Oradaki arkadaşın da dediği gibi pahalı değil biz fakiriz… Seri çizgi romanlara başlayamıyorum bile o kadar pahalılar ki.
Son 1 yılda ev fiyatları %30,8 artmış. Yine aynı şekilde Üretici Fiyat Endeksi yani Üretici Enflasyonu da %31,20 olarak çıkıyor. Bir şekilde Tüketici Fiyat Endeksi yani Tüketici Enflasyonunu %17 çıkarıyorlar. Gerçek veya fiyatlara yansıması geciktirilmiş fiyatlara gelecek aylarda yansıyacak 12 aylık enflasyonun %40’a yakın olduğunu düşünüyorum. Hissettiğimiz enflasyon %17’den çok daha fazla. En azından şehirde yaşayan kişiler için. Tabii büyük çoğunluğun maaşları ve gelirleri %17’den çok daha fazla artmadığı için otomatik olarak “fakirleşmiş” oluyoruz.
90’lı yılları yaşayanlar çok iyi bilir bu yüksek enflasyonla yaşamanın ne demek olduğunu. 1 yıl sonra “geçen sene 30 liraya kitap alıyorduk şimdi 50 liradan aşağıya kitap yok” diyebiliriz. 80, 150, 300 diye devam eder gelecek yıllarda da. Geçmişte de böyle böyle olduğu için paralarda milyonlara gelmiştik. 20 milyon liraya T-Shirt alıyorduk, 6 sıfır atılmadan önce
Demem o ki; kötü günler geride kaldı bizi daha kötü günler bekliyor.
Çok güzelmiş kafası , güle güle kullansın. Rakıdan örnek alalım en çok tüketilen alkol. Ama sürekli zam üstüne zam yiyor.
Başlıkta belirtilen konular insanların içini acıtırken medyada böyle şeylerin dolaşması durumun vahimliğini gösteriyor.
Fiyatların yükselmesine İthaki ve Pegasus sebebiyet veriyor.
Pegasus zaten hep yüksekti. Ama en azından kağıt ve kapak ve son okuma konusunda İthaki’den iyiydi. İthaki kalitesiz kağıt ve kapak ve editörlükle fiyat olarak Pegasus’u yakaladı. Fiyatlara deli oluyorum, kızıyorum ama bakınca Sel, Ayrıntı vb. çoğu yayınevinde de fiyatlar uçmuş durumda. Koridor, Panama, İş Bankası vb. birkaç yayınevi hariç fiyatlar uçtu. Bunda ekonominin payı büyük ama kim ne derse desin özellikle İthaki gibi yayınevlerinin aç gözlülük yapmadığına beni inandıramaz. En basiti bu Kralların Son Çaresi 70 TL olarak çıkabilirdi. Üstüne kapağı kağıt gibi, sayfaları da incecik, olabilecek en düşük kalitede çıkarıp bir de 80 TL fiyat koyunca işte bu noktada ben ekonomiye bakmam hiç. Ha el mecbur alacağız. İlk iki kitap elimde ve aylardır 3. kitabı bekliyorum. Ama Malazan vb. birkaç seri dışında kolay kolay İthaki’den seriye girişmem bu fiyat politikalarıyla.
Kitap fiyatlarıyla çok kasılmayın, portakalın mevsiminde 8 ile 12 TL arası satıldığı bir ülkede kitap fiyatlarının bu seyirde olması normal. (bu arada portakal yerli,kitaplar telifli
)
Dostlar gelin şu İş Bankası’nı ve Yapı Kredi’yi ikna edelim, talep yağmuruna tutalım, fantastik ve bilimkurguya girsinler. Arkada banka desteği olmadan artık iyi baskı, iyi çeviri, iyi fiyat hayal gibi. Ne dersiniz?
Hocam edebiyat forumunda kitap fiyatlarını, pazara gittiğimizde de portakal fiyatlarını eleştiriyoruz emin olun
@yates232 hocam bu arada bir tepki olarak yazmadım size, espri amaçlı yazdım, yanlış anlaşılma olmasın.
Bir de bu var değil mi? Her şeye zam geldi diye kitaplara gelen zammı elestirmeyelim mi? Hem burası edebiyat forumu, burada portakal, peynir fiyatlarından önce kitap fiyatları konuşulur. Defalarca dediğim gibi ekonominin hali ortada, mutlaka bu ürünlere zam yapılmalıydı. Ama benim kızdığım nokta hala bazı yayınevleri Panama olsun, Koridor olsun insaflı bir etiket fiyatı koyup kâr da yapabilirken İthaki vb. yayınevleri hem kaliteyi düşürüp hem de fiyatları arşa çıkarmalarınadır.
Yüksek fiyat ve kalitesiz baskıyı mümkün mertebe hiç tercih etmiyorum…Pegasus fahiş fiyatlar sunuyor ama en azından ince kapaklı kitapları bile kaliteli, şu baskıya bu etiket fiyatı baya anormal geldi, şahsen ben pas geçeceğim.
Tamamen katılıyorum.
Merhaba
Benim yazdığım bir yazı için başkasına cevap vererek laf atmamanızı ve direk bana yazmanızı tercih ederdim. Arkadaş benim yazdığım yazıdaki ince espriyi gördü ve cevap verdi. Benim yazımda kimseye “ne eleştiriyorsunuz kardeşim şükredin halinize” şeklinde bir yer mi var da ben göremiyorum?
Edebiyat forumundasınız belli bir edebi bilgi ve kültürel birikiminiz var, kendinize göre ayrı bir dünyadasınız, ayrı bir aura içerisinde görüyorsunuz kendinizi ki bu yazdığınız “edebiyat forumundayız” lafından öyle anlaşılıyor, bu bilgi birikimi ve kültürle yaşadığınız ülke ekonomisinin en alt tabanında yer alan gıda fiyatlarının bile ne hale geldiğini ufak bir espri ile aktarılmasından neden rahatsız oldunuz onu anlamadım. Kitap fiyatları bu bağlamda neden zamlanıyor hiç oturup düşündünüz mü yoksa bunun için ekonomi forumuna mı ihtiyacınız var?
Ufak bir espri ile aktarmaya çalıştım, anlayan gayet iyi anlamıştır. Çünkü o sözlerimin açılımı ufak bir finans dersi demektir(dolar,enflasyon vs vs gibi). Forumu da bu dersle meşgul etmek istemem ki “edebiyat forumunda” ki arkadaşlar zaten bunları bilmektedir.
İyi forumlar dilerim
İthaki’nin sahipleri ve editörleri daha çok kazanmak isteyen aç gözlü, kötü insanlar olduğu için değil mi?
Size veya arkadaşa değil aslında forumda her zam eleştirisine tutup peynir, zeytin, yağ vb. ürünleri örnek gösterip ne eleştiriyorsunuz kardeşim sanki diğer ürünler çok ucuz , işte ekonominin hali bu ve siz de haksızsınız manasında yazanlara hitaben genel anlamda yazdım cevabımı. Ekonominin halinin ne durumda olduğunu ve yaşamın ne denli pahalı olduğunu yakinen biliyorum. İşsizim üstelik. Benim kızdığım nokta her kitap zammı eleştirimizde aynı argümanlarla karşı çıkılması. Yahu ekonomi kötü diye ben zamları eleştiremeyecek miyim? Kaldıki başka yerlerde gıdadaki zamları da eleştiriyorum. Defalarca hem de. Dahası mesela çikolatalar her geçen gün gramaj olarak düşerken fiyat olarak artıyorlar. Bunları elestirmekle kalmıyorum, bunlara lanet okuyorum. Bunlar zammı namusluca etmek yerine hem zam yapıp hem namussuzca gramajı azaltıp ekstra bir zam daha yapıyorlar.
Kitaplara dönecek olursak en basiti Merdivenler Kenti ilk çıktığında kaç TL idi bilmiyorum ama 30 küsürdu galiba. Şu anda 55 TL. Ekonomi kötü ve İthaki ayakta kalmak için zam yapmak zorundaydı. Kabul ettim. Ama neredeyse yüzde seksen zam yiyen bu kitapta ikinci baskı yapmasına rağmen 200’e yakın yazım yanlışı var. Buna ne diyelim. Şirketler ayakta kalmak için zam yapmak zorunda ama okuyucuları hiçe saymaları , kalitesiz hatta kusurlu ürün sunmaları ve bu ürünlere zam üstüne zam yapmaları normal mi? Bunun tek suçlusu kötü ekonomi yönetimi mi? Velhasılıkelam size direkt yazmamamın sebebi yukarıda yazdığımın sadece size değil istisnasız her zam eleştirisinde gelip ekonomi kötü, yayınevleri şirket tabiki kar yapacak diyenlere genel bir cebaptı. Ama polemiğe girmek için değil, herkes kendi görüşünü dile getiriyor ben de kendi görüşümü.
Son olarak siz ironi yaptıysanız durum başka tabi. Ama ciddi ciddi yayınevlerinin bu fiyatlarını ve buna rağmen bize kalitesiz ürün susmalarını savunan varsa zaten cevap bile vermem.
Bir ek daha, bu kadar çok beklediğim bir kitabın böyle uçuk bir fiyatla çıkması sinirlerimi hoplattı, o yüzden de biraz fevri davrandım. Kimseyle bir alıp veremediğim yok. Tekrar diyorum, EKONOMİ KÖTÜ ve bazı yayınevleri ise bu kötü ekonomi de karlarina kar kattılar. Zarar etmek yerine. Belgeyle aksi ispat edilmedikçe de inancım değişmeyecek. Ve tabiki de karlarına kar katabilirler. Bu suç değil. Ama benim gibi onlarca yüzlerce binlerce okuyucunun gözünde bu bir ahlaksızlık. Ahlaksızlık olan kalitesiz hatalı ürünleri ederinden pahalı , haddinden fazla pahalı olarak satmalarınadır. Yoksa kar etmelerinde değil. Bir şirket kar etmezse zaten batar. Boyle saçma bir şey olamaz.
Benim yazdığim yazılar ithaki özelinde değil kendilerine olan kininizi benim üzerimden göstermeyin lütfen.
@annihilator temelde sizinle aynı düşüncedeyim ancak kitap fiyatlarının artışı bir sonuçtur. Kötü ekonomi yönetiminin bir sonucudur. Diğer verdiğiniz örnekler hep bu kötü yönetimine eklenen zincir halkalarıdır malesef. Her kitap fiyatları arttığında insanlar aynı şeyleri söylemesi gayet normal çünkü ekonominin de, kitap maliyet analizininde, insan faktörününde elemanları bellidir, değişmez. Portakal fiyatları örneği bu işin temelinden nekadar sarsıldığına güzel bir örnektir. Gemi batıyor malesef…
Yayınevleri zamları yukarıda belirttiğim “insan faktörü” malesef. O konuda da serbest piyasa ekonomisi olduğu için elimizden sadece " almamak" gelir.
Allah sonumuzu hayır etsin.
İyi forumlar dilerim
Benim öfkemi, tepkimi sizin üzerinizden belirtmek gibi bir fikrim olmadı, olamaz da. Size kızgın da değilim. Kızgınlığım önce düzene, sonra yayınevine. Ayrıca yayınevine zam yaptığı için de kızmıyorum. Çünkü bu abes olur. Ama madem yapabileceğin zammı en üst perdeden yapıyorsun bari kaliteli bir ürün sun diyorum. Hatta kimseye cevap vermedim bugüne kadar. Size de vermedim. Ama ani bir sinirle tepkimi belirttim. Sizin örneği de kullanmış oldum. Kimseyle polemiğe girme derdim yok.
Bu yazacaklarım kesinlikle size bir cevap değil. Bu konudaki görüşlerimdir. Umuyorum ki son olacak bu konuda yazdıklarım. Daha yazmayacağım. Öncelikle kitap zamlarını eleştiren benim gibi kişilerin mevcut ekonomik durumdan memnun olduğunu zannetmiyorum. Aksine mevcut ekonomik durumu her ortamda en sert şekilde eleştiriyorum. Eleştiriyoruz. Peki mevcut ekonomik durum kötü diye yapılan her zam gerçekten gerekli mi? Yani bu zamlarda aşırıya kaçan bir yan yok mu? Ya da bunu sorgulamak normal değil mi? Ekonominin kötü olduğu süreçte büyük şirketler daha da büyüdü küçükler ise ya kepenk kapattı ya da kapatmak üzere? Benim kızdığım noktada bu. İthaki yayın alanında büyük bir şirket. Ve yaptıkları zamlar küçük şirketlerden çok daha fazla. Tabiki giderleri de fazladır ama kazançları da açık ara fazla. Dolayısıyla Panama yüzde 30 zam yaparken Ithaki yüzde 70 zam yapınca benim gözümde bu ac gözlülük, fırsatçılıktır. Ben buna kızıyorum. Ha varsa bir babayiğit çıksın yayınevinden göstersin satışları , kârı ben de haksızım diyip susayım. Her halükarda susacağım bu konuda ama yayınevleri bu hızda zama ve üstüne yazım yanlışlarıyla dolu bir de kalitesiz kağıda basmaya devam ederlerse uzun vadede kaybeden hem okurlar hem kendileri olacak.
Bu örneği bir daha vereceğim. Üçüncü olacak bu. Merdivenler Kenti en az iki kez zam yedi. Şu an 55 TL. Ve ikinci baskıyı görmesine rağmen içinde hala 200’e yakın hata var. Bu kusurlu ürünü kusurunu gidermeden üstüne iki kez zam koyarak satmanın adı nedir? Kendime soruyorum. Kimseyle polemiğe girmiyorum. Ha yayınevlerinin avukatlığına soyunmak isteyen ya da gerçekten bu konuya cevabı olan gelsin anlatsın. Yoksa bana gelip kitabı alma kardeşim demeyin. Bu bir cevap değil. Çünkü bana çözüm sunmuyor. Bana o kitabı okuma bunu oku demek bir çözüm değil.sorun yokmuş gibi davranmaktır. Dahası zam yeni bir olgu değil. Her çağda ve dönemde ama az ama çok vardı. Benim anlamadığım bir kitabı 70’e de satsan iyi kazanacağın yer de neden 80’e satıyorsun. Hadi satıyorsun bari kağıdı biraz daha kaliteli olsun, kapağı iki oturuşta kıvrılıp bükülmeyecek bir sertlikte olsun. Bunu istiyorum. Neyse.
İyi forumlar.
Bana fiyatların artması gerektiği ama 70 lira değil 80 lira yapanın editörün çok kazanma hırsı olmadığını kanıtlar mısınız ilk önce?
Fiyatlar artması gerekiyor ama ithaki olması gerekenden fazla zam yaparak aç gözlülük yapıyor. Özellikle Alican Bey’in kitap fiyatların sadece parası olanların alabileceği seviyede olması konusunda ısrarlı olduğundan süpheleniyorum. Fiyat belirleme toplantısında “hevesli olanlar değil sadece parası olanlar okusun” diyerek yeşilçam kötü adamı kahkahası attığı şeklinde duyumlarım var.
Hayırlı forumlar dilerim forumdaş.
@annihilator beğenmişsiniz ama ben sizin yazdıklarınızın parodisini yapıyorum. Ciddi sandınız galiba.
Parodi ile karışık ciddi olduğunuzu düşünmüştüm. Tabiki de Alican Bey’in değil ama yayınevi sahibinin kapitalist bir işveren olarak daha çok kazanmak istediğini düşündüğünüzü düşünmüştüm. Yanılmışım. Önemi yok. Nasılsa tek suçlu ekonomi. Yayınevleri bizlere kusursuz ürünler sunuyorlar. Hayırlı forumlar.
Güya büyük akıllarıyla kendilerince eğlenip dalga geçtiğini sanan, bunu bir galibiyet görüp bunun hırsına bürünmüş, düzgün bir cevaptan yoksun insanları kaale almanızın bir gereği yok. İnsanlar ekonomiyi eleştirirken nasıl milletini düşünüyorsa, biz de bazı yayınevlerinin uyguladığı fahiş fiyatları eleştirirken okur kitlesini ve okumaya hevesi olan insanları düşündüğümüzün farkında değiller. Aynı ebatlarda kitapları daha farklı yayınevleri daha uygun bir fiyata piyasaya sürebiliyorken aynı anlayışı
diğer yayınevlerinden beklemek bizim hatamız. Bastıkları kalitesiz, kıça tuvalet kağıdı olmayacak
kitapları illa savunan şahıslar çıkıyor. Açıkçası ben de fiyat konusunda fikir belirtmekten sıkıldım.
Ekonominin ne halde olduğunu bilmiyordum. Şahsen yeni öğrendim. Eyvah. Yayınevleri bastığı her kitabı 100 liradan aşağı koymasın. Mümkünse baskı kalitelerini ve çevirilerini daha da özensizleştirip fiyatları arttırsınlar. Birileri illa bir yolunu bulup onları haklı çıkarır.
Yayınevleri daha fazla para mı kazanmaya çalışıyolarmış ya? İlginç, haberim yoktu. Bi de kafalarına göre fiyat belirleyebiliyorlarmış. Devlet müdahale edemiyor mu bunlara? Ne, serbest piyasa ekonomisi mi? Ben komünizm çeşnili otokratik bir devlette yaşıyoruz sanıyordum. Acilen İthaki’ye kayyum atanmalı. İsterse dolar 25 olsun, enflasyon %80 olsun, o kitabı 70’den 80’e çıkarmayacaklar kardeşim!
Arkadaşlar kapitalist bir düzende yaşıyoruz evet, beğenmeyen Çin’e gidebilir. Bunun getirisi olarak da şirketler kendi politikalarıyla belirledikleri fiyattan satıyor ürünleri, eee? Bunu beğenmeyip kitabı almayarak yayıncının para kazanamamasına sebep olabilir, bu sayede telifi başka yayıncı almasını sağlayıp o yayıncının 2 lira daha düşük belirlediği fiyattan alabilirsiniz bu en doğal hakkınız. Ama yayıncı özgürlüğünüzü kısıtlıyormuş, yayıncının tiranlığı altında eziliyormuş gibi davranamazsınız. Hele de yayıncı bizim cebimizi düşünmek zorundaymış gibi hiç yapamazsınız. Bizi düşünmesi gereken, tepkinizin esas muhatabı ve bütün bu fiyatların sarsılmaz ve yadsınamaz sebebi olan kurum başka. Hani Mercedes alırken 1 tane kendimize 3 tane de başkasına alıyoruz ya, o başkasına çemkirin. Zaten kimse çıkıp Mercedese kızmıyor, “bu fiyatlar ne böyle kardeşim biz araba alamıcaz mı?” demiyor doğal olarak. Haliyle kitaplarda bunu yapmaya çalışınca komik oluyor
Yayıncının çıkardığı işi beğenmemek başka, bunu 10 lira zamma bağlamak başka şeyler, ikisinin ayrımını yapmak gerek.