Ben bu konu üzerinde çok da durmuyorum. Nemli olmayan bir yerde fazla güneşe maruz kalmadan durmaları yeterli benim için. Bunun ötesine geçip çaba göstermek, özel kaplarla sarıp sarmalamak yorucu ve zaman kaybıymış gibi geliyor. Bir aksilik olmazsa yaşayacağımız hayat ortalama 70, belki 80 civarı. Bu süreyi de nesnelere hizmet ederek geçirmemek gerek sanki. Bu kısıtlı süreyi kitaplıktaki okunan kitapların sayısını artırmakla geçirmek kendi adıma en doğrusu gibi geliyor.
bu bağlamda yapılmış en güzel yorum.
Geçenlerde aklıma takıldı. Ben çoğu kitabımı bantlı jelatin poşete koyuyorum. Şu ana kadar da okuma haricinde hiçbirini içinde çıkarmadım. Sormak istediğim ve merak ettiğim konu da şu. Kitaplar havasız kalınca ne oluyor? Herhangi bir zararı var mı? Varsa da bu süreç ne kadar uzun?
Uzun süre kapalı kalan kitapların açığa kimyasal ve gazlar çıkardıklarını ve bunun kapalı ortamda kitaba zarar verdiğini söyleyen bir makale buldum.
Paper, photographs, film, and tape are all made from materials that change over time. When these materials change, they will leach chemicals or give off gases that will loop back and inflict self damage if they are “sealed in their own juices.” Your books, photographs, and documents will last much longer if they are exposed to the air, where the chemicals and gases can dissipate.
Aynı makale kitapları saklamak için kullanılacak kapların/poşetlerin polyester, polipropilen ve polietilenden yapılması gerektiğin söylüyor.
Elimdeki 40 yıldan eski kitaplara bakarak konuşmam gerekirse sayfaların sararması, tutkalın bazılarında çözünmeye başlaması ve gevrekleşmeleri dışında bir sorun yok. Daha ne olsun diyeceksiniz ama hala tek parçalar ve rahatça okunabiliyorlar.
Arada havalandırmak mı gerekiyor acaba?
Bu kimyasalların/gazların salınımının bir süreç olduğunu düşünürsek arada havalandırmak sadece zararı yavaşlatmak anlamına gelebilir. Tabii ne kadar sık havalandırılırlarsa o kadar iyi dayanacaklar. Kendi adıma kitapları poşetleme gerekliliği duymuyorum. Eskiyecekler ve eninde sonunda parçalanacaklar. Uzun süre sahip olmak istediğimiz kitapları mümkün mertebe ciltli almak/ciltlemek ve ilerleyen zamanlarda gerektiğinde tamir etmek en iyi çözüm bence.
Kitaplar direk güneşe ve aşırı neme maruz kalmadığı durumlarda durduğu yerde bir şey olmaz ki. Yani en azından bir insan ömrü boyunca hiç bir zaman okunamayacak duruma gelmezler 80 sene kitaplıkda duran kitap en fazla sararır, solar yada olurda fazla nem varsa sayfaları hafif dalgalı gibi olur o kadar. Direk güneş alan ve su buharı olan mutfak, banyo vs gibi ortamlara konmadığı sürece endişe edecek bir durum çıkmaz ortaya.
Ben şahsen koruma olarak sadece dışarıdan gelecek güneş ışığını doğrudan almayacak bir şekilde konumlandırma yapıyorum. Onun dışında @Leingrad dediği gibi güneş ve aşırı nem dışında birşeyin bir kitaba kolay kolay zarar verebileceğini zannetmiyorum.
Kitaplarımı yılda 1-2 kez temizliyorum.
Evim çok toz alıyor. Bu nedenle jelatinle kaplama gereği duyuyorum ve ancak bu şekilde tozun önüne geçebileceğimi düşünüyorum. Sürekli olarak jelatin içerisinde kalması kitaba zarar verir mi vermez mi kestiremiyorum.
Eğer kelebek, güve gibi haşerelerin bulunduğu kır, köy, kasaba, dağ evi gibi yerlerde kitaplarınızı muhafaza etmiyorsanız, tozdan, nemden korumak veya sararmasını önlemek için kitabı poşet veya jelatin içinde muhafaza etmenin pek bir anlamı yok.
Kitap tozlanacağına jelatin tozlanır yine silmek gerekir veya sararacaksa yine sararır çünkü sararma hava ile ilgili değil ışık (özellikle uv ışınları) ile ilgili. Öte yandan tam tersi özellikle yazın sıcak havada ve hava değişimlerinde poşet veya jelatin içinde hava alamadığından daha çok nem tutar. Sıcak ekmekleri koyduğunuz poşetlerin terleme yapması gibi.
Evet var sahaftan alınan kitaplarda özellikle.
İlginç bir şey soracağım. Acaba bu sorunu yaşayan başkaları var mı merak ediyorum.
Kitaplığın özellikle alt rafları toz oluyor. Tamam buna alıştık. Arada temizliyorum oraları. Ama sorun şu ki toz oldu mu örümcekler de geliyor. Bi bakıyorum bir gecede kocaman örümcek ağı olmuş. Ben bu örümcekleri kovalamaktan bıktım, onlar ağ yapmaktan bıkmadı. Konuya biraz baktım, böceklerden korumak için gereken bazı yağlar yazılmış. Aynısı örümcekleri de uzak tutar mı?
Temizlik en etkili yöntem ama tozla baş etmek çok can sıkıcı bir durum. Benim kitapları korumamdaki en büyük neden de toz olmuştu. Genellikle en üst katlar çok tozlu oluyor.
Merhaba @fortknoxt. Konuyu da hortlatmış olacağım fakat mesela fotoğraftaki David Copperfield, Karamazov Kardeşler vb. görece daha büyük kitaplar için hangi ebatlarda bantlı jelatin kullanıyorsunuz? Ben de düşünüyorum da bu bantlı jelatin olayını.
15 yıllık bir kitaplığım var. Camsız, kapaksız. Kitapları yanlamasına üst üste kule şeklinde dizip olabildiğince üstte boşluk kalmayacak şekilde raflara yerleştiriyorum. Haftada 1-2 kez kuru bezle açık yerleri siliyorum. Genel temizlik ve havalandırma sıklığım 3-4 ayda bir. Açıkçası bazı kitaplarımda sararma oldu ama bazıları ilk gün aldığımda nasılsa öyleler. Bu yüzden sararma konusunu direkt güneş ışığı ile bağdaştıramıyorum bir türlü. Kağıt kalitesi bu konuda daha büyük bir etkenmiş gibi geliyor bana.
Kitap odamla alakalı tek sorun her gün havalandırmak zorunda olmak. Yarım gün bile camı açmasam oda havasız kalıyor. Sanki ben bakmazken gizli gizli oksijen solunumu yapıyor keratalar.
Ben kullanmadım ama biraz araştırdım merak edip. N11 de buldum geniş diye geçen bir tane. Buraya tıklayarak bakabilirsiniz. Ayrıca @fortknoxt link paylaşmış daha önce konu içinde ama satış yok şu an. Ona da buradan bakabilirsiniz.
20x35 ile 26x35 arası değişiyor.
Bu jelatin kitaplar için uygun olmayabilir. Ölçülü jelatinleri tercih edin bence. Şu ana kadar aldığım kitaplar içinde en düşük jelatin 13x35 ölçüsü oldu. En fazla 26x35 kullandım.
Satın alacaklar için belirteyim. Her ölçülü paket en az 100 adet gönderiliyor bilginize.
Değişik boyutlarda alıp, her kitaba göre farklı mı kullandınız yani ?
Teşekkür ederim. Linkteki pek uygun değil gibi görünüyor. Zaten kullanıyorum ben aslında bantlı jelatin poşetleri. Geçenlerde biraz 18x35 ebatlarında jelatin aldım ve kullanmaya başladım. Memnunum da. Fakat çok sayfalı, geniş hacimli kitaplarım 18x35’e sığmadığından @fortknoxt a sormak istedim. Yukarıda önceden bahsetmişti bu konudan çünkü. İkinize de teşekkür ederim. Bol bol 26x35 alacağım gibi duruyor.