Kitaplarınızı Nasıl Koruyorsunuz?

Konu “Kitaplıklarımız” başlığında konuşulmaya başladığı için buraya taşındı.
Aslında ben sıkıntının üslup olduğunu düşünüyorum biraz. Yanlış anlaşılmak istemem ama bir süre önce ben de kitaplığımı paylaştığımda @Ezheret tarafından emir kipi ve “sen” içerikli upuzun bir “talimat” mesajı almıştım. O zaman bozuntuya vermeden yanıtladım ve önerileri için teşekkür edip geçtim ama pek hoşuma gitmemişti açıkçası.
Başka bir kitaplık paylaşımı yapan üyeye de aynı şekilde yanıt verince belki üsluptan ötürü rahatsız olmuş olabilir diye düşündüm. Sonuç olarak biraz gerilimli başladı bu konuşma bence.

Kitaplık koruma konusuna gelince de herkes istediği gibi yapabilir tabii ama kimse fikrini dayatmamalı. Ben de jelatin kullanmayı düşündüm ama @Leingrad tarafından atılan linklerden sonra vazgeçtim. Kapaklı kitaplıktan başka bir yöntem var mıdır, bilemiyorum ama zaten eskimiş kitaplar da hoşuma gittiği için çok dert etmiyorum.

@Ezheret
Bu arada yazdıklarımı yanlış anlamazsınız umarım. Kötü niyetle ya da bilerek yaptığınızı düşünmüyorum ancak en azından rahatsızlığımı belirtmek istedim.
Belki de forumdaki genel resmi üslup ama bunun altında yatan samimiyet benim hoşuma gittiği için böyle hissetmişimdir. Kitap forumu olduğu ve her yaştan üye barındırdığı için bu şekilde iletişim kurmak bana daha uygun geliyor açıkçası. Atıyorum sıradan bir sosyal medya uygulamasında değil, daha özel bir yerde bulunduğumu hissediyorum.

6 Beğeni

Öylece salıyorum ben kitapları, çok toz alma huyum da yok. Kirli değilim ama süper düzenli bir insan da değilim. Neyseki istifleme huyum yok, yoksa odam çöp odaya dönüşebilirdi.

Kitaplarımın sararmasını, kedi saldırısına uğramış gibi görünmediği sürece yırtık yırtık olmasını seviyorum ben. İkide bir alıp karıştırıp okuduğum için jelatinleyip yekpare halde rafa koymamın bir anlamı yok benim için. İkinci kez okuyacak kadar beğenmediysem nasıl elden çıkaracağımı şaşırıyorum zaten. :smile: Tek korkum işin içine böceklerin girmesi ama henüz böyle bir şeyle karşılaşmadım.

Melekler ve Şeytanlar kazara üçe bölündüğünde “ooo rahat oldu böyle” diyip parça parça okumuşluğum vardır.

Kitaplarıma sadece ben hunharca davranabilirim ama. Başkası yaparsa sinirlenirim.

12 Beğeni

Dediğinize katılıyorum, emir kipi ile yazmak ne kadar yanlışsa, saçma demek de o kadar yanlış.

Kitaplarımın eskimesi gibi bir derdim yok ama evim aşırı toz alıyor ve ben bundan hoşlanmıyorum. Bu nedenle böyle bir önlem alıyorum.

3 Beğeni

Kapaklı kitaplık benim için yeterli. Toz olmuyor, güneş alan bir yerde olmadığı için eskime, sararma da olmadı. Çok uzun süreler sonunda olursa da problem değil benim için. Hepimiz geçiciyiz nihayetinde :slight_smile:

5 Beğeni

Ben kimseyle tartışmıyorum genel olarak yanlış anlaşılmaları düzeltmek istiyorum. İnsanlar kitapların plastik poşet içinde muhafaza edilmesinin gerek bilimsel gerek deneyimsel yöntemlerle edinilen bilgiler ışığında yapılabilecek en kötü saklama koşullarından biri olduğunu bilsinler, sonra kitaplarını isterlerse uranyum dolu kavanozlarda saklasınlar, kime ne? Ama kitaplarını poşetlemeyi düşünen kişilerin önce bunun sağlıklı bir muhafaza yöntemi olmadığı konusunda bilgisi olsun.

Kitap sararma konusuna gelince, kitap kenarlarının (sayfalarının ışık ve hava ile temas eden kısmı) bulunduğu yerin sıcaklık değişimlerinden tutun, nem rutubet oranına göre bir miktar sararıp bildiğimiz kitap sayfası sarısı rengine gelir. Bırakın poşedi falan kitabı çelik kasada saklanız da belli bir süre sonra bu sararma olur. Öte yandan kitaplar doğrudan güneş ışığına maruz kalmadığı sürece kitaplıkda durduğu yerde koyulaşıp koyulaşıp yıllar sonra kahverengi olmazlar :slight_smile: Bunun malesef bilimsel bir dayanağı da yok. Kısacası kitabı poşetlemenizin veya poşetlememenizin sararma konusunda hiç bir etkisi yoktur. Bakın örnek veriyim.

Öndeki kitaplar kısmen doğrudan güneş almayan bir odada muhafaza edilmiş 91 ve 93 basımı 30 yıllık kitaplar. Arkadakiler ise İthaki’nin geçen sene bastığı BKK kitapları. Görüldüğü gibi raflarda doğrudan güneş ışığına maruz kalmadan 1 sene kalan kitap da, 30 sene kalan kitap da sararma konusunda birebir aynılar. Bir 30 sene sonra gelin yine bu kitapları aşağı yukarı bu şekilde bulursunuz.

Kitabı zaman içinde gittikçe sararıp sayfaların kahverengiye dönmesinde en etkili olan sebep doğrudan güneş ışığına maruz kalmasıdır. Plastik poşetlerde malum güneş ışığını (UV) engellemez :slight_smile: Bakın aynı kitabın alt ve üst kısmından fotoğraf paylaşıyorum. Bunların haliyle üst kısımları sahaf tezgahlarında güneş ışığına daha çok maruz kalmışlar. Bunları poşetleseniz de böyle olacaktı.

Kısaca sararma konusunda plastik poşedin veya streç filmin hiç bir etkisi olmadığı gibi uzun dönemde ortaya çıkacak koku ve küflenme gibi çok daha kötü etkileri de yukarda verdiğim linklerde yazıyor. Ayrıca aynı yazılarda kitapların tozdan vs. korunması için nasıl sağlıklı muhafaza edilmesi gerektiği yazmış işin profesyonelleri. Gerekirse Türkçe’ye çevirebilirim ama Google Translate’de çevirseniz de anlaşılır.

17 Beğeni

@Leingrad hocam mutlaka sararma konusunda söyledikleriniz doğrudur. Ancak ben kendimle ilgili konuşacak olursam, yukarıda da yazdığım üzere sadece “toza” karşı jelatin kullanıyorum. Benim ev aşırı toz alıyor. Kapaklı kitaplık da bir çözüm olabilir ama şu an için bütçem uygun değil. Bu nedenle geçici olarak böyle bir yönteme başvuruyorum.

4 Beğeni

Eğer canım sıkıldığında ‘o’ şiiri/bölümü okumak için kitabı çekemeyeceksem raftan, ne önemi var kitaplara sahip olmanın? Toz kesinlikle bir sorun. Ama kitapların ‘kitap’ olma özelliğini ellerinden almamız kadar büyük bir sorun değil.

15 Beğeni

Kitabımın küçük bir kısmı sararmış/turuncularmış ve küflenmiş. Küfü ve lekeleri nasıl geçiririm, yardım edebilir misiniz?

1 Beğeni

Ince ve kitaplar için uygun zımparalar var. Küfü ve sararmayı yokedebilirsiniz. Ama hangi numara bilmiyorum. Konudaki daha önce yazılmış mesajlara bakmalısınız.

3 Beğeni

Şu şekilde yamulmuş kitapların nasıl düzeltilebileceğini bilen var mıdır? Birkaç bişey denedim ama işe yaramadı.

1 Beğeni

Daha nasıl özetlenebilirdi ki. Bizimle paylaştığınız için teşekkürler.
Hem çevreye verdiği zarardan dolayı bile plastik poşet kullanılmamalı.

1 Beğeni

Açıkçası benim kitaplarımın en büyük düşmanları devamlı ödünç almak isteyip geri vermeyen arkadaşlarım. Onları bu tehlikeden büyük bir bıçak ve sinirli bir bakış yardımıyla koruyorum. Başlığın asıl sorduğu soruya gelirsek: Kitaplarımın tamamını belli periyotlar halinde yerlerinden alıyor, temizliyor, sayıyor, sevgi gösteriyor ve yerlerine geri koyuyorum. Kuru bir yerde olduğumdan dolayı nem sorunum (çok şükür ki) yok.

7 Beğeni

Bildiğim kadarıyla pratik bir çözümü yok. Bütün tutkalı kazıyıp, düzeltip yeniden tutkallayarak yapabilirsiniz eğer kitap sizin için çok önemliyse.
Paperback Book Repair
Bu yöntemi deneyecek olursanız kaliteli bir tutkala ihtiyacınız olacak. Ayrıca tutkal miktarı da önemli, fazla tutkal kullanırsanız kitabın sırtı oldukça sertleşiyor.

2 Beğeni

Arkadaşlar, kitapların sararmasının asıl nedeni OKSİDASYONDUR. Güneş ışığı ve ampuller bu süreci hızlandırır. Aynı elmanın kesildikten sonra okside olması gibi kitaplarda okside olur. Çünkü kitaplarda ağaçtan üretilmekte selüloz ve lignin maddelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Lignin ne kadar az olursa beyazlık fazla olmakta lignin çok olursa beyazlık az olmaktadır. Kitapların zamanla bozulup sararmasını önlemenin teorideki en etkili yolu oksijenle ilişkisini kesmektir. Oksijenle ilişkisi kesilen ve ışık görmeyen bir kitap teoride bozulmadan ilk gün ki gibi kalabilmektedir.

6 Beğeni

Bugün EBA lise Tv’de bu oksidasyon konusu işlendi arkadaşlar, modi’nin aktardıkları doğru, kitaplarının oksijenden, toz ve rutubetten korunarak ilk günkü gibi kalmasını isteyenlerin dogru ebatta yapışkanlı jelatin kullanmalarından başka seçenek yok, ben kullanıyorum ve keşke önceden kullansaymışım diyorum, kitaplarım temiz ve ilk günkü gibi. Tavsiyemdir …

1 Beğeni

Bu arada oksidasyonla ilgili kaynak makale:

Hocam bizim evdeki imkanlarla oksidasyonu önlememiz mümkün değil maalesef. Streçlemek veya kaplamak ne derece işe yarar herhangi bir bilgi bulamadım. Yalnız evde aynı anda kesilmiş 2 parça ayvanın birini streçleyip diğerini öylece bıraktım. Streçlediğim parça, sanırım içindeki nemle hapsolduğu için daha hızlı okside oldu. Bende tersi sonuç bekliyordum.

2 Beğeni

Kitap ayva değildir. Ayva başka kitap başka. Toz püskürtme makinesiyle kitabın her sayfasına hava banyosu yaptığın zaman kitabın bütün nemini, tozunu gidermiş olursun. Nemi tamemen alinmiş kitabı doğru ebatta jelatine koyduğun zaman (streç film değil) oksijene neme ve toza maruz kalmayacağı için, ilk günkü gibi on yıllarca aynı kalacaktır. Dediğim gibi kitabı jelatine koymadan önce toz püskürtme makinesiyle her sayfasına hava banyosu yapıp kitabı tamamen nemden arındırmalısın ki inan bu dediğim işlem en fazla üç dakikanı alır. Toz püskürtme makinesi şudur, mantığı saç kurutma makinesi gibidir :

3 Beğeni

Hocam ben kitaplarımı buzdolabı poşeti dediğimiz poşete (streç değil) koyup bantlıyorum. Sizce iyi bir yöntem midir, yoksa illa jelatin mi kullanmak gerekiyor?

1 Beğeni

Aynı işlevi yerine getirecektir, işlevsel açıdan fark olmayacaktır, sadece yapışkanlı jelatin, doğru ebatla kitabın cam gibi gergin ve ışıl ışıl görünmesini sağlayarak rafta ve eline aldığında kalıp gibi durmasını sağlayacaktır ve memnun kalıp buna değdi, diyeceksin…önceki mesajlarımda yüklediğim örnek fotolarımda bu dediklerimi görebilirsin.

1 Beğeni

Zaten belirttiğiniz gibi gergin olacak şekilde bantlıyorum ben de, gayet güzel görünüyor, kaplandığı pek belli olmuyor. Ben aslında malzeme açısından sormuştum. Anladığım kadarıyla buzdolabı poşetinin jelatinden işlev olarak farkı olmuyor.

2 Beğeni