Takip etmeyi en sevdiğim başlıklardan biri olan Filmlerde Bahsi Geçen Kitaplar konusundan sonra dizi ve film izlerken gördüğüm kitapları daha dikkatli incelemeye başladım.
Benzer bir konuyu kitaplar için açıp, hepimizin katkılarıyla Kitaplarda Bahsi Geçen Kitaplar arşivi oluşturmak için böyle bir konu başlatmak istedim.
Aslında kitap okurken, kitapta bahsi geçen kitabı mutlaka inceler ve dikkatimi çekerse okurum ama bu zamana kadar liste yapmadığım için çoğunu şu an hatırlayamıyorum ne yazık ki.
Şimdilik son zamanlarda okuduğum Algernon’a Çiçekler kitabındaki bir örnekle konuyu başlatmak istiyorum. Bahsi geçen kitapla alakalı paylaşımlarda spoiler varsa uyarı koyup fotoğrafı blurlarsak kimsenin tadını kaçırmadan başlıkta keyifle dolaşabiliriz.
…
Algernon’a Çiçekler kitabında, bahsi geçen kitap Robinson Crusoe;
Bir de Hannibal Doğuyor kitabında isim olarak verilmemiş olsa da Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu kitabına dair oldukça gerçekçi bir atıf var. Sadako zaten gerçek bir hayat hikayesi olduğu için kurgu bir kitabın içine bu kadar gerçekçi eklendiğini görünce hayran kalmıştım. Fotoğraf Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu kitabını okumayanlar için spoiler içerir.
Böyle bir başlığı görünce yazmadan edemedim, çünkü ben de telefonumun notlar kısmında okuduğum kitaplarda geçen kitaplar ya da filmler diye bir kısım oluşturmuştum, bir yerden sonra not almayı bıraktım ama not aldıklarımı buraya da geçireyim öyleyse
Okunulan Kitap/Bahsi Geçen Kitap
-Değersiz Bir Hayat/Decameron
-Cesur Yeni Dünya/Gulliver’in Gezileri-More’un Ütopya’sı-Platon’un Devlet’i-Zaman Makinesi
-Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım/Küçük Kadınlar
-Beyaz Zambaklar Ülkesinde/Kalevela Fin Halk Masalları-Don Kişot-Deliliğe Övgü-Robinson Crouse
-Arkadaşlar Arasında (BGKGD2)/Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç
Dikkatimi ilk çeken, siyah ciltli, eski kitaplar oldu. Birkaçının sırtını çevirip isimlerini okudum. Pardayan Engizisyona Karşı, Pardayan’a Karşı Fausta, Pardayan’ın Aşkı… Hızla ciltleri saydım. Tam on tane. Muhtemelen Pardayanlar’ın en eski, Türkçe basımıydı bu, hem de eksiksiz halde.
“Kızın ne suçu var lan!” diye çıkıştı Burhan ve o anda anladım ki bizim Aslan Asker Şvayk da meftunu komşu kızının.
… kitabının kapağına bir göz attım. Erbain. İsmet Özel’in, kırk yaşına kadar yazdığı şiirleri derlediği kitaptı bu
Şu ışıkçı Cevdet Bey kimdir, hiç duydun mu? ( Sayfa 86)
Bahsi geçen kitap Orhan Pamuk - Cevdet bey ve Oğulları
Eğildim, çantasının üzerinde duran kitabın kapağına baktım: Bir Hıristiyan mezarı ve başında ağlayan iki ihtiyar var. Babalar ve Oğullar yazıyor. ( Sayfa 97)
Bahsi geçen kitap Babalar ve Oğullar - İvan Turgenyev
a aaa! Mary Shelley FRANKENSTEİN kitabını nasıl atlarsınız? Kitabı Mukaddes Tekvin kitabı başta olmak üzere, Samuel Taylor’ın 'Yaşlı Denizcinin Ezgisi’nden 'Kral Arthur ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri’ne, Binbir Gece Masalları’ndan
Seksen İkinci Gece masalından, Oliver Goldsmith’in 18.yy İngiltere’sinde çok popüler olmuş ‘Wakefield Papazı’ romanına, Volney’in ‘İmparatorluk Yıkıntıları’ adlı kitabından, Milton’un 'Kayıp Cennet’ine, Plutarkhos’un 'Paralel Hayatlar’ından Goethe’nin ünlü 'Genç Werther’in Acıları’na kadar, bugün klasik sayılan bu kitaplar,
Frankestein romanında adeta resmi geçit yapmaktadır.
“Seve seve. Benim kendi çalışma alanım, atom öncesi dönem yazarlarından Joseph Conrad’ın eserlerini yeniden yaratmaktır.”
"Peki bu eserleri nasıl yeniden yaratıyorsunuz, efendim “Eh, şu an Lord Jim üzerine beşinci yeniden yaratımım üzerinde çalışıyorum. Bunun için orijinal eserin içine mümkün olduğunca derinlemesine özümsemeye çalışırım. Sonra, eseri Conrad’ın bugün yaşasaydı yazacağı şekilde baştan yazarım. Son derece hassas davranılmasını ve sanatçının dürüstlüğünden taviz verilmemesini gerektiren bir iştir bu……
İsmi geçen yazar ve kitap: Joseph Conrad - Lord Jim