 Beğeni