“Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz…”
Bence fazla duygusal bakyorsunuz. Bunun olacağı en başından belliydi. Yıllar önce burada paylaşım yapmıştım. İthakinin zaman çarkı gibi eski çıkan serileri ve yeni çıkan serileri karşılaştırmıştım.
Eski çıkan seride dizi editörü başka, kitap editiörü başka, son okuyan başka, düzenleyen başka, tasarım başka, kapak görseli başka ve çevirmen ismiyle basılmış. Bir grup çalışması sanatsal bir önem, ciddiyet vardı. İthakiyi biz salt bilimkurgu veya salt fantastik basıyor diye sevmedik ki? Hatırlayınız efendim. Bu alanlara hakkıyla değer veren bir yayınevi olarak sevdik.
Yeni serilerdeyse çevirmen, kapak tasarımı (ki bu en büyük şanslarıydı) ve diğer bütün her şey tek kişinin adı yazıyırdu. Dizi editörü x kişi, kitap editörü aynı x kişi, son okuyan aynı x kişi, düzelten aynı x kişi vs aynı x kişi… Şimdi burada o x kişi “Yahu arkadaş o kadar kitap çıkıyor ve bunun bütün alanlarında ben varım, yetişemiyorum ve mantıklı değil, içerik berbat oluyor,” diye bir çıkış yapmadı, yapamadı. O da bu sisteme çanak tuttu… Çünkü ben o x kişisini editör olarak görmüyorum, bildiğin reklamcı veya pazarlamacı olarak görüyorum.Bu bir aşağılama değil bu bir yöntemdir. Editörler birkaç yoldan birini seöebeilirler. Zaten seriler vs ile üst jelatini iyi ama içi berbat editörlüklerle dolu eserler çıkardılar.
(Bir dakka ya o x kişisini ayrı tutarak diyorum. Gerçi o son okuyanlar o düzelti yapanlara ne oldu? İşten mi çıkardılar. Bilmiyorum.)
Arkadaşlar incelemelere bakın ithakiyi bu alanları ciddiye alıyor diye seviyorduk.
Yıllar öncesinde hazal çamur ile konuşması var o editörün… Bilgi üniversitesinde okuyup geri dönünce yayıncılar birliği mi ne onun başkanını tanıyıp ithaki ile özel bir görüşmeyle işe alınıp dümenin başına geldi. Bu sektöre tepeden indi. Bakınız kaç kişi yazıyor çiziyor bu alanlarda çaba sarf ediyor ama değil dümenin başına geçmek iş konuşmasına dahi gidemiyor. Ülkemizin gerçeği torpilli insanlar hep önde başlıyor hayata, aynı zamanda varlıklı insanların çevresinde olanlar…
Şimdi bu aşamada neler olur? Bizi ilgilendiren nedir? Bu üstekilerin hepsi x şahsı üzerinden anlattım. Lakin bundan sonra editör beyefendi kendi yayınevini kurar, bilgi ünide okuyabildiğine ve yayın dünyasında kalıplı insanları tanıdığına göre bence zaten bundan dolayı işten ayrılmıştır. Pazarlama ve reklam odaklı bir yayınevi ve içi boş sserlerle bir şeyler karşımıza gelir. Fikrimce uzak dururum. İthaki elbette yeni bir gyy işe alır, tepeden inme gelirse önceki gibi artık pazarlama yeteneği ölçüsünde iş görür.
Çürüme çok öncesinde başladı. Karşı çıkmayanlar çanak tutanlara hiç üzülecek durumda değilim.
Yahu son olarak bu düzelti, son okuma çok cuzi miktara yayınevi sıkı takipçilerine de yaptırılabilir. Yahut sektöre giriş yapmak isteyenlere de yaptırabilir. Bununla zengin veya fakir olunmaz. Buralara cayır cayır aynı isim yazılırken ve bir dünya çevirir hatası ile okurun karşısına çıkarken her şey mükemmeldi!