Uzun zamandır kitap okumuyorum maalesef ve bunun eksikliğini her anlamda hissediyorum. Kitaplığımda yarım bıraktığım fırtınaışığı arşivi ve japon klasikleri var. Tabi sadece kitap olarak bunlar yok, okumadığım kitaplar bu uzun aradan sonra ısınamadığım kitaplarla tekrar kitap okuma serüvenini atlamak beni kitap okuma yolundan iyice saptırır gibi bundan dolayı alışveriş sitelerinde dolaşırken şok geçirdiğim fiyatlar karşısında boynumu büküp mecburen bir kaç parça kitap almak durumundayım. O değilde 6 ayda o fiyatlar nasıl artmış ya…
Her neyse hayatımız açıkçası gün geçtikçe kötüye gidiyor. Her ne kadar gündemi takip etmemeye çalışsam da bir şekilde maruz kalıp aklım, düşüncem hep bu kaotik ortamda. Bundan dolayı bir maceraya çıkmak istiyorum bu realist dünyadan beni uzak diyarlara götürecek okurken keyif alacağım fantastik veya bilim kurgu türünde serilere önerinizi bekliyorum.
Fantastik türünde şunları okudum: Centilmen Piç, Kara Kule, Kral Katili Güncesi, Yüzüklerin Efendisi, Kara Elf Üçlemesi, Dune, Witcher… unuttuklarım olabilir.
Bilim Kurguda okuduklarım: Asimov’un birçok kitabı, Otostopçunun Galaksi Rehberi, Bilim Kurgu klasiklerinden birçok kitap, Kızıl İsyan…
İlk 3 kitap ejderha mızrağı sizi emin ellerde hissettirebilir. Sahaflardan eski baskılar ucuza bulunabilir.
Belki yarım bıraktığın fırtınaışığı serisine destek olması açısından Sanderson’nun tekil kitaplarını deneyebilirsin. Savaşkıran,elantris veya seri olarak ilk sissoylu üçlemesi olabilir. Bu kanaldan devam edelim ama biraz farklı olsun dersen Barut büyücüsü serisini tavsiye ederim. Hayat, gelişim, kişilik, depresyon gibi daha soyut kavramlı ve alt metni yüksek bir seri istersen; Yerdeniz serisi hem tekil okunabilmesi açısından hem sayfası sayısı kısa kitaplara sahip olmasından denemek için ideal olabilir.
Bilim kurgu olarak; Wool serisi, Kurtuluş projesi ve Marslı, bilim kurgu üzerinden kapitalizm ve sosyalizm gibi kavramlarını sorgulandığı Mülksüzler veya sosyolojinin irdelendiği Karanlığın Sol Eli kitaplarını deneyebilirsin.
Fantastik olarak Harry Potter evrenini kesinlikle tavsiye ederim. Herkes okumalı bence. Onun dışında şu an okuduğum Percy Jackson serisi yine güzel, eğlenceli serüven sunuyor. Bilimkurgu tarafında Metro serisini tavsiye ederim. Bunlar dışında Kurt Vonnegut kitaplarına göz atabilirsin. Yerli kitap olarak benim çok sevdiğim Sus Barbatus serisine göz atmanı tavsiye ederim, yine Sus Barbatus’un yazarı olan Faruk Duman’ın İncir Tarihi kitabını tavsiye ederim. Yine çok sevdiğim bir yazar olan Jose Saramago kitaplarına bakabilirsin. Şimdi aklıma geldi Amber Yıllıkları serisi de güzeldir.
1984 kitabını önermedim bilerek, çok benziyor hahaha Galiba @SJack okuyamamıştı
1984 öncesi Cesur Yeni Dünya okunup test edilmeli bence. Kitap çok etkilerse, 1984 okunmamalı.
1984 çok ayrı bir kitap ama. Adam resmen görmüş geleceği dedirtiyor insana Cesur Yeni Dünya listemde ama daha alıp okuyamadım bir türlü.
Biraz genel harici bir istek olacak ama eşim için bir tavsiyeye ihtiyacımız var. Kendi iş alanı olan ihracat alanında, genel ihracat, ticaret, satış , dış ticaret/pazarlama vb konularında kaynak kitaba ihtiyacımız var. Bu alanda tavsiye verebilecek olursa sevinirim.
Dili olabildiğine ağdalı, yazarın adeta edebi becerilerini edepsizce sergilediği, örtülü anlamların insanın üstüne üstüne geldiği, şiir gibi yazılmış romanlar arıyorum.
Sanıyorum romantizm akımı isteklerimi yansıtıyor ancak ben yukarıda saydığım özelliklerin "en"ini arıyorum.
Victor Hugo Romanlarını tavsiye ederim. Özellikle Notre-dame’ın Kamburu sizi oldukça tatmin edecektir.
İhsan Oktay Anar geldi benim aklıma. Puslu Kıtalar Atlası’nın giriş cümlesi:
Ulema, cuhela ve ehli dubara; ehli namus, ehli işret ve er-bab-ı livata rivayet ve ilan, hikâyet ve beyan etmişlerdir ki kun-ı Kâinattan 7079 yıl, İsa Mesih’ten 1681 ve Hicretten dahi 1092 yıl sonra, adına Kostantiniye derler tarrakası meşhur bir kent vardı.
@yates232 O kadar göz önünde olmasına rağmen hiç dikkatimi çekmemişti. Kitabı listeme aldım, teşekkür ederim.
@effect Kitabı severek okudum, tavsiyeniz için teşekkür ederim.
Romantizm akımı temsilcisi değil ama William Faulkner’in kitaplarına bir göz atabilirsiniz.
Mervyn Peake - Gormenghast öneririm.
Kayıp Zamanın İzinde hepsini karşılıyor, öneririm.
Gönderi biraz arada kaynadı gibi oldu tekrar iletmek istedim
Felsefenin Kısa Tarihi’ni bitirmek üzereyim. Daha detaylı içeriklere geçmeden önce, daha fazla felsefeci ve felsefe tanımak istiyorum. Bu yüzden başka bir giriş kitabı daha okuma niyetindeyim fakat Ahmet Cevizci’nin Felsefe Tarihi’ni mi okusam yoksa Ahmet Arslan’ınkini mi okusam bilmediğim için karar veremedim. Felsefeye hakim arkadaşların önerisini bekliyorum, teşekkürler.
Birde yeri değil ama IEP ve SEP’teki felsefe makalelerinin Türkçeye çevrildiği bir platform veya popüler olanlarının çevrilmiş olduğu bir kaynak falan var mıdır?
İki kitap önereyim, ikisinin de çevirisi birbirinden iyi. Sürprizlerini kaçırmamak için pek bahsetmeyeceğim kitaplardan.
Kitap önerisi
Mermer Köşkün Sahibi’nin yazarı Refi Cevad Ulunay Milli Mücadele’ye karşı çıktığı için Cumhuriyet kurulduktan sonra sürgüne gönderilen yüzelliliklerden. Daha sonra, 38’de özel afla Türkiye’ye dönüyor. Kitap muhteşem. Yanılmıyorsam 50’lerde geçiyor, bir mirasyedinin sersefil olma hikâyesi.
Listeme ekledim, teşekkür ederim.