Kara Sahaf Borsası: Vahim Bir Kısır Döngü

Ön siparişten al sonra yükle nadir de?! Kopya da olabilirler, bilemem.

Sahafların ne yazık ki savunulacak yeri pek kalmadı. Yani içime sinmiyor savunmak.

Kendisiyle çelişen bir sistem var ortada bir yandan biz sahaflar değerli nadir kitapların satıldığı yeriz diyorlar diğer yandan yeni çıkan kitabı tüketip etiket fiyatından koyuyorlar.

90yıllarda kırtasiyeciler kitap satardı ve baya tuzluydu… Ben sahafları o yıllardaki kırtasiyecilere benzetiyorum. Hani o zamanlar derdim rafta bir kitap var ederi şu ama değer mi o eder, yoksa kitap baya kötü de sıkılıp bırakır mıyım diyordum. Şimdi internet var neyse ki araştırabiliyoruz ama araştırmadan gidersek öperler…

Ah o eski yıllar 1-3-5 lira rafları, bir soba olurdu dükkanın ortasında sen hazine avcısı sahaf abi ada yerlisi rafları kaz babam kaz bir bakarsın çay dökmüş bir bardak da sana koymuş. Hazineyi bulursan elin titrer Asimov diye fısıldarsın ya da Clark, king üf be…

Sahaf hesaplar 1-3-5 ederi hımm 56 ediyor ama sen 50 ver yeter. Abooovv bir poşet kitap, kokusu, uçarcasına eve git hangisini okusam de açarsın kitabı not yazmış önceki sahibi 1980 küsurat “Selim sen bunu oku, nevin Tolstoy da Tolstoy diyor, sen bunu oku beraber konuşalım. Tolstoy olmasın artık…” Selim kim nevin kim ne oldu, okudu mu yoksa okumadı mı, kavga mı ettiler ya belki de evlendiler kütüphaneleri bu kitaplarla doluydu. Ne oldu çocukları mı sokağa attı bunları yoksa eskicinin biri kiloyla mı sahafa sattı…

Yahu bunu aldılar elimizden ne diyeyim???Çok mu zangin oldular çok mu fakir olduk. Hiç bir şey olmadı. Samimiyet kalktı dostlar samimiyet… Ada sakini palazlandı, atara atar gidere gider dedi, tanrı misafiri değil artık okurlar, beğenmiyorsan alma kardeşim yürrü oldu okurlar, özel sektör oldu, arz talep oldu, alıyorlar ki istiyor oldu.

Değerlenen kitaplara değil lafım, biz okurlar veya sahaflar değersiz oldu.

Olan hazine avına oldu. Ah ne…

7 Beğeni

Kendi bakış açınızla yorumlamışsınız fakat günümüz ekonomik şartlarıyla sahafların başka türlü hayata tutunması mümkün mü sizce?

Dükkanı İstanbul, İzmir, Ankara vs. büyük şehirdeyse 2k-3k nedir ki? Dükkan kirası, ev kirası, aile geçindirecek bir de.

5-6 kitabı 50 liraya satarak imkansız insanların hayatta kalması.

Tekil olarak kitapların fiyatları pahalı gelmesi normal ancak bu paylaştığınız 2 kitaptan kaç sahafın elinde kaç tane var?

Bilimkurgu öyküleri veya mitoloji atlası sahafların gelirlerinde büyük yer kaplamıyordur muhtemelen.

Sahaf denildiğinde akılda 60 yaş üstü emekli öğretmen Gandalf’a benzeyen hayırsever amcalar canlanıyor ancak bu işten başka geliri olmayan çoluk çocuk sahibi aile geçindirmeye çalışan yetişkin kişiler de olabilir.

Büyük paraların kazanıldığı bir işmiş gibi gelmiyor bana.

1 Beğeni

Konu ile hem bağlantılı hem bağlantısız bir konuyu belirtmek istiyorum. Serbest piyasa denilen durum ürünün sahibinin hayal gücünün serbestliği nereye ulaşıyorsa orası değil. Serbest piyasa belirli bir alan içerisinde serbestlik. Normalde bunların rekabet kurumu tarafından incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta kişi serbest deyip uçtukça uçuyor. Rakibi de diyor ki benim Behüce’den neyim eksik o da arttırıyor. Sonuçta her şey birbiri ile ilintili olduğu için sürekli bir artış oluyor. Kısır bir döngü. Bu sadece sahaf özelinde olmayan her yerde olan bir durum. Bir çok kişiden duyduğum bir çözüm var; yurt dışında yapılıyormuş. Barkod ile ücret kontrolü; ürünün üzerine ücreti yazılıyormuş, ücreti artsa bile üzerinde var olandan fazla ücrete satan cezalandırılıyormuş. Ancak bizim burada barkod üzerinde olanı fiş ile kalanı fişsiz alırlar. Yine bir çözüm olmaz diye düşünüyorum. Galiba fikirler değişmeden hiç bir değişmiyor. V for Vendetta’daki fikirler ölümsüz sözü sadece iyi fikirler değil kötü fikirler için de geçerli; bu zamanlarda da bunu deneyimliyoruz işte.

3 Beğeni

Uzun uzadıya yazmayacağım. Yorumumu anlamamışsınız. Hayal kısmı da dahil! Gandalf değil de orta yaşlarda bir abi hayal ettim ki gittiğim sahaf öyleydi ve evet ailesi de dükkana gelirdi.

Yorumunuz biraz itham içeriyor. Ya sahafsınız ya da sahafları çok seviyorsunuz. Bilemem. Kaldı ki hayal gücüme bile hükmetmişsiniz. Ben etmem.

1-3-5e şimdi satsınlar demiyorum ki ben, o fiyata sakız satsa daha iyi olur zaten? O da şüpheli?

Ben armuttan bahsettim siz elmadan tek ortak yanımızın ortada sahaf isimli bir sepet olması… Sepet alttan çürüyor diyoruz. Siz sepetin tutma yerleri ne de güzel diyorsunuz. Onda da anlaşamıyoruz.

Sonları süpermarkete yenilen mahalle bakkalı Ahmet, Veli, Hasan (isimler genelleme) abi gibi olacaktır.

Bir hikaye var; Marketin sahibi teyze cama asmış tereyağ 40 lira diye bunu gören karşıdaki süpermarket müdürü telaşlanmış. Aramış sağı solu konuşmuş çabalamış tereyağ 35 lira yapmış. Ertesi gün ne görsün marketçi teyze asmış kağıdı tereyağ 30 lira! Bu sefer gene aramış genel merkezi vs. Zararına ama 20 lira yapmışlar. Ertesi gün teyze 15 lira yapmış. En sonda süpermarket müdürü geçmiş karşıya ya teyze demiş biz koskoca market zararına satıyoruz diğer ürünlerle tamamlıyoruz ama sen nasıl yapıyorsun. Evladım, demiş, bende tereyağ yok ki!

Yani anlayacağın fiyat artırmak işin kolayı, zor olan geliştirmek, okurla daha iyi iletişim kurmak uyanık olmak vs… Biz de sahafları seviyoruz ama dursunlar batmasınlar diyoruz.

Kalın sağlıcakla… :slight_smile:

1 Beğeni

450 liraya aldığı kitabı 6000 liraya satmaya çalışan sahaf arkadaşın hayata tutunmaya çalışmakla ilgisi yok bence. 1000 liraya satmaya çalışan sahaf arkadaşı hadi çok zorlasam bir derece anlarım da, diğerinin alakası yok yani.

4 Beğeni

Mümkün değil çünkü kitabın orijinali zaten 2.000 yada 3.000 adet basıldı, yüzyılın en iyi bilimkurgu öyküleri. Sahafların genelinin de raflarının bu binlerce liraya satılan kitaplarla dolu olduğunu sanmıyorum. Bu kitapları düşük maliyetle sınırsız miktarda elde etmek mümkün olsa sanırım herkes sahaf olmak isterdi ama öyle bir durum yok açıkcası.

Ben kimsenin az para kazanmasını istemem açıkcası, hiçbir sahafın da mesai bitiminde Porsche veya Range’ine binerek evine gittiğini sanmıyorum. Bu araçlara binen kitap satış sitesi sahibi, müteahhitler hatta kafe sahipleri dahi çok kişi gördüm.

Ben ortalama bir sahafın aylık net gelirinin fabrikada çalışan kalifiye bir ustabaşından çok fazla olduğunu hiç sanmıyorum.

Ki sürekli üzerine tartışma yapılan bu kitap(bilimkurgu öyküleri) için şu an nadirkitapta sadece 13 ilan var. Ülkedeki sahaf sayısı binlerdedir heralde.

Saç traşı 200 tl, bot ve mont fiyatları 1000 tl olmuşken bana garip geliyor bu tartışmalar.

Sahaflardan da kitap aldığım yok bu arada, sadece görüşümü ifade ediyorum. 1 yılda sahaftan aldığım kitap sayısı 3 değildir.

Böyle alt-orta gelirli meslekler üzerine tartışmak mantıklı gelmiyor bana, bu insanların ekonomik bir gücü yok hayata tutunmaya çalışıyorlar. Sadece sahaflar değil çoğu meslek bu şekilde. Ekonominin, ülkenin hatta yayıncılık sektörünün problemlerinin kaynağı sahaflarmış gibi görmek doğru değil bence.

Evini zor geçindiren insanlar bir sorunun kaynağı olamaz. Benim sosyal/politik/ekonomik görüşüm bu şekilde.

En fazla sistemin açığından fayda etmeye çalışıyorlardır. Baskısı olmayan kitaplar gibi.

Ortada düzgün bir sistem olsa bu açıklar olmaz zaten.

2 Beğeni

Yani elma diyorum armut diyorsunuz. Anlatamıyorum diyorum. Gene olmuyor. Azizim siz yorum okumuyorsunuz, ayıklıyorsunuz. :slight_smile: Onun üzerinden inşa ediyorsunuz. Olmuyor.

Yüzyılın bilimkurgu öykülerine takılmışsınız gidiyorsunuz. Yahu bir kere değil bin kere söylesem gene olmayacak. Benzerleri çok var diyorum. 13 tane yüzyılın bilimkurgu diyorsunuz. Benzerleri derken cümle içinde mi kullanmam gerek.

Mesela benzeri ne olabilir ithaki kırmızı baskı 2001:Bir Uzay Destanı olabilir. Ya da hobbit var resimli ki çok uyguna verildi normalin dörtte bir fiyatı gibi bir şey şimdi onun 40-50 katı olmuş nadirde, ya da hobbit ciltli var ya da Kayıp Öyküler Kitabı 1 - 2 ya da Sıgurd ve Gudrun Efsanesi… Say say bitmez bu liste…

Ya 5 dakikada bunları buldum. Şimdi sen gene yüzyılın bilimkurgu dersin durursun ya da bunlar da hepi topu 5-10 kitap dersin… Azizim çok var böyle çok madem girmedim alışveriş yapmadım diyorsun bak ben girdim baktım zamanında çok alışveriş yaptım diyorum. Çoook…

Ayrıca konu bu da değil bu işin armut tarafı… Ben bundan da bahsetmiyorum. Ya siz nasıl okuyorsunuz yorumları anlamadım gitti.

Böyle yaparsanız çok yorulursunuz benden söylemesi… Örnek veriyorum. Herkes yüzüklerin efendisini konuşurken siz kartallarla niye yüzüğü atmadılar deyip durursunuz… Şu an ki yorumlarınız inanın buraya geliyor. Yorumu bütün değil parçalı yorumluyorsunuz. Kaldı ki parçayı da yanlış anlıyorsunuz.

Söz konusu ekonomik buhran veya gelir düzeyi de değil… Alt orta gelirin geliri vs da değil. Yahu kafayı yiyeceğim.

Mevcut sistemde bu sahaflar kapanır biz de ararız diyorum ama anlatamıyorum da. Güzel tartışıyorsunuz hoş tartışıyorsunuz ama gerçekten bir kendinize sorun bu tartışmanın amacı ne? Bunlar ne anlatıyor ben ne anlatıyorum? Yoruldum azizim valla…

Ben giderim azizim. Sağlıcakla kal, :slight_smile:

2 Beğeni

Son bir çırpınış yapayım. Beni ne zaman anlarsınız biliyor musunuz?

Bir gün bir kitap alırsın koyarsın rafına, birkaç ay sonra bunu okuyayım dersin… Açar okursun o ne kitap müthiş internete bakarsın bu kitabın 3. Kısmı yayınlanmış. Aaa dersin ikincisi de çıkmış o zaman ararsın ararsın yok? İlk kitabı 60 liraya almışsındır. 3. Kitap 60 liraya bir tık ötendedir ama ikinci kitap tükenmiş nadire bakayım dersin o ne 600 kağıt? Ya bundan ne kazanacak adam 540 lira ki onun ne elektriğini ne suyuna yeter bu diyeceksin niye bu kadar uçurmuş fiyatı diyeceksin…

İşte tam o anda nadircomu anlamayacaksın beni anlayacaksın, azizim.

İyi geceler… :slight_smile:

3 Beğeni

Bu iş artık sahafları geçmeye başladı.Bugün bir seri gördüm 120 Tl ye satıcıya yazdım duruyor mu diye duruyor son fiyat mı son fiyat. Satılmazsa alırım dedim haftaya ve küçük bir işim için dışarı çıktım ve geldiğimde fiyatı 150’ye çıkardığını gördüm. Yani diyecek bir şeyim yok.

:rofl::rofl::rofl::rofl:

5 Beğeni

Fiyatın absürtlüğüne yeni sekme butonu da dayanamamış basmış kahkayayı. :slight_smile:

1 Beğeni

Tolkien’in biyografisini 3.000 TL’ye gördüm, şok oldum. Tolkien bile baskı başı bu kadar kar etmez.

1 Beğeni

:sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

O yeni sekmeler listelerime ekleyeceğim dizi, film ve kitapların sayfaları ama yaklaşık 6 aydır listeye ekleyemediğimden öyle duruyorlar. :)))

Fiyata gelince geçen aylarda 1000 TL idi fiyatı, yüzde 600 artırmışlar. :rofl:

2 Beğeni

Sayın yorumcu,

Kitap hakkındaki bilgilendirici ve esprili yorumunuz için teşekkür ederim.

Öncelikle, konuya dair bilgi kirliliğini azaltmaya yönelik çabalarınız takdire şayan. Malum insanların, kitap hakkındaki gerçekleri bilmeden yaygara koparmaları gerçekten sinir bozucu.

“Ağrı’da bir kitapçıda buldum” diyen kullanıcıya verdiğiniz mantık hatası eleştirisi de yerinde. Adam kitapçıysa ve o şanslı 200 kişiden biriyse, kitabı internette yüksek fiyata satamaz. Çünkü o zaman kitapçı dükkanında satamaz ve para kazanamaz.

“İthaki karaborsacılara canak tutuyor” iddialarına da katılmıyorum. Siz de çok iyi bir şekilde belirtmişsiniz zaten. İthaki, kitabın sadece 200 adet basıldığını ve telif hakları nedeniyle başka baskısının olmayacağını satış öncesinde tellak tutup davul zurna ile duyurmuştu. Dolayısıyla, karaborsacılığa yol açmaktan sorumlu tutulamaz. Hem Tellak ne alaka denilebilir, iki ayrı işi bir kişiye yaptırma alışkanlıgı nedeniyle Tellal tutacağımıza Tellak tutalım demiş olamazlar mı? Bence öyle yani.

Arz-talep kanunu her zaman geçerlidir. Sadece 200 adet basılan ve yeni baskısı olmayacak bir kitabın, günümüzde 1500-2000 TL arasında satılması normaldir. Bu fiyat, kitabın değerini yansıtır. 2018 dürüm Adana kaç paraydı, ne yapsın bu sahafçi dürüm Adana da yemesin mi?

Kitap alamadıkları için öfkeli olan kullanıcıları da anlıyoruz. Ancak, öfkelerini yaymak yerine, gerçekleri öğrenmeye çalışmalılar ve mutlaka ama mutlaka yatmadan önce üstlerini örtmeliler. Malum havalar serinledi, kötü rüyalar görebilirler.

Önce gerçekler değil, nüanslar ölür sözünü hatırlatarak, yorumumu sonlandırmadan önce bir anekdot anlatmak istiyorum.

Bir zamanlar, bir adam çok sevdiği bir kitabı bulmak için mağazayı mağazayı dolaştı. Sonunda, kitabı 2000 TL’ye buldu. Parası yoktu ama kitabı çok istiyordu. Bu nedenle, banka kredisi aldı ve kitabı satın aldı.
*Bu adam, kitabı bulmak için çok mücadele etti. Bu nedenle, kitabı bir servete satmaya karar verdi.
Sonra bu adam, bu kitabı 5000 TL’ye sattı.

Bu anekdottan çıkarılacak bir ders yok. Aklıma geldi anlattım.

Selametle…

1 Beğeni

“Kudurmuş enikler gibi…” kısmından sonrasını okumaya gerek yok. Seviye ortada.

9 Beğeni

Hacılar siz başka bir platformda tartışırken, birden durup tartışmayı buraya üye olup buradan devam ettirmeye mi karar verdiniz, nasıl oldu bu iş ben anlamadım valla :thinking:

22 Beğeni

Mükemmel değil mi :smile:

2 Beğeni

Bu üslupla konuşup ciddiye alınmayı, itibar görmeyi beklerler.
Birisi benzer üslupla kendisine cevap verdiğindeyse “bu ne saygısızlık, nasıl böyle konuşursun” derler.

Oldum olası forumda görünen durumlar ama son günlerde sayıları arttı gibi. Hepsi aynı kişi çıkarsa da şaşırmam :slight_smile:

4 Beğeni

Ya da, belki de, bu sadece bir rüyaydı. Biz hala başka platformda tartışıyoruzdur. Ve siz, bu rüyada, bizim buraya üye olup buradan devam ettirdiğimizi gördünüz.