Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş

Evet arkadaşlar yorumları alayım :joy::joy::joy:
Twitter’da görünce ekleyeyim dedim.

7 Beğeni

İthaki’nin 80 liraya kitap sattığı bir piyasada Ayrıntı’dan 110 falan beklerdim. Evet, her açıdan her şekilde pahalılar günün sonunda. Artık yavaş yavaş matbaa öncesi zamanlara dönüyoruz sanırım, altı tane kitabı olan insanın çok okuyan biri olarak görüldüğü o eski zamanlara.

1 Beğeni

Eskiden sahaflara çok kızardım. Baskısı biten kitaplara yüksek fiyat koyuyorlar derdim. Artık sıfır kitaplarda bile 90 Tl etiket fiyatı varsa onlar ne yapsın? Sadece biraz insaf diyorum.:slightly_frowning_face:

Ayrıca Yayıncılar birliğinin ve bazı küçük bağımsız kitapevlerinin bugün habertürk de sabit fiyat talepleri haberleştirilmişti.

1 Beğeni

Ya bir şeyi anlamıyorum. Aslında okusam araştırsam bulurum belki ama üşendim de biraz.
Şimdi bizim ülkemizde fiyat artışları ne olursa olsun haksız kazanç gözüküyor. Bir de rekabet kurumu işe karışıyor. Oysa benim aldığım eğitime göre serbest piyasada isteyen istediği fiyatttan ürününü satar. Rekabet Kurumu fiyat artışlarına karışamaz. Şöyle ki, fiyat azaltma, gerekirse zararına satıp rakip eleme piyasada tekel yaratacağından fiyat düşürmeleri belli standartlarda olmadığı sürece rekabete aykırıdır. Ancak fiyat arttırma buna girmez. Üretici fiyatı arttırdığında kendini dezavantajlı konuma getirdiğinden buna karışılamaz. Burada tek sorun tek veya zorunlu mal üreten tuz, ekmek, benzin gibi şirketlerin birleşerek daha çok kar etmek için fiyatı yükseltmesidir. Bunda da devlet zaten denetleyici ve tavan fiyat koyucu bir rol üstlenir. Domates, patates, makarna gibi ürünler buna girmez.

Şimdi sorun şu. Kitap piyasa da çok fazla üreticisi (yayıncı) olan bir ürün. Haliyle adam istediği fiyattan üretir ve satar. Lakin, kitapta telif olayı diye bir şey var buda ürünün üreticisini tekel hale getiriyor. Siz serbest piyasada bir yazarın tüm haklarını aldınız. Belirli bir süreyle de olsa tek basma yetkisine sahipsiniz, bu mal temel ihtiyaç zorunlu bir mal da değil.

Yasalar gereği ister basmaz milleti süründürürsünüz, isterseniz de tek kitabı 10.000 TL dersiniz. Kimse de size karışamaz.

Aracılık hizmeti de bu şekildedir. Adam yakıtını karını vs sini koyar der ki şu fiyattan taşırım. Sonuçta bize de aldığımız sitelerde o fiyatlar yansıtılır.

Ancak benim bu üründe seçenek şansım kalmıyor. Daha düşük kalitede daha ucuza bas diyemiyorum. Sen basmazsan gider X yayıncılıktan alırım diyemiyorum. 50 TL yapma kargoyu 10 TL düş gelip ben aliyim diyemiyorum. Yahut bana sunduğun 3 kargo şirketinden birine mecburum.

Bu tür eserlerde fiyat politikasını gerçekten çok merak ediyorum. Devlet kitabı nasıl bir mal olarak görüyor. Telifi alınmış bir ürünü basmazsam bir zorunluluk bir yaptırım var mı?

2 Beğeni

90 filan bilmem de Ayrıntı’dan adam akıllı bir çeviri ve editörlük göremedim henüz. Hele bilim kurgu serisi sobaya atmalık. Çeşitli kitaplar okudum ve bence çok özensiz. En kötü yayınevleri listemde ilk beşe girerler.

Doğrudan bununla alakalı mı bilmiyorum ama konu hakkında gerçekten bilgi sahibi olan birisi şu telif konusunu aydınlatsa çok iyi olur.

Şirketler düzeyinde ticari ikili anlaşma olduğu için devletin bir yaptırım yapabileceğini sanmıyorum eğer sözleşmede … süre içerisinde … adet basacaksınız şeklinde bir madde yoksa. Onda bile ceza değil de hukuki süreç başlar en fazla sözleşme şartlarına uyulmadığı için.

Sözleşmelerde bu tür maddeler olduğunu az çok biliyoruz aslında İthaki’nin bastığı Silo serisinin 3 kitabının aynı anda çıkmasının yazarın isteği olduğu söylenmişti, yayınevi veya çevirmen kaynaklı bir bilgiydi. Forumda da paylaşılmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Monokl’ın bırakma sebebi de yazarın 2-3 bin kopyalık baskılar değil 10 bin adetlik baskı yapılmasını istemesiydi yanlış hatırlamıyorsam.

Misal İthaki yetkilileri Neil Gaiman’ın kitaplarının her yeni baskısında yeni sözleşme yapıldığını söylemişti veya Expanse serisini ele alalım 3. kitap basılalı 5 yıl olmuş, 1. kitap ise 8 yıl önce basılmış ve tekrar baskı görmemiş. Şu an bu serinin telifi İthaki’de mi? Başka bir yayınevi istese ajans ile görüşse ücretini ödemek istese telifini alıp basamaz mı? Sözleşmeyi göremediğimiz için bilemiyoruz.

Bana telif konusu tamamen sözleşmenin nasıl yapıldığıyla alakalıymış gibi geliyor. Her eserin sözleşme şartları farklı, farklıymış izlenimine sahibim. Tek sabit bir telif anlaşması işleyişi yok yani bence.

Tabii sizin söylediğinizle doğrudan alakalı değil ama telif mevzusunda bir çok konu bilinmezliğini koruyacak diye düşünüyorum ticari anlaşmalar oldukları için kolay kolay açıklanmazlar, bence tabii.

1 Beğeni

Anathem gibi olmasını beklerim bende. Anathemi ben 10 liraya almıştım ama hala kapağını bile açmadım :see_no_evil::see_no_evil:

15 liraya talibim Anathem’e. %50 kar edeceksiniz değerlendirin bence :sweat_smile: :sweat_smile:

Kusura bakmasınlar hiçbiri bir İmge değil. İmge her yayınevinin rol modeli.

1 Beğeni

Yayınevi dolar kuru ile yarışıyor. Zamanın çeyrek altını fiyatında kitaplar. Deprem falan olunca ilk kurtarılacaklar listesinin başında geliyor kitapları.

1 Beğeni
1 Beğeni

Dev kampanya yok aslında sadece satmaları gereken fiyattan satıyorlar. Normal kitap satış karlarından da taviz verdiklerini sanmıyorum. Bide kitap fiyatları yükseldikçe yüzdelik indirimler daha anlamlı oluyor etiket fiyatı üzerindeki. 10-15 tl olan farklar 25-30 tlye geldi.

Depo boşaltma kampanyaları oluyordu bazen, 3-5 liradan artık basımı yapılmayan ya da yazarı başka yayınevine geçmiş kitaplar için, onların dışında bu kampanyalar bence de fiyatları “gerçek fiyatlara” veya yakın fiyatlara çekiyor ama yine de eklemeden geçmek istemem; çok kırılgan olan ülke ekonomisinde, yarın sabah ne ile karşılaşacaklarını bilmeyen yayıncıları da suçlayamıyorum. Hep söylediğim gibi problem daha büyük ve yayıncıların tek başlarına çözebilecekleri gibi bir durumda değil.

1 Beğeni

Tek fiyatın hiç bir şeye çözüm olacağını sanmıyorum ben, anca bizim internetten ödeyeceğimiz kitap fiyatını artırır. Belki yayınevleri DR gibi sitelere yaptığı gibi direkt satış imkanı açar küçük dükkan sahiplerine özel. Etiket fiyatı DR gibi yüksek kira veren dükkanlara sahipler için bilerek yüksek tutuluyor bence. Kurunun yanında yaş da yanıyor.

2 Beğeni

Bence fiziksel mağazalarla sanal mağazalar arasında en fazla yüzde 20’lik bir satış fiyatı farkı olmalı. Yayınevlerinin kitaplarına belirledikleri etiket fiyatları gerçekçi olmaktan çıktı, online alışverişteki indirim oranlarına göre belirliyorlar fiyatları. Bunun sonucunda, mağazalardan kitap almak isteyen okurlar mecburen internete yöneliyorlar. Sanal mağazalara iskonto konusunda bir düzenleme getirilirse daha normal etiket fiyatları görebiliriz diye düşünüyorum.

Kabul edersen yüzde yüz karla satarım sana.:joy::joy::joy:

@alper Pandemi öncesine kadar benim en büyük taktiğim buydu indirime göre değil fiyata göre kitap peşinde koşmak. Özellikle kitap fuarlarında bir kaç saat veya bir gününü feda edersen çok uyguna gizli hazineleri bulmak çok iyi oluyordu. Ayrıca ben cevahir Migros fanıydım, fırsat buldukça gidip oradaki fırsat sepetlerini karıştırıyordum. Özellikle ALFA grubu çok uyguna kitaplarını yığıyordu oraya.
@fascinate Bu gibi çözümler her zaman zorlama bence. Biz Türkler olarak mutlaka bir handikapını ve çıkış yolunu buluruz.
Ayrıca sabit fiyat uygulaması daha büyük soruna yol açar bence, kitaplardan kdv kalksın dediler kalktı. EEE sonuç fiyatlar yine aynı rayına oturdu misal.

4 Beğeni

Aradaki fark 16 TL! Ve bu zammı uygulayan yayınevi Türkiye’nin en zengin yayınevlerinden birisi. 16 TL. Resmi enflasyonun neredeyse 3 katı fazlası uygulanmış. Buna rağmen hala yayınevi savunmayı anlayamıyorum. Türkiye’nin en çok satış yapan yayınevlerini bünyesinde bulunduran bir grubun bu kadar zam yapmasını kabul edemiyorum ve hak vermiyorum. Alfa’nın sitesine göre bu kitap henüz 2. baskıyı bile yapmamış! Kitap durduğu yerde sene başında 16 TL değer kazanmış. Ben buna sadece fırsatçılık derim kimse kusura bakmasın. Kimse bu zamlara ses çıkar(a)madıkça yayıncılık tekelleri oluşuyor. Olan yine çevirmene, yazara, okuyucuya oluyor. Akademik dergilerdeki tekel mantığına döndü iyice iş. Emeği veren değil, dağıtan parayı kazanıyor.

12 Beğeni

Yanlış mı hesaplıyorum bilmiyorum, bu işten anlayan daha iyi aydınlatır.

Buna göre resmi enflasyon oran civarında zam yapılmış.

2 Beğeni

Ben tüketici oranına göre hesaplama yaptım yüzde 12 varsayarak.