Kitaplarınızı Nasıl Koruyorsunuz?

Ellerine sağlık, güzel görünüyor…

1 Beğeni

Hiç ışık görmeyen kitaplarım yine sararıyor ve ışık görenlerden gözle görülür bir fark dahi oluşmadı.

Streçlenen ve ışık görmeyen kitaplarım da sarardı ve yine aynı şekilde rafta bekletilen kitaplardan gözle görülür bir fark dahi oluşmadı.

Bunun sebebini bilen var mı?

Tamamen vakumlanmış oksijensiz ortamda bekletmek dışında sararmayı engelleyecek bir yöntem var mı? Streçleyip ve karanlık ortamda beklettiğim kitaplar, en az kitaplık rafındaki kitaplar kadar sarardı.

Streçleyip karanlık ortamda bekletmenin sararmayı engellediği görüşü tamamen şehir efsanesi 6 aydan uzun süren bir deney yaparak kendim deneyimledim.

2 Beğeni

Benimde sararan kitaplarım var. Bunu engellemenin tek yolu sanırım Melekler ve Şeytanlar’da geçen Vatikan Arşivi sahnesi olabilir. Kitapları korumak için oksijen ve ışığı belli oranlara indiriyordu o sahnede. Onu nasıl yapak biz denirse eğer zamanla sararacak yapacak bir şey yok. Çok takmamak lazım :slight_smile: Benim tek korkum böceklenme falan olmaması. Birde sararan kitaplar daha mı güzel kokuyor bana mı öyle geliyor bilmiyorum :sweat_smile:

4 Beğeni

Tüm kitaplarımı yatay koyuyorum hepsi ilk günkü gibiler ama ben sararmış yaprakları kokan kitapları çok severim o yüzden de bilhassa sahaflara gider eski basımlarını bulurum,bi arkadaşımda tüm kitaplarının kenarlarını bantlardı sararma oluyor denmiş ama bu kitap yaklaşık 7 senelik pek sararma olmamış bence

3 Beğeni

Sararan kitapların ilk zamanlar nasıl koktuğunu gözlemleyemedim fakat 30-40 yıllık sararmış kitapların iyi koktuğunu söyleyemem. Nem ve ağır rutubet yüzünden ağzımda maske ile okuyorum maalesef.

2 Beğeni

Okuduğumda direk kitaplığa koyuyorum cam kapaklı olduğu için toz falanda almıyorlar.

2 Beğeni
11 Beğeni

İyi geceler arkadaşlar, danışmak istediğim bir konu var, kitaplarımı “streç film” ile iki veya üç defa sarıp saklıyorum kitaplara zarar verir mi?

1 Beğeni

Streç film sağlıklı olmaz. Bende zamanına yapmıştım nemleniyor ve hava alması gerekiyor aslında. Ben ona yapışkanlı jelatin ile çözüm buldum. Benim için daha güzel oluyor. Hatta jelatin olunca ben jelatin üstüne kitap numaralarını filan yapıştırıyorum. Şimdi evde olmadığım için atamıyorum ama aşağıda arkadaş paylaşmş görebilirsin. Kitap jelatin abatları için yardımcı olurum ihtiyaç olursa.

3 Beğeni

Bütün bunlar çok güzel işler, samimiyetime inanın ama benim gibi kitaplarına ayırdığı odada vakit geçiren biri ne yapmalı. Ayakta durup şöyle bir bakıyorum okuduğum bir kitap gözüme ilişirse alıp sevdiğim bölümleri tekra gözden geçiriyorum. Ya hemen bırakıp diğerine geçiyorum veya odadaki tek sandalyeye oturup uzun bir süre kurcalıyorum. Ardından başka bir kitaba yöneliyorum bir dostumu kucaklar gibi endisini açıp göz gezdiriyorum. Hatta şöyle bir elime alıp hızla sayfalarını çevirdiklerim bile oluyor. Eğer kitaplarımı kaplarsam bunları yapamayacağımı düşünüyorum. Bu nedenle kitapları poşetlemek bana iyi bir yöntemmiş gibi gelmiyor.

7 Beğeni

İlginiz için teşekkür ederim. Ben streç film ile çoğunu kaplamıştım, yazınızı okuduktan sonra kontrol ettim bir sıkıntı yoktu ama tabi ileride ne olur bilemiyorum. :slightly_smiling_face: Kitap jelatin ebatları için söyleyebileceğim farklı boyutlarda kitaplarım var ve maliyet açısından zorlar mı acaba? :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

İyi geceler arkadaşlar, iki sorum olucak ;

1-) Daha önce bu sayfada belirttiğim üzere kitaplarımı streç filmle kaplayıp kolilere bırakıyordum, şu an ise şeffaf bantlı poşet almak istiyorum kitap ölçülerim genellikle ;
134 x 198 mm
Genişlik 12,5
Yükseklik 20,5
Sayfa sayıları 300 ile 700 arası

Burada ki ilandan almayı düşünüyorum;

https://urun.n11.com/ambalaj-malzemeleri/bantli-jelatin-torba-yapiskanli-poset-1-kg-ebat-secenekli-P398117685

2 -) Elimde fazladan A4 şeffaf poşetler var bunlar ile kaplayıp bantlayıp kutularsam sıkıntı yaşar mıyım?

Not: Daha önce streç ile sarıp kolilere eklediğim kitapları, kolilerin içine tablet veya toz naftalin atıp kaldırıyorum. Şu zamana kadar böcek vs. gibi şeylerle karşılaşmadım ama kitaplara zarar verir mi naftalin?

1 Beğeni

İsteyen olursa ters ters bakıyorum.

10 Beğeni

Tekrardan yazdığım için özür dilerim arkadaşlar, aşağıdaki siteden kitaplarım için poşet siparişi vericem ama hangi ölçülerde almam gerekir yardımcı olabilirmisiniz.
Kitap ölçülerim genellikle ;
134 x 198 mm
Genişlik 12,5
Yükseklik 20,5
Sayfa sayıları 300 ile 700 arası
https://urun.n11.com/ambalaj-malzemeleri/bantli-jelatin-torba-yapiskanli-poset-1-kg-ebat-secenekli-P398117685

1 Beğeni

Bu yazım çok önemlidir, kitapseverler lütfen dikkatlice okuyun, yılların tecrubesini içerir…
Ben ciltli bir kitabımı önce üst, alt ve yan kısmında lekelenmeler, kararmalar olmuşsa çok ince kağıt zımparayla bunları giderir, ardından motoru güçlü hava püskürtme makinesiyle belli mesafeden ve açıdan akordeon gibi açılan kitabın her sayfasına hava banyosu yaparak kitabı tüm tozlardan ve iç neminden arındırır, bir pamuk ya da pamuklu bir bezle sert kapağı Camsil’le iyice temizler, parlatır ve en sonunda uygun bir ebatta, bantlı bir jelatine koyarak onu tüm dış şartlardan (rutubet, toz, hava kiri…) koruyarak, kitabın doğal ağaç kokusunu içine hapsedip, cam gibi ışıltısıyla kütüphaneme yatay bir şekilde yerleştiririm. Gerekirse jelatinin üzerine kitabın künyesini de etiketliyorum. Üst üstte dizerken elbette dümdüz bir şekilde sıralıyorum.
Bu arada ister inanın ister inanmayın, doğru ebadıyla kitabı bantlı jelatinin içine yerleştirdiğiniz zaman(15x30+5, 18x30+5, 20x30+5) jelatin, kitabı bir kalıba sokarak onu derleyip topluyor, düpdüzgün durmasını sağlıyor. Jelatin bir kitabın koruyucusu ve kurtarıcısıdır.
Hamiş: Bu uygulamayı sadece ciltli kitaplarima değil, tüm kitaplarıma uyguluyorum.

2 Beğeni

Jelatinlemek benim için de oldukça etkili bir yöntem. Fakat çoğu kitabımı okumak için elime aldığım zaman Jelatinini çıkarmak zorunda kalıyorum ve tekrar koyamıyorum. Bu nedenle zamanı gelince tekrar Jelatinlemeyi düşünüyorum. Fakat her kitaba ayrı Jelatin işi de oldukça zahmetli. :frowning:

2 Beğeni

5000 kitap tek tek jelatinledim. Evet zahmetli ama tek seferde bitirdim.

6 Beğeni

Jelatinleri aldığınız herhangi bir site var mı? Toplu bir şekilde bende almak istiyorum da.

2 Beğeni

Jelatin olayını bende hayata geçirmek istiyorum ama değişken kitap boyları kafamı kurcalıyor.

2 Beğeni

İş bittikten sonra Serhat:

image

13 Beğeni