Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş

El yazmasını anlayabilirim. Çünkü ‘el emeği’ yani. Size özel gibi. Ama tamamen aynı olan baskıda bu durumu anlayamıyorum. Sen de 1 yazıyor ben de 10. Ne oldu yani şimdi :joy: .

1 Beğeni

Akademik kitaplarda son baskılar daha iyidir hatalar düzeltilir. Hobi için olan kitaplarda 1.baskı tercih etmemin sebebi basit kitabın ve kağıdın kalitesi çok fark edebiliyor özellikle çizgi romanlarda.

4 Beğeni

Evet akademide öyle. Hep en son baskı alınmak istenir. Çizgi romanlarda her yayınevi bunu yapıyor mu? Ben JBC’nin yaptığını biliyorum. Sanırım ilk baskılarda kuşe kullanıyorlar, diğerlerinde daha az kaliteli bir kağıt. Yoksa bu genel bir kural falan mı? Hiç dikkat etmedim çizgi romanlarımın baskı sayılarına.

1 Beğeni

Çizgi romanda baskı sayısı daha önemli, çünkü daha çok kolleksiyoneri var. Genelde ülkemizde satılanlar (yurtdışında baskısı yapılıp, çevirilenler) Trade Paperback olarak adlandırılan toplu baskıları ve çok değerleri yok ya da önceden sayı olarak basılanlar kadar değer görmüyor.

2 Beğeni

Burada sorun bireyselleştiği için çözüm de bireysel olabilir, kişisel gelirinizi arttırmak, ek iş yapmak gibi. Sorunu bireysel olmaktan çıkarıp örgütlü hareket edip okuma kulübü, tüketim kooperatifi gibi organizasyonlara gidilmediği sürece kişisel gelirinizi arttırmaktan başka bir çözüm yok.

Binlerce üyesi olan bir tüketim kooperatifi olsa yayınevleri de muhattap almak zorunda kalır doğrudan yayınevinden toplu tedarikten, çeviri sorunlarından, yazım hatalarına, devamı gelmeyen kitaplara kadar bir çok konuyla ilgili yayınevleriyle masaya oturulup baskı oluşturulabilir. Bizde bireysellik hakim olduğu ve yediği yemeği sosyal medyada paylaşanlar gibi okurlar da satın aldığı kitabı fiyatıyla vs. forumda paylaşmaktan keyif aldığı için böyle şeyler pek mümkün değil tabii.

Örgütlü ve organize hareket etmek, tüketim kooperatifi kurmak bizim toplumumuzda yaygın değil. Onun için “her koyun kendi bacağından asılır” mantığıyla herkes kendi çözümünü kendisi bulacak.

Okuma zevklerimizin benzer olduğu 4 kişilik bir okuma kulübümüz var, kendi aramızda kitap takası yapıyoruz. Aynı kitaptan 4 tane almak yerine 4 farklı kitap alabiliyoruz. Okumak için birbirimize ödünç kitap veriyoruz. Bu tarz uygulamaları tavsiye edebilirim.

4 Beğeni

Geçen sene pandeminin ilk aylarında birçok ünlü yayınevince zam dalgası uygulanmıştı, ithaki de bunlardan biriydi. O zamanlar bile fiyatları çok yüksek olduğu içn, zammı sitesine henüz uygulamayan bir siteden Kemal Tahir’in yaklaşık 10 kitabı ve BK serisinden merak ettiklerimi “toplamıştım”. O zamandan beri, Dune serisinin son kitapları haricinde ithaki kitabı almadım. Bunda zamların etkisinin yanında, Dune kitaplarını filmin yayımlanmasından sonrasına kadar basmayacaklarına dair düşüncem etkili oldu. Film ertelendi, kitaplar basıldı. Ben bunun bir okura yapılacak en büyük saygısızlıklardan biri olduğunu düşünüyorum. (Bir diğeri de zaten satacak diye fahiş fiyatla kitap çıkarmak.)
O zamandan bu yana ithaki konusunda seçici olmaya çalışıyorum. Mesela, bk serisini tamamlamak istiyordum, ama iş bankasının daha ucuza sattığı Wells kitapları varken, serideki telifsiz kitaplar başka yayınevlerince daha ucuza satılırken ithakiden “seri toplamak” çok saçma geldi.
Seriden, tekil olan merak ettiklerimi aldım, İşkencecinin gölgesi veya 2001 serisinin devam kitapları gelirse onları da almak isterim. Vakıf serisini de ilk 3 kitabı okuduğum için mecburen alacağım. Ama %50 indirim görmeden almak mümkün değil benim için.
Almamak, boykot etmek fiyatların düşmesinde etkili olur mu, bilmiyorum. Ama fiyatların düşeceğini düşünmüyorum. Düşmesini beklemek yerine, isteklerimi sorgulamam gerektiğini hissettim. Çünkü yayınevi işinin artık “kirli” bir iş olduğunu düşünüyorum. (hepsi diyemem elbet)
Kitap okumak öyle kutsanıyor ki, yeni çıkan her kitap öyle allanıp pullanıyor ki, yayınevleri sürekli o dizisi bu serisi diye öyle güzel pazarlama taktikleri uyguluyor ki, artık kitap okumak sadece kitap okumaktan çıkmış gibi görünüyor.
Fiyatların düşmeyeceğini, ama bu durumun, okuma eylemimizi etkileyecek (kendi adımıza) bir fırsat doğuracağını düşünüyorum: seçici olmak.

6 Beğeni

Yabancı bu kitabı alır, bookstagramlara verir, kitabı her türlü sattırır. Bir de telif işlerini pek bilmesem de Asimov’un telifi ile bu yazarın telifi bir olmaz diye düşünüyorum.

4 Beğeni

Bilimkurgu Klasikleri ve Asimov kitaplarının fiyatları biraz tuzlanıp satılıyor.

3 Beğeni

Daha fazla para kazanabilmek için. :money_mouth_face: Daha doğrusu; saçma sapan etiket fiyatlarını makul gösterebilmek için. Kutunun içeriği tahminen; kitap kapağının posteri, bir tane rozet ve kitap. :joy:

2 Beğeni

Çünkü bu kitaplar ciltli kutulu falan olmasa satılmaz. Yabancı, Ephesus mephesus gibi kağıt israfı yapan yayınevlerine baktığınızda en çerçöp metinler bile ciltli kutulu falandır çünkü bu kitapların sözde okuycu kitlesi içinde ne yazdığından ziyade kitaplıkta nasıl durduğu veya foroğraflarda renginin nasıl çıkacağı ile ilgilenir. Fakat Tolkien gibi, Asimov gibi, Clarke gibi, Heinlein gibi babaların kitaplarını sigara paketi gibi düz siyah kapakla da bassanız okuyucu kitlesi alır. Bu tip kitaplarda cilt, kutu mutu için uğraşmak yayınevine sadece fazladan yük olur.

32 Beğeni

Ve gazete kağıdı kitapla, özenilmiş ciltli kitap aynı fiyata satılır. Telif yayınevinin yazdığı fiyatın %si değil mi? 10 Tl’ye basılan kitapla 100 Tl’ye basılacak kitabın % telifi değişmiyor değil mi?

1 Beğeni

Şu an yayınevinin bu kitabı paylaştığı postun altı bookstagram yorumlarıyla dolu, hepsi de çok heyecanlı. :joy: Sanırım biz ne kadar boykot edersek edelim, pek bir şey değişmeyecek. :neutral_face:

2 Beğeni

Genç yetişkin kitapları genelde ciltli basılıyor, bu şekilde ciltli basıp daha da ucuza satan yayınevleri de var hatta, Ephesus gibi.

Onun için fiyat karşılaştırmaları çok sağlıklı olmayabilir, yayınevi “türleri ve telifleri birbirinden çok farklı olan iki kitap, elmayla armutu karşılaştırmak olmaz” derse haklı olur. Baktığımızda birine 1 birim diğerine 3 birim telif ödeniyor olabilir.

1 Beğeni

Bence de her kitabın telifi bir değildir, ne bileyim bir Tolkien telifiyle “Mafya Sevgilim” kitabının telifi aynı değildir herhalde.

1 Beğeni

@Jeeundo @atakangngor @smartestidiot @Leingrad @murgul

Hepinizin söylediklerine katılmakla birlikte, az çok ithaki grubu politikalarını da biliyorum. Yabancının satışları muhtemelen yüksek olduğundan ve hitap ettiği kitleden ciltli baskılara öncelik veriyorlar. Telif durumu da tabiki Asimov ile genç yetişkin kitap kıyaslanmaz onu da biliyorum. Zaten bu zamana kadar Yabancı ciltli baskılara rağmen fiyat olarak uygundu ithakiye göre, şimdi onları kafa kafaya getirmişler. Yabancı’da fiyatlar artmış. Sadece tek kitabı daha önce hiç kutulu yapmamışlardı onu merak ettim. Özel baskı denmesine rağmen (çok özel bir şey olduğunu sanmıyorum, en fazla süslü püslü bir cilt olur), yakın sayfada karton kapak kitapla aynı fiyat olması ilginç geldi.

Ben Yabancı’dan kitap alacağım zaman birkaç ay bekliyorum ve 19.90’a 14.90’a vs. neredeyse tüm kitapları düşüyor.

6 Beğeni

Telif eğer %lik ise 10 Tl’ye basılan kitapta %5 fark olsa bile 50 kuruş fark ediyor. Ama özellikle yabancı yazarlı kitaplar arasında max. %2 fark olur bence. Sonuçta o tür bize hitap etmese bile gerek yurt içi yurt dışı belli kitlesi olan kitaplar bu kitaplar. Ha şöyle olabilir doların o günkü kurundan hesaplanır verecekleri para, dolar artarsa anlaşma dolar üzerinden olduğu için vadesi dolunca ödeyecekleri para Tl cinsinden artabilir.

İşin komik tarafı en büyük giderler çevirmen ve yazara ödenen telif diye biliyorum ben. Sen kitaptan edeceğin karı artırmak isterken dolaylı olarak telife ödeyeceğin parayı artırmış oluyorsun. Hoş işin çevirmen tarafını üni. öğrencilerine üç beş kuruşa çevirttikleri için o kalemin çok etkilendiğini düşünmüyorum.

1 Beğeni

Aynen öyle.

Facebook’ta görüp kapağını beğendiği ama içeriği hakkında hiç bilgi sahibi olmadığı bir kitap için 1 saatlik yol giden bu insan geldi aklıma.

image

8 Beğeni

Hala nişanlılar mı acaba :joy:

4 Beğeni

Arkadaşlar kanalıma hoş geldiniz. Bugün size asla okumadığım ama yayınevlerinden yalvar yakar istediğim ve onların da beni kırmayıp gönderdiği kitapları tanıtacağım. Öyleyse başlayalım. :joy:

8 Beğeni

Sait Faik’in Abasıyanık kitabı

2 Beğeni