Kitaplarınızı Nasıl Koruyorsunuz?

Ben de kitap köşelerini bantlıyorum. Daha önceden şeffaf ciltlerle kaplardım fakat bayağı zahmetli olurdu ve ne yazık ki iç kapaklarda bant izi oluşurdu. Böyle iyi şimdilik. Kitaplarımda sararma olmadı şimdiye dek. Olursa da bantlı poşetler çok cazip duruyor.

4 Beğeni

Hangi boyutta aldınız, netten aldıysanız link atabilir misiniz ?

1 Beğeni

Merhaba. Boyutlar değişiyor. Örneğin fotoğraftakilerde Lem kitapları için 15x35, İthaki kitapları içinse 18x35 kullandım. Lem kitapları için de 18x35 kullanabilirdim çok sırıtmazdı. En çok kullandığım 18x35 oluyor diyebilirim, birçok kitapta işimi görüyor. Yalnız daha büyük, kalın kitaplarda bu ölçüler yetmiyor. Artık onda da kitabına göre 20x35’ten 26x35’e kadar çıkılabilir. n11’den aldım ben. Arama kısmına ‘‘bantlı jelatin poşet’’ yazarsanız seçenekleri görebilirsiniz.

1 Beğeni

×35 boy oranı olarak çok uzun, artık kısmını büküp katlamak ve aşağıya kadar uzanan kat kısmın yanlardan taşması ise hiç mi hiç güzel görünmüyor, boy olarak ×25 veya hadi en fazla ×28 çok daha güzel ve en uygunu, kullanıyorum ondan biliyorum.

1 Beğeni

Aslında benim için pek önemli değil katlanması ya da güzel durup durmaması ama dediğiniz gibi de kullanılabilir tabii kitabın ölçüleri el veriyorsa.

1 Beğeni

Jelatinleyince sararmıyor mu güneş görse de?

1 Beğeni

Kesinlikle sararmıyor, güneş ışığıyla birlikte, kitapları sarartan ve sonradan kararmasına yol açan öncelikle tozlar, toz biriktiği zaman üstüne çöken nem kitabın özellikle üst kısmını sarılıktan kararmaya evirir, eğer kitabının ilk aldığın gün gibi kalmasını istiyorsan, güneş ışığından, tozdan, rutubetten ve sigara dumanı gibi hava kirliliğinden korumalısın, bunun tek yolu, doğru ebatta yapışkanlı jelatin satın alıp benim gibi kitaplarını dış etkenlerden tamamen izole etmelisin, böylece kitabın, zaman aşımından ve dış etkenlerden dolayi hiç eskimez ve solmaz … Ama diyelim ki geç kaldın ve kitabın kararmış ve sararmış, evet kitabını kurtarabilir onu ilk zamanlarına geri döndürebilirsin, nasıl mı? Kitabını önce -sırtı hariç- alt, üst ve yan tarafını önce 360 numara zımparala, sonra da 1200 numara zimpara ile zimparaladiktan sonra, toz püskürtme makinesiyle kitabın tüm sayfası akordeon gibi açılmasını sağlayarak kitaba ve tüm sayfalarına hava banyosu yap ve en sonunda ebadına uygun kitabı yapışkanlı jelatine yerleştir. Bak, aşağıda toz püskürtme makinesiyle, aynı yaşta kitapların zımparalanmış bir de zaman aşımı ve etkenlerle kararmış kitap karşılaştırması için fotolarını yükledim, karşılaştır, en üst kitap nasıl kararmış görüyor musun, onun altindakiler de aynıydi ve rutubet lekeleri de vardı ama dediğim işlemden geçtikten sonra yepyeni görünüme kavuştular…

7 Beğeni

Yazdıklarınızı çok beğendim. Kitaplarımdan bazılarını uzun süredir korumaya almak istiyordum. Siz nereden alıyorsunuz acaba bu yapışkanlı jelatinleri?

1 Beğeni

Merhaba MeanMachine, jelatin poşetleri eposet sitesinden sipariş ediyorum, kitaplarınızın ebadına uygun olarak sipariş verebilirsiniz. Farklı ebattaki jelatin poşetleri koltuğa dizdim ve kitaba uygun olarak burdan seçip kitaplarımı korumaya alıyorum. Işte fotoğrafı;

5 Beğeni

Şahsi fikrim, kitapları tek tek jelatine koyma fikri aşırı saçma geldi kusura bakmayın. O derece takıntılı olsam zaten kitapları tek tek sarıp sandığa koyardım heralde :upside_down_face: Tabi herkesin kendi fikri, benim için kitaplığın ilk önceliği zaten istediğim an istediğim kitaba elimi atıp hemen o saniyede bir sayfayı okumak olduğu için çok anlamsız geldi. Bir şey seyredecek olsam bu kitaplığım olmazdı, film veya dizi açarım sanırım.

Edit: Bu mesaj şu ileti alıntılanarak yazılmıştır. Mesajlar taşındığı için alıntı kaybolmuş.

20 Beğeni

Kitaplarınızı plastik jelatine sarmak daha çok nemlenmenmesinden ve kitabı küflendirmekten başka bir işe yaramıyor malesef. Nereye bakarsam bakayım “Ne yaparsanız yapın ama kitabınızı plastik poşedin içinde muhafaza etmeyin.” denirken burada malesef kitapların poşetlenmesi için hiç bir dayanak olmadan tavsiye üstüne tavsiye veriliyor.

Şuraya birkaç link bırakıyorum. En azından doğru bilenen yanlışların bir ihtimal önüne geçilebilir.

https://www.sparefoot.com/self-storage/blog/3456-the-sparefoot-guide-to-storing-books/

Whatever you do, don’t use plastic bags to wrap your old books. Plastic traps moisture and can cause condensation, which will end up destroying your home library.

1. Don’t keep books in plastic bags.** They need to breathe, and plastic may trap moisture, encouraging mold, warping, and pests. The plastic may also react with the book. If you really want to store a book in a bag, there are better options – try a paper bag or wrap the book in paper, tissue, or plain cloth. Acid-free materials are always best. There are acid-free boxes, too

https://www.ezstorage.com/blog/book-storage-solutions/

1. Pack Books in a Breathable Material

Never wrap books in plastic bags, plastic wrap or foil, as this can trap moisture in result in mold. Wrap each book in a paper towel or cloth wrap to protect the surface from dirt or residue buildup.

Do not use plastic bags. Plastic traps moisture, which can lead to mold and mildew that can damage the book terribly

https://www.storageworldinc.com/blog/storage-tips-for-collectibles/

1. Do not store books in a plastic bag. The bags cause moisture to build up, which will damage the spine, cover and pages of the book.

Just make sure to avoid wrapping your books in a plastic bag or foil, since these materials trap moisture and promote mold and mildew growth.

22 Beğeni

Bir de kitapların sararmasından, eskimesinden neden bu kadar korkulduğunu da anlayamamışımdır hiçbir zaman. Bu dertlerden en kolay kurtulma yolu e-kitaplık kurmak. Fakat birçoğumuzun bunu tercih etmemesinin sebebi sanıyorum ki e-kitapların somut basılmış kitaplar kadar yakın, canlı hissettirmemesi olsa gerek. İlginç gelebilir fakat bu canlılığın gereklerinden biri de eskimektir kanımca. Kitaplarımın benimle birlikte eskimesini, sararmasını kısaca yaşlanmasını yeğlerim açıkçası sanki daha dün basılmış gibi raftan bana bakmalarındansa. Ben buruştukça onlar da buruşsun :older_adult:t3:

16 Beğeni

Tecrübemle sabittir ki poşetleme en iyisi, toz püskürtme makinesiyle akordeon halinde açılmış kitabin tüm sayfalarini hava banyosuna tâbi tutarken, kitap nemden de arıtılmış oluyor, jelatine kupkuru bir şekilde giriyor ve tamamen izole kalıyor. Jelatinin önemini en çok ne zaman anlıyorsunuz biliyor musunuz? Kitaplarınızın üst kısmına jelatin poşet üzerinden parmağınızı sürdüğünüzde, parmağınıza sürüklenip biriken o toz katmanına baktığınızda ‘‘eğer bu jelatin poşet olmasaydı, bu kitap bu tozları yutmuştu şimdi’’ diyorsunuz, tecrübe edin ve görün diyorum.

Ben tozlanmasında, sararmasında hatta ve hatta kokmasında bir sıkıntı görmüyorum. Ağabeyimden kalma, dedemden kalma bir sürü kitabım var, yıllardır açık kitaplıkta ve güneş gören bir odada muhafaza ediyorum ve hiçbirinde bu olaylar olmadı.Toz almayı bezle değil, süpürgenin fırça ucuyla ya da tüylü toz alma aletiyle yapıyorum. İleride cam kapaklı kitaplıklara geçeceğim ama sarıp sarmalamak asla bana göre değil, öyle bir seçeneğim olmadı. Toz olmalarını da açıkçası çok sorun etmiyorum. Bir şekilde temizleniyor yani. Ben istediğim zaman o kitaba ulaşamayacaksam kitaplığımda durmasının bir anlamı yok.

9 Beğeni

Yapışkanlı jelatinle jelatinlenerek korunan kitaplarımın kütüphanemdeki ışıltısını ve üstünde biriken tozun parmağımda nasıl toplandığını görebiliyor musunuz? Korunmamış olsaydı bu tozları yutacak, farkında olmadan kitaplarım gitgide sararacak ve sonra tozun rutubetle buluşmasıyla da kitap kararacaktı. Kitaplarınızı jelatine yerleştirin, korumaya alın ve üstü tozlandıkça bir bezle rahatça silin…kitabınızı okumak ya da sayfalarını karıştırmak istediğinizde de yapışkanını açın, işiniz bitince tekrar yerine koyun, kitaplarınız bu özeni hak ediyor.

6 Beğeni

Tercihinize saygım sonsuz ama sahafvari duruyor bence.Eski kitaplar için iyi fikir ama yeni basımlar için aşırı gereksiz BENCE.

3 Beğeni

Arkadaşlar herkesin kendi tercihi. Size saçma geliyor olabilir. Ekitap okuyan başka biri için de komple kitaplık saçma birşeydir.

@Leingrad Nemlenme uyarısı için teşekkürler. Fiziksel olarak bana da mantıklı geldi. Ancak @Ezheret beyin elindeki sonuçlar tam tersini gösteriyor. Arada kaldım açıkçası :thinking: Amacım en azından bazı özel baskıları korumaya almak. Onlar benle birlikte yaşlanıp sararmasın istiyorum.

1 Beğeni

Bu arada çektiğim fotoda görüntüler sanki jelatinlerde potluk veya kitap üzerinde dalgalanmış gibi çıkmış, inanın öyle değil, kitaplari yakından gören eline alıp ne güzel olmuş, kaplanmış böyle deyip elinde evirip çeviriyor, hayranlıkla inceliyor,önemli olan doğru ebatta kitabı kaplar gibi jelatine yerleştirmek, ıstenildigi zaman çıkarıp tekrar yerine koymak. Foto sizi yaniltabilir, inanın sahafvari durmuyor, tersine çok şık ve göz alici duruyor, örneğin şu fotoğraftaki kitap jelatin poşette gibi duruyor mu daha yakından bakın, cam gibi…kitaplarinizi jelatin poşette koruyun, birincil amacımız bu.

3 Beğeni

7 adet gönderi şu konuya taşındı: Tartışma Köşesi

Ben kitaplıkları; komple, streç filmle kaplayacağım çünkü evim yoğun trafiğin olduğu bir cadde üstünde :grin:

5 Beğeni