İnternetten herhangi bir siteden bakarsan 70 lira etiket.
Alan var. Sadece benim bile kitapçıdan kitap alan 3-4 tane arkadaşım var. Kitaplık kurmayıp yılda 10-15 kitap okuyan ve aldığı kitabı okuyup bitirmeden kitap almayan çok kişi var.
Peki Erdal o bastıkları etiketi kaldırınca kitabın altında orjinal kapakta yazan fiyat ne etiket fiyatı o olmuyor mu? Zamanla o fiyat değişebilir ama ithaki kitabı çıkartırken ki çıkalı çok olmadı fiyatı basıyor kapağa zaten.
Bendeki kitabı hatırlamıyorum ekstra etiket var mıydı ya da fiyat ne yazıyordu ama ön siparişe çıkar çıkmaz D&R’da %40 indirimle almıştım ve 70 liraydı yine etiket fiyatı.
O kapak arkası hatalıdır ya da çıkarırken direkt zam yapmışlardır. Onu bilemiyorum. Her şey beklenir.
Ben etiket fiyatı bu diye biliyorum. Sonra değişebiliyor. Yanlış biliyorsam birşey diyemem tabi. Anladığım bir konu değil. O kitapta yanlış bilmiyorsam 55 TL filan varsa biri görsel atabilir üstüne 70 TL beyaz etiketle basılıyor.
Serinin her kitabı aynı etiket fiyatıyla çıkmıyor. Dune Sapkınları ilk baskısını yeni yaptı ve 70 lira fiyat etiketiyle çıktı.
Bazı yayıncılar 1-2 yıldır örneğin İthaki - Alfa kitapların arka kapaklarına etiket fiyatı basmıyorlar. BKK - Modern - Karanlık - Lem- Jules Verne, PKD vs kontrol edin arka kapakta etiket fiyatı yazmıyor.
Özgür hatırlamıyorum da abi bana arka kapak resmini atar mısın attığım gibi?
Son 3-5 BKK kitabı. Etiket fiyatını arka kapağa yazmıyorlar artık. Aynı durum diğer ithaki kitaplar ve örneğin alfa için de geçerli.
@alper
Bu arada Kızıl Mars ve Leibowitz İçin Bir İlahi kapakları korsandan hallice Senin o hale getirdiğini düşünmüyorum. Kargo mu?
Ben de getirmiş olabilirim. Okurken kitabı bükerek okuyorum, bazen ortalık da çok kalıyorlar bir de kitaplığa sığsınlar diye sıkış tıkış dolduruyorum.
Bende yok Dune Sapkınları. Ben Dost Körpe çevirisinden almayı da düşünmüyorum açıkcası
@alper zincir mağazalar sebebi. Çünkü etiket fiyatı değişince alttaki etiketin görünmesini istemiyorlar artık. Bir diğer sebebi de internet satışının artması ve etiket vurmak zorunda kalmamaları. İkisi birbirinin zıttı gibi görünen aynı sebepler aslında. Kolaylık
Ben bir şey merak ediyorum. Bilen varsa cevaplasa iyi olur. Örneğin satın aldığımız bir kitabın arkasında X TL etiket fiyatı yazıyor olsun. Fakat bu kitaba zam geldiğini kabul edelim ve satış fiyatının X+Y TL olduğunu kasada öğreniyoruz. Veya internette X+Y TL’ye almış olduğumuz kitabı elimize aldığımızda arkasında X TL yazdığını görüyoruz. Bu durumda bunu şikayet etme ve aradaki farkı isteme gibi bir hakkımız oluyor mu?
Bence ekonomide sert ve sık düşüşlerin de etkisi var.
Kitabı basarken maliyet 10 TL ama piyasaya çıktıktan 2 hafta sonra aynısını basmak 15 TL oluyor. Yeni baskılarda sıkıntı yaşamamak için de yıl içinde 2-3 kez o an piyasada olan baskıya zam yapıyorlar bu nedenle etiket fiyatlarını kapağa basmayı bıraktılar diye düşünüyorum.
Ürünün raf fiyatı ve kasa fiyatı farklı ise tüketici lehine olan uygulanır. Yasa böyle diyor, bence bu uygulanmıyorsa şikayet hakkı doğurur.
Son zamanlarda aldığım çoğu kitapta bunu fark ettim. Tüketiciyi mağdur duruma düşürüyor bu olay. Teşekkürler yanıtınız için.
Kendimi doğrulamak için mevzuata bakayım dedim, evet tüketici lehine diyor madde. Madde : 54/2
Fiyat etiketi
MADDE 54- (1) Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla
görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve
ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hâllerde aynı bilgileri kapsayan listelerin
görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu madde
hükmüne göre düzenlenerek asılır.
(2) Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan
fiyat uygulanır.
(3) İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat
listeleri ile etiketlerinde gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşük
fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.
(4) Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar, bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri
yürütmekle görevlidirler.
(5) Etiket, tarife ve fiyat listeleri, indirimli satışlara ilişkin süre ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle
belirlenir.
Buna göre kitabın üzerine etiket fiyatı yazmamak veya etiket yapıştırmamak da kanuna aykırı. Ama yayınevleri artık buna uymuyor. Çok ilginç.
Rafta yazıyorsa, kitabın arkasına yazmayabilirler.