Yeni yıl hediyem belli oldu.
Bakındım ama forumda 2. kitaba yaptığım yorumu göremedim, o sıralar foruma üye değildim muhtemelen. O yüzden aklıma gelmişken başlığına bırakayım;
Kılıçlar Çağı - İlk İmparatorluğun Efsaneleri 2
Maalesef beğenimi kazanmayan, fantastik edebiyat doygunluğuma göre fazla basit gelen bir kitap ve bir seri oldu. Üçleme olacağını zannediyordum ancak yazar ilk imparatorluk efsaneleri serisine 6 kitap yazmış bile, inanılmaz.
İlk kitabı da beğenmemiştim ancak bu serinin yazarın daha önce yazdığı ve yarattığı evrenin nasıl oluştuğu adına geçmiş çağlardan başlayarak anlattığını bildiğim için ikinci kitabına da şans verdim. Belki burada ilk sorgulamamız gereken Türkçe yayın politikası olarak yazarın kitaplarının çevrimine bu seriden başlanması olabilir. Belki yazarın daha önce ve zaman olarak daha ileride geçen asıl serilerini okusak bu seri ile daha iyi bir bağ kurup daha sempatik yaklaşabilirdik.
Elimizde bu kitaplar olmadığına göre destanlar çağı ile başlayan bu yeni yaratım macerasında maalesef bizi aşırı aşırı basit bir kurgu karşılıyor ve bu kurgunun ikinci kitapta da geliştiği yok. Irklar, ülkeler, topluluklar, adetler vs herhangi ortalama bir fantastik okuruna yenilikçi bir şey katmadığı gibi ben okurları sürükleyecek bir derinlik de bulamadım.
Destanlar çağı ile ilk kez tanıdığımız Rhun-Fhey ve Dherg ırklarına bu kitapta adlarını iyice koyup insan-elf-cüce dedik :)) Uzun ömürlü ve kibirli Fhey(elf), ilkel ama kalabalık Rhun(insanlar), yeraltında yaşayan iyi metal işçisi ve kazıcı Dherg(cüceler) ile dünya yaratımına ağzımız açık hayret ettik okurlar olarak doğrusu :)) Üstüne ilk yazıyı, demir işlemeyi, yay ile ok atmayı vs falan keşfettik :)) Şansımıza ateşi daha önce bulmuşlar yoksa bi 300 sayfa daha uzayabilirdi kitap, neyse.
Kitabı bir yıldızdan 2 ye çıkaran etmen benim bakış açımdan akıcı sayılabilecek anlatımı ve basitliği, iyi ve sade çevirisi, bu nedenlerden dolayı da kolay okunması denilebilir. Beni sarmadı ancak yine de 4-5 günde bitti kitap. Büyük ihtimalle devamı dilimize kazandırılsa bile devam etmeyeceğim seriye. Ancak Fantastik edebiyata yeni başlamış ve güncel yayınlanmış bir seri arayan okurlara kolay okunabilirliği ve kendi içinde karakter akıcılığı da taşıması nedeniyle önerilebilir diyebilirim.
Ufak dip spoiler;
Cücelerin derinlerdeki anavatanında da çok derin kazılınca nasıl olduysa bi şekil bi iblis! peydahlanmış da terketmişler hep orları aaaHiç aklımıza gelmemişti be balrog reis
İlk kitaba yorumumu kendim de bulamadım, üçü de ekleyeyim. Kalanına da okusam bile yorum falan yapmam herhalde ama büyük ihtimal bıraktım seriyi .
Seri hakkındaki hislerime çok güzel tercüman olmuşsun. Adı sanı duyulmadık bir yayınevi bassa hadi neyse ama ilk kitabı okuduktan sonra İthaki basacak başka seri mi bulamadı da bu kadar sığ bir seriye girişti diye düşünmüştüm. Dilimize kazandırılması öyle gereksiz geliyor ki…
Çoğu kişinin aksine benim beğenerek okuduğum bir seri oldu bu. Hikâyesi, geçtiği dönem ve olaylar itibariyle bayağı ilgimi çekmişti benim. Üç ve dördüncü kitapları henüz okuma fırsatı bulamasam da zamanında ilk iki kitabı merakla okumuştum. Sayfa sayıları biraz daha fazla olsa tadından yenmezdi benim için.
Aradığım yorum. Okumak için hala şansı var serinin.
Bence şans verilmeli. Evet benzerleri çok fazla, kendi alanında ilk değil ama zaten bu da önemli değil bana kalırsa. Özellikle ikinci kitaptaki bazı buluşların yapılışını ilginç bulduğumu hatırlıyorum mesela. Fazla basit görünüyor ama her şey ihtiyaçtan doğar sonuçta.
Beğenenlere saygım, forumdaki fantastik okuyanlara sevgim sonsuz dostlar Yanlış anlamayın yani, arada zevklerimiz illa ki ters düşecek. Ben biraz detay vereyim ki ileride sıfırdan girecek olanlara farklı perspektif sunayım dedim, birazdan başlığı da baştan okuyasım var bakalım kimler beğenmiş kimler beğenmemiş
Savaşlar çağına çok uzun bir yorum yapacaktım hatta, sonra goodreads ten açıp bir bakayım dedim önceki kitaplara ne yazmışım. İlkine yorum yapmamışım ama ikinci kitapta ne düşünmüş isem 3 te de hala aynısı olduğunu görünce onu da forumdan salayım dedim . Serinin 6 kitabını da okusam fikrim değişmez gibi, bu ilk imparatorluğun efsanelerini giriş seviyesi olarak önerebilirim ancak.
Zaten yazarın da Riyria Revelations ve Chronicles serileri daha çok tutanlar. İthaki’nin kronolojik basıcam diye bu seriye girmesi hala mantıksız geliyor bana, kalanına da devam edemezler gibi zaten çok da sattığını düşünmüyorum.
İşin ilginci ben yazarı beğenmedim, ama adam ne yazsa ses getirmiş ve okutmuş gibi .
Revelations ve Chronicles serilerini okumadan çok da gömmemek lazım belki ama adam overrated ın karşılığı gibi geliyor bana direk .
Riyria’nın hikayesinin büyük bir kısmı zaten tarihi açığa çıkarmak üzerineydi. Bu tarih de İlk İmparatorluk serisinde anlatılanlar. Bunu evren kronolojisine göre basmak Riyria’nın sürprizini kaçırmak demek. Bence İthaki’nin Riyria’yı basma niyeti yok.
Bu bilgi çok iyi oldu, hahah. Başlığı da baştan sona taradım hocam aslında daha önce de değinmişsin sen bu duruma Bence de hiç girişmezler Riyria ya.
Önceki mesajlarda da benim düşüncelere benzer görüşler sunulmuş seriye dair, hatta sonra bende ufaktan yazmışım Ne diyelim, sevenleri adına en azından bu serinin 6 kitabının basılması ve tamamlanması iyi olur. Onun harici benim seri ve yazara dair bir beklentim kalmadı.
Bu arada 4 sene önce falan kapak muhabbeti de geçmiş , bende epey beğendim serinin kapaklarını.
Bugün Matt in Riyria Revelations 2. kitap için yorumu denk geldi youtube da;
Bunun 2. kitap yorumu olduğunu görünce biraz geriye gittim, ilk kitaba da geçen ay yapmış;
Beğenmemiş ama asıl ilginç olanı, seriye 2. okumasına başlamış olması ve ilk okuduğunda çok beğenmesi. Fantastikle yeni tanıştığım dönemler bu seriyi çok sevmiştim diyor, üzerinden birkaç yıl geçip üstüne çok şey okuyunca bu re-read inde epey basit ve standart kaldığını vurgulamış.
Fantastik veretanlarına öneremem ama yeni başlayanlara iyi olur hala diyor. Üç aşağı beş yukarı benim İlk İmparatorluğun Efsaneleri adına düşündüklerimle paralel çıkınca şaşırdım. Yazarın bu çevrilmeyen serilerinin çok daha iyi olduğuna kendimi şartlamışım galiba Belli ki yazarın tarzı hep buymuş.
Riyria serisi yanlış hatırlamıyorsam başka bir yayınevindeydi, Beyaz balina diye kalmış aklımda. onlar da aldıkları telifleri basmıyor zaten.
İlk kitabı geçen ay amazonda indirime girince aldım, beğenirsem devam ederim ama forumda genelde kötü yorumlardan dolayı pek umudum yok.
Her kitabı bir öncekinden daha iyiydi diye hatırlıyorum. Ayrıca evet çerezlik bir seri ama akıcı. 300 sayfa falan kitaplar.
Edit:
Evet başlığın ilk mesajlarında da yazılmış telifi onlarda diye. Ama üstünden 4 sene geçmiş, bilmiyorum kalmış mıdır telif falan Kendileri de zaten ağırlıklı çocuk kitabına yönelmiş bir yayınevi.
Gerçi benim ilgim kalmadı pek Boşa düşme durumunda ithakinin alma ihtimali de bu serinin satışına bağlıdır muhtemelen.
Bu kitaptan sonra 6. kitap kalıyor. Bunu seriyi de kitapların hepsi yayınlanmadan toplamaya başladım. Ama daha okumadım serinin tamamlanmasını bekliyorum. Umarım son kitap da çok bekletmeden çıkar.
Öyle anlaşılıyor ki, İthaki Kronolojik sıraya göre basıyor kitapları. Yazar Sullivan özellikle yayın sırasına göre okunmasını tavsiye etmiş sitesinde.
Kronolojik sıra şöyle (siteden kopya) : Kitapları kronolojik olarak okumakta ısrar edenler için uyaralım: Bu sırayla okumak, benim size öğretmemi beklediğinizden önce bazı tarihi gerçekleri öğrenmeniz anlamına gelir ve bu nedenle Riyria Vahiyleri, bazı şeyleri sizden beklenenden önce öğreneceğiniz için neredeyse hiç “Vahiy-vari” olmayacaktır. Ancak gerçekten bu şekilde okumak istiyorsanız - sıra şu şekilde olacaktır:
Efsaneler (1 - 6): Efsane Çağı | Kılıç Çağı | Savaş Çağı | Efsane Çağı | Ölüm Çağı | İmparatorluk Çağı
Yükseliş ve Düşüş (1 - 3): Nolyn | Farilane | Esrahaddon
Tarihler (1 - 5): Taç Kulesi | Gül ve Diken | Dulgath’ın Ölümü | Kış Kızının Kaybolması | Drumindor
Vahiyler (1 - 6): Kılıç Hırsızlığı | İmparatorluğun Yükselişi | Novron’un Varisi
Öyle anlaşılıyor ki şayet seri tutarsa bir sonraki basılacak seri 3 kitaplık Yükseliş ve Düşüş serisi.: Nolyn * * Farilane * * Esrahaddon
Bu benim için iyi bir haber olmadı. İthali ilk 6 seriyi kaç yılda basımını tamamlayacak. Diğerlerini de basacağını sanmıyorum. Seri benim açımdan yarım kalacak gibi gözüküyor.
Arkadaşlar bu seri okumaya değer mi? Hediye çeki geldi bir yerden alayım dursun diyorum, fikir rica edeceğim.