Ön siparişten al sonra yükle nadir de?! Kopya da olabilirler, bilemem.
Sahafların ne yazık ki savunulacak yeri pek kalmadı. Yani içime sinmiyor savunmak.
Kendisiyle çelişen bir sistem var ortada bir yandan biz sahaflar değerli nadir kitapların satıldığı yeriz diyorlar diğer yandan yeni çıkan kitabı tüketip etiket fiyatından koyuyorlar.
90yıllarda kırtasiyeciler kitap satardı ve baya tuzluydu… Ben sahafları o yıllardaki kırtasiyecilere benzetiyorum. Hani o zamanlar derdim rafta bir kitap var ederi şu ama değer mi o eder, yoksa kitap baya kötü de sıkılıp bırakır mıyım diyordum. Şimdi internet var neyse ki araştırabiliyoruz ama araştırmadan gidersek öperler…
Ah o eski yıllar 1-3-5 lira rafları, bir soba olurdu dükkanın ortasında sen hazine avcısı sahaf abi ada yerlisi rafları kaz babam kaz bir bakarsın çay dökmüş bir bardak da sana koymuş. Hazineyi bulursan elin titrer Asimov diye fısıldarsın ya da Clark, king üf be…
Sahaf hesaplar 1-3-5 ederi hımm 56 ediyor ama sen 50 ver yeter. Abooovv bir poşet kitap, kokusu, uçarcasına eve git hangisini okusam de açarsın kitabı not yazmış önceki sahibi 1980 küsurat “Selim sen bunu oku, nevin Tolstoy da Tolstoy diyor, sen bunu oku beraber konuşalım. Tolstoy olmasın artık…” Selim kim nevin kim ne oldu, okudu mu yoksa okumadı mı, kavga mı ettiler ya belki de evlendiler kütüphaneleri bu kitaplarla doluydu. Ne oldu çocukları mı sokağa attı bunları yoksa eskicinin biri kiloyla mı sahafa sattı…
Yahu bunu aldılar elimizden ne diyeyim???Çok mu zangin oldular çok mu fakir olduk. Hiç bir şey olmadı. Samimiyet kalktı dostlar samimiyet… Ada sakini palazlandı, atara atar gidere gider dedi, tanrı misafiri değil artık okurlar, beğenmiyorsan alma kardeşim yürrü oldu okurlar, özel sektör oldu, arz talep oldu, alıyorlar ki istiyor oldu.
Değerlenen kitaplara değil lafım, biz okurlar veya sahaflar değersiz oldu.
Olan hazine avına oldu. Ah ne…