Koronavirüs Gündemi

Sokaklarda azımsanmayacak kadar aşısına güvenip maske ve mesafeye dikkat etmeyen insan var. Maalesef ki bu insanlar sadece korktukları zaman kuralları dikkate almaya başlıyorlar. Haberlerin ve özellikle açıklama yapan doktorların bu nedenle biraz korkutmayı amaçlayabileceklerini düşünüyorum.

Aşı kişiyi koruyor evet, fakat aşı olan kişi kurallara dikkat etmezse covid geçirdiği için 6 aylık süresini bekleyen, ilk doz aşıyı olmuş ikinci doz için gün sayan, hamilelik, emzirme veya belirli bir nedenle aşı olamayan kişileri de riske atmış oluyor. Bu nedenle vaka artışlarındaki tüm sorumluluğun aşı olmayanlara ait olduğunu düşünmüyorum.

Not: Aşı karşıtı olmadığımı ve 3 doz aşımı olduğumu eleştirileri önlemek adıyla bu paragraftan sonra belirtme ihtiyacı duyuyorum.

Kısıtlamaların geri gelme mevzusu da aşılanma tamamlanmadan yeni mutasyonun önlenmesi amacıyla konuşuluyor olabilir. Özellikle bir kısım insanın aşılanıp bir kısmın aşılanmaması pandemi durumlarında mutasyona açık zamanlar olarak görülmekte. Kısıtlamanın tabii ki ilk tercih olmasını istemem, bu nedenle keşke herkes kendine ve çevresine dikkat etse.

Aşıya teşvik ve aşı olmayanların bazı kapalı mekanlara alınmaması sağlanabilir. Fakat ileride ne tür yan etkilerle karşılaşılacağının bilinmediğine dair yazı içeren bir kağıt imzalanarak olunan bir aşının zorunlu hale getirilmesi, olmayanların eğitim vb. hakları elinden alınması doğru olur mu bilemiyorum. Ama zaten pandemi çoğu etik değerleri ve kuralları sorgulattığı için bir şeye tamamen doğru ya da yanlış diyemeyiz. Şuanda amaç sadece en az hasarla durumu kontrol altına almak. Eğer durumu kontrol altına almaya yarar sağlarsa yapılmalı, yapılır da zaten.

Kişisel fikrim; çok düşük olasılıkla gelecekte bozulacak sağlık nedeniyle şuanda yüksek olasılıkla insanları hasta etme fikrini bencilce buluyorum. Hayatımız başkalarının hayatından daha değerli değil, varsın bir yan etkiyi de benim üzerimden keşfetsinler ve bilime de katkım olsun. Kullandığımız çoğu ilaç ve aşı da bu yollardan geçti ve faydalanıyoruz sonuçta.

5 Beğeni

Hocam bana öyle geliyor ki bazı sistemlerin karmaşıklığı belli bir düzeyi aşınca gerçekten kimsenin hayal bile edemediği sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu açıdan gerçekten bazı şeylerin kimsenin niyeti olmadan ortaya çıktığını düşünüyorum. Tabi bir durum ortaya çıktıktan sonra bundan faydalanmak başka bir konu.

Evet hatırlıyorum. Bu konuda ben de bir keresinde uzun uzadıya eyyorlamıştım hocam.

Hocam bu bakış açısı akıllara Prisoner’s Dilemma örneğini getiriyor. Diyelim ki dediğiniz her şey doğru, o halde kişi için mantıklı olan seçim diğer mahkumu satmak olacaktır (bu durumda başkalarının denekliği kabul edip riski üstlenmesi, oyuncunun da denenmiş temiz aşıya konması). Yani sizin bakış açınız oyunu yanlış oynamak aslında.

Burada bence doğru yaklaşım 1) yan etki riskinin covid riskinden her türlü çok daha düşük olduğunun üzerinde durmak (diğer mahkumu satmamak daha kârlı) - ki bu en karamsar sonuçlara göre bile tamamıyla doğru görünüyor- ya da 2) tam olarak toplumsal hayatta prisoner’s dilemma durumlarını bozması için kurmuş olduğumuz bir yapı var “devlet” diye, onun işe el atıp diğer mahkumu satmanın maliyetini yükseltmesi; bu açıdan makul yasakların destekçisiyim.

1 Beğeni

Hiç böyle düşünmemiştim. :sweat_smile:

Bu konuda bilgim yoktu, beni araştırmaya teşvik ettiniz hocam.

1 Beğeni

Güncelleseler bile kısır döngüye girer. Mesela virüs mutasyon geçirdi. Aşı olmayanlar yine olmayacak, aşı olanlar bu sefer o mutasyon için aşı olacak. Virüs tekrar mutasyon geçirecek… böyle gider :smiley: Ama emin olmamakla birlikte kısıtlama gelirse aşı olmayanlara gelir düşüncesindeyim.

@Tamarix geçmiş olsun :slight_smile:

1 Beğeni

Aşı kaynaklı olup olmadığından emin olmadığım için burada belirtmediğim bir güncelleme yapmak isterim. Aşı sonrası yaklaşık 1 haftadır kalp ya da ona yakın bölgelerde ufak bir ağrı hissetmekteydim. İlk 2 gün daha farklı ve yan etkiler olduğu için çok önemsemedim. Onlar geçince perşembe günü daha bir fark edilir oldu. Vücudumun pozisyonuna bağlı olarak pazartesiye kadar ara ara bir ağrı hissettim ( yemek yerken öne eğilme, bağcık bağlama gibi ). Perşembe Acilde bir gösterdim, ciğer filmi çektiler temiz çıktı. Kas ağrısıdır dediler, ağrı kesici iğne sonrası eve gönderdiler ancak sonrasında devam etti. Hastaneler de tatilde olduğu için mecburen düne kadar bekledim. Ancak bu evrede ağrı kendi kendine hafifledi :grinning_face_with_smiling_eyes:

Dün akşam özel bir kardiyoloji dal merkezinde detaylı bir kontrol yaptırdım. Geçen aydan beri yavaş yavaş literatürde de mrna yan etkilerinden olarak kabul edilmeye başlanan miyokardit ya da perikarditten şöphelenmiştim. Tüm testler temiz çıktı :grinning_face_with_smiling_eyes: Kalp ya da yemek borusu bölgesinde ufak bir ödem/enfeksiyon tetikleyicisi olmuş ancak vücut kendi kendine yenmiş gibi duruyor doktorun da dediğine göre. Amerikadaki verilere göre milyonda 15-16 kişiden görülen bu hastalığı bulsaydım sonraki durak nimet ablaydı zaten :grinning_face_with_smiling_eyes:

Yine de sağlık sektöründeki 2-3 yakına sorarak öğrendiğime göre 2. aşı sonrası kalp ve göğüs ağrısı ile gelen kişi sayısı fark edilecek düzeydeymiş. Kronik kalp rahatsızlığı olanların sonraki mrna aşı dozlarında dikkatli olmasında fayda var gibi.

1 Beğeni

Geçmiş olsun. Aşı vücudun bağışıklık sistemini yoğun bir şekilde tetiklediği için türlü türlü yan etkilerin görülmesi doğal diye düşünüyorum. Çarpıntı, ritim bozukluğu gibi etkiler bu kadar etkili bir ilaçta kısa süreli normal geliyor bana. Sonuçta yararı zararından çok üstün bir aşıdan bahsediyoruz. Uzun süreli etkiler de her ne olursa olsun Covid olmaktan iyidir diye değerlendiriyorum.

Benim gözümde bu aşı ne idüğü belirsiz bir ilaçtan çok, hayat kurtaran bir keşif. Onun verdiği güvenle bir nebze de olsa rahat dolaşabiliyoruz sokakta.

Teşekkürler Hocam, kesinlikle. Altenatifi Covid riski, yoğun bakım ihtimali ve iyileştikten sonra kalıcı hasar iken birkaç gün yan etki görmek göze alınmalı diye düşünmekteyim ben de. Kendim yaklaşık 1 haftalık sıkıntı çekmeme rağmen görüşüm değişmedi :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 Beğeni
  1. doz Biontech aşımı oldum. 2 doz Sinovac 2 doz Biontech toplam 4 doz aşı etti nereye kadar gidecek acaba :joy:
5 Beğeni

Aşı olmayanlar için PCR testi zorunluluğu getirilmiş.

1 Beğeni

Sinovaclar bu deltaya pek etkili değiller sanırım. Şimdi delta için yeni aşı üretecekmiş Çin.

@Agape asıl getirmesi gereken yerlere gelmemiş. Sanki millet hergün sinemaya gidiyor :joy: Sadece marketlere getirseler bile %100 aşılanma oranına ulaşabilirdik.

Yüzde yüz olabilmek için nüfusun yaklaşık yüzde 22lik kısmına denk gelen 0-14 yaş arasına da aşı yapılmalı. Yani yüzde 78 yeterli ve ilk doz için epey yaklaşılmış aslında. İkinci doz da kötü sayılmaz. Bu tarz bir adıma gerek var mıydı emin olamadım. Çok alakasız bir yasak. Eskisi gibi bağımsız sinemalar kaldı mı pek bilmiyorum ama bütün sinemalar avm içerisinde yer alıyor. Avm’de zaten insanlar yapış yapış. Mağazalarda gezip her şeye dokunup denedikten ve kafelerde bir şeyler içip yedikten sonra sinemaya girse de olur, aynı otobüse binse de olur. Bence aynı şey.

4 Beğeni

Bu grubu dahil etmedim %100’e. Olabilecekken olmayan kesimi dahil ettim sadece.

Geçen biri aşı içerikleri paylaşmış ve bunu yapan ünlü bir sanatçı. O kadar komik ki içindekiler kısmı anlatamam. Nasıl içeriğinin onlar olduğuna inanıyorlar anlamadım. Sanki senin kazanı çalıp aşıyı öyle yapmışlar, öyle bir içerik :joy:

Aşıyı uzun süre bulamadıklarında tarifi ben verdim ondandır. :buyucu:

3 Beğeni

Kısaca yayınlanan genelge:

Tam hali:

Ya şeyi de anlamıyorum he bazı Twitter yorumlarını gördüm okullar için velilerden aşı ya da PCR istiyorlar ya,millet bazıları çocuğumu da yaptırmadım kendim de hayatta olmam,okullar corona bitene kadar online olsun,oldu canım başka?

Bilimsel olarak kabul edilen süre 6 ay mıdır?

Bir doktor nasıl böyle tavır alır anlam veremiyorum.

5 Beğeni

Doktorlarda da var hocam ara ara aşı karşıtı çıkıyor. Az evvel de haberleri izledim; karı koca otobüse binmişler covidli, birde diyorlar ki ucunda ölüm mü var. Şaka gibiler ama değiller işte :roll_eyes: Bazen de hastanede yatan covidli hastalarla konuşuyorlar. Hastalar diyor ki virüse inanmıyorduk aşınızı olun, ben olmadım pişmanım falan. Anca yumurta kapıya gelince, iş işten geçtikten sonra anlıyorlar :man_shrugging:

2 Beğeni