Kitaplarınızı Nasıl Koruyorsunuz?

Evet. Elimde 10 çeşit farklı jelatin var.

4 Beğeni

Odamda normal kitaplığımda duruyor, sürekli tozlarını alırım ama okula giderken falan poşet dosyaya koyuyorum pislenmesin ve ya yağmur yağarsa ıslanmasın diye.

3 Beğeni

Toz veya sararma konusu sorun değil de bu böcek olayına çözüm var mı acaba ya? Bir kez karşılaştım hayatımda ama o gün hayatımın en berbat günü olmuştu. Her aklıma gelişinde çıldırırım. Bu bahsettiğiniz çözümler arasında böceklere en uygun olanı hangisi?

3 Beğeni

Benim açıkçası korumam mümkün değil. 3000 küsür kitaba koruma sağlamak imkansız gibi.

3 Beğeni

BKK klasikleri nedir?

Ithaki Yayınları tarafından basılan Bilim Kurgu Klasikleri. Forumda konusu var, hangi kitaplar basılmış orada görebilirsiniz.

1 Beğeni

Bu konuda ben de dertliyim ya hatta biz tüm ailecek dertliyiz. Ev aşırı aşırı sıcak oluyor yiyecekler bile dolaba koymazsak güveleniyor. Kitaplar da hep koli içinde lavanta ve kekik koydum içine ama işe yarar mı bilmiyorum.
Böcekten koruma yöntemi olan varsa çok hora geçer :blush:

3 Beğeni

Zaman çarkını satın aldım. Üniversite sınavına hazırlandığım için 1 sene sonra okumayı düşünüyorum dolayısıyla kütüphaneye yerleştirdim. Kitapların sadece 3 tanesi streçli geldi. Diğerlerini de streçlemek istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmediğim için evde kendim streçlemek istemiyorum çünkü kitaplara zarar verebilirim. Bu konuda bilgisi, tecrübesi veya tavsiyesi olan varsa yardımcı olabilir mi?

1 Beğeni

Streçleme aşamasında kitaba zarar verilecek bir durum yok. Ben onlarca kitabı kolayca streçlemiştim. Streçi temiz bir yere açıyorsunuz kitabı da üstüne koyduktan sonra kitabı kaplayacak şekilde sarıp sarmalıyorsunuz hepsi bu.

1 Beğeni

Tavsiyeler üzerine bende bantlı jelatin almaya karat verdim. Özellikle @fortknoxt abi saolsun ama ne görüyüm kendisi 20 tl kargo 50 tl :joy:
https://m.n11.com/18-cm-x-35-cm-seffaf-bantli-jelatin-yapiskanli-poset-100-ade-P442274371?gclsrc=aw.ds&&gclid=CjwKCAjwtNf6BRAwEiwAkt6UQtREYNeC152AXOVR07dUx7i5qjHksU23925pV30Lr2GV8NGIs8TmnRoCTmMQAvD_BwE

2 Beğeni

Arkadaşlar, konunun tamamını genel olarak okudum. Çoğunlukla tozlanma ile ilgili öneriler var. Benim sorunum kitap bitleri. Çalışma masam tam kitaplığımın yanında; biliyorum ki oradan geliyor. Haftada bir iki tane görüyorum. Kışın evimiz buz gibi ama yazın aşırı sıcak ve yaz mevsimi uzun sürüyor. Bununla ilgisi var mı bu durumun? Böceklenme konusunda lavantalı bir şeyler önerilmiş ama onaylanmış çözümü olan varsa çok makbule geçer.

2 Beğeni

En etkili yöntem kitaplığı ve kitapları belirli aralıklarla temizlemek. Özellikle toza dikkat etmek gerekiyor. Bitlerin geldiği yeri tespit edebilirseniz orayı kapatmanız gerek. Ve tabii ki rutubeti en aza indirmeliyiz.

2 Beğeni

Teşekkür ederim. Kitapların tozunu almaya gayret ederim ama sanırım bunu daha sık yapmalıyım. Yarın kitaplarımı balkonda birkaç saat havalandırmayı düşünüyorum. Umarım işe yarar.

2 Beğeni

Fena durmuyor. Bantlı jelatin mantıklı geldi bana. İstediğim zaman bantı açıp kitabı okuyabiliyorum. Sonra tekrar kolayca aynı jelatine koyup bantla. Bitti, gitti. Toz bayağı rahatsız etti beni artık. Böyle sadece jelatinlerin üstü biraz tozlanıyor (eee tozdan kaçış yok), onları da alıyorum arada bir. Tabii camlı kitaplıklar da yaptırabilirdim de, taşınma durumu söz konusu olabilir. Bakalım.

3 Beğeni

Tozdan kesinlikle kaçış yok. :smiley:

2 Beğeni

Tozdan kesin kaçış yok ama böylesi de çok abartı değil mi? Örneğin canınızın sıkıldığı vb. durumlarda kitaplığınızı karıştırmak istediğiniz anlarda jelatinle nasıl başa çıkıyorsunuz?
Şahsen günde 5 vakit namazın farziyeti gibi kitaplık karıştırma vakitlerinde karıştırmadan duramam.

5 Beğeni

Steçlemek sıkıntı yapıyordu ama jelatinli poşet pek sorun olmuyor. Size göre abartı olabilir ama bize göre yapılması gereken bir şey. :slight_smile:

4 Beğeni

Kitaplar bizle beraber varlıklarını sürdürebilirler, korunmalı ama bu jelatin mevzusu 300/500 kitap için problem olmayabilir ama 1000 li kitap sayılarında kafayı yedirtir. Kendim kitaplarımı korumak için köşelerine bant vuruyorum korumak için ama kaliteli(panfix) olması gerekiyor yoksa sonra renk değişimi oluyor.

3 Beğeni

Koruma yöntemleri kişiden kişiye göre değişebiliyor. Ben poşetlerim siz bantlarsınız. Başkası da kutu içinde ya da ranza altında saklayabiliyor. Kitap sayısı elbette önemli. Biraz uzun vadeli ve yorucu bir koruma yöntemi olabiliyor bunlar. Artık gerisi de kitaplığını düzenleyen kişiye kalıyor. :slight_smile:

3 Beğeni

Yok, abartı değil aslında. @SJack arkadaşımız anlatmış gerçi. Katılıyorum ona. Sadece kitabı jelatinden çıkarıp geri koymanın benim için çok zor olduğu varsayımında bulunmuşsunuz ki bu da yanlış olmuş. Dediklerimi alıntıladığınız kısımda bu işlemi kolayca yaptığımı belirtmişim zaten. Ama cidden bir şekilde abartabilirdim de; bu yine de sadece beni bağlardı. :grinning:

Tabii bu önlemler durduk yere, “Dur hele şu kitapları bir jelatinli poşete koyayım,” diye olmuyor aslında. Dediğiniz gibi kitaplar 1000 sayısını aşınca, toz odanın havasını bozunca, e bir de kitapları da korumak amacıyla bir şeyler düşünmeye başlıyor insan. En azından ben başladım.

Kafayı yedim zaten ama kitaplar ya da jelatin yüzünden değil :grin:

3 Beğeni