Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş

İngilizcemi biraz daha geliştireyim kurtulacağım bu tavırlardan.

1 Beğeni

Aklıma gelen ilk örneği söyleyeyim; Conan’ın ciltli baskısını çok beğendim ve forumda da övdüm. Bunun yanısıra BK kapaklarından da beğendiğim oluyor, beğenmediğim oluyor, bunları arada belirtiyorum zaten. Yani herhangi birimizin İthaki’nin her işini toptan beğenmesi veya beğenmemesi söz konusu değil. Yapılan her işin beğenilmesini beklemek yanlış. Okuyucu, beğenmediği her şeyi eleştirir. Bu, İthaki olur, Pegasus olur fark etmez.
Bilemiyorum, ben kimsenin düşmanlık ettiğini görmedim. Sadece eleştirdiğini görüyorum. Eleştiri yapan herkesi de düşman görmek doğru değil. Benim söylemek istediğim bu.

@Edward yazdıklarınızın her kelimesine katılıyorum.

2 Beğeni

İthaki’nin yanıtına bakıldığı için sorunun kendisi ikinci planda kalmış. Kişi “telifli” başka kitap niye çıkarmıyorsunuz demiyor sadece başka kitap niye çıkarmıyorsunuz diyor ama karşı taraf konuyu sadece belirli bir tarafa çekerek soruya cevap vermeden konuyu saptırıyor.

O zaman cümleyi çok da uzatmadan kişinin sorusunu özetleyip altına İthaki’nin yanıtını eklersek durum daha belli oluyor:

Eleştiren:
Telifli veya telifsiz ülkemizde çıkmayan bir kitap neden çıkarmıyorsunuz?”

Eleştirilen:
Ülkede bi telifsiz kitap düşmanlığı mevcut. saçma sapan.

2 Beğeni

Başlık amacından sapıp baya farklı bir tartışmaya ev sahipliği yapmaya başlamış, bir moderatör bu mesajları nasılsa taşır diye umarak ben de bir şey söylemek istiyorum.

İthaki’ye yapılan eleştirilerin birçoğuna katılmakla beraber, bir İthaki editörünün kendi kişisel Twitter hesabından yazdığı bir şeyi neden buradaki yorumlara cevap olarak algıladığınızı anlamadım. Belki yayınevine başka mecralarda neden telifsiz bir eser bastıklarını soran mesajlar geldi, belki bambaşka bir şey oldu. Hani burada böyle bir açıklama yapsalar anlayacağım, twit içindeki ‘düşman’ kelimesinin biraz rahatsız edici olduğunu da kabul ediyorum ama Ömer Bey’in doğrudan buraya cevap olsun diye bir twit attığını düşünmek de biraz fazla alınganlık oluyor sanki.

Demek ki olmaz dememek lazımmış, yeri geliyor insan İthaki’yi dahi savunuyor şu hayatta :smiley:

1 Beğeni

Aynı editörün forumda yazılanlara daha önce de instagramdan cevap vermişliği var.

“Kitap basmak için filmlerinin çıkmasını bekliyoruz” gibisinden bir şeydi. O konu gündemdi o sıralarda forumda.

Nereden baksak aktif olan yüzlerce kişi var forumda ve bunlar direkt olarak yayınevlerinin hitap ettiği insanlar. Size katılmıyorum, forumda yazılanlarla sizin düşündüğünüzden daha fazla ilgililer.

Ben ilgili olmadıklarını ya da yazdıklarının buraya cevap olmadığını söylemek istemedim, ancak öyleyse bile şu an burada yapılan şey niyet okumaktan öteye gidemez. Biz burada bir şeyler yazıyoruz, onlar da orada başka şeyler yazıyorlar. Fakat şu an olan şey karşılıklı bir diyalog değil, çünkü İthaki kendi isteğiyle bu diyalogtan vazgeçti. Dolayısıyla buraya cevap vermişler gibi davranmak bana mantıklı gelmiyor, eğer burada yazılanlarla bir sorunları varsa gelip burada cevap verebilirler. Bizim de burada sanki bize bir cevap yazılmış gibi davranıp bir şeyler dememizin kimseye bir faydası yok.

3 Beğeni

Telifsiz kitap düşmanı olsak Alfa’nın bastığı Lovecraftlara ve İthaki’nin Ciltli Conan’ına bu kadar sevinmezdik.

Yine aynı şekilde Alfa’nın Edgar Allen Poe basmasını beklemezdik telifsiz kitap düşmanı olsak.

Conan, Lovecraft, Poe telifsiz değil mi? Telifsiz kitap düşmanıyız ama Conan, Lovecraft, Poe okumak istiyoruz. Herhalde editör arkadaşın buna da bir açıklaması vardır.

Tabi çeviri hataları, kalitesiz baskı, çıkmayan devam kitapları vs. yi yok sayıp eleştiri yapan düşmandır düzeyine inmek yayınevinin işine geliyor olsa gerek.

Konuşmaktan başka bir şey yapmayan insanları “düşman” ve “düşmanlık” ile itham etmek rahatsız edici değil mi? Bu insanlar düşmanlık yapıp ne yapmış konuşmaktan başka?

İzin verinde insanların beğenmediğini dile getirme hakkı olsun. Herkese de “düşman” ve “düşmanlık” kelimelerini yaşamından çıkarmasını tavsiye ederim. Şiddet dili kullanmadan da düşündüklerimizi ifade edebiliriz.

3 Beğeni

Bana insanların burada yazılanlara cevap verip verilmemesinden ziyade okurlara karşı takındıkları tavır konuşuluyor gibi geliyor.

2 Beğeni

Ben de sizin gibi düşünüyorum. Foruma yönelik olduğu düşünüldüğü için eleştirilmedi bu beyefendi. Okuyucuya yönelik (eleştiri yapanlara) genel bir söylem olduğu için eleştiriliyor.
Neyse, bu konu ile ilgili olarak burada yazdığım son şey bu :slight_smile:

İmge Kitabevi Yayınları gerçekten abarttıkça abartıyor ve savunacak hiçbir yanları yok maalesef. O kadar abartılı zam yaptılar ki kendilerinden bir güzel soğuttular. Telif masrafı, kağıt masrafı, dağıtım masrafı diye savunuyorlar kendilerini birisi şikayet ettiğinde ama kusura bakmasınlar 539 sayfa Kelimeler ve Şeyler kitabının etiket fiyatı 91 TL olamaz, olmamalı. Üstelik boyutları da 13.5x19.5 cm. Fernand Braudel kitapları da aynı şekilde fahiş fiyatlı. Aynı Braudel’in farklı yayınevlerindeki aynı ebat ve sayfa sayısı kitaplarının fiyatları ile dağlar kadar fark var. Madem telif masrafı, diğer yayınevleri de aynı masrafı yapmıyor mu? Aşırı doluyum İmge’ye maalesef. Bu kadar köklü bir yayınevi/kitabevi göz göre göre okuruyla dalga geçiyor.

1 Beğeni

Her yayınevi istediği seride istediği kitabı basar arkadaşlar. Telifli telifsiz diye eleştirmenin çok saçma olduğunu düşünüyorum. Niye seri kitapları devam etmiyor diye eleştirilebilir ve bu çok haklı bir eleştiri olur ama seri için seçilen kitaplar hakkında bence kimse kimseye hesap vermek zorunda değil.

Tamam da Cimer ne alaka? Firma zam yaptı diye şikayet mi edilir yahu. Almazsınız olur, biter.

Yukarıda açıkladım zam yaptı diye değil.Yayınevinde fahiş fiyat arttırımı var mı diye kontrol edilmesini istiyorum. Herşeye öyle bakalım o zaman almasak olur biter. Konuyla ilgilenmiyorsanız sizde yazmazsınız olur, biter :blush:

4 Beğeni

Bende az önce baktımda sanki serinin ikinci kitabının üzerine birinci kitabin fiyatinı zam olarak eklemiş ve öyle satıyor, bu pandemi sırasında maske fiyatlarına 100 kat zam yapan fırsatçılardan farksız bir uygulama.

Evet İmge Yayınevi kitapları gerçekten çok pahalı. Ben de uzun süre bu kitabı almayı düşünüyordum. %35 indirim ve 5 al 3 öde kampanyası ile aldım.Daha ucuza alamam herhalde başka türlü…

2 Beğeni

Temel ihtiyaç malzemesi değil bu aldığınız, fiyat için şikayet etmeye hakkınız olacağını düşünmüyorum.

Gayet ilgileniyorum, benim cebime de zarar bu zamlar. Ama tepki cimere yazmak değil burada.

Yiyecek, içecek kadar olmasa da kitaplar da bir ihtiyaçtır. Lüks bir malzeme olarak görülüp fahiş fiyatlara satılması hepimizin moralini bozuyor haliyle… Bence ilgilenebileceğini düşündüğümüz her türlü yere başvurulabilir. Gereksiz bir fiyat artışı var mı diye tepki gösterilmeli, sorgulanmalı diye düşünüyorum. Naçizane fikrim bu yönde. :slightly_smiling_face:

5 Beğeni

Cimer’e başvurmanın ne gibi zararı olabilir ki? Sonuç alınabilirsa ne mutlu, alınamazsa kimsenin hayatında bir şey değişmiyor. Sonuçta herkes elinden ne gelirse yapmaya çalışıyor. Siz kitap almayın, diğeri Cimer’e başvursun, bir başkası da sosyal medyayı örgütlesin. Kısacası bırakın herkes canı nasıl istiyorsa öyle protesto etsin.

3 Beğeni

Siz de belirtmişsiniz işte. Temel ihtiyaç değil. Bu durumda Cimer hiçbir şey yapmaz ve yapamaz.

Gereksiz bir fiyat artışı var. Fakat burada tepki böyle olmaz. Cimer’e başvurmak saçma ve akılsızca. Ben bilimkurgu klasikleri hariç hiçbir kitabını almıyorum artık, siz de almayarak tepki gösterebilirsiniz.

Zararı yok. Faydası da olmaz. Hukuk kurallarının uygulandığı bir ülke olsaydık da sonuç aynı olurdu çünkü serbest piyasa.

Zaten İthaki’den almıyorum artık. Silo serisini Monokl’dan aldım mesela. Bilimkurgu Klasikleri’ni ise mecburen alıyorum. İthaki’den başka da hiçbir şey almıyorum.

Bakın arkadaşlar iyi niyetinizi anlıyorum ama tepki aşağıdaki gibi olur:

Ben uzatmak istemiyorum mevzuyu. İsterseniz hiçbirini almayarak protesto edin, isterseniz aldıklarınızı yakarak umrumda değil. Benim yaptığımda sizin umrunuzda olmamasını istiyorum ve engelliyorum sizi.

arkadaşın üslubuna ve hakkımızı gerekli yerlere şikayetlerle değilde, nasıl savunmamız gerektiğini gösteren mükemmel paylaşımına bir bakın.

@Agape @magicalbronze @mit

2 Beğeni