Kadim Kanunlar Serisi

3 kitap boyunca neredeyse tek kelime etmeyen, 3 kitap boyunca tüm amacı Glokta’nın bodyguardlığını yapmak olan birini hangi dava bu ihanete yönlendirdi? Ne bir temeli ne de bir açıklaması vardı. Hatırladığım kadarıyla Glokta bile bundan bir itiraf koparamadı, adam omuz silkerek öldü.

Adam engizisyonun ayak askeri. Arch Lector Sult da engizisyonun başı. Sult’un verdiği görevi yaptı. Bu kadar basit aslında.

Ama yine de 3 kitap boyunca verdiği “dünyayı kurtarmak uğruna asil ve yüce bir savaşım veriyorum” izleniminin evil mastermind’e dönüşerek sonlanmasını siz olağanüstü bir grimdark numarası olarak görüyor olabilirsiniz.

First Law serisinden çıkarılacak en iyi ders karakterlerin söylediklerine değil davranışlarına bakmak gerektiği. Bayaz ve Logen güzel örnekler. Numaranın bir kısmını kaçırdığınız için size ucuz gelmiş olabilir. Kaçırdığınız kısımlara basit örnek: Bayaz’ın henüz ilk sahnesinde Logen onu bir kasap sanıyor.

Ayrıca Bayaz ne derece evil o da tartışılır. Düşmanları iyi mi mesela ? Khalul ve insan eti yiyen adamları mı iyi taraf? Glokta iyi mi kötü mü? Kötünün karşısına bir iyi şart mı? İşte bunlar hep grimdark oluyor.

Evet, evil. Hem de sonuna kadar, siyah beyaz bir evil. Sorun da bu. Glokta evil mi? Hayır, gerçekçi ve gri bir karakter. Şimdi Bayaz’a gelelim.

Bayaz gibi egoist, güç delisi ve o güce erişmek için herkese ihanet etmiş, herkesi kandırmış; her iki ustasını da öldürmüş, onu seven kadına kıymış, her türlü yasayı amaçları gurunda çiğnemiş ve hatta Khalul’la olan kişisel çekişmesi uğruna tüm bir şehrin soyunu kıracak kadar ileriye gitmiş bir karakterin evil olduğu apaçık değil mi?

Bence de evil. Peki iyiler kim?

Anlatamadım sanırım. Kimsenin salt evil ve salt iyi karakterlerden hoşlandığını sanmıyorum. Kadim Kanunlar’daki Bayaz ise salt evil bir karakter olarak kitabın diğer gri, anlamlı karakterlerini lekeliyor.

Grimdark demek herkes gri olacak demek değil. Evil olduğu tamamen açığa çıkınca Bayaz’ın karakter olarak bir değeri kalmadığına katılmıyorum.

Hocam grimdark sözcüğüne neden bu kadar takıldığınızı bilmiyorum. Bana sürekli grimdark’ın ne olduğunu bilseydiniz Kadim Kanun’larda zayıflık olarak gördüğünüz kısımların aslında anlamlı ve türe cuk oturan ögeler olduğunu anlardınız mesajını vermeye çalıştığınızı düşünüyorum. Açıkçası artık biraz yukarıdan bakar bir tavır gibi gelmeye başladı. :slight_smile:

Aslında KK’nin grimdark, high-fantasy, dark fantasy veya space opera olması umrumda değil.

Bir kitabı okurken o kitabı bir kalıbın içine sokup beklentilerimi ona göre ayarlamıyorum. Mesela Karamazov Kardeşler’i okurken onu varoluşçu teolojik bir suç romanı kategorisine sokmuyorum. Öyle olup olmaması romandan aldığım zevki etkilemiyor. Aldığım zevk, bir romanı okurken bana neler hissetirdiğine, belli başlı mantıksal kaideleri çiğneyip çiğnemedige ve yazarın edebi yeteneğine göre şekilleniyor.

Bazı karakterlerin dönüşümünü zorlama buldum, bazı tüyoları kaçırmış olabilirim. Tek söyleyebileceğim serinin sonunun ağzımda acı bir tat bırakmış olması.

Sanırım son kitabı tek ben beğendim. Gayette güzel kitaptı. Her şeyin açıklığa kavuştuğu, her karakterin foyasının ortaya çıktığı gayet yeterli bir kitaptı.

Bayaz kötü bir karakter. Ama sıkıntı şu KK evrenin de beyaz karakter yok. Koskoca prens bile tecqvüz ediyor. KK evrenin de en fazla gri karakter var. Dürüst olmak gerekirse ben Bayaz’ın bu kadar kötü olacağını düşünmemiştim. Kötü biri olduğunu biliyordum ama bu kadar kötü olduğunu tahmin etmemiştim.

2 Beğeni

Bende beğendim ve okuduğum en güzel 3lemelerden birisi. @Abraxas neden bu kadar takıldınız anlamadım. Okumsi çok keyifli ve orjinal bir seri.

5 Beğeni

Ben de okurken çok zevk aldım kitaptan ama 3 kitap boyunca bahsedilen tüm gizemli olay ve kişiliklerin Bayaz uyuzuna bağlanması hoşuma gitmedi. Çok kolaycı geldi bana, 3 kitap boyunca okuduğum her şey anlamsızlaştı gözümde. O kadar kral, savaşçı vs gelip geçiyor ama hiçbirinin iradesi yok, hepsi Bayaz’ın kuklası. Bu durum tüm hikayenin çekiciliğini alıp götürüyor, karakterlerin hikayesini ise anlamsız kılıyor.

2 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum. Ben de okurken hiç beğenmemiştim bu olayı. Sanki Joe biraz daha hayal gücünü kullanabilirmiş gibi geldi.Tamam Bayaz kaç yaşında çok güçlü biri ama onun da bir sınırı olmak zorunda.

O zaman devam kitapları umarım çevrilir deyim.

1 Beğeni

Devam kitapları çevrilsin de siz cahil köylüler ilk üçlemenin bazı kısımlarını beğenmeme cüretinizin ne kadar saçma olduğunu anlayın, diyor.

Son kitabı diğerlerine kıyasla neden zayıf bulduğumu anlattım. Asıl soru siz bu tartışmanın neresini anlamadınız?

Harika bir açıklama, fikrimi değiştirdim.

1 Beğeni

Fazla alıngansın. Gerek yok.

2 Beğeni

Neden bu kadar agresifleştiniz anlamadım. Arkadaş durumu güzelce anlatmış. Siz neden beğenmediğinizi o ise neden beğendiğini anlatmış. Sonunda da devam kitaplarında olayın daha detaylı açıklandığına dair ışık yakmış.

1 Beğeni

Fazla ukalasın. Gerek yok.

Finalde Bayaz’ın çok güçlü olmasıyla ilgili ortak bir şikayet gördüm. Spoiler vermeden devam kitaplarında farklı şeyler görebileceğinizi işaret etmeye çalıştım. O mesajı yazarken sen benim aklımda bile değildin.

Ayrıca daha konuya attığın ilk gönderide kendini bir kurban kompleksine sokmuşsun.

Kadim Kanunlar’ı okumamış olan bir fantezi sever olarak artık insan içine çıkamıyordum. Sokakta benimle selamlaşmamak için yönünü değiştiren dostların ruhumda açtığı yaralardan tut, otobüs seyahatlerinde diğer yolcuların hakkımdaki alaycı fısıldaşmalarına değin binbir türlü küçük düşürücü muameleye maruz kalıyordum.

1 Beğeni

Son mesajını üstüme alınmadım ki? O mesajı Bayaz yorumları üzerine yazdığını biliyorum.

Benim itirazım, senin insanların ilk üç kitabı kendi sınırları çerçevesinde beğenmeyebileceklerini kabul etmemeneydi. O eleştiriler üzerine “devam kitaplarını bekleyin” bence yavan ve ukalaca bir cevaptı.

Benle tartışırken de argümanlarını dönüp dolaşıp benim grimdark’ı anlamama getirmeni de üstten bakar bir tavır olarak algıladım.

Son olarak, ilk mesajımın ilk paragrafını alıntılayıp ciddiye almış olman muhabbetimizi iyice gülünç bir boyuta taşıyor. :slight_smile: Devam etmemek en doğrusu.

İyi geceler.

Son mesajını üstüme alınmadım ki?

Evet belliydi.

senin insanların ilk üç kitabı kendi sınırları çerçevesinde beğenmeyebileceklerini kabul etmemeneydi.

Böyle bir şey zaten yok. 50 farklı kişi beğenmediği yerleri yazmış konuda, hangisiyle ne cüretle beğenmezsin diye tartışmaya girdim?

O eleştiriler üzerine “devam kitaplarını bekleyin” bence yavan ve ukalaca bir cevaptı.

Umarım devam kitapları çevrilir demek eleştirileriniz haksız demek değil. Devamında Y’yi göreceksiniz demek baştaki X’i beğenmemekte haksızsınız demek değil. Sen öyle anlamışsın. Adı üstünde devam kitapları, ilk üçlemedeki olayları değiştirmiyor.

Benle tartışırken de argümanlarını dönüp dolaşıp benim grimdark’ı anlamama getirmeni de üstten bakar bir tavır olarak algıladım.

İlk gönderinde

yazmışsın. Örneklerle aydınlatayım dedim.

ilk mesajımın ilk paragrafını alıntılayıp ciddiye almış olman muhabbetimizi iyice gülünç bir boyuta taşıyor.

Her şakanın altında bir gerçek yatar. “Birileri övüp duruyor ama ben beğenmedim” diye seriye karşı dolmuşsun. Aksi takdirde neden öyle bir şey yazasın? Sen her kitap incelemene “Bu kitabı okumadığım için beni aşağılıyorlardı.” diye mi giriş yapıyorsun?

Devam etmemek en doğrusu.

Ben böyle düşündüğümde önceki mesajına cevap vermemiştim, saatler sonra sen hortlattın. Paragraflar yazdıktan sonra hadi konu kapansın demek olmuyor. Ha, gerçekten kapatmak istiyorsan zaten buna cevap yazmazsın ve konu kapanır.

3 Beğeni

Yönetmenin seriyi cidden sevmesi ve Abercrombie’nin bu kadar dahil olması beni umutlandırdı.

7 Beğeni

Şöyle bir düşündüm da sağlam bir şekilde senaryoya aktarabilirlerse kitapları muazzam bir iş çıkar diye düşünüyorum.