Enflasyonu yüzde 12’den hesap edersek 16 TL zam çok aşırı değil gibi. Dediğim gibi ben çok anlamam bu Tüfe işlerinden belki yanlış hesaplıyorum.
Enflasyon fiyatını karşılaştırma olması açısından ekledim. Yoksa sadece yayınevlerinin değil başka üreticilerin de enflasyon oranına göre zam uyguladıklarını düşünmüyorum. Philip K. Dick başlığında da eleştirmiştim. Alfa ciltli kitaplarda sabit fiyat politikası uyguluyor. 16x24 civarı ciltli kitaplar 150 TL. 13x19 civarı ciltli kitaplar da (artık) 75 TL bandında olacak. Tabi sayfa sayısıyla orantılı olarak. Çehov veya Tolstoy istisna olabilir telif ücreti olmadığı için fakat aşağı kalır yanı olmaz gibime geliyor.
Her zaman atladığımız konu bu aslında biz okurlar olarak düşünüyoruz. Ama karşı taraf açısından kitap veya kitaplık yada kağıt fark etmez ve bu ticari bir üründür. Ticari ürününe de zam yapması gerektiğini düşündüğünde ona göre yapıyor zammını. Ama başka bir başlıkta da yazdığım gibi ben risk almayı tercih edenlerdenim. Bunları alfa usulu 3 yıl veya 5 yıl sonra 20 yada 30 liraya almak için sabırla inimde beklerim
Bu durum Twitter’da bile gündem olmuş. Ama gerçekten bu kitap fiyatları yüzünden kitaplardan soğumaya başladım. Karton kapaklı kitap olmuş 50₺ birde bu şey roman olunca hiç veresim gelmiyor o kadar para. Hadi özel basım filan olsa neyse. Sıradan karton kapak. Sayfa kalitesi de düştü zaten.
Artık istediğim kitapları değil, bütçenin istediği kitapları alıyorum şaka gibi.
Doğru söylemiş 500-600 sayfalık romanlar için 50 TL normal oldu artık. %50 indirim + kod veya enpara, papara gibi fırsatlar olmadan alışveriş yapmak zorlaştı.
Allahtan geçmiş yıllarda baya kitap alıp istiflemişim yoksa zorlanırdım şu şartlarda.
Sipariş geçmişimi inceledim de son 6 ayda genelde hep kısa kitaplar almışım uygun fiyatlı oldukları için 300 sayfa üzerine çıkınca fiyat uçuşa geçiyor
Maddi açıdan çok yararlı bir hareket.
Eğer fiyat artışı devam ederse kitap okumak tamamen lüks olacağa benziyor. Bu konuda birilerinin el atması gerekiyor.
Kitap pahalılığı ve serilerin devam kitaplarının çok geç basılmasından dolayı, benim gibi İngilizce kitap okuyamacağından emin birini bile orijinal dilde okumaya ittiler.
Teşekkür ediyorum, Türk yayınevleri sayesinde yabancı dilim gelişti.
https://www.tamgaturk.com/mobil/yazi/bir-kitap-nasil-basiliyor-17141.html
Konuya dair güzel bir yazı. İmzamı atarım. Ben zam yapan firmaların zam yapması gayet normal dediğimde bana karşı çıkanların kesinlikle okuması gereken bir yazı. Tamamını okuyun ama, yarısını okuyup kalan yarısını okumamazlık etmeyin.
Bu arada İthaki’nin fiyat arttırmasına rağmen kağıt kalitesini düşürmesini asla savunmadım. Şimdiden söylemiş olayım. Gerçi uzun süredir İthaki kitaplarını almıyordum ama son aldığım İtaat kitabının kağıt kalitesini gayet iyi buldum. Eğer son baskılarda kaliteli kağıt kullanmaya başladılarsa eleştirecek pek bir şey kalmıyor.
Bahsetmemiş ama işin bir de vergi boyutları da var. Örneğin sık sık KDV sıfırlandı, fiyat arttı diyoruz ama KDV sıfırlanırken gelir vergisi diliminde yüzde artışları oldu.
Ben yazının tamamını okudum. Hak da veriyorum, fakat aklıma takılan bazı sorular var. Bu konuda hiçbir bilgimin olmadığını da önceden belirtmek isterim.
-
Yapılan büyük 5 TL, 9.90 TL, seçili ciltli kitaplar 14,90 TL kampanyalarında yayınevleri ve dağımcı kitabı zararına mı satıyor?
-
Yayınevlerinin kendi satış sitelerinde, dağıtımcı firmanın karı konmadığı için, fiyatların daha uygun olması gerekmez mi? Bazı dağıtım firmalarında fiyatların bu sitelerden çok daha düşük olduğunu görmekteyiz.
Bilgilendiren herkese de teşekkür ederim.
Pek sanmıyorum. Depolarında kalan kitapları elden çıkartmak için yapıyorlar muhtemelen. Tabi işin içinde olan birisi cevaplarsa daha iyi olur.
Bu konu hakkında sinirliyim ben. O yüzden firmaların kendi sitelerinden kolay kolay alışveriş yapmıyorum. Bence kendi sitelerinde her zaman %50 indirim olmalı.
Yine e-kitap konusunu açmış olacağım. Matbaa, nakliye, depolama ve dağıtım firmasının kar payı elimine edilerek kitapları internet üzerinden de satabilirler. Bugün 40 TL olan bir kitabın 20 TL’ya elektronik versiyonunu ben alırım şahsen.
Şuanda da önüne geçilemedi korsanın, o zaman da geçilemeyecek. Ancak hiç satılmayan, baskısı tükenmeyen kitapların satışı artacaktır. Türk yazarların e-kitaplarının satışı mevcut (fiyatlarının basılı kitap fiyatıyla aynı olmasını garipsiyorum), fakat yurtdışında orijinal dilinde epub’ı bulunan kitabın Türkçesinin e-kitabı çıkarılmıyor.
Bunun için yurtdışı ülkelerinin korsan karşıtı politikası bizde de geçerli olsa keşke, o zaman tüm sorun çözülürdü tabii ki. Bir gün gerçek olmasını dileyeceğiz mecbur.
Keşke her kesim için seçenek olsa…
Mesela Dune için seçenekler:
Yine de basılı ve Kindle fiyat farkı birim olarak bakılınca fazla değil.
Bu arada şimdi fark ettim de yabancı dil bilenler ve kitap dinleyebilenler için Amazon Audible üyesi olanlar kitapları bedavaya dinleyebiliyor.
Ben her ay %50 indirim yapıp, üstüne kupon bide kargo bedava satan yerleri merak ediyorum. Kimin karından kısıp yada kim zarar ederek böle bişey yapabiliyorlar. Ben kapanan internetten satış sitesi görmedim daha.
Siz her seferinde böyle ödeme yapıyor olabilirsiniz ama herkes böyle ödeme yapmıyor. Ki zaten herkes sizin gibi ödeme yapsa aracı firmalar iflas eder.
Bence o kadar yüksek tutuyorlar ki kar oranlarını ne yayınevi işin sonun iflas ediyor nede arada kitabı internette satan. Şu an basılan etiket fiyatları sadece DR gibi avmlerde dükkanı olan yüksek kira ödeyen işletmeler için basılıyor. Düz küçük kitapçılar bile 10-15 tl rahat indirim yapabiliyorlar o fiyattan.
Yazın bir yayında Arkabahçe Çizgi Roman’dan Ahmet Kocaoğlu bizim onlara verdiğimiz fiyattan hatta daha düşükten bildiğin zararına satıyorlar biz bunlarla mücadele edemeyiz falan demişti. Ne kadar doğru bilmiyorum ama eğer böyleyse tekelciler küçük yayıncıları tahmin ettiğimizden de kötü öldürüyor.
Çok iyi bir yazı olmuş. Ben yarı fiyata verdiklerini bilmiyordum. Cidden bu şartlarda ayakta kalmaları çok güç halkımızın refah seviyesinin artması gerekiyor ki kitaba verdiği 20-30TL gözüne o kadar batmasın.