Aynen öyle. Mevzu fabrika açmak değil alım gücünü yükseltmekle olur. Fabrika demişken memleketimizde onlarca kağıt fabrikası vardı, bilin bakalım kim sattı, kim kapattı.
Hadi diyelim her köyümüzde kağıt fabrikamız var. Aynı her köyümüzde üretilen kuzu etinden nasıl bol bol alamıyorsak o kağıttan da bol bol alamayız.
Kılışdar. (SSK müdürüyken kapatmıştı)
Ben yaklaşık bir yıldır storytelci oldum. Hem dinle hem oku. E kitap olarak sürekli gelişiyor koleksiyonları.
Bu süreçte benim İngilizcem gelişti açıkçası. Almak istediğim kitaplarda 80-90 ₺ altında kitap kalmadı. Mecbur hepsini Kindle’da okumaya başladım. Bu yeni dönemde okur stratejim mümkün mertebe ingilizce e-kitapları tercih etmek. Türk edebiyatı için ise ilk tercih kütüphane, olmazsa arkadaş arası takas, son çare olarak satın alma cihetine gideceğim. Önümüzdeki birkaç senenin bu şekilde devam edeceğinden korkuyorum.
Geçen ay 375 lira ödedim. Bu ay 32 birim daha fazla kullanmışım elektrik faturam 1080 lira arkadaşlar.
Zam sinyalleri
Sosyal medyada dolaşıyordu iki üç gündür %30 zam diye.
Hangi il acaba? 32 birime bu kadar fiyat farkı çok fazla geldi. Bir de tek kişiydiniz sanırım.
Ben 116 birim daha az harcamışım ve 160 lira fark olmuş. Geçen ay 228 lira bu ay 388.
İlgili kurumu arayıp epey bir soru sordum. Faturada yazan birim fiyatlarının da üstünde söyledi fiyatları. Muhtemelen bir zam daha yemiş. Şubat faturası kanımca 800 civarında gelecek.
Evet tek yaşıyorum. Yer Alanya. arkadaşıma geçen ay 550 lira, dün gelmiş 1950 lira.
Daha az parti vermelisiniz. 1950 lira benim kiramdan fazla yalnız. Ben sizin faturalarda bir acayiplik olduğunu düşünüyorum. Mesken olarak mı geçiyor yoksa yanlışlık sebebiyle bu değiştirildi mi? Bence biraz kurcalamanızda fayda var. Tarifenizde Ocak başlangıcında bir düzenleme olmuş olması lazım. Yanlış bir şey olabilir.
1950 tl elektrik faturası mı hocam? Çok gelmiş. Mesken mi burası? Benim faturam geçen ay 170 tl geldi.
Benim elektrik faturam yuvarlak 40 lira gelirken 90 liraya çıktı bu ay. Ankara’da oturuyorum. Miktar olarak az ama yüzdesel olarak farkı akıl almıyor.
Aralık ayında 500 küsur ödediğimiz fatura ocak ayında 1440 TL geldi. Evet, hepimizin oturduğu yer mesken ancak aylık 150kw hedefi tutturadigimiz için -kış aylarında bu hedef çok zor hem de ısıtma için klima veya elektrikli soba kullanan insanlar için- yüzde 125 oranında bir zam yedi elektrik. Başta kulağa hoş geliyordu ancak eve fatura gelince anladık.
Abi durumlar cidden bitik. @Blackheart hocam arkadaşıma 1950 geldi, ikizi var, ısıtıcıyı açmış hali ile, bu ayda her yer buz gibi. Bana da 1080 geldi. @Agape haha keşke parti versem de o yüzden gelse
@emintaner @epiryanu bakan beyimiz dün açıkladı: deneme yapılıyormuş. Bir şey diyeceğim de yeri değil. Nasıl bir denemeyse artık. Ellerinde bütün veriler var, neyin denemesi bu anlamak mümkün değil. Cidden müthiş rakamlar bunlar. Sanırım ben ısıtıcıyı açmadığım için biraz düşük gelmiş. Yoksa bana da benzer faturalar gelirdi.
Abi kendi kesimi de kazan kaldırdığı için biraz düzenleme olacak gibi, ama ben öyle sosyal medyadaki gibi %50 indirim falan beklemiyorum. Maksimum %10.
Bir tanıdık var şey diyor, sıfır şaka: ‘‘Televizyonun ışığı ile oturuyoruz sıkıntı olmuyor.’’ Abi insanlara böyle yaşam zerre kadar rahatsız etmiyor çok ilginç gerçekten. Aynı toplum Afrikalılarda da var. Ruhi Çenet’in Burundi videosunu izliyorum geçen. Abi ülkenin tamamı neredeyse çöpten bir şeyler toplayarak yaşamaya çalışıyor. Şöyle diyorlar, ‘‘Fransızları seviyoruz, ülkemize din ve saygınlık getirdiler.’’
Günlük 5 kw’a kadar belli bir ücret geçtiğinizde, başka bir ücretten geliyormuş fatura. Yani işleri bir güne yığmak daha çok fatura ödemenize sebep. Aynı gün içinde 2-3 makine çamaşır yıkamayacaksınız efendim. Haftaya bölün, çamaşırlar evde sürünsün. Üstelik fiyat farkı da ilginç. 5 kw’a kadar 2 lira birim fiyat iken 5’i geçtiğinizde 3.40 gibi bir miktar. Bundaki handikap ise maalesef 5’e kadar 2 liradan sonrakiler mi 3.40’dan hesaplanıyor yoksa 5’i geçtiğiniz anda çarpan 3.40 mı? Günde kaç kw harcıyorum? Ne bileyim yahu ben.
Sıfır şaka demişsin ama böyle insanların var olması şaka gibi: televizyon ışığında oturuyoruz! Geçenlerde tvde muhabir röportaj yapıyor, kadının biri “ayda 1600 tl kazanıyoruz ve gayet güzel geçiniyoruz” dedi .
Bu nasıl biatçı bir düzendir anlamıyorum, hiçbir zaman da anlamayacağım.
1600 lirayla nasıl geçiniyorlarmış?
Bilsem. Kadının dediğine göre “gayet güzel”.