İthaki'nin Yeniden Baskıları Hakkında

Eski kitapları ısıtıp ısıtıp basıyorlar. Tekrar basıma karşı değilim ama sanki yeni bir kitap basılıyor da büyük bir olay gibi gösterilmesine karşıyım.

Merak ediyorum bilim kurgu serisi içinde kaç adeti daha önceden çıkan kitaplardan oluşuyordu. Yarısından çoğu sanırım.

4 Beğeni

Adamlar basıyor bir dert basmıyor bir dert. :slight_smile: Ben beklemiyorum ben de önceki baskısı var ama bu kitabı bekleyenlerde vardır mutlaka.

17 Beğeni

Tekrar baskılara karşı değilim, basmaları da gerekiyor ama bu tekrar basımların büyük bir başarı gibi lanse ettirilmesine karşıyım. Anlatmak istediğim nokta buydu. Bana bu tavırların ‘itici’ gelmesi Biz kitabıyla başladı. Ve malesef İthaki Modern Klasikler ve Karanlık Kitap serileri dışındaki serileri ki İthakiyi İthaki yapan Bilim Kurgudur, tekrar basımlarla dolu (fantastik eserleri de belirtelim).

Bu arada benimde tekrar baskısını istediğim kitap Amber Yıllıkları, işte bu güzel bir haber olur.

1 Beğeni

İyi de şahsen ben kaç aydır hatta belki yıldır Gaiman kitaplarının yeniden baskısını bekliyorum. Kapak onayları ve telifin tekrar alınması mevzusu yüzünden kitapları ikinci elde ateş pahasıydı. Hala da öyle hatta. Çok güzel bir haber yeniden yeni kapakla basılması ki harika da bir kitap. Anlaşmaları bu zamana kadardı bitti yeniden para ödeyip yeniden anlaşma yaptılar. Tabiki reklam yapacaklar ve tabiki çok matah bir şey gibi gösterecekler. Ben misal bu baskıları çıktıkça eski kitaplarımı yenileri ile değiştireceğim. :blush:

11 Beğeni

Aslında yaptıkları şey kıyıda köşede kalan kitapları bir seri veya düzen içerisinde toplayıp hem baskıların devamlılığını sağlamak hem de doğal olarak satışları canlandırmak. Bilim kurgu klasikleri serisi bunu tam olarak uyguladıkları yer. Aynı şekilde Karanlık Kitaplık ve İthaki Modern de öyle. Daha önce bastıkları tekil veya seri kitapları bu serilerin içine yediriyorlar. “Biz” bunun bir örneğiydi mesela. Ayrıca belli başlı yazarların kitaplarını (Tolkien, Gaiman gibi) elden geçirip hepsini bir düzene sokmaya çalışıyorlar. Bizim gibi eskiden bu kitaplara sahip olanlar kızıyoruz tabi ama yeni alacaklar şanslı. Mesela Tolkien’i yeni toplayacak olanlar hepsi aynı boyutta elden geçirilmiş siyah kapaklara sahip bir külliyata sahip olacak.

10 Beğeni

Hepsi doğru ama buraya inanamadım. :rofl:

9 Beğeni

Katılıyorum. Tolkien’i siyah baskıyla devam edeceklerse Beren ile Luthien ve Gondolin’in Düşüşü niye Hurin’in Çocukları’nın eski kapağına benziyor yani siyah kapak ile devam edeceklerse Hurin’in Çocukları’nın yeni baskıları siyah kapak ile çıkarken Beren ile Luthien ve Gondolin’in Düşüşü neden siyah kapak ile çıkmadı? Nasıl bir sıralama ile çıkaracaklarını örneklediler zaten. Hobbit’in kaç çeşit kitabı var? 8 tane.

İthaki'nin Hobbit Baskıları

1- Hobbit ve Felsefe
2- Hobbit (Siyah)
3- Hobbit (Beyaz)
4- Hobbit (Özel Ciltli Baskı)
5- Açıklamalı Notlarıyla Hobbit
6- J.R.R. Tolkien’den Hobbit Resimleri (Kutulu-Numaralı- Özel Baskı)
7- Hobbit (Resimli)
8- Hobbit / Çizgi Roman

Tek şanssızlıkları Yüzüklerin Efendisi hakları kendilerinde değil. Yoksa şimdiye 24 tane de Yüzüklerin Efendisi kitabı olurdu.

4 Beğeni

Yok hani kapaklarını aynı yapsalar bile boyutlarının aynı olması imkansız yani. Sadece Tollkien değil tüm seri ve kitaplarının boyutu farklı çünkü.

1 Beğeni

Sadece boyut farkı değil ki. Mesela Bitmemiş Öyküler’in zaten siyah bir kapağı varken neden farklı bir siyah kapak ile tekrar çıktı? Siyah kapaklar bile çeşit çeşit. Yarın bir yerde başka bir kapak çıkar bu seferde onunla baskı yaparlar.

Tamam yeni kapaklarla kitap edinmek güzel lakin yeni çıkan hiçbir kitap bana elimdeki Hobbit’in Altıkırkbeş yayınlarından çıkan ilk baskısının mutluluğunu vermiyor. Bu arada çeviri de ithakiden bin kat iyidir🙂

1 Beğeni

Bunu bilmiyordum. 6:45’in çevirisi bile İthaki’den iyi ha. Peki mevcut bir çeviriden daha kötü bir çeviri yapmayı nasıl başarmışlar? Peki Silmarillion çevirisi, onda da mı aynı durum söz konusu, 6:45’in çevirisi İthaki’den daha mı iyi?

Orayı yazarken parantez içinde birkaç cm oynayabilir yazacaktım atlamışım :smile:

Aslında 8 tane Hobbit olması güzel bir şey. Sonuçta hepsini almak zorunda değiliz. Bende eski beyaz olanı var. Siyah kapaklılar tamamlanıp güzel bir şey çıkarsa ortaya o zaman siyah olanı da alırım. Canım isterse gidip Tolkien mirasını veya baskısını bulabilirsem diğerlerini de alırım. Burada önemli olan bana bu kadar seçenek sunabilmeleri. Bu arada eskiden beri kitapları elinde bulunduran herkes haklı. Ben sadece yeni alacaklar için iyi bir külliyat oluşuyor demek istedim. Yoksa biz çoktan pert olduk. :smile:

1 Beğeni

Ya siz ingilizce bilmiyorsunuz ya da kitapları iki versiyondan da okumadınız. Ben iki baskıdan da Silmarillion okudum. Ithaki çevirileri 15 kat daha iyi net bir şekilde.

Orjinal metin

6.45

Zaman çarkı cilt. 13 için demedi bu lafı umarım. Sahaflar da 300 TL ye satılıyor. Ve zaman çarkı hani…

1 Beğeni

Basmadıkları zamanda sahaflar da fiyatlar 300 400 oluyor ama. Zaten yeni nesil romanlarda da ahım şahım bir şey yok. Vampirli mampirli abidik gubidik romanları alacağıma old school fantastik roman alırım.

2 Beğeni

Bence de haklısınız.

Ben demedim çeviriler iyi diye. @Elessar1982 Hobbit için 6:45 çevirisi iyi deyince Silmarillion için durumu sordum. Cevap için teşekkürler. Silmarillion İthaki alınca acaba yanlış mı yaptım diye düşündüm. Peki Hobbit çevirisi için gerçekten 6:45 çevirisi daha mı iyi? @Elessar1982 sözüne güvenmeme gibi düşünme ama 6:45’in herhangi bir şeyde iyi olacağına inanamıyorum. O yüzden soruyorum.

Ekleme: Daha fazla cevap yazmayalım buraya. Yetkili arkadaşa da bilgi: 7701. mesajdan sonrası Yeni Kitap Haberi değil. J.R.R.Tolkien Kitaplığı’na taşınması gereken mesajlar.

2 Beğeni

Silmarillion için bir şey diyemem ancak Hobbit için çeviride kesinlikle 6:45 daha iyi. İthaki’nin çevirisinde Troller Çorum şivesiyle konuşuyor yahu ötesi var mı? :joy: @silence

3 Beğeni

İthaki Hobbit’i aldım ama henüz okumadım. Bu dediğiniz gerçekten de facia bir durum. Nefret ediyorum bundan. Okuma hevesim kalmadı.

@silence Kimini siyah, kimini de resimli eski kapaklarla basmış olmaları, plansızlığın göstergesi bence.