Çeviri değerlendirecek yetkinliğim yok. Ancak bazı cümleler gerçekten bir şey ifade etmiyor. Kim kimle konuşuyor, kimden bahsediyorlar anlayamıyorum.
Haricinde konu ve atmosfer süper. Bunu henüz bitirmedim ama diğer kitabı Devler’i aldım. Yazarı sevdim gibi. Biraz zaman geçsin Kadim Irk’ı da tekrar okurum muhtemelen. Tamamlayınca ayrıntılı yazarım fikrimi.
Okurken kıyaslayacağım ben, çevirisinin nasıl çıkacağı meçhul. Zamanın Çocukları’nı şiddetle öneririm, Devler de güzeldir, etkinliğine de bakabilirsiniz fikir almak için.
Ben de okuduğum zaman aynı fikirdeydim. Çeviri iyi değil, bazen kişiler karışıyor, kullanılan terim tercihleri de kafa karıştırıcı ve doğru gelmiyor.
Ama güzel bir hikaye
Ben bitirdim. Kısacık kitap o kadar uzun sürdü ki bitirmek. Üstüne finalini anlamadım. Yapay zekaya sordum, yabancı forumları tarayıp anlattı. O şekilde kafamda oturdu biraz. Bir kere daha okumak gerekebilir. Daha anlaşılır olmasını isterdim.
Hikayesi güzeldi gerçekten. Arthur Clarke’ın dediği gibi ‘‘Yeterince gelişmiş bir teknoloji, sihirden ayırt edilemez’’
Nyr’ın yalnızlığı çok üzdü beni. Finalde ulaştığı nokta tatmin etti. Lyn ile dünyayı farklı anlamladırmaları ufaktan Platon’un mağarasını anımsattı. Sanki Nry dünyayı görürken Lyn sadece gölgeleri izliyor gibiydi. Lyn’ın hikayesi de dolu doluydu. Karakterleri başarılı buldum. Sadece onların ilişkisi okusam da olurdu.
İblis muhabbetini pek sevmedim, çözümleniş konusunda kararsızım.
Başta enfeksiyon olduğunu düşünmüştüm. Başka evren/gerçeklikten gelen yaratığa bağlanması, Nyr’ın da anlayamadığı şeyler olmasını göstermesi açısından güzel ancak daha teknolojik bir alt yapı bekledim. Nasıl Lyn ve Nyr arasında bir çatışma var, benzer şekilde yine insan-insan karşılaşması daha iyi olabilirdi. Nyr uyurken insanlık daha fazla gelişti onlar müdahale ediyor gibi bir final düşündüm. Bu hali de kötü değil aslında. Dünya’nın neden sessiz kaldığının açıklanmaması atmosferi güçlendirmiş. O açıdan da beğendim.
Özetle farklı bir noktada duran başarılı bir bilimkurgu okuması oldu. Lyn açısından büyülü, etkileyici, dehşet verici şeylerin aslında çok sıradan olması trajikomik bir hava oluşturmuş. Kusursuz değil, yine de okuduğuma değdi. Çekiliş ve etkinlik için teşekkürler. Yeni bir yazar kattı bana. Diğer kitaplarını da okurum.
Amazonun stokunu kim bitirdiyse çıksın ortaya, kızmıcam O değil de almadan önc sallandım stok bitti, fuardan alırım dedim ama fuarda da göremedim. Bugün tekrar stoka girdiğini görünce yapıştırdım siparişi. Yarın teslim ediyor Amazon, yine gönlümü çaldı zorda bırakmadı .
@sparrowhawk ben bu yayınevinden üç kitap okudum diye hatırlıyorum, 2 sini forumda etkinlikle okuduk hatta. Hepsinde de de çeviride sıkıntılara denk geldik, daha da almam diyip kızdım en son. Etkinliğin gazıyla yine aldım ama Çok umutlu değilim o yüzden çok da şaşırmadım.
Aslında çeviriden ziyade sonradan doğru düzgün okunup toparlamadıklarını düşünüyorum. Bakalım bu kitapta da öyle mi olacak.