Katılıyorum… (20 krktr)
Çok iddalı konuşmuşsunuz kendileri bile ithakiyi böyle tanımlamıyordur ![]()
Çaktırmayın kripto ithaki çalışanı bu hesap.
Kendilerini ele vereceklerini sanmıyorum. Burada “telifsiz kitap basmışlar” muhabbeti yapılırken asıl ajanlar yazışmaları okuyup, eleştirenleri telifsiz kitap düşmanı ilanı ettiler. 
Telifsiz kitap eleştirilerini mantıklı bulmayanlardanım.
İthaki ajanı değilim, tanıdığım tek bir İthaki çalışanı yok.
Yeri geldiğinde İthaki’yi ben de eleştiriyorum. Telifli telifsiz tartışmasında sizinle aynı düşünmeyenleri ajan ilan etmeniz pek hoş değil.
Saygı duyarım elbette. Söylediğiniz hiçbir cümleye de katılmıyorum ama. Bu da benim fikrim.
Kişilerin neden sevdiğine yönelik bir yorumda da bulunmadım. Sebebi açık zaten. Ben yayınevini ve politikalarını sevmiyorum. Israrla söylediğiniz alanlarda yayın yapmaları bir politika zaten. Kâr getiriyor çünkü rakip az. Dünya klasiği, modern klasik veya Türk edebiyatında telifsizleri bassalar bu kadar çok kazanamazlar.
Ben de dün burada belirttim mantıklı bulmadığımı.
Bu cevaba da katıldığımı belirttim
dediğiniz kişilerle aynı şeyi düşünüyorum burada yanlış anlaşılma var. Ajan dediğim kişi ithakinin editörüydü twitterda kendileriyle aynı düşünmeyen kişiye düşman demelerinden rahatsız oldum.
Ben Twitter da olanları okumadım, daha önce bir iki kez forumda buna benzer sözler olunca, sizin de bu nedenle yazdığını zannettim, dolayısıyla yazdıklarınızı yanlış anlamışım.
Oysa ki yukarıda forumda karşılaşmak istemediğimiz ve eleştirdiğimizin aynısını İthaki editörü yapıyormuş.
Kendilerini, önümüzdeki yıl için plan ve projelerini anlatıp bazı eleştirileride kabul etseler okuyucularla arasında bu kadar gergin bir ortam olmaz bence. Ben burada ne kadar yazsam ne kadar eleştirsem umurlarında değilki.
Burada eleştiren ben olmasam bile savunmak istedim çünkü kendi okuyucusuna düşman gözüyle bakmak hiç hoş değil.
Umarım ithakinin güzel işlerini konuşmaya tekrar başlarız
Eleştiri yapanın söylediği;
Hem Dünyaya Düşen Adam hem de Kallokain diğer yayınevlerinin bastığı ve baskısı bulunan eserlerdi. BKK içerisindeki serilerin devam kitaplarını bassanız daha iyi
olmaz mı? Veya daha önce hiç türkçeye çevrilmeyen ve tüm yabancı kaynaklarda “başyapıt” olarak görülen eserler var, bunları bassanız daha iyi olmaz mı?
İthakinin söylediği;
Beklersin ki ülkedeki eğitim seviyesi görece yüksek olan ve kültür sanatla ilgilenen insanların bakış açısı ve eleştirilere yaklaşımı farklı olsun. Şu bakış açısının yapılan her eleştiriyi “Ülkenin kötülüğünü isteyenler, vatan millet düşmanları” şeklinde cevap verenlerden ne farkı var?
Eleştirileri yapanları düşman, övgü yapanları ise dost olarak tanımlayacaksak ohooo ülkeyi kapatıp gidelim ya. Bizim karşı olduğumuz ve kitap okuyarak, kültür sanatla ilgilenerek kurtulmaya çalıştığımız tam olarak bu ilkel bakış açısı.
Forumda kimsenin telifsiz kitap düşmanlığı yaptığını görmedim, olan şey eleştiri. Düşmanlık değil ve telifsiz kitap basılmasına karşı da değil kimse. İnsanlar devamlı yıllardır basılmasını bekledikleri kitapların basılmayıp zaten baskısı olan ve okumak isteyenin alıp okuyabileceği kitap basılmasını eleştiriyor.
Fikrini belirten insanları düşman olarak tanımlayan ve düşünen insanlara tahammülü olmayan, ötekileştiren herkesi kınıyorum.
Eleştiren herkesi düşman ilan etmek edebiyat dünyasına da sıçradıysa eyvah…
Tweet’i ben mi yanlış okuyorum, sanki kimseyi düşman ilan etmemiş de telifsiz kitap basıyoruz diye bize düşmanlık ediliyor denmiş diye anlıyorum.
Bu konuda tartışmaya gerek yok, ithaki’nin serileri devam ettirmemesine, diğer yayın evlerinden zaten çıkmış olan kitapları bkk içerisinde basmasına, editöryal hatalara vs. ben de kızıyorum. Ama ithaki bana hitap eden kitaplar basıyor, başka yayınevlerinin bunları basacağının, yahut biz almazsak ithaki’nin istediğimiz kitapları basacağının garantisi yok. Beğendiysem alırım ben o kitabı. Beğendiğim kitabı “boykot” uğruna almama taraftarı değilim. Yani ithaki’nin hataları var ama olumlu tarafları da var. Tek taraflı olarak yaklaşıp, birbirimize düşmemiz saçma.
Telifsiz kitap basılmasını eleştirenleri düşman ilan etmiş anladığım kadarıyla. Forumda İthaki’nin telifsiz kitap basımına ağırlık vermesine eleştiri var sadece. İthaki’ye kimsenin düşmanlık ettiğini sanmıyorum. Bilemiyorum siz bu konuda ne düşünüyorsunuz. Eleştiri her zaman olur. Olmalı da zaten. Eleştiriye tahammülsüz bir toplum olmuşuz galiba. “Bize düşmanlık ediliyor” denilince otomatikman birileri düşman edilmiş oluyor
Hocam kimsenin tek taraflı davrandığını sanmıyorum. Burada İthaki’yi eleştirenler yeri geldiği zaman övüyor. Yapılan her işe övgü bekleniyorsa bu yanlış olur. İthakiyi hepimiz seviyoruz. Ama bu eleştirmeyeceğimiz anlamına gelmez.
Yanlış anlaşılmasın, ben sadece taraflara ayrılmamız saçma anlamında söyledim, tabi ki eleştirilir, ki ben de eleştiriyorum, ama nasıl olsa alacaksınız denildiği zaman, bu şekilde yorumlanıyor.
Bu ötekileştirici dilden bıktım artık. Ülkedeki herkes kendisine karşı komplo kurulduğunu, ayağının kaydırmaya çalışıldığını, birilerinin ona düşmanlık yaptığını söylüyor.
Düşmanlığı yapanlar düşmandır haliyle.
Bu dil mide bulandırıcı.
Düşmanlığı düşman yapar. Tepemize kadar çıkardık şımarta şımarta helal olsun. Yakında küfür ederlerse şaşırmam.
Ülkede 1 kişide amasız, lakinsiz, fakatsız, düşmanlık yapıyorsunuz demeden yapılan eleştirileri kabul etsin şaşıracağım ama olmuyor işte. Her konuda kendileri haklı ve aksini iddia düşünenler “düşman”.
Ben Tweeti öyle okumadım ama öyle anlaşılıyorsa bir şey diyemem.
Ben İthakinin telifli ya da telifsiz kitap basmasını veya X yayınevi basıyor sen neden basıyorsun diye eleştiremiyorum, basabilirler, diziler içinde seçtikleri kitaplar editörlerin ya da yayın programına kimler karar veriyorsa onların tercihi, bir şey dediğim yok bu konularda.
Ama benim de ithaki ile ilgili eleştirilerim var İthaki’de temel bir plansızlık var, devam kitapları konusunda çok savruklar, editörlük ve son okuma konusunda özenli değiller.
Katılıyorum dediklerinize. Tweete paylaşmak istememiştim ben. Bu üslup forumda bulunmasın diye.
Yapılanları beğenmiyorsan, eleştiriyorsan düşmanlık yapıyorsun. Sana sunulanın dışında başka bir şey istemeye hakkın yok. Sana sunulanı beğenmeme hakkın da yok. Beğenmediğini söylüyorsan düşmanlık yapıyorsun.