Öyle evet şubat ayında Sakarya’da ilk vakalar görülüyordu hastanede maalesef oranın o kadar düşük gösterilmesinin sebebiyse yoğun bakımda ölen hastalara ölüm sebebi covid yerine tüberküloz, koah vb. yazılması. Sağlıkçıların bunu söylemesi doğru mu bilmiyorum çünkü bir ara açıkça susacaksınız denmişti ama herkes farkında bence bunun .
Hocam ben aşısına göre değişse de genelde 1-3 yıl arasında oynayan etki süreleri görüyordum sanki, 6 ay etki gösteren hangisiymiş, kolayınızdaysa kaynak belirtebilir misiniz?
Biz iş yerinde Ocak ayında net bir şekilde hatırlıyorum, bu sene gripten ne kadar insan öldü diye konuşuyorduk ki ölenler arasında çocuklar da vardı. Ben Şubat ayında toplu taşımaya binerken maske takmaya başladım çok sık kullandığım için ve bir sağlık çalışanı tarafından tartaklanmıştım, abartıyorsun diye. Olay buralara geldi, merak ediyorum kendisi hala yaşıyor mu acaba diye:/
Hayır bununla ilgili açıklanmış kesin net bir sonuç yok.
https://covid19asi.saglik.gov.tr/TR-77694/sikca-sorulan-sorular.html
https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/mcm-legal-regulatory-and-policy-framework/pfizer-biontech-covid-19-vaccine-frequently-asked-questions
Sağlık bakanlığının ve FDA sitesinde de cevap bu şekilde.
Klinik çalışmalarda, inaktif COVID-19 aşılarının hastalığa karşı koruyucu etkisinin yüksek olduğu gösterilmiştir. COVID-19 aşılarının koruyuculuk süresi henüz bilinmemektedir, bunun için ek araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
A: Data are not yet available to inform about the duration of protection that the vaccine will provide.
Sinovac için kendileri 6 aydan fazla demişler ama 2 doz aşıyı yaptırdığı halde hasta olanlar dahi var o da ayrı bir konu. Bizim aşının koruyuculuğu %50 olarak açıklandı Brezilya’daki çalışmalarda.
https://tr.sputniknews.com/asya/202103291044143259-cin-asisi-coronavacin-koruma-suresi-aciklandi/
Mutasyonlar, hasta olanların bir kez daha yakalanması, antikor oranının git gide azalması vs. Hastalığın gribe(influenza) benzer şekilde ilerlediğini düşündürüyor. Grip aşısının maksimum düzeydeki koruyuculuğu da aynı Sinovac’ın covid aşısının koruyuculuk süresi açıklamasında olduğu gibi “en az 6 ay” şeklinde.
https://www.immunize.org/askexperts/experts_inf.asp
How long does immunity from influenza vaccine last?
Protection from influenza vaccine is thought to persist for at least 6 months. Protection declines over time because of waning antibody levels and because of changes in circulating influenza viruses from year to year. For people who need only 1 dose of influenza vaccine for the season, yearly vaccination (i.e. in July and August) is likely to be associated with suboptimal immunity before the end of the influenza season, particularly among older adults.
Ekleme: Gündüz Uğur Şahin’in açıklamasını bulamamıştım. Şimdi buldum ekliyorum onu da. Uğur Şahin Biontech aşısının koruyuculuğunun 4 ay olduğunu söylemiş.
Aşının koruyuculuğu ne kadar olacak?
- Aşımızın 4 ay koruyuculuğu var. 2 yıl içerisinde tüm verileri toplayacağız Aşıların ilk 2 ay içerisinde genel verileri belli olur bizim verilerimizde de bir değişiklik olacağını beklemiyoruz. Herhangi bir endişemiz yok.
Bugün karantinamın son günü çok mutluyummm
Tam 1 yıl hastalıktan bir şekilde kaçıp işe yeni başlayan birinden virüs kapmak biraz üzse de atlattım çok şükür. Tat koku kaybı da geçerse çok sevineceğim. Kahvenin tadını çok özledim
Geçmiş olsun. (20 karakter)
Çok geçmiş olsun. Umarım en kısa sürede kahvenin kokusunu ve tadını tekrar almaya başlarsınız
@Blackheart @MelihAntepli Çok teşekkürler Umarım çok uzun sürmez bazı kişilerde haftalar hatta aylar boyu sürebiliyormu tat koku kaybı
- Sinovac - İnaktif - Çin
- BioNTech - RNA - Almanya
- Aşı olmayı düşünmüyorum.
0 oylayanlar
Olalım da hangisini olursak olalım modundayım. Bana göre ha hoca hacı ha hacı hoca çok da önemli değil
Merakla beklenen açıklama geldi. Aşı orucu bozmuyormuş arkadaşlar. Yalnız sadece korona aşısı bozmuyormuş. Diğerleri bozar sanırım.
Kronik rahatsızlığım olduğu için aşı çıkmış şu an olsam-olmasam ya da olursam hangisini olsam diye karar verme aşamasındayım. Ama Sinovac aşısı inaktif aşı olduğu için daha güvenilir diyor uzmanlar. Ama tabi yine tartışılır.
Ben Perşembe gününe Sinovac için randevu aldım. En fazla tutmaz diye düşünüyorum. Bildiğimiz türde aşı sonuçta.
Biontech de güvenilir ve daha kuvvetli bir aşı ancak yeni bir çalışma sayıldığı için insanlar korkuyor haliyle bir de çok alerjik yapılı kişilere önerilmiyor. Benim de annem kronik hasta onun da hakkı geldi. O yüzden araştırmaya başladım ben de.
Aynen çocukluğumuzdaki aşılar gibiymiş bakalım sıkıntısız atlatırsınız umarım. Bir yan tesiri olursa burayı da bilgilendirin lütfen
Açıkçası hangisini bulursam onu olacağım. Yaşadığım kıtada sadece 2 hastanede BioNTech aşısı var. O hastanelere gidip gelirken hastalık kapma riskim çok daha yüksek çünkü kalabalık yerdeler. Evime 2 sokak ötede tenha bir özel hastane var şimdilik Sinovac yapıyor sadece.
Bugün 276 ölü ile pandemi dönemindeki en yüksek vefat sayımızı verdik. Üzücü bir durum.
Maalesef hala peak yapmadığımızı düşünüyorum.
Ramazanda millet işi biraz sıkı tutsun, iftarda sahurda orada burada toplanmasın diye açıklıyorlar bu rakamları. Sadece Ankara ve İstanbul belediyelerin açıkladığı üzere halihazırda rakamlar hep çok daha fazlaydı zaten.
Bayram yaklaşıp turizm sezonu açılmadan önce mucizevi bir şekilde birkaç binlere gerileyecektir. “Çok başarılı aşılama yaptık, vaka sayıları düştü” diye açıklama yapıp yine konaklama vergilerini düşürüp bol bol tatil kredisi dağıtacaklar. Turistler zaten test mest istenmeden elini kolunu sallaya sallaya girecek.
Önümüzdeki ay unutmazsam kendimden alıntı yaparım.
Sizin kadar iyimser değilim. Sadece dar çevremden bir çok vaka yaşandığını biliyorum. Ya bu iş kontrolden çıktı veya kontrolden çıkmaya az kaldı. İş ciddi…