Jules Verne Kitapları (İthaki ve Alfa Yayınları)

159 Pound değil orada 120 Pound yazıyor.

Merhaba,
Balonla Beş Hafta kitabının İş Bankası çevirisi bana ait, belki aklınızdaki soru işaretlerini gidebilirim diye yanıt vermek istedim :slight_smile:
Öncelikle, İngiltere gibi ülkelerde kullanılan libre ile Fransa’da kullanılan libre arasında farklılık var. Buna ek olarak Fransa tarihi boyunca pek çok kez libre’nin ölçüsünü değiştiriyor. Son değişiklik 1812 yılında yapılıyor ve tamamen metrik birimlere geçiliyor, bu sırada bir libre 500gram olarak tanımlanıyor. Ben çeviriyi yaparken libre olarak bırakmıştım, ilk geçtiği yere dipnot düştüğümü sanıyorum ama emin olamadım. Bu durumda 153 libre ve 120 libre yazmışım, bunlar da 76,5kg ve 60kg’a karşılık geliyor :slight_smile:

İyi okumalar,

18 Beğeni

İpek Hanim, Maupassant’tan haber cikti mi? Magnus’tan selamlar:)

Merhabalar, ne yazık ki şu an için bir haber yok ama bakalım, takipteyim :slight_smile:
Bu arada konu başlığından sapmamak adına bir not düşeyim. Yukarıdaki mesajımda “1812’de tamamen metrik birimlere” geçiliyor yazdım ama o kısım yanlış oldu, kısmen geçiliyor, aşama aşama değiştiriliyor ve halkın benimsemesi için de bir süre geçmesi gerekiyor tabii ki :slight_smile: 1812’de 1 libre 500gram olarak tanımlanıyor bilgisi doğrultusunda yapmıştım ben çeviriyi diyeyim :slight_smile:
Selamlar,

3 Beğeni

Büyük yayınevlerinin büyük eserlerini dilimize kazandıran çevirmenleri burada görmek ne güzel…

4 Beğeni

İpek hanim benim ilgimi çeken erkeklerin ağırlığındaki hafiflik. Kitapta görseller de var. Gerçi mevcut metinde Verne görsel filan kullanmamıştır. Ama yine de tasfir var.
O dönemin erkekleri bu kadar hafif olabilir mi? İlgimi çekti.

1 Beğeni

Alfa bayadır sesiz yeni kitap hakkında bilgisi olan var mı?

Merhaba Erce Bey, ancak yazabiliyorum. Açıkçası benim çevirdiğim metinde görsel yoktu, o yüzden tam karşılaştırmasını yapamıyorum; ancak dediğiniz gibi yaklaşık 1,83 boyunda biri için epey fit geliyor 76 kg. Yine de o dönem yaşayan insanları fazla kilolu düşünmemek gerek, kiloluluk daha çok günümüzün sorunu gibi. Ayrıca Kennedy’nin tam yaşını da bilmiyoruz. Bize epey yaşlı geliyor ama en fazla 40’larında olmalı (30larının sonu bile olabilir). 1800’ler için kilo araştırması var mı diye baktım biraz. 40’larında 1.80 boyunda bir erkek ortalama 79kg’mış. Verne’in verdiği libre ya da fit/feet gibi ölçüler de zaten günümüzdeki gram ve metre gibi ölçülerin yanında epey belirsiz kalıyor, +/-2 kilo düşünmek lazım.
Şimdi bunların hepsini yazdım ama ufak bir hesap hatası yaptığı için ya da editör bir yerlerde bir şeyleri değiştirdiği için de bu rakamlar yazılmış olabilir. O kadarını bilemiyorum :smiley:
Joe’nun durumu ise tamamen farklı, o biraz da parodi olsun diye zayıf. İleride de epey lafı geçecek zayıflığının.
Bir de şimdi aklıma geldi, belki balondaki ağırlığı dengelemek açısından da kişilerin kilolarına böyle karar vermiş olabilir yazar. Kiloları arttırırsa belki fizik hesaplamalarına göre fazla ağır gelecekler, üç kişi binemeyeceklerdi. Hesaplamalar daha gerçekçi dursun diye kişi ağırlıklarını ortalamada tutmuş olabilir.

12 Beğeni

Herkese merhaba. Youtube kanalımda Jules Verne’in Alfa Yayınları’ndan çıkan tüm kitaplarını tanıttığım video yayında. Şu an 42 kitap çıktı ve hepsine yer verdim. Olağanüstü Yolculuklar 54 kitaba kadar devam edecektir.
Ayrıca yine kanalımda 27 adet Jules Verne kitabı inceleme videom mevcuttur. Merak edenler için keyifli seyirler dilerim.

16 Beğeni

Alfa yayınları ocak ve şubat ayında birer kitap çıkardı, ondan beri sessizlik sürüyor koca seneyi 2 kitapla mı kapatacaklar ?

2 Beğeni

Maalesef öyle görünüyor. Ben sosyal medya hesaplarına 43. kitap için soru sormuştum fakat geri dönüş yapmadılar. 2023 yılında güya seri tamamlanacaktı. Umarım 2025 yılı Verne açısından verimli geçer.

1 Beğeni

Sosyal medyadan dönüş yapmamayla belki saçma bir ufak bir yorumum olabilir. :slight_smile: Yakın zamanda Alfa’nın sosyal medya yöneticisi İthaki grubuna geçiş yaptı.

1 Beğeni

Alfa’dan yeni Verne kitabı beklemekten pes ettim. İlhami Algör’ün bu kitabına da bakılabilir. Çok Verne tadında olduğunu sanmıyorum ama karakterleri kullanmış.

3 Beğeni

Alfa 43. kitabı çok bekledik çok…
Bu arada ilk defa böyle bir kitabını duydum.

3 Beğeni

Şu kitap olabilir.

2 Beğeni

Benim de aklıma ilk bu kitap geldi.

1 Beğeni

sonunda geliyor :slight_smile: peş peşe gelmesi ümidiyle…

4 Beğeni
4 Beğeni

Alfa bu seneyi 3 kitapla tamamlayacak görünüyor, bundan önceki senede 3 kitap basmıştı. Külliyatı tamamlaması böyle giderse ne kadar sürer acaba.

1 Beğeni