Tim Miller’in işlerini severim. Yönetmenle beraber ilerlemesi de iyiymiş. İçine sinmezse müdahale edebilir.
120 sayfa okudum dark fantasy buysa düz fantastik kurgudan bir farkını göremedim şimdiye kadar.
Dark fantasy değil. Dark fantasyde korku unsurları, rahatsız edici yaratıklar vs. oluyor.
Seri Grimdark fantasy. O da nihilizm, ahlaki grilik, umutsuzluk, aşırı şiddet vb. unsurlar içeren bir tür.
Bence dark fantasy grimdarkın bir alt türü. Tabi herkesin kafasında farklı farklı kümeleniyor, matematik formülü değil sonuçta.
Şimdilik göremedim ben bunları. İlerde görecek miyim.
Evet göreceksiniz. Henüz daha çok başındasınız.
Şuan bence intro kısmındasiniz. Seri bütünüyle bence benzersiz bir tad veriyor. Özellikle 2.kitabın hastasıyız.
Sand dan Glokta…
Body found floating by the docks…
Kitabın yarısına geldim, bu örnekleriniz Buz ve Ateşin Şarkısında neredeyse ilk sayfadan beri varken bu kitapta ise bak şimdi sana öyle müthiş bir işkence yapacağım ki göreceksin tarzı anlatımdan öteye gitmiyor.
3 kitaplık bir seri.
Hocam Kadim Kanunlar daha çok karakterlerinin ilginçligi ile kendini gösteren bir kitap. Buz ve Ateşin Şarkısı ile aynı türde olsalarda farklı şeyleri amaçlıyorlar.
Birde size daha önce @M3rett0 kardeşimin bu başlıkta söylediği ve benim çok doğru bulduğum bir sözü hatırlatmak isterim:
Bu söze dikkat ederek okursanız daha fazla keyif alırsınız.
Saygı duyarım ama karakterler kitabın başından beri düz bir çizgide ilerliyor, gelişmiyorlar yazarın belirlediği roller dışında hiç bir şey yapmıyorlar ve karakterlerin sadece fiziksel özelliklerinin dışında bir fark göremedim. Yazar karakterden karaktere atlayarak bölüm ilerlettiği için bütünlük yok. Evrenle ilgili detay verilmemiş böyle tercih edilmiş. Beklentimden uzak kaldı yetişkinler için karanlık ve şiddet içerikli bir şey bekliyordum yorumlar beni farklı beklentiye sokmuş. Şimdilik böyle. Sana işkence yaparım seninle savaşırım vb diye anlatıyor yazar, olayların nasıl geliştiğine girmiyor sahneleri göstermiyor beni en çok rahatsız eden de bu zaten.
Ne yazık ki ilk kitap böyle ilerliyor. 2. kitap ile işler değişiyor. Özellikle bir karakter bayağı yol katediyor. Ancak aradığınız şiddeti bu seride bulmak sizin için zor olabilir belki. Çünkü serinin siddet dozajı o kadarda yüksek değil bence.
Evren hakkında bilgi kısmına gelirsek bu kısmı yazar ilk kitapta anlatsa serinin tüm büyüsü kaybolur. Çünkü her şeyin altında tarihsel olaylar var.
İkinci kitabın yarısındayım, ilk kitaptaki favori karakterim albinoydu, bu kitaptaki kesinlikle Ferro, onun hatrına okuyorum bile diyebilirim seriyi, onun dışında kitaplar hakkındaki genel düşüncelerim hala geçerli.
Aslında bu üçleme bir evrene girişin anahtarı gibi. Çok bir şey anlatmıyor. Öyle aman aman bir hikaye beklemeyin, son kitabın arka kapağını da kapattığınız vakit boşluğa bakıp yazara okkalı bir küfür fırlatacağınızdan eminim.
Üçüncü kitabın yarısını geçtim.
Tohum’u buldukları bölümde Bayaz ve Yaratanın Kızı arasındaki dövüş iyiydi, favori karakterim Ferro’nun burda rol alması beni daha da coşturdu. Ferro için okuyorum seriyi zaten ve şimdiye kadarki en önemli yerde sinsice rol alması mükemmeldi.
Bu arada yazar bütün kadın karakterleri erkek karakterlerden daha iyi yazmış sanki. Burda gerçek hayatta yaşadıklarından ilham almış olabilir.
Benim için de kitabın en kötü kısımları Ferro’ lu olanlardı. Bence çok tekdüze ve tahmin edilebilir bir karakter.
Olay da o benim için zaten, diğerleri düz karakter bile değil. Sevmedim kitapları.
Evet, seri olay örgüsünden ziyade karakter odaklı olduğu için karakterler beğenilmezse seri de sınıfta kalır hak veriyorum.
Ben ise karakterleri çok sevdim. Özellikle sadece Glokta için bile okurum.
Serinin bana göre zayıf olan kısmı ise worldbuilding. Ama sonraki kitaplar için iyi bir temel atılmış, belki diğer kitaplarla birlikte bu yönü de gelişmiştir, okumadığım için o konuda yorum yapamıyorum.
Mesela Köpekadam’ın koku alma yeteneği nereden geliyor, bunun gibi çok şeyin açıklaması yok. Yazar hepsini daha kitapları almadan tanıdığımızı düşünerek yazmış. Keyfine göre.
Mesela Köpekadam’ın koku alma yeteneği nereden geliyor
Doğaüstü bir güç değil, burnu hassas sadece.