Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş

Enflasyonu düşürmek istiyorlar söylemi tamamen palavra. Ülkeyi ve ekonomiyi enflasyon ile yönetiyorlar. Enflasyon vergi toplamanın farklı bir yöntemidir. Devlet kendisi vergilere ve harçlara zam yaparak herkesin de sattığı ürüne ve hizmetlere zam yapmasının önünü açıyor.

Bu gece yayınlanan resmi gazetede yer alan yeni ÖTV Zamları.

Not: Ekonominin geneline dair ve enflasyona dair paylaşımları bu başlıkta yapıyorum ancak konu uygun değilse “Genel Ekonomi ve Enflasyon Sohbetleri” isimli bir başlık açabilirim. @SJack

10 Beğeni

24 Beğeni

Eğitimsizin, liyakatsizin görev aldığı ülkede eğitime katkı beklemek…

Yazıyı okuyunca yayınevlerine haksızlık ettiğimi düşündüm.

2 Beğeni

Kaldırılması talep edilen vergiler kalktığında bu satışlara yansıyacak mı ki? Geçmişte yansıdı mı? Sanmam. Bu sefer de yine aynı sebeplerden fiyatlar ya aynı kalacak ya da daha da artacak ama ‘‘artık kitap basabiliyoruz’’ diyecekler. Temeldeki problemlere inilmeden ‘‘şu olmalı, bu olmalı’’ gibi ifadelerle hiçbir yere kimse varamaz bence. Tabii ben yaşım itibariyle ve bilgisizliğimin verdiği cahil cesaretiyle biraz sert atıp tutuyor olabilirim ama bana biraz durumlar böyle gibi geliyor.

Belki bu uygulama küçük yayınevlerine yarar sağlar. Bir de dolu tarafından bakalım.

4 Beğeni

Orada kitap fiyatlarını düşürmekten ziyade yazar ve çevirmenlerden alınan vergiden bahsediyor özellikle. Onların da koşullarında iyileşme sağlanabilmesi için. Çok uzun süren çevirilerde bile kazandıkları yetersizken bir de üzerine vergi ödüyorlar. Çok satanlar dışında zaten yazarlar çok büyük paralar kazanamıyorlar. Her şeyi kendimize göre düşünmemek lazım sanki. :slight_smile:

4 Beğeni

Evet dediğiniz gibiyse ne mutlu. ‘‘Kitap okumak, bir lüks değildir, temel ihtiyaçtır.’’ sloganı üzerinden düşününce ben daha çok okuyan ve okutan arasındaki alışveriş ilişkisine odaklandım. Ben artık kurumların bireyi düşünerek bir şey yaptığı fikrinden çok uzaklaştığım için biraz da böyle düşünmeye eğilimliyim sanırım. Üstteki mesajımdaki o vergilerin kaldırılması fiyatlara yansımayacak fikri de aslında olacak olan sanırım. Bahsettiğiniz gibiyse olay zaten hiç öyle bir şey değil, haklısınız.

1 Beğeni

Merak ettim yazarlardan ve cevirmenlerden talep edilen şu % 17’lik gelir vergisini. Mesela Türkiye’de normal bir çalışan yüzde kac gelir vergisi veriyor?

Kazancınıza göre değişiyor. Yıllık vergi matrahı üzerinden hesaplanıyor. %15’le başlıyorsunuz kesintiye ve matrahınız arttıkça %20, sonra %27 oluyor. Normal çalışanlar o kadarını göremez ama matrahınız 650 bin üzerine çıkarsa %35 oluyor.

Hmm, ortalama calisanin % 20- 25 vergi ödedigi bir ortamda yazar ve cevirmenlere uygulanan % 17’lik gelir vergisi + % 18 KDV, yani toplamda % 35 bayagi bir acımasızcaymış.

2 Beğeni

Hafta sonu Kitapyurdu eski siparişlerimi incelerken iki yıl öncesine göre İşbankası Modernlerde özellikle fiyat artışı olmadığı, bazılarında fiyatın düştüğü, artanlarında az arttığını gördüm.

Yine Can ve Kırmızı Kedi kitaplarında artışın diğerlerine göre az olduğunu,

Altın Kitapların iki katı ve üzeri, inanılmaz yükseldiğini gördüm.

YKY kitaplarında biraz artış vardı. Diğerlerine göre az, İş bankasına göre yüksekti.

Pegasus özellikle Polisiye/Gerilimlerde artışı çok az ama zaten fiyatları yüksek, fantastiklerde ve Genç Yetikinlerde çok fazla artış vardı. Özellikle yeni çıkan kitaplarda sayfa sayısı ve popülerliğine göre 60-80-100 etiket fiyatları.

İthaki’yi bildiğimden onlara hiç bakmadım.

Bunlar genel olarak benim o dönemde aldığım kitaplara göre dikkatimi çekenler. Başka tür ve kitaplardaki artışları bilemiyorum.

15 Beğeni

Fiyatlara ve gidişata bakınca Pardayanlar’ı, Malazan’ı filan almak için kredi çekeceğiz galiba.

2 Beğeni

%40 zam olayı gerçekse çok net söylüyorum, ben bir daha çok istediğim kitaplar haricinde kitap almam. Zaten elimde yıllarca okuyabileceğim kadar fazla kitap mevcut. Sık sık, hiç haber vermeden yaptıkları zamlar yetmiyormuş gibi bir de %40 yaparlarsa artık bu okuru-müşteriyi aptal yerine koymak olur. Hiçbirimiz parayı sokakta bulmuyoruz, zenginleri daha fazla zengin edecek kadar cömert de değiliz malum.

5 Beğeni

Hangi vergiydi hatırlamıyorum kitaplardan bir vergi kaldırılmıştı 2 sene önce bu mevcut baskılara bile yansımıştı ben böyle bir vergi azaltmaya gidildiğinde etkileyeceğini düşünüyorum.

1 Beğeni

Bu fiyatların üzerine %40 zam gelirse zaten çoğu kişi mecburi olarak kitap almayı iyice azaltacak.Şahsen, 3-4 yıllık kitap stoğum var, ama olur ya %40 zam hemen gelirse, sonraki aylarda çok güzel kampanyalar olmadıkça alım yapmam.:sweat_smile:

1 Beğeni

Ben hala bir kitabın 70TL olması şokunu atlatamamışken, bir zam daha kaldıramam. Bunun bir çözümü yok mudur?

Anlıyorum, her zamdan kitap sektörü de etkileniyor. Ben kitapları sadece okuyabilmek istiyorum. Kitaplıktaki görüntüsünü geçtim artık. Siyah kapağa sadece kitabın adını bassınlar, kötü bir kağıda da kitabı bassınlar, uygun fiyatlı baskı diyerek ayrı satsınlar.

Her ay başka bir serinin devam kitabı çıkıyor, 3 kitaplık sepet 100TL’yi buluyor, hatta geçiyor. (3 iyimser rakam)

Sık indirimler de olmuyor artık. Artan fiyatları tolere ettim, çok merak etmediklerimi almadım. Bundan sonra hiç kitap almasam bile yetecek kitabım var ve gelecek zamlar bu yola zorlayacak gibi görünüyor.

5 Beğeni

%40 zam ne demek ya nereden duydunuz acaba sağlam bir kaynak mı? Zaten az kitap alıyordum artık hiç alamayacağım demek ki.

2 Beğeni

Cidden, bu yüzde kırk mevzusunu bir kaç kez daha gördüm ben de, ama doğru düzgün bir kaynakta rastlamadım henüz. Google’lıyorum, 2018 yılından kalma haberler geliyor. Bir bilen aydınlatabilir mi acaba bizleri?

1 Beğeni

Maalesef Youtube’da haber olarak gördüm, gerekçe de kağıt maliyetiymiş. Çoğu yayınevinin kullandığı kağıt zaten kaliteli değil ama bilemiyorum.

2 Beğeni