İthaki Yayınları

Bunlar güzel günlerimiz, daha beter olacak her şey :notes:

Şu röportajı okuyunca hayatımın bir döneminde yaşadıklarımı anımsadım. Çok üzüldüm. Sırf çok daha fazla para kazanmak için insanları kullanıp haklarını vermemek. Nasıl bir insanlık bu.
Yeri geldi mi işveren size şunu yapabilirsiniz, bunu yapabilirsiniz (evden çalışma örneği) der, ancak sonradan bunları aleyhinize kullanır. Alican bey’e helal olsun bu arada.

3 Beğeni

ithaki 2000 yılından beri 4-5 kere batma aşamasına geldi zar zor kredilerle vs… ile ayakta kaldı. İş buraya kadar geldiyse bu sefer kurtuluş zor gibi, 29 tane kitabevi şubesi açtı bunların sadece kira bedelleri ile ne zincirler battı ki bu ekonomik şartlarda o kira bedellerini ödeyemiyorlardır.

İthaki’nin sahibi arkadaşı da tanıyorum teeee küçücük bir kitabevi sahibi olduğu dönemden beridir. Ne bilimkurgudan anlar ne de fantastik kurgudan. Şu zamana kadar bastığı tüm kitaplar bu işten anlayan kişiler sayesindedir. Bu kadar büyümesi bu kişiler sayesindedir yoksa şimdiye kadar yok olup giderdi küçük bir kırtasiye dükkanında kalırdı.

Alican gibi kişileri orayı terk ettiyse, yerine aynı kalitede birisini koyamaz bu saatten sonra aklı başında hiçbir GYY Alican’ın yerine gelmez çünkü mesleki olarak kendine zarar verir, basar parayı getirir mantığı da yanlış yayıncılık sektörü çok küçük bir sektör sanılanın aksine, yerine gelecek kişi bir yerlerden Alican’ın arkadaşı olacaktır. Hayır her şeye rağmen gelse bile daha kaliteli iş de çıkartamayacaktır. Malazan’lar daha mı hızlı çıkacak hayır, unutulmuş diyarlar devamı mı gelecek hayır. Seni bu günlere getiren insanlara saygı duymazsan okuyucun sana nasıl saygı duysun. Benim gözümde ithaki bu olaylardan önce 7/10 du şimdi 2’ye düştü bu 2 puan da Malazan yüzünden, basmayı bitirsinler 0,5 puan ile hayatımıza devam ederiz.

BKK’leri, Korku klasikleri Alican ve onun ekibi sayesinde var oldu, Japon klasikleri de aynı şekilde

Valla İthaki’den tek beklediğim seri Malazan, ama bu kafayla giderlerse çoook uzun süre Malazan’ı falan unutun derim.

17 Beğeni

Bunca sene kendi işyerleri gibi İthaki’yi savunan, arkasında duran çalışanların bu şekilde kapı dışarı edilmesi hiç hoş değil. Kusurlar, hatalı işler filan olmuş olabilir ama Fantastik ve Bilimkurgu alanında gerçekten dünyaları dilimize kazandırmış bir ekipten bahsediyoruz. Pandemi döneminde ekibin çok fedakarlık yaptığını da biliyorum. Geceli gündüzlü mesai dışı çalışmalar yapıldı.

Açıkçası ben eski kitapların yeni baskıları dışında pek bir şey beklemiyorum artık. Anlaşılan o ki devasa bir koordinasyon bozukluğu oluşmuş. Bu da kolay kolay kapatılacak bir açık değil. Umarım kalp kırıklıkları giderilerek herkes ait olduğu yere ve hak ettiği maddi refaha kavuşur. Emeklerinin karşılığını almak için hiçbir çalışan bu kadar incitilmemeli. Açıklamanın üstümde bıraktığı o tedirginlik beni çok rahatsız etti.

Ekleme:

Ekleme 2: Tahmin ettiğim gibi çevirmenler ve yazarlar da boykota katılmış. Okuyucular da aynı şekilde tepkili. Umarım bu sefer unutulup giden olaylardan olmaz bu da. Epsilon aynı şeyi yaptığında tüm alt yayınevleri dahil kendimce kitap alımını bırakmıştım. Bireysel bir boykottu ama unutmadım. Sel hak yediği zaman da aynısını yapmıştım. İthaki de almam olur biter.

16 Beğeni

Nisan ayında Malazan hakkında yazdığım mesaj:

Verdiğim karardan mutluyum. Bundan sonra devamı gelmesi biraz zor. Gelsede seriyi tamamlayacaklarını sanmıyorum. İthaki o kadar çok güvensizlik duygusunu aşıladı ki o zamanda seriler tamamlanmadan almaya elim gitmiyordu. Şimdi de gitmiyor. Bakalım bundan sonra İthaki’ye ne olacak? Bekleyip göreceğiz.

Zorla istifa ettirilen çalışanlarında haklarında hayırlısı olmasını diliyorum.

Emekçiler haklarını alırlar umarım ama onun haricinde İthaki’nin şu duruma düşmesine ne şaşırdım ne üzüldüm.

3 Beğeni

Seri 10 kitap değil miydi, ben mi yanlış biliyorum? :thinking:

Ana seri 10 kitap.

Yan seriler var. 10 Esslemont’un yazdığı, 3 tane Erikson, ve 2 tane short story kitabı. Total 25 adet.

1 Beğeni

Son gelişmelerden sonra İthaki’nin Malazan’ın devam kitaplarını basması düşük bir olasılık bence.

1 Beğeni

Yaşanan bütün bu gelişmeler Malazan, Drizzt ve beklenen nice serinin akıbetini nasıl etkiler merak ediyorum. Hoş Drizzt için pek bir umudum yoktu zaten ama Malazan tek tük de olsa her yıl devam eder diye düşünüyordum. Belki de dördüncü kitabı hiç göremeyeceğiz, kim bilir.

2 Beğeni

Kimse mit abiyi düşünmeniş. O da ithaki ve pegasus yayınlarında çevirmenlik görevinde. Belki onu bile istifaya zorlamışlardır.

2 Beğeni

Neye şaşırıyoruz ki? Ülkenin en büyük sanayicileri bile AVMci oldu son yıllarda. Penguen şubeleri de kitapçıdan çok D&R benzeri envai çeşit ürünün olduğu ve aynı zamanda kahve, kek vs. satılan yerler. Alsancak’dakine girmiştim. 1.500 lira etiketli peluş oyuncaklar falan bile var. Belli ki yayınevi yönetimi geç de olsa modaya uyup üretime değil tüketime yatırım yapmayı tercih etmiş.

Sürekli yeni şube açmalarını da şube gelirlerinin iştah açıcı olmasına yoruyorum. Şubeler zarar etseydi editörleri işten çıkarmak yerine şubeleri kapatırlardı.

11 Beğeni

Ben hukukçu değilim ama burada bir mağduriyetin olduğunu düşünüyorum. Yani siz bir seri kitap almayı düşünüyorsunuz ve her çıkan kitabı bir şekilde alıyorsunuz. Sonra bu seriyi basacağını deklare eden yayıncı birden bire orta bırakıyor sizi. Aldığınız eksik ciltlerle baş başa kalıveriyorsunuz. Hukukta bunun bir yeri olabileceğini veya olması gerektiğini düşünüyorum. Ne dersiniz, yanlış mı düşünüyorum?

4 Beğeni

Ben de hukukçu değilim ama bence hatalı bir yaklaşım. İthaki size bildiğim kadarıyla tüm seriyi yayımlayacağını taahhüt etmedi ve siz de 10 kitabın parasını önceden ödemediniz.

Çıkan kitabı satın aldınız, karşılığında o kitaba sahip oldunuz, işte bu kadar. Alışverişiniz orada sonlandı; gelecekte basılması planlanan devam kitapları için kendinizde bir hak görmek durumunda değilsiniz. Bir seri sonlanmadığı halde ilk kitabı satın alan okur bilerek bir riske girmiş oluyor.

Yarım kalan bir seride hayal kırıklığı yaşanması doğaldır ancak hukuksal bir yaptırımı olması gerektiği düşüncesi bana anlamlı gelmiyor. Bazı şeyler öngörülemiyor.

9 Beğeni

Okur açısından ben de sizin gibi düşünüyorum ama orijinal kitapların yayımcısı olsaydım kendimi aldatılmış hissederdim. Bir yayıneviyle çeviri ve basım için anlaşmışım, ülkemin yazarı başka bir ülkede tanınacak ama o ülkenin yayınevi savsakladığı için hem kazandığım para azalıyor hem okurlara kitap ulaştırılamıyor. Türkiye’den bir yayıneviyle çalışacaksam iki kez düşünürdüm.

Gerçi sadece Türkçe yayın haklarını bir kez satın alıp geçiyorlar mı yoksa her baskı için orijinal yayıncıya telif ödüyorlar mı, onu da bilmiyorum ya. Eğer ikincisiyse yazdıklarım geçerli. İlkiyse orijinal yayıncı da parasını nasıl olsa aldığı için serinin devamının gelip gelmediğini önemsemez.

İthaki gibi bir yayınevinin emekçilerini mağdur etmesine gerçekten çok üzüldüm. Kitaplığımda en çok kitabı olan yayınevlerinden biriydi, tabii elimde olanları okuyacağım…
Birkaç gündür burayı ve sosyal medyada bu konuyla ilgili yazılanları şaşkınlıkla takip ettim. Özellikle Japon klasikleri dizisiyle ilgili ürettiğim içeriklerin devamı hakkında kendimi sorguluyorum. Diziyi ilgiyle takip ediyordum sonuçta. Büyük ihtimalle boykota ben de katılacağım.
Malazan’ı üç kitapla bitirmiş olduk böylece. Dil bilseydim kesinlikle devam kitaplarını temin eder okurdum. Hazin bir son.

8 Beğeni

O yabancı dil bilmemek yok mu?

1 Beğeni

Dil bilseydim şu an @Pyrewrath , @Abraxas , @isos81 kitap etkinliklerinde ben de olurdum :smiling_face_with_tear:

Onun dışında @Artorias gibi ucuza Malazan set kapardık :melting_face:

4 Beğeni

Bir kaç seneye DeepL gibi mecralar çok daha iyi işler sunacaklar. Dil bariyeri ortadan kalktığında göreceğim ben okunmaz çevirilerle inatla baskı yapıp para kıran (İthaki de bazı örnekler ile onlardan biri) yayınevlerini.

11 Beğeni

Batacağını sanmıyorum ama eğer İthaki Yayınları batarsa arkadaşlarla baklavalı, yaş pastalı kutlama yapacağız.