Kitaplar Hakkında Danışma Başlığı: Şu Kitabı Okudunuz mu?

Detaylı olarak şimdi bakınabildim, @M3rett0 nun yorumu da anca okudum. Dönemine göre güzel bir konu yakalamış gibi, bizim yayınevleri gözden kaçırmış.

Uyarlama tutarsa kitabını da görürüz hemen muhtemelen :joy:

3 Beğeni

Astronot Kadın Üçlemesi’nin tamamını okuyan oldu mu? Marie Robinette Kowal, Eksik Parça Bilimkurgu Serisi.

2 Beğeni

Dinler tarihi ile ilgili izlediğim videolarda, okuduğum şeylerde sıra islama gelince Marshall Hodgson’a denk geliyorum.

İslamın Serüveni kitabı çok fazla tavsiye ediliyor. Yazarı veya kitaplarını okuyan var mıdır?

1 Beğeni

Ben Karamazov kardeşleri sizce yordamdan mı yoksa ötüken yayınlarından mı okuyayım hangi çeviri daha iyi

Dil bilmediğim için çeviri konusunda doğrudan şu çeviri diye net bir şey diyemiyorum. Benim kitaplığımda iki çeviride var.

Bence fırsatınız olursa
(kitapevi veya örnek sayfalar gibi) Karamazov Kardeşler’in iş, Ötüken, iletişim, yordam gibi genel olarak begenilen çevirilerin ilk sayfalarını okuyun, hangi çevirinin dili daha çok hoşunuza giderse onu okumanız daha iyi olabilir.

Alfa’nın Gizli Tarih çizgi roman serisini okuyan oldu mu? Önerir misiniz?

1000013418

Genel olarak en iyi rus edebiyatı çevirilerinin iletişim yayınlarında olduğu söylenir. Ben iletişim yayınlarından hiç rus edebiyatı okumadım ama övgü ile bahsedildiğini çok duydum. Herkes övüyorsa vardır bir bildikleri. Bu kadar iyi rus edebiyatı çevirileri yapmaları rus hayranlığından geliyor(komünistler)

Soru kişiye özel yöneltildiği için, soran arkadaşa değil, sizin yorumuza istinaden ekleme yapmak istiyorum:

Çevirmenlerimizin metinleri bir yayınevinden diğerine el el dolaştığı gibi, Rus edebiyatı (ve hepsine sirayet etmiş sol görüş) konusunda Yordam önde geliyor kutu kutu setlerle.

Karamazov için İş Kültür’de Nihal Hanım da tercih edilebilir, Ergin Altay bende Can basımında mevcut mesela, şu anda o metin İletişim’de. Yordam daha önce Cem’de basılan Leyla Soykut’u tercih etmiş. Can’da Öteki’den transfer Ayşe Hacıhasanoğlu var. İthaki de Hazal Yalın ile çalışmış. Alfa da muhtemelen Uğur Büke veyahut Sabri Gürses ile basacaktır Dostoyevski setinde. Kapanan Engin’in Fransızca mütercim Nesrin Altınova tercihi bile çoğu Rusçadan çeviriden iyidir eminim. @alper Bey’in dediği gibi, çeviri metinlerine bakarak herkes kendine uygun gelen kelimeleri, üslûbu seçebilir. Kimi devrik cümle sever mesela, kimi sevmez. Bunlar da tercihlerde etken olabilir. Ama genel olarak, en yetkin çeviriler Rus edebiyatında. İç rahatlığıyla herkes tercih edilebilir. O kadar Rus basıyoruz ki, Goodreads’te İngilizceden sonra en kalabalık yorumlar Türkçe olarak bulunuyor. Diğer diller bunun yanından bile geçmiyor.

8 Beğeni

Bu konuda bir bilgim yoktu. İlginç geldi.

3 Beğeni

Conan cilt 1-2 tavsiye eder misiniz, sürükleyici mi, almaya değer mi?

1 Beğeni

Conan’ın ilk cildini okudum. İkinci cildini hâlâ okuyamadım. Ben beğenerek okumuştum, sürükleyici ve güzeldi. Yazarın hayal gücünü ve tasvirlerini beğenmiştim. Bazı maceraları tekrara düşüyor, yazıldığı döneme göre değerlendirmekte fayda var, diye düşünüyorum.

3 Beğeni

Bu kaliptan hic hayirli bir metin ciktigini gormedim:)

2 Beğeni

:joy::joy:yapacak bir şey yok. Güneş balçıkla sıvanmaz.

1 Beğeni

Rafinda yeri olanlar icin, tek ciltlik Prime Day indiriminden daha iyisi HB’de olabiliyor: 100 ve 150’lik kuponlarla her biri 100’e iner (Rafini indiremedi).

Bir süre önce Belgariad serisine başlamıştım ve şu an için son kitabı okumaktayım. Seriyi çok beğendiğimi belirtmeliyim. Zaten seri üzerindeki genel kanı da bu yöndeydi. Fakat aynı yazarın aynı evrende geçen Malloryon serisi için pek iyi yorumlar okumadım. Seriyi okuyan biri ufak çaplı bir değerlendirme veya fikir verebilir mi? Seriyi alıp almamak konusunda çok kararsız kaldım.

5 Beğeni

Öncelikle belirteyim ben serinin hastasıyım ve benim ilk okuduğum fantastik seridir kendileri. O yüzden çok tarafsız değilim malesef.
Belgariad serisini bitirdiğim bende sizin gibi çok beğenmiş hatta seri bittiği için çok üzülmüştüm. O zamanlar Malloryon dan haberim bile yoktu (o zamanlar internet yoktu :slight_smile: ) Malloryon un almam ve seriye devam etmek, içeriğinden daha fazla mutlu etti diyebilirim beni. Ben Belgariad tan çok farkı yok. Sadece insanlar başlangıç hikayelerini daha çok seviyor bence. İngilizce varsa iki adet daha türkçeye basılmamış kitapları da mevcut bilginiz olsun.

5 Beğeni

Ben ilginç bir şekilde huzur dolduğumu hissettim bu seriyi okurken. Sanki dışarıda fırtına kopuyormuş da ben kitabı elime aldığımda fırtına geçiyormuş gibi hissettim kitabın başına oturduğum her an.

Bazen yazarlar serinin devam kitaplarını yazdıklarında aksiyonu azaltıyor/arttırıyor, farklı karakter anlatıyor veya konuyu gereksiz uzatarak kurgusal problemlere neden oluyorlar. Bu gibi nedenlerden dolayı (Bir sürü başka neden de olabilir) okur ilk seriyi okuduğu zaman aldığı keyfi/tadı alamıyor. Fakat benim bahsettiğim huzur hissi sanırım biraz daha yazarın yazım dili/ kalemi ile ilgili. Şimdiye kadar herhangi bir yazarın seriye devam ederken yazım dilini değiştirdiğini görmedim. Yani özetle seriye devam etme konusunda çok sıcağım.

4 Beğeni

Valla 22 yıl sonra tekrar okutacaksınız bana seriyi :slight_smile:

1 Beğeni

Kaçınılmaz ile mücadele etmeyin. Bırakın kendinizi derin sulara. Huysuz bilge Belgarath, hassas otoriter Polgara, tatlı ve masum Garion ve eğlenceli dilbaz İpek başta olmak üzere tanrılar ve onların kişiliklerine göre oluşan halkları, krallar, kraliçeler, şövalyeler, masum aşıklar ve kavuşamayan masum aşklar sizi bekliyor. Yolculuğun kendisi sizi bekliyor.

3 Beğeni

Ben Belgariad ı da Malloryon u da okuyup pek beğenmeyenlerdenim. Ama özellikle fantastik edebiyata yeni girilen evrede öneririm Belgariad ı. Çok daha erken bir evrede okumuş olsam muhtemelen daha çok beğenirdim.

Malloryondaki sıkıntı ve genel anlamda pek beğenilmemesinin nedeni biraz Belgariad v2 gibi olması :smiley: . Hikaye akışı, gelişmesi vs aynı taktikle aynı şekil yazıyor Eddings. Ne hikayede ne yazarlığında bir gelişim hissettiriyor. Belgrariad ı çok sevende benzer tat ve duyguları yine uyandırır, sevmeyeni de sıkar biraz Malloryon. Siz sevmişsiniz ama önceden edinmemişsiniz anladığım, o yüzden çıkarıp çat diye al tavsiyesi veremicem :smiley: Çok uyguna gelen kampanyalı bir dönemde alıp, boşlukta okumayı değerlendirebilirsiniz.

3 Beğeni