Kadim Irk - Adrian Tchaikovsky Okuma Etkinliği

İngilizcesinden okursun? :smiley:

@Vordue Söylemekten nefret ediyorum ama çeviri sıkıntılı duruyor. İlk sayfaya baktım üstünkörü, hatalar var, anlaşılmayı zorlaştırıyorlar. Tchaikovsky’ye yapmayın bari şunu…

7 Beğeni

Teşekkür ederim. Baskı hatası olmamasına sevindim.

5 Beğeni

Bana bozuk kitap verdin. Acil başka kitap için çekiliş teklif ediyorum :blush:

Bahtsızlığım burda da devam ediyor arkadaş hayatımda bir çekilişten kitap kazandık o da bozuk çıktı :smiley:

4 Beğeni

@Pyrewrath Yeni etkinlik yeni skandallar sabrım taşıyor :innocent::smirking_face:

5 Beğeni

@Pyrewrath Manifold ile ortalığın dumanını attırma zamanı geliyor gibi. Etkinlik görsün millet :smiley:.

3 Beğeni

Kitap çok iyi,içine çeken,akıcı bir kurgusu var.Hali hazırda okuduğum kitabı yarım bırakıp buna başladım iyiki de oyle yapmışım:) Benim gibi bu aralar odaklanma problemi yaşayan biri bile rahatlıkla bir oturuşta okuduysa kitap guruları hatim eder bence :slight_smile:
Kitabın konusu daha öncede arkadaşlarında bahsettiği gibi Arthur C Clarke, in ünlü sözünden esinlendiği aşikar bir konusu var.Yazar,Gene Wolfe’nin trio,trap öyküsünden ilham aldığını söylese de Clarke ın ünlü sözü cuk oturan bir konusu var. “Yeterince gelişmiş bir teknoloji, sihirden ayırt edilemez.”

Yine yukarıda da çokça bahsedildiği gibi daha ilk sayfalarda tercüme ile ilgili bir takım sıkıntıların olduğunu anlıyorsunuz.Bazı cümlelerde cok garip kelime kullanımları olduğu gibi,bazı cümleleri de bir kaç defa okumak zorunda kaldım anlayamadım çünkü:)) Fakat yine de kitap akıyor.
Son olarak kitabın sayfaları son zamanlarda gördüğüm en kalın kitap sayfaları sanki yada bana mı öyle geldi bilmiyorum ama,arkasındaki harfler görünen sayfalardan hiç değil.Hatta bir kaç kez sayfa değiştirirken,sayfa atladığımı düşündüm:)

8 Beğeni

Sayfa kalınlığı hoşuma gitti benim. Alışkın olmadığımız bir şey. Daha kalın kitaplar da böyle mi? Zamanın Çocukları vs

6 Beğeni

İnan bende onu merak ettim.Diğer kitaplar var bende ama daha ambalajlarını dahi sökmedim :sweat_smile:

3 Beğeni

Bende sf 25’e kadar gelerek ilk girişi yaptım. Kitay Lynesse ve Nyr’in PoV leri üzerinden, bir ona bir diğerine geçerek ilerleyecek sanırım. Lyn tarafı henüz hiç ilgimi çekmedi ama Nyr kimmiş, neymiş, nereden nasıl gelmiş, neler olmuş gibi bol meraklık parantezlere gebe gözüküyor.

Sayfalar kalın kalın, böyle ele geliyor mis gibi :grinning_face_with_smiling_eyes: . Arkasını görmediğimiz kağıdı özlemişiz. Ama ilk 3-5 sayfada çok gözüme takılan yer oldu, bugün vakit bulursan orjinali ile de karşılaştırayım ama çeviri yine sıkıntı gibi.

@justbookworld Bende tam 26 daki boşlukta kaldım :grinning_face_with_smiling_eyes: Sonra kitabın sayfaları biraz tırlattım, 40. sayfa da öyle. Yeni bölümler sağ taraftan başlasın diye vermişler o boşlukları.

9 Beğeni

Siz söyleyince kontrol ettim bende evet ara ara boş sayfalar varmış.:blush:

3 Beğeni

İlk sayfada şuralar hatalı gibi gelmişti ama yazar da öyle yazmış. Virgülün çok kullanıldığı cümle de rahatsız etmişti. 2-3 sayfa içinde birkaç bol vürgüllü cümle daha vardı. Orjinaline baktıktan sonra cümleyi kesip 2 cümle yapmamak için öyle devam etti diye düşündüm. Yine de bazı cümlelerde virgül atıp geçmektense daha iyi toparlama ya da bölmece uygun olurdu sanki.

Bilemedim, İngilizceye bakınca doğru gibi duruyor mesela. Ama dilimizde bakınca “tek nedeni bunlar” anlatım bozukluğu olmuyor mu :sweat_smile: Yazar not the only reasons yazmış okey ama sanki “tek” i ordan atsak tertemiz olurmuş. Ne görünüyorsa direk kelimeler izlenerek çevrilmiş gibi bir his oluşturdu bende. Mesela;

Şurada is it? ile kalıp gelince lyn kafasında düşünürken yes diyor da bizim dile çevrilince orada evet kullanmanın ne anlamı var :grinning_face_with_smiling_eyes: . Şu simultaneously ile başlayan cümleyi de 2 virgüllü bölüp anlamı bulandırmış gibi geldi. Aslında bu paragrafın 2. yarısı üstteki ilk cümlenin ters dengesini sağlaması lazım. Yani prenses tüm angarya işleri ona yaptırabilirdi çünkü soylu ama aynı zamanda şımarık prenseslik yapmayacağını garanti ederek Esha’nın yardımını almış. Zar zor anlaşılıyor :confused: .

Neyse 10-15 tane yer işaretlemiştim ama ilk üç sayfada baktığım 2-3 yer genel anlamda fikir verdi bana. Yazarın dili çok kolay değil ama daha kolay ve anlaşılır cümle tercihleri yapma imkanı mevcutmuş. Nasıl gideceğini de kestirdim 3 aşağı 5 yukarı, o yüzden burdan sonra çok takılmadan devam etmeye karar verdim. 2-3 güne bitiririm muhtemelen en geç .

8 Beğeni

@yates232 Kargoda hasar görmüştür. :joy:

@W4YNE Hizmet standartlarımızı yükseltebilmemiz adına 25318631 soruluk anketimizi yanıtla… diit diit diit. :smiley:

@Lorien_archers Çok fena elim kaşınıyor ona zaten, Relentless sonrası ilk işim o olacak. İlk kitabını bile yeniden okuyasım var. :drooling_face:

@Cathodic Beğenmenize çok sevindim. Özellikle Zamanın Çocukları serisi tavsiyedir, çevirisi de düzgün.

@sparrowhawk Bu kadar kalın değiller ama arkası gözükenlerden de değiller.

@Vordue Yazarın prosesi bu kitapta böyle, çevirmen de tecrübesiz sanırım. Biraz daha özen gösterseler ölecekler mi anlamıyorum.

10 Beğeni

Başladım, sayfa 10 ve şimdiden çeviri sorunları başladı. Bariz olanları şu başlık altında biriktireceğim:

6 Beğeni

Ne oldu patladı mı çeviri ya?

Bak daha başlamadan soğuduk :smiley:

3 Beğeni

Patlamadı ama kötü. Bence büyük bir sorun değil. Nihayetinde ölümcül bir hata yapmazlar. Zaten okuyup unutacağımız cümlelerde hata olsa ne olur olmasa ne olur. Ben artık böyle bakıyorum.

Koca romanı okuyoruz, geriye ne kalıyor? Kabaca olay akışı, mühim karakterler, birkaç cümle ve kitaba dair bir his. Gerisi koca bir boşluk, tüm çeviri hataları da bu boşluğa dahil.

Çevirinin kötü veya eksik olmasına dair en büyük sorun, bunun hissettirilmesi. Altın Kitaplar, Bilgi Yayınevi gibi yayınevleri onyıllardır eksik çeviri bastılar, fark etmedik bile. Neden? Çünkü eksikleri örtmesini bildiler. 6.45 bu konuda kötü anılır çünkü onlar yanlış çeviriyi yedirecek Türkçe bilgisine de sahip değiller.

11 Beğeni

Kamusal ceza benim de gözüme batmıştı görünce tekrar hatırladım şimdi :grinning_face_with_smiling_eyes: ama they’d had cerkitts sniff i komple atması ilginç olmuş. Cerkitts bende hiç duymadım ama sniff ten koku alan bir şeylerle izini sürüp takip ettikleri anlaşılıyor. Neyse, saldım bende çok dikkat etmeden devam :grinning_face_with_smiling_eyes: .

Eksik Parça da bunlara ek benim listeme eklendi ya :joy: Kaçıncıdır beraber okuyoruz, hep özensiz çeviri.

Devler, Isırgan otu ve kemik ve Kehanet Sanatı’nı forumda etkinlikle okuduk üçünde de benzer özensizlikle karşılaştık. Başka kitaplarını okudum mı hatırlamıyorum ama bunları etkinlikte beraber okuduk diye aklımda daha fazla yer etmiş. Kendilerinde pek bir gelişim yok kısacası yayınevi olarak, çok da alasım ve yeni serilerine giresim yok artık onlardan.

Okumaya niyetli aldığım Yeşim Şehri ve Zamanın Çocuklarının serilerine de bir türlü elim gitmiyor bu yüzden :grinning_face_with_smiling_eyes: .

7 Beğeni

Hikaye güzel bence. Başlar başlamaz 44. Sayfaya geldim benim için büyük bir gelişme bu :sweat_smile:

Ama evet çeviride biraz sorunlar var gibi. Bir de bir kaç yerde Esha ve Lyn’i karıştırmışlar. Mesela 36. Sayfada Nyr, Esha gittikten sonra diye anlatıyor ama aşağıdaki diyaloglarda Lyn yerine Esha yazmışlar. Sonra da Esha’nın geldiğini okuyoruz falan. Bir yerde daha vardı böyle :frowning:

8 Beğeni

Nyr ve Lynesse bölümünü(s71) okurken ‘‘N’oluyo burda?’’ demiştim. Şiir gibi bir yazım mı var yoksa basım hatası mı? diye düşündüm bir süre. Belli bir sıraya göre mi okunmalı, n’oluyo yaa! :smiley:

7 Beğeni

Değil mi? benim de dikkatimi çekmişti. Bahsettim hatta yukarıda, kimden bahsedildiği anlaşılmıyor diye.

6 Beğeni

Döndüm, dolaştım yine kürkçü dükkanına geldim :slight_smile:

Yarın kitabı bitiririm diye düşünüyorum. Daha tam bakamadım.

8 Beğeni