Dresden dosyaları gibi bir seriyi yarım bıraktılar. Çok üzücü. İthaki ve diğer yayınevleri çok başka bir işleyişe geçtiler gibi. satmayan kitap olduğu zaman anında bırakıyorlar galiba.
Bazı gerçekleri kabul etmeniz gerekiyor, buradan basılmasını istediğiniz kitaplar asla basılmayacak, nedenlerini yazayım.
Sizin de farketmiş olduğunuz üzere İthaki artık popülist bir yayın politikasına sahip, dizisi ya filmi olan ve çok satacağına inandığı kitapları basıyor. Kültür yayıncılığını bırakalı çok oldu.
Kitap basmak artık masraflı ve basılan kitapların satılması gerekiyor ki istediğiniz o kitaplar basılabilsin.
Sizin istediğiniz kitapların okur kitlesi yok, sadece bu ve benzeri mecralardaki 300-500 kişi alacak, kaldı ki bir kitabı en az 1000 adet basar yayınevleri, bunun 500’üne talep olacak diye şu ekonomide riske girmek istemezler.
Özellikle kuşe kağıtlı çizgiromanları rüyalarınıza bile sokmayın, unutun o günleri. Hem satmıyor hem masraflı.
Ejderha Mızrağı, Drizzt gibi seriler satmıyor ve okunmuyor arkadaşlar, basılsalar 1000 tane satılmazlar ama basmak için türlü bürokratik süreçlerden geçmesi gerekiyor (bir üye matbaayla ilgili bir detay paylaşmıştı) bin kere isteseniz de olmaz. Bir de fantastiğin bu türünün modası geçti, artık romantik ya da entrika temelli soft fantastik seriler ilgi görüyor.
Şu anda forumdaki en popüler fantastik seri olan Malazan’ın hali ortada, Ay Bahçeleri yayımlandığı 29.01.2022 tarihinden beri Kitap Yurdu’nda 224 adet satılmış, o kadar kampanya, reklam ve neredeyse %50 indirimli satışlara rağmen.
Yani demem o ki arkadaşlar gelinen şu durumda hiçbir yayıncı artık 3-5 okuru istiyor diye kitap basmaz ve bu istekleri dikkate almaz.
Bu satış rakamlarını vs. siz de incelerseniz görebilirsiniz durumun vehametini, biraz araştırmayla bulabildiğim verilerden çıkardığım notlar bunlar.
Haa umarım yanılırım, çünkü benim de beklediğim kitaplar var.
Malazan’ın satış sayısına inanamadım ve kontrol ettim. Ciltsiz 224 ciltli 41 satmış gerçekten. Kitapyurdu ne kadar eskide de kalsa hala büyük bir site. Satış istatistiği az çok bilgi veriyor yine. Forumda kendimiz dev bir yankı odası yaratmışız bizden başka alan yok sanırım.
Sanmıyorum. Ana satıcılar Amazon ve İlknokta. Ama düşünüldüğü kadar satmadığı kesin. Çok zor bir seri zaten ve kitaplar arasına 9 ay koyuyorlar. İşleri zor.
Satmamasının bir diğer önemli nedeni de İthaki’nin başladığı serileri yarım bırakması, insanlar artık nasıl olsa devam etmeyecekler neden İthaki’nin bir serisine başlayayım diyorlar. Bir marka zaman içerisinde kendi kimliğine neden bu kadar zarar verir anlaşılacak şey değil doğrusu. Fantastik ve bilim kurguda kendilerini tekel olarak görüyor ve ne yapsam alacak bir kitlem var gibi bir akıl tutulması yaşıyor olabilirler. Cepte sayılan bir hedef kitleyiz hissini yoğun yaşıyorum son 2-3 yıldır.
Ve evet burası bir yankı odası, körler ve sağırlar birbirini ağırlar sözünün gerçek hali maalesef.
Bence sanki iyi satmış ilk kitap, kabaca bir hesapla karton kapak -ciltli 4500 adet üzerinde bir satış olmuş olabilir.
Bu ekonomide bu kitap fiyatlarıyla Türkiye de yetişkin fantastik bir kitap için ikinci yılında kötü bir satış değil gibi.
Verdiğini düşünmüyor işte, gene forumda o yanılsama olabilir. Gerçekten verse yapamaz. Ama enflasyon sebebiyle artık yarım kalacak diye sonra alırım muhabbeti de bitti. Malazan’ı şimdi almaya çalışsa biri 2.000 TL verecek, ilk çıktığında alanlar 700’e aldılar.
Ben de bir süre önce fantastik bir seri olarak Malazan’ın fena satmadığını düşündüğümü yazmıştım. Tabii İthaki’nin serileri yarım bırakma gibi kötü bir ünü olmasa daha fazla satacağı kesindi bence. Sonuçta birçok okuyucunun kafasında soru işareti var.
Alınan bandrollere bakmak lazım ve ellerindeki stoklara, bildiğim kadarıyla 2. baskı yapmadı bu kitap, haliyle o kadar satmamıştır. Satılan kitapların bir kısmını da nadir kitap ölücüleri stokladığı için gerçek okura ulaşan kitap epey azdır. Zaten satsaydı, bunu bangır bangır duyururdu hem İthaki hem de bu gibi forumlar.
Haliyle iyimser yaklaşmanın gerçekleri perdelemekten başka hiçbir etkisi olmaz. Üstelik tül perde.
Bu saatten sonra bu ekonomide ancak 100 adet satar yeni kitap çıksa bile.
Benim de anlatmaya çalıştığım bu, burada İthaki ya da başka bir yayınevi övmenin kimseye faydası yok, hatalarını yüzüne vurmadığımız sürece cepte birer müşteriyiz. Burada iki-üç kişiye kendilerini güzelletip imajlarını toparlayacaklarına çok eminler.
Boykot moykot diye düşünmeyin demeye çalıştığımı, ortada bir yalış varsa söylenmeli, umursamazca hareket etmeye çalışan kim varsa yüzüne vurulmalı yaptığı.
Ay Bahçeleri 228 adet de bkmkitapta satmış. Bence asıl yüklü alım yapılan siteler ilknokta, amazon ve o dönemde iyi indirim yapan kidega olduğunu düşünürseniz en azından ilk kitap iyi satmıştır.

En son 3. baskıyı yaptı hocam. Ayrıca aşağı yukarı kitapyurdunun pazar payını biliyoruz, kabaca bir satış rakamı bulabiliriiz o pazar payından.
Bir de bence şu algıdan kurtulun, burada forumda hiçbirimizin İthaki güzellemesi yaptığı yok. Beklediğimiz kitaplar çıkıyor seviniyoruz, övüyoruz. Çıkmıyor kızyor “gömüyoruz”. ![]()
Dediğim gibi baskı ve bandrol detaylarını bilmiyorum. Çıkalı 2 yıl olmuş bir kitap için ve bu kadar popüler olduğu düşünülen bir kitap için fiyasko bu satış rakamları.
Algıyı siz değiştireceksiniz ve bunu zaman gösterecek.
![]()
Bize ya da daha doğrusu bana ne ise artık, kim neye inanıyorsa ona inansın elbette.
Forumda yenisiniz galiba o nedenle algınızın doğru olmadığını söylüyorum.
Dediğim gibi sadece İthaki değil, forumda popüler olan Alfa, İş Kültür gibi yayınevleri için de durum aynı. Beklediğimiz kitabı basıyorlar, övüyoruz. Kitap gecikiyor, basılmıyor “gömüyoruz”.
Forumda yeniyim ve evet umarım dediğiniz gibi zamanla algım olumlu yönde ilerler.
Herhangi bir yayınevine garezim yok, benim tepkim kraldan çok kralcılık yapılmasına. Yayınevinin yaptıklarının aklanmaya çalışılmasına.
Mesela Sel yayınlarından o kadar uzun zamandır kitap almıyorum ki varlıklarını bile unuttum. Bunu yapmamın nedenini biri aklamaya çalışsa ona da tepki veririm hala.
İthaki’nin övüldüğü gördüğüm tek bir alan yok sanırım
belki @Artorias Japon Klasiklerini övüyordu bir ara ![]()
Shsh övülecek şeyleri mi kaldı ya shshhs
E hocam İthaki’nin hatalarını yazdığımızda, eksik bıraktıkları serileri tamamlamaları gerektiğini yazdığımızda boşuna yazmayın, uğraşmayın diyordunuz yukarıda?
Bizler uzun zamandır forumdayız ve İthaki bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı genellikle eleştirilir.
Bunlar hata değil ki, geldiğimiz ekonomik durumda rasyonel gerçekler. Bunları söylemeniz hatalarını yüzlerine vurmanız değil maalesef. Gerçeklere alışın lütfen.
Detaylı anlattım, artık kâr etmeyecekleri kitabı basmak istemiyor kimse, bu ithakiye özgü değil, kültür yayıncılığı gittikçe daralacak. Eskisi gibi vefa borcu olsun diye kimse deposunda çürüteceği kitabı basmıyor.
Serileri yarım bırakmak birer hatadır. Kendiniz de söylediniz, okuyucu yarım kalan seriler yüzünden diğer serilere (Malazan örneğin) yönelmekte tereddüt yaşıyor. Bu da İthaki için bir hata olmaktadır. Ayrıca rasyonel gerçekler dediğiniz şey sade bugünün konusu değil. Ekonominin bu kadar kötü olmadığı yıllardan kalma bir durum bu.
Peki sizin “hata” olarak gördüğünüz şeyler nelerdir, öğrenebilir miyiz?