Kitaplığınızda Okumadığınız Kaç Kitap Var?

Katılıyorum, babam da aynı şekilde “nasılsa okuyorsun, al” mantığıyla beni rahatlatmaya çalışıyor çoğu zaman :smile: Ben de indirim olduğu zamanlarda aman kaçırmayayım diye atlıyorum, ki dolarla beraber zam gelirse eminim keşke daha çok alsaydım diyeceğim.

2 Beğeni

Bu başlığı hortlatmam gerekiyordu zira büyük bir gerçekle az önce yüzleştim. :pleading_face:

Kısaca özetlemek gerekirse yaklaşık 1000 (tam sayı 968) kitabım var. Kitaplığım geniş raflı olduğu için yarısını göremeyeceğim şekilde arkada tutmak zorunda kalıyorum yani görünen yüz tam olarak sahip olduklarımın yarısı kadar.

En büyük kitaplığı okunmayı bekleyen kitaplara ayırdım. 29 yaşındayım ama 11 yaşındaki yeğenime kitap önerebilmek için onun yaşına hitap eden kitapları da alıp okuyorum sonra ona veriyorum. Bugün yeğenim kitap seçimi yaparken önce “Ne yani bunların hiç birini okumadın mı?” sorusuyla yıkıldım, daha sonra *“Kaç tane var?”*la uzun zamandır excell listemde kolayca erişebilir olsam da bakmaya korktuğum o sayıyla yüzleşmek zorunda kaldım, çünkü çocuklar merak ettiği zaman geçiştirici bir cevabı asla kabul etmiyorlar.

278! Tam olarak 278 tane okunmayı bekleyen kitabım varmış. Yani bir yerden sonra abartılı bir sayıya ulaştığımı biliyordum ama bu kadarını tahmin etmemiştim. Bitmesini beklediğim serileri bir nebze olsun mantıklı buluyorum çünkü seriyi tamamlamadan okumaya başlayınca işkenceye dönüşebiliyor (Bkz: Nemesis’in asla cevaplamadığı 4MK Üçlemesi :no_mouth: ) ama en az 150 kitap için mantıklı bir açıklamam yok. Senelerdir bekliyorlar.

Kimisi 1000 tane kitabı bekletir en küçük bir vicdan azabı hissetmez nasılsa okuyacağını bilir ya da amacı kıymetli bir kütüphane yaratmaktır ama benim derdim başka. Aldıklarımın hepsini “Hemen okuyacağım!” diye düşünüp aldım. Son zamanlarda kitaplar her geçen gün pahalılaşıyor diye düşünüp indirimli görünce saldırırcasına kitap alışverişi yapmak bir yandan çok mantıklı gelirken, 278 kitabı yığın yığın bekletmek bir o kadar mantıksız geliyor. Kısacası hiç kitap almadan hepsini bitirmek için okumaya başlasam muhtemelen 2 senede bitiremeyeceğim kadar kitabı biriktirmiş olmak beni rahatsız ediyor.

Bir yeni kitap hayaliyle uyuyan insanlar olduğunu biliyorum. İstediği kalın bir kitabı almak için bir kaç günü makarnayla geçiştiren doktorasını yapmış işsiz arkadaşlarım var. Yani ben de çalışmadığım için cebimdeki trilyonları kitaba saçıyor değilim aslında, sadece gıda barınma masrafım olmadığı için bütçemi kitaplara ayırabiliyorum.

Gerçekten uzun bir süredir beklediğim ve bir türlü indirimli denk getiremediklerimden oluşan 7 kitaplık bir listem var. Tükenebilir riski taşıyan bu liste ve her ay üyesi olduğum kitap kulübünün seçtiği kitap harici, kitap alışverişi yapmak istemiyorum. Bağımlılık gibi artık, kendime söz bile veremiyorum kitap almayacağım diye istemiyorum diyebiliyorum. Sadece bekleyen yığına artık tahammülüm kalmadı.

Not: Çok uzun yazdım ama bir yerde içimi dökmem gerekiyordu. Bir ara ne çok elbisem var çıldırışı yaşayıp bütün dolabımı dağıtmıştım ama kitaplar için bunu yapamam. Yani rahata ermemin tek yolu okumak, okumak, okumak. Ah Ceren ah!

4 Beğeni

Benim tüm kitaplığımda 130 kitap var yok. Siz 278 okunmamış kitap ile okunma/okunmama oranını baya açmışsınız. Bu kadar hızlı genişlemek doğru değil gibi. Ben 15 yaşındayım, senede 100-150 kitap okurum. Bunların bir kısmını kütüphaneden, bir kısmını e-kitap olarak, çok istediğim ve koleksiyonuma eklemek istediklerimi de böyle indirim sezonlarında alıyorum. Sizin okuma hızınız da tahminimce böyledir. Bence öncelikle kitap alma miktarınızı düşürün. Beklediğiniz serilerin devamını alabilirsiniz elbette. Ama tavsiyem tek bir kitap olan, ve aciliyeti olmayan kitapları almayın. Elinizdeki kitaplardan okumaya başlayın. Kitap almayı tamamen bitirmezseniz o sayı azalmayacaktır. Amazon sağolsun, hiç alınmayacak gibi değil kitaplar. Ben bile şu yaşımda, ekonomik özgürlüğüm olmadan, yaz tatillerinde kazanıp biriktirdiğim paralarla hep kitap alıyorum, siz nasıl dayanabilirsiniz?

1 Beğeni

1000 civarında kitap okunmayı bekliyor. Okuduğum ise bunun yarısı.

Bibliyomani miydi bu?

1 Beğeni

Siz okumayı beklettiğiniz bir kitabı ilk keşfettiğinizden daha ucuza kaç defa buldunuz? Önemli soru bu. Milyonda bir bir şey kitap satmaz, büyük indirim vesair olur anca.

Ne yazıkki fiyatlar artmaya devam ettikçe alıp okumayı bekletmek en mantıklısı. Özellikle fantastik ve bilimkurgu okuyan bizler için hem fiyatlar zamanla artacak hem bulamayıp sahaflara kazıklanabiliriz. Tolkieni mesela gördüğümde almamıştım 80 lira falandı, şimdiki fiyatları 200 falan. Alıp okumayıp koysam daha karlıydım.

Orana takılmak bana mantıklı gelmiyor çünkü işin maddi boyutu fena ülkemizde. Şöyle diyelim misal 1000 kitabım var, hepsini kampanya takip edip yüzde 50 indirimle aldım ve etiket fiyatları 100 lira olsun.
100x50 lira = 5000 lira harcamışım toplamaya. İndirim takip etmedim ve kitapları normal indirim sayılan yüzde otuz indirimle aldım. 100x70= 7000lira harcamış oluyorum. Aradaki fark şahsen büyük fark. Eve aldığınız bir ürünün fiyatının 2000 lira daha düşüğünü bulsanız havada kaparsınız.

4 Beğeni

Dayanmak zor olacak, hele ki amazon indirimlerine. Bundan sonra oturup ciddi ciddi düşünerek hazırladığım listemin dışına çıkmayacağım. Bir süre indirim takip etmeyerek, indirim başlıklarını sessize alarak kendimi frenlemeyi deneyeceğim.

Aslında uzun yıllardır belli bir sayıda kitabı kenarda bekletip, okuyacağım kitabı bunlar arasından seçmeyi seviyorum. Yani sizin yaşınızdayken de durum çok farklı değildi benim için. Sadece sayıca 20-50 arasında gidip geliyordu bekleyenler ki bu okuma hızıma göre 2-3 aylık stoktu, rahatsız etmiyordu. Bitmesini beklediğim serileri bir kenara ayırıp kalan yığını azaltana kadar kendimi tutmaya çalışacağım. Almanın sonu yok çünkü. Neredeyse her konuda bilinçli bir tüketiciyken kitaplar konusunda nasıl böyle oldum anlamıyorum.

Pandemi yüzünden odaklanma sorunu yaşadım ve aylarca elime tek bir kitap dahi alamadım. Belki de eskisi kadar okuyabilseydim bu kadar kitap almak beni rahatsız etmeyecekti çünkü kitap almak üzülecek ya da pişmanlık duyulacak bir şey değil. Sizi de bu genç yaşınızda bütün paranızı kitaplara harcadığınız için tebrik ederim. Farkındasınızdır gerçi, büyük bir yatırım yapıyorsunuz kendiniz için (maddi değil manevi bir yatırım kastediyorum).

@BiblofilYouTube buradan gördüğüm kadarıyla koleksiyon yapmayı seven birisiniz. Güzel ciltli kitaplar ya da serilere karşı koyamıyor olabilirsiniz. Sizi rahatsız etmiyorsa 1000 değil 10.000 tane bile bekleyebilir kenarda :smile:.

Ben bu süreçte 51 tane kitap aldım. Dayanamıyor insan.

Fantastikleri tamamlayıp accık ucundan indirimli satsalar 0’a indiririm.

‘Ben zor kitap alan, alınca da 5-10 tane birden alan ve bitirmeden başka kitap almayan bir tipim o yüzden okumadığım kitap yok :nerd_face: alışveriş zamanı gelmiş :nerd_face:

Evet haklısınız daha çok eksiksiz(kendimce) bir kitaplık kurmak hedefim.

@Ozgur daha hesaplı olduğu kesin.

Aslında okuma hızım da iyi ancak bu alım hızına yetişilmesi mümkün değil. Üstelik benim gibi ne çıksa aldığınız 5+ seri varsa problem oluyor.

1 Beğeni

300 civarı bir kitabım var yaklaşık 100 kadarını okudum. Artık güncel kitaplar dışında ekstra bir kitap alışverişim olmayacağından okumalarım daha da artacaktır.

2 Beğeni

Ahmet senin yüzünden okunmamış 100 kadar kitabım var. Senden önce 20 30 civarı idi :frowning_face:

5 Beğeni

Tabi okumadan söylemek kolay. Okuduktan sonra iyi ki çoğunu önermişsin diyecek misin bakalım abi. :joy:

2 Beğeni

Kitaplığımda 200 civarı kitap var bunlardan 20 25 tanesini okumadım şu ana kadar. Gayet iyi ilerlediğimi düşünüyorum.

1 Beğeni

Ben genellikle geriye dönüp okuyabileceğim veya koleksiyonluk değeri olan kitapları kitaplığımda tutuyorum. Onlar dışında kalan tüm kitaplığım okumadıklarımdan oluşuyor.

Bu düşünceye yakın zamanda karar verdim. Çünkü fark ettim ki bir yerden sonra istifçiliğe doğru gidiyordum. Biriktirmekten yeni kitaplara yer kalmıyordu. Kitaplığımın bir kitap dükkanı gibi olmasına özen gösteriyorum. Türlere göre raflara ayırıyorum, azalan raflara aynı türde eklemeler yapmaya özen gösteriyorum. (Yakın zamandaki indirimler nedeniyle başka türlerin hakkını da fantastik-bilim kurguya verdim, burası istisna :sweat_smile:) Kitaplığın kapağını açıp okuyacağımı seçerken raflar dolusu okunmamış kitap varlığı insana şevk de veriyor.

Bu nedenle kitaplığımın neredeyse tamamı okumadığım kitaplardan oluşuyor. Yaklaşık 100-150 arasındadır, diye düşünüyorum. Rafları gereksiz doldurmamak için okuduğum kadar kitap almaya, boşalan rafları doldurmaya çalışıyorum. Eğer gereğinden fazla kitap aldıysam, beğendiğim fakat artık tekrar okumayı istemeyeceğim kitapları seçerek ayıklama yapıyorum. Seçmek zor oluyor fakat yer kalmayınca insan mecbur kalıyor.

Tabii bazen ben de sınırımı bilemiyorum, özellikle Amazon beni çok zorluyor. :sweat_smile:

Edit: Şöyle bir göz atayım sevgili kitaplığıma dedim de, sanki 150 az gibi de olabilir, şimdi bilemedim. :smile:

2 Beğeni

400 civarı okunmamış kitabım var. :confused:

1 Beğeni

Amazon beni de aynı durumda bırakıyor doğrusu.

1 Beğeni

Çok var. Uzunca süredir sayı artmıyor. Çünkü köydeyim; ister istemez satın alma eylemi erteleniyor. Fakat! Bu dönem geçici, bitecek. Bittiğindeyse, bulamam, bulsam da faiş fiyatlara kalırım, vs. endişesi yüzünden “okunmayan sayısı” artmaya devam edecek. :man_shrugging:

3 Beğeni

Benim de 100-150 arası var. Kitaplığımdaki okunmuş-okunmamış kitap sayısı da aşağı yukarı eşit sayılır. Yine de beni aşırı strese sokan bir durum. Özellikle hangi birini okuyacağıma karar verememek çok sıkıntı. Bir de bir kitabı okumayı çok fazla erteleyince hevesim de kaçıyor…

3 Beğeni

251 tane saydım az önce. Bu sayı benim moralimi çok bozdu.