Buradan alıyorum. Adanada olduğum için burdan almak zorunda kalıyorum. Ama istanbulda daha uygun veren yerler vardır. Çünkü bu sitede minimum 1000 'er adet alabiliyorsun
Bende bu soruna karşı 13x35 - 14x35 - 15x35 - 16x35 - 17x35 - 18x35 - 19x35 - 20x35 ölçülerini tedarik etmiştim. Ağırlıklı olarak 15x35 - 16x35 - 17x35 - 18x35 bu ölçüler gidiyor.
Hiç sorma. Çok fena oldu. Tam 2 hafta uğraşmıştım.
Şöyle bir not geçeyim. Jelatinleri yaptıktan sonra hava kalabiliyor. Bunu da jelatinleri iğne ile delerek çözüyorum. Hava olduğu zaman sıkıntı oluyor.
Ben kitaplarım çok diplerde kalınca çıkarmaya üşeniyorum, bir iki kez karton kutudan kitap çıkarma zahmetine girmemek için fiyatı da uygun olunca yeniden satın almıştım. Kitapları jelatin içerisine koysam muhtemelen okuyamam, öylece kalır.
Peki, hemşehrim fortknoxt 5000 kitabı jelatinleyerek sonuçta ne yapmış oldu, bu zahmetinin dönütü ne olacak ? Fortknoxt, kitaplarını jelatinleyerek gerçekten kitaplarını en başta tam korumaya almış oldu, artık hiçbir zaman tozdan, Adana’nın neminden, hava kirliliğinden etkilenmeyecek, aynı zamanda kitabın kendi ofset kokusunu da korumuş olduğu için jelatini her açtığında kitabın kokusunu öncekinden daha da yoğun hissedecek ve kitab jelatinle kalıba da girmiş olduğundan her defasında elinde sıfır kitap tuttuğu hissini yaşayacak. Günün değişen saatlerinde kitapların da değişen ışıltısından da gözünü alamayacak. Toz almak için nemli bezini kitabın üzeride rahatça gezdirdiğinde aldığı her toza karşılık, harcadığı emeğin helal olduğunu tekrar tekrar yaşayacak ve mutluluğu sürecek. Okumak ya da göz atmak istediği kitabının jelatinini bantlı tarafından açıp işi bittiği zaman tekrar yerleştirerdiği zaman, ne kadar doğru bir iş yaptığını her zaman anlayacak.
Fortknoxt’u tebrik ediyorum, çünkü aynısını ben de yaşıyorum.
Bana nadir ya da özel baskı olmayan günümüzde erişilebilir olan kitapları korumaya çalışmak çok anlamsız geliyor. Şu an basılan kitaplar zaten ekonomik sebeplerden ötürü berbat kalitedeler ve ne kadar korunulursa korunsunlar hiç dokunulmasınlar 10 seneye kendiliğinden dağılıp gidecek gibi geliyorlar bana. Kapaklar süper ince, sayfalar neredeyse transparan diğer sayfayı okuyabiliyorsunuz falan.
50 yaşını geçtiyse ve hâlâ sağlamsa nereye koyarsam koyayım sağlam oluyor. Ama yenileri genelde cam kapaklı kitaplık içinde saklıyorum. Ve kitaplığın olduğun yerin perdesini odaya güneş gelen saatlerde kapıyorum. Düz camsız kapaklıklı kitaplıklarda sakladıklarımla aynı oranda sarardıkları için ve daha güzel göründükleri için cam kapaklılar ayrı bir hoşuma gidiyor. Sadece ısıyı korumak çok zor oluyor onu sağlayabileceğimi pek sanmıyorum. Yüksek sıcaklıkların belli bir dönem sonra zarar verebileceğinin farkındayım ama sırf zarar görecekler diye odaya ayrı bir sistem kurma fikri beni rahatsız ediyor. 50 yaşını geçenlerin bitlenmediğine emin oluyorum genelde ama 1 2 kez bitlenme alameti gördüğüm an ilgili kitabı yakmak sureti ile ortadan kaldırınca ortada pek sorun kalmıyor. Onun dışında haftada 1 düzenli temizlik ve havalandırma ile bit kontrolu yeterli oluyor. Nemli bölge kalmaması için alkol bazlı uçucu şeyler ile temizliği tercih ediyorum. Kağıt havlu ve limon kolonyası cidden çok güzel ve sağlam sonuçlar veriyor. Yılda 2 kez çamaşır suyu ile düzgün bir biçimde durulayıp temizlersem daha az sorun yaşadığımı düşünüyorum. Onun dışında bazı kitapları arılanan dostlarım olduğundan biraz korkuyorum fakat hiç yaşamadığım için bir sorun görmedim. Ancak böceklenme temizlikten çok sıcaklıkla alakalı anladığım, bunu ancak daha soğuk bir yerde yaşarsam öğrenebilicem galiba.
Ben de araştırırken ilk bu pressleme yönetmi ile karşılaşıp denedim fakat kitaplar bir süre sonra yavaş yavaş yine yamulmaya başladılar. Ciltli kitaplar için denemedim ama karton kapaklı kitaplar için aşağıdaki yöntemi uyguluyorum. Deneyenler saç kurutma makinesiyle de oluyor yazmışlar. Elimde birkaç yamulmuş ciltli kitap var. Vakit bulursam aynı yöntemi ciltli kitaplar için de deniycem bir ara. Bu şekilde düzelttiğim kitapların hiçbiri bir daha yamulmadı
Benim elimde de özel kitaplar var, çizgi romanlar, ilk basımlar, ilk trnaskipler (edebiyatçılar bilir çok değerlidir ilk transkipler) sınırlı basımları. Tozlanınca kitapların sarı oluyor kenarları. Cam kapalı bir kitaplık aldım, toz almaktan hiç hoşlanmam ve kitapları temizlemekle hiç uğraşamam. Kapaklarındaki menteşeleri öyle ayarladım ki hiç ara kalmıyor, bırak tozu içeri hava bile girdiğinden şüpheliyim. Bu arada güneş almıyor kitaplık. Kaç sene oldu hiç temizlemedim, içinde toz yok çünkü. Kitaplığınızı yenileyebilir veya özel kapaklar yaptırabilirsiniz. Masraflı ama kalıcı bir çözüm.
Merhaba, kitaplığı son temizlememde elime gelen çamur ve toz üflemekten tükenen nefesim yüzünden artık bende buna başvurmak zorunda kaldım. Zaten istiyordum ama artık erteleyecek durum kalmadı. Kitapların bulunduğu oda rezalet derecede toz dolu çünkü ve koyacak başka yerim yok.
Sorum şu ki zahmet olmazsa normal kitap, bkk ve ithaki fantastik kitaplarını hangi ölçü ile kapladığınızı söyleyebilir misiniz? Birde tek tük de olsa üç silahşörler gibi alfa ciltlileri ile dünyaya yön verenler gibi farklı boyutlarda ama azınlıkta kitaplar da mevcut kitaplığımda, bunlar için doğru ölçü ne olur acaba?