Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş

Daha 2 sene öncesi kargo fiyatları 3-4 lira, bedava kargo limitleri 40-50 lira, 100 liraya alabildiğimiz kitapların haddi hesabı yok. Biz ne yaşıyoruz diye sormak lazım artık ya bahsettiğim 2 sene öncesi. Şuan 100 liraya 3-4 tane kitap alabiliyorsun şaka gibi cidden.

16 Beğeni

Arkadaşlar beni yanlış anlamayın ama bence ülkenin ekonomisi hiç iyiye gitmiyor. Bizler eğer burada yayın evlerini hedef gösterirsek sanırım yanlış yapmış oluruz. Dolar kuruna bağlı her şeyimiz. Maalesef tablo böyle.

Amazondan 23,70 dolara The Name of the Wind: 10th Anniversary Deluxe Edition (Kingkiller Chronicle) almak istiyorum. Çıkan fiyata bakın.

Order Summary

Items: USD 23.70
Shipping & handling: USD 38.98
Total before tax: USD 62.68
Estimated tax to be collected: USD 0.00
Import Fees Deposit USD 8.60
Total: USD 71.28
Order total: USD 71.28
Payment Total: TRY 486,08

Geçen sene ben bunu 180 birime alabiliyordum, bekleyeyim de ucuzlar demiştim. İyi ki beklemişim.

12 Beğeni

Rampalı Çarşı varmış Konya’da biliyorsunuzdur. Orada Eğitim Yayınevi var. Site oraya ait.

2 Beğeni

Evet biliyorum. Sorun olursa kargoyla uğraşmayacak olmam çok iyi. Tekrardan teşekkürler.

1 Beğeni

Hay maşallah, diye içimden sessizce haykırmama neden olmuş bir tablo oldu.

2 Beğeni

The Name of the Wind: 10th Anniversary Deluxe Edition by Patrick Rothfuss - 9780756413712 farklı alternatifler var aslında bu kitap özelinde. 200 lira burada mesela. Kargo dünya geneli ücretsiz. Gümrük için de 150 euroyu geçmeyen kitap ve benzeri basılı yayınlarda vergi muafiyeti var.

2 Beğeni

Bunu ben de fark ettim. Zaten herkesin fark edileceği bir yükseliş oldu. Tamam kriz var anlıyorum, kağıt, basım masrafları çok yüksek, döviz yüksek vs 15-16 liralık kitaplar 30 liraya yaklaştı. E diyeceksiniz ki 15 liralık artış 2-3 usd’ye denk geliyor, para çöp oldu. Haklısınız onda da ne diyeyim. Ama bence en iyisi şu ekitap işinin yaygınlaşması. Madem basım masrafı ile baş edilemiyor o zaman mümkün olduğunca elektronik ortamda da yayın olsun.

2 Beğeni

Doların yükselişini bahane edenler neden kur düşünce fiyatlarıda düşürmüyorlar.
Apaçık tilkilik yaptıkları.

4 Beğeni

Öncelikle yıl dönümünüz kutlu olsun. Genelleme yapmak istemem ama, insanımızı tanımasam sizin e-kitap yaygınlaşsın temenninize destek vereceğim. Maalesef destek veremiyorum.

Bizdeki durum şu;

bilmemneyieniyiizle.com’dan binlerce dizi ve film izleyebilirsiniz.

hementıklaşimditıkla.com Adresinden de dilediğiniz kitaba ulaşabilirsiniz. Tarzında olduğu için her şey yakın bir gelecekte e-kitap gibi alternatiflerin ülkemizde sağlıklı çalışacağını düşünmüyorum. Umarım ben yanılırım, siz haklı çıkarsınız. İnanın yanılmayı çok isterim.

@gamora Haklısın.

@_restlessness Burayı yeni gördüm, hemen araştırayım.

2 Beğeni

Yani bir şey diyemiyorum… Anladığım kadarıyla talep görmez, görse bile insanlar kitaplara bu defa para ödemezler, onları ücretsiz elde edebilecekleri platformdan alıp okurlar diyorsunuz. Yazarken şimdi iç çektim. Böyle bir sorun oluşabilir. Ama bu ciddi anlamda büyük sıkıntı biraz daha toplum ahlakı ile ilgili. Yine de bu noktada bir çözüm üretmek lazım. Üzerine düşünmek lazım. Bu işin önüne teknik olarak geçilebilir mi diye bir bakmak lazım. Belki teknik olarak hiçbir engellenebilir yanı yoktur. Onu bilemem. Ancak Türkçe ekitaba bir şekilde ulaşabiliyor olmamız lazım. Belki tüm kazancı yayıncılık olmayan kurumlar böyle bir şey için ön ayak olabilirler. Bir de zaten tamamen ekitap yayını ile kazanç sağlamaya devam etmeleri gerekmiyor. Ancak şu anda büyük bir sorun var. Yani bu dolar yükselişi ve kriz ortamı yayınevlerinin de belini büküyor. Okuyucularının büyük bir kitlesi ise öğrenciler, beyaz yakalılar dersek bu kişilerinden bir yerden sonra kütüphanelere veya ödünç kitap alabilecekleri platformlara yöneldiği düşünürsek (şayet artışlar iyice çığrından çıkarsa), yayıncılar bu sefer daha büyük mağduriyet yaşamayacak mı? Şu anda içinde bulunduğumuz durum, yani yayınevlerinin krizden etkilenmesi durumu, hem okuyucu hem de yayıncı aleyhine bir durum. O yüzden bir çözüm üretmek lazım.

2 Beğeni

Ben zam yapılmasını anlar, desteklerimde ama kitap başı nerdeyse 1 kitap parası kadar zam yapmak nedir? 20tl zam gören kitabım var.Dün listemde 4 kitabim vardi ithaki den dedim sabah veririm siparisi, bu sabah zamlardan sonra 2 tanesini anca alabilirim artık.Yayınevi de zam yaparken bunu düşünmeli bence, özellikle ithaki.

3 Beğeni

Böyle bir sorun halihazırda var zaten. Bir ara ekşisözlük meritokrasi diye bir oluşum 4-5bin ekitap yayınlamıştı. Yine torrent sitelerinden yabancı tüm kitaplara erişim mümkün.

Biraz da fiyat politikasıyla alakalı. Yabancı kitaplarda sık sık kampanya oluyor ve 1 dolara satılıyor. Fiyatlar da gayet makul. Fiyatlar basılı kitap fiyatlarına çok yakın olduğu sürece okuyucular da haliyle tercih etmiyor ekitap.

Kindle Unlimited gibi hizmetler olsa aslında süper olurdu. Aylık 20 tl karşılığında sınırsız kitap seçeneği (sınırsız değil de orası halledilir :slight_smile:) mesela birçok kişinin işine gelirdi. O zaman birçok sorun kalkardı ortadan.

1 Beğeni

Yeni “güncelleme” nin İthaki ile sınırlı kalacağını hiç zannetmiyorum. Stoğunuzu yapın bence :smile:

%50 indirim olduğunda kitap satış sitelerinin yoğunluktan sipariş yetiştiremeyip tam manası ile kitlenmesi gerçeği söz konusu.

Haliyle özellikle ilknokta gibi kitapevlerinin kendi satış platformlarında, 10 liralık kitabı %35 indirimle 6,5 TL olarak aylarca satamamaktansa, kitabın fiyatını 13 TL yapıp %50 indirimle yine aynı fiyat olan 6,5 TL’den sipariş yetiştirememek yayınevi için inanılmaz derecede karlı olmakta. Burada “FOMO” denen muhabbet yüzünden zarara giren okuyucu oluyor. %50 indirimi kaçırmamak için kitap üstüne kitap almamıza rağmen yine cebimizden o kitap için 6.5 TL çıkmış oluyor.

Her yerde gördüğümüz %35 indirim artık İthaki, Pegasus vs. gibi yayınevleri için tercih sebebi olabilecek bir indirim oranı değil.

5 Beğeni

Kötü günler geride kaldı, şimdi sırada daha kötü günler var diye çok sevdiğim bir ifade var.

Karpuz almaya korkuyorum ben, ne güzel yeni yeni çıkmış markette, sokakta görüyorum. Üniversite yıllarımda cebimdeki bozukluklarla alırdım karpuz. Birçok şeyi cebimdeki bozukluklarla almayı özledim. Mesela buradan yola çıkarsam, hiçbir zaman cebimdeki bozukluklar istediğim kitapları almama yetmedi geçmişte. Yine üniversite yıllarımda, popüler bilim kitapları, okuduğum bölümle ilişkili çok popüler olmayan bilim kitapları, genelde iletişim ve ayrıntı yayınlarından edindiğim sosyal bilimlere dair kitaplar vs her zaman bir miktar para ayırmamı gerektirirdi. Şimdi de aynı şekilde aslında, hayat o kadar pahalı hale geldi ve ben bu bakış açısıyla nedense kitapları hala çok pahalı görmüyorum. Karşılaştırma yapınca ve hayatıma kattığı değerin yine karpuzla kıyaslanmayacak kadar önemli olduğunu düşününce özellikle.

Okudukça, okuduğumuz kadar, okuyacağımız kadar kitap almalıyız. Çoğunluğun dediği gibi üzeri fiyattan en az %50 görmeden kitap almamalıyız. Ben en sevdiğim şey olan, fiziki kitapçıkları gezip kitap alma zevkimi bırakmak zorunda kalalı uzun zaman oluyor. Basımı olmayan kitapları sahaftan bulup alma zevkimi de çok yakın zamanda bıraktım. Zaman zaman mobil uygulamaları geziyorum, yine denk gelirse kullanıyorum.

Yine yayınevlerini de, karpuz satan bir manavdan farklı görmüyorum. Bunlar ticari işletmeler ve en yüksek kar amacıyla hareket ediyorlar. Şikayet etmeyi de bırakalı çok oluyor, bol bereket dilerim. Onlarda fiyatlarını korsanla mücadele edecek en düşük seviyede tutmaya çalışıyorlar. Yine öğrencilik yıllarımda çok sayıda korsan kitap satan yer vardı, onlarında azaldığını görüyorum. Biraz yasalar, daha da önemlisi korsan kitaba etiket fiyatı üzerinden indirim yapan işbilmez esnafımız vesile oldu bu duruma. İyi de oldu, o ne öyle yamuk yumuk baskılar, kendisine saygısı olmayan bir sektör halinde idi son gördüğümde.

Canı karpuz çeken, dağınık düşüncelerini dağınık şekilde ifade etmiş biri olarak söyleyeceklerim bu kadar :slight_smile:

3 Beğeni

Sanırım bir yanlış anlaşılma var böyle bir sorunun olduğu bir önceki mesajda bana söylendi ben de hali hazırda olduğunu söyledim zaten :slight_smile:

Siz “böyle bir sorun oluşabilir” yazınca sorun olma ihtimali var diye düşünüyorsunuz sandım.

komple iletiye bakarsanız öyle demiyorum.

Öğleden önce 600 liraydı daha.Alacak paraya daha toplayamadığım için çok üzülüyorum ya zç

3 Beğeni

Ertelediğim her kitap için aynı duyguları yaşamaktan yoruldum malesef :frowning: