Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş

Almanya’nın pahalı, Türkiye’nin ucuz olması. Yani, sonuçta ben yazmadım ama ironi olduğunu düşünüyorum. Değilse vahim tabii ki. :slight_smile:

1 Beğeni

Yok ya öyle değil, Kvasir’in az buçuk yaklaşımını biliyorum, ironi yaptığına eminim.

Peki ironi neresinde bunun? Ben hangi yorumumda Almanya’nin Türkiye’den daha pahali oldugunu belirttim?

Valla orasını da artık kendisi açıklasın. Belki ben yanlış anlamışımdır. :slight_smile:

2 Beğeni

@Abraxas İdefix yurtdışına gönderim yapıyor diye biliyorum bir deneyin isterseniz.

Sadece bu kitaba özel Almancasını öneriyorum ben. Türkçe çevirisi berbat.

Arkadaş sanıyorum Avrupa’da Türkçe kitapların aşırı pahalılığından dem vurmuş, haklı olabilir. Bunun sebebi muhtemelen az basım, zaten Türkiye’de az basılıyor ihracatı iyice azdır.

Ben de burada kitapbulan’ın ithal kitap fiyat politikasını eleştirmiştim, Dolar 5 TL iken 50 TL ye aldıkları kitapları şimdi 100 TL ye satıyorlar diye. Bir arkadaş dolar yükseldiği için otomatik yükseliyor diye savunmuştu. Eleştirimin arkasındayım, bu kadar oynak kur politikasına sahip bir ülkede dolar yükseliyor bizim fiyatlar da otomatik yükseliyor demek şark kurnazlığı gibi geliyor bana. Ha, dolar 8 TL iken alırsın, o zaman anlarım. Ama 2-3 sene alıp depona koyduğun kitapları şimdi 2 katına okutmaya çalışmak komik kaçıyor.

2 Beğeni

Bir malı yerine yenisini koyamayacağınız fiyattan satarsanız zarar edersiniz. Bana da batıyor ama yapacak bir şey yok bence.

5 Beğeni

Eski alınmış malı daha “normal” bir kar ile, yeni alınacak malı yeni fiyatı ile satmak ?

Bahsettiğiniz şey düz tüccarlık için geçerli olabilir. Kuzugöbeği mantarını ucuza alıp, bekletip, piyasada yüksek fiyata ulaşınca satabilirsiniz pek tabi. Ama bilmiyorum, kitap işi bana böyle klasik tüccar mantığı ile yapılmamalı gibi geliyor.

Neden? Kuzugöbeği mantarı olunca ticaret oluyor da kitap olunca ticaret olmuyor mu? :slight_smile:

Edit: Eleştirmek için değil de nedenini merak ettim. Duygusal bakıyorsunuz sanki ama kitap satan da tüccar, mantar satan da ve aynı ekonomik şartlara maruzlar.

Edit 2:

Şunu da tekrar paylaşmış olayım, daha önce birkaç kez konuşuldu bu konu.

Dedim ama anlış link vermişim, doğrusunu da bulamadım. @alper yazmıştı, fiyatların geçmiş değil gelecekteki maliyetlere göre yapıldığına dair bir yorumdu. Kendisi bulur da eklerse sevinirim. :slight_smile:

5 Beğeni

Duygusal bakıyor olabilirim pek tabi. Kitap özelinde olduğu için. Eleştirmem bir şeyi doğru/yanlış yapmıyor tabi, mantarında alınıp satıldığı fiyatı biliyorsam 2 katına almam sonuçta.

Fiyatlar gelecekteki maliyete göre fiyatlandırılabilir, ama bu bir seçenek ekonomi kuralı değil. Ben de bir hizmet satıyorum ve yaklaşık 30 ayrı maliyet kalemi var. O dönemki ortalama maliyeti hesaplayıp, kar oranımı koyup satıyorum. Maliyet arttığında o oranda arttıyorum. Bunun da dürüst bir ticaret olduğunu düşünüyorum. Bahsettiğim örnekte yapılan şey, maalesef bu değil. Şimdi düşününce, aldığım ürünlerde de bahsettiğiniz gibi bir şey yapılmıyor pek. Diyelim ki bir ürünün fiyatı zamlanacaksa, satıcıların haberi oluyor ve şu tarihten itibaren zam gelecek diyorlar. Ellerindeki o ürünleri hemen fiyat olarak uçurmuyorlar. Yeni parti mallarına zam yapıyorlar.

Bir malı yerine yenisini koyamayacağımız fiyattan satarsanız zarar edersiniz savını da tekrar düşündüm, eğer o malı almışsanız bu pek geçerli değil gibi. Yeni fiyatına zam yaparsınız. Maliyeti artmış ürünü o şekliyle alıp eski fiyattan satarsanız zarar olur. Hali hazırda parası ödenmiş ve depoda bekleyen mala zam yapmak ticari açıdan fırsatçılık oluyor. Yasal açıdan hiç bir yanlışlık durumu yok, sadece ahlaki açıdan, hele ki kitap satışında çok doğru bulmuyorum.

edit: Konu çok uzatmak istediğim bir mesele değil. Kim haklı/haksız tartışmasına girmek istemiyorum. Kendi adıma, ülkem adına kitap gibi 21. yüzyılda temel satın alım maddesi olan bir ürünün bu kadar uçuk fiyatlara bulunabilmesine çok üzüldüğüm ve sinirlendiğim için tekrar yazdım. Ama tabi düşününce, temel gıda fiyatları bile uçuyor son bir senedir.

Bundan 5 sene önce burs param ile bir sürü kitap/çizgi roman alır üstüne de param kalırdı. Şimdi maaşım ile 2 kitap alsam koyuyor. Umarım düzeliriz yakın gelecekte.

4 Beğeni

Verdiğiniz örnekten farklı olduğunu düşündüğüm bazı noktalar var yayıncılıkta. Kesin bilgi değil ama, mantıklı tahmin diyelim.
İlk olarak yayınevi sadece tüccar değil, aynı zamanda üretici, hammadde fiyatları değişiklik gösterirse yansıtması gerekebilir. İkinci olarak çok da satmayan bk ve fk kitapların tahminimce en büyük maliyet kalemi telif, ve direkt dolarla alınıyor. Yayınevi telifi misal 2000 dolara aldı, bir sonraki telifi alabilmesi için kur farkını çıkarması gerekir. Üçüncü olarak daha önce bir yayınevi yetkilisinin bahsettiği bir gideri hatırlamak lazım, depolama masrafı. Yavaş satan kitaplarda oldukça sıkıntı olduğu söylenmişti.
Bu ve benzeri sebepler yüzünden eldeki mala zam yapmalarını anlayabiliyorum.

Dediğiniz gibi kitap özelinde keşke etik ve insaflı olsalar diyoruz ama yayınevleri de sadece karını düşünüyor. Misal Eti, çikolatanın hem fiyatını arttırıyor hem de çaktırmadan gramajı düşürüyor. Yayınevi de aynı işte, kağıt kalitesinden, çeviriden, kapaktan… Nereden ne kısabilirse.

4 Beğeni

Almanya’ya yerleşen bütün arkadaşlarımdan duyuyorum kitap temin etmek konusunda yaşadıkları problemleri. Benim arkadaş çevrem sorunu Türkiye’ye gidip geldikçe bavullarda kitap taşıyarak çözmeye çalışıyordu pandemiye kadar. Gerçi uçaklardaki ağırlık sınırları sebebiyle çok seçici davranmak zorunda kalıyorlardı. Çoğu arkadaşım sırf bu sebepten tercih etmese de e kitap okumaya ya da sesli kitap dinlemeye başladı. İllaki okumalıyım dedikleri ve e kitap olarak temin edemediklerini ben buradan alıp PTT ile gönderiyorum bu dolaylı yol bile bazen oradaki fiyatlardan daha uyguna geliyor.

2 Beğeni

O kadar uzun süredir göndermedim ki en son ne kadar ödediğimi hatırlamıyorum. Bu ay bir kitap gönderimim olacak muhtemelen, kilosunu ve fiyatını unutmadan size mesaj olarak iletirim.

PTT’de fiyat hesaplama sayfası vardı bir aralar hala duruyorsa orada hesaplanan ile üç aşağı beş yukarı aynı oluyor şubede önenen tutar.

1 Beğeni

Körelten Hançer, 800 küsür sayfa ve etiket fiyatı 78 TL. Kralların Son Çaresi, 630 sayfa ve etiket fiyatı 79 TL. Yazacaklarım bu kadar.

6 Beğeni

Burda bir ara arkadaşlar yazıyorlardı ya kitap sayfasına uygun kabaca fiyat belirliyorlar. 460 sayfa 46 TL gibi mesela. :joy::joy: Şimdi o günleri arar olduk.

1 Beğeni

Bu İthaki’nin klasik taktiği. Serinin ilk kitapları hep ucuz oluyor, devam kitaplarında basıyorlar etiket fiyatını. Hemen hemen tüm kitaplarında böyle. Dune mesela ilk kitap 700 sayfa 65TL, son kitap 600 sayfa 70 TL. Kılıçlar Kenti falan da yıllarca 9TL’ye satıldı her yerde. İkinci, üçüncü kitap çıkınca 55, 60 Allah ne verdiyse :laughing:

6 Beğeni

Amazon Türkiye’den alışveriş yapamıyor musunuz? Amazon Germany’den buraya 80 lira kwrgoyla siparis verebiliyorum mesela ben. Tam tersi sizde oluyorsa karlı olabilir. Belli bir sayıdan sonra sabit oluyordu kargo.

Fiyatlandırma konusunda kötü olabilir ama birim olarak düşünmeniz lazım onu. TL üzerinden düşünürseniz hata edersiniz. Çünkü Almanya’daki satıcı oraya göre euro üzerinden vergi verir. Türkiyede’deki Türk lirası üzerinden. Yoksa 79 liralık kitap orada 8 euroya satılmalıydı. Sadece kitapta değil hiçbir üründe o sekilde olmas o iş.

1 Beğeni

Vergi demişken, bazen merak ediyorum kitabın üzerindeki KDV kalkmasa kaça satarlardı kitapları diye. 79 Tl ile çıkmış bir kitap %18 KDV ile 95 Tl’ye satış imkanı olacaktı. %50 görse 47,5 Tl olacaktı. O zaman bu kadar kolay 79 Tl basabilir miydiler acaba? Keşke KDV kalkmasaydı diye düşündüğüm oluyor ara ara Yayınevlerine çok geniş imkan doğdu. Kimi iyiye kullanıyor kimi kötüye.

1 Beğeni