Ne yazık. Faşizm tüm dünyayı esir alıyor. Djokovic favori tenisçim bundan sonra
Arkadaşlar konudan biraz bağımsız olarak aşılarla ilgili bir sorum olacaktı sizlere.
Olay şöyle ki: İkinci doz aşım tam altı ayı doldurmak üzereyken koronaya yakalandım ve çok şükür neredeyse hissetmeden atlattım. Hatta soranlara 14 gün tatil yaptım diyordum. İnşallah hasta olan herkes en az benim kadar rahat atlatır. Bilenleriniz vardır; hastalığı geçirenlerin aşı olması için altı ay beklemesi gerekiyor. Ama ben de altı ay değil sadece bir iki hafta ertelendi aşı. Aile hekimini aradım vurdurma sen bekle yine beş altı ay dedi, başka bir doktora sordum üstünden bir iki ay geçsin vurdur dedi. Sizce ben ne yapmalıyım. Şu an için yaklaşık iki ay falan geçti hastalığı atlatmamım üstünden.
Hani doktorlara güvenmediğimden değil yanlış anlaşılmasın. Belki aynısı başına gelmiş ya da aramızda doktor olan başka biri bana üçüncü bir fikir sunabilir diye yardım isteyeyim dedim. Şimdiden teşekkürler.
Bu konuda tam bir birlik yok. Kişinin kendi fikrine bırakılıyor bu konu. Yeri geliyor uzmanlar birbirini yalanlıyor. Kimisi ne olursa olsun aşı olun diyor(ilaç mümessili gibi ), kimisi 6 ay sonra diyor, kimisi de “hastalığı geçirmek genel bağışıklık için yeterli bundan sonra hasta olursanız ve eğer bir komorbiditeniz yoksa(kanser vb. ağır hastalıklar) hafif atlatacaksınız” diyor. Son madde bana çok mantıklı geliyor ama kimse doğru düzgün randomize kontrollü çalışma yapıp da kanıtlayabilmiş değil. Bu yüzden karar size kalmış. Nasılsa bedava bu aşı
Geçmiş olsun.
“Hastalığı atlattıktan sonra olabilirsiniz. Birkaç hafta beklemeniz önerilir. Hiçbir semptomunuz olmamalı ve aşınızı yaptırdığınızda kendinizi çok iyi hissetmelisiniz. Ancak ülkeler arasında farklılıklar var. Bazı ülkeler, insanların enfeksiyondan sonra üç ay veya altı ay beklemesini tavsiye ediyor. Bunun nedeni, sizi en azından o kadar uzun süre koruyacak doğal antikorlara sahip olmanızdır. Ve birçok ülkede aşı kıtlığı olduğu için, enfeksiyon kapmış kişilerin üç veya altı ay beklemelerini talep ediyorlar. Ancak bilimsel ve biyolojik bir bakış açısıyla, COVID’den tamamen iyileşir iyileşmez aşıyı olabilirsiniz.”
— Dr. Soumya Swaminathan Dünya Sağlık Örgütü Baş Bilim İnsanı
Sanıyorum çoğu ülkede mevzu bu noktaya gelmek zorunda kalacak.
Kanada Hükûmeti, özgürlük konvoyına katılanların banka hesaplarını donduracaklarını söylemiş. Faşistler artık renkli çorap giyiyor ama o kısıtlayıcı, pis zihniyetleri hâlâ geçmişteki gibi tiksindirici.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’deki aktif korona virüsü vakası sayısı -4716 olarak gerçekleşti. Açıklamaya göre dün, bin 924 yeni vaka tespit edildiği, 9 kişi hastalık sebebiyle vefat etti, 8 bin 302 kişi ise iyileşti. Salgın boyunca verilerin analizi konusunda kamuoyuna açık çalışmalar yürüten Prof. Dr. Fatih Tank, açıklanan son verilerle birlikte Türkiye’nin aktif vaka sayısının eksiye düştüğünü belirtti.
“Dünyada bir ilk!!! Mızrak çuvala sığmadı…” diyen Tank, “Türkiye’de resmi rakamlara göre Covid19 sebebiyle iyileşenlerin ve vefat edenlerin sayısının toplamı, tespit edilen toplam vaka sayısını geçmiştir. Covid19 bir nevi eksi hesaba girmiştir” ifadelerini kullandı.
https://twitter.com/fatihtank/status/1520119801640857600?s=20&t=rYV5ZSfM9M2Q7Svnxtj-Dg
Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerine göre Türkiye’de şimdiye kadar 15 milyon 30 bin 321 vaka tespit edildi, 98 bin 760 kişi yaşamını yitirdi, 14 milyon 936 bin 277 kişi iyileşti. Bu sayılara göre Türkiye’de dün itibariyle aktif vaka sayısı ise eksi 4 bin 716 [15,030,321-(14,936,277+98760)=-4716] olarak gerçekleşti.
Bu durum, dünya geneli korona virüsü vaka verilerinin derlendiği worldometers sitesindeki tabloya da yansıdı.
Bakanlığın verileri uzmanlar, sağlıkçılar ve muhalefet tarafından eleştirildi.
Prof. Dr. Hasan Güçlü, kişisel Twitter hesabından “Aktif vaka sayısı herhangi bir günde mevcut bütün PCR pozitif kişi sayısı demek (öyle biliyoruz). Bugün dün şakasını yaptığımız negatif aktif vaka sayısına ulaştık. Yani pandemiden alacağımız var. Gelecek vakalardan düşeceğiz” diye yazdı.
Salgın süresince veri analizi yapan yazılımcı Zeki Berk de, “Bugün matematiği tutmayan resmi kovid-19 verileri ile dünyaya rezil olduğumuz gündür. İyileşen ve ölenlerin toplamı, toplam vakalardan 4776 kişi daha fazla çıktı” ifadelerini kullandı.
Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala ise, “Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 vaka, ölüm ve iyileşen sayısı bildirimlerine göre aktif vaka sayısı negatif (-4776) hesaplanıyor! Sağlık Bakanlığı dünyada bir ilke imza attı! Bu sonuç epidemiyoloji ile açıklanamıyor; bakalım bu durumu Bilim Kurulu üyeleri nasıl açıklayabilecek?” dedi.
CHP COVİD-19 DANIŞMA KURULU: SONUNDA BU DA OLDU
CHP Covid-19 Danışma Kurulu da, vaka sayısının eksiye düşmesi üzerine açıklama yaptı.
“Sonunda bu da oldu; aktif vaka sayısı eksiye düştü” başlıklı açıklamada, Sağlık Bakanlığı verilerine göre hesaplanan eksi 4 bin 476 aktif vaka sayısının epidemiyoloji bilimine aykırı olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Pandeminin başından beri verilerin şeffaf bir şekilde açıklanmadığını defalarca söyledik, kanıtları ile ortaya koyduk. 29 Nisan’da ortaya çıkan negatif aktif vaka durumu, iktidarın, Sağlık Bakanlığı’nın ve Bilim Kurulu’nun bilimsellikten uzak tutumunun yeni bir kanıtıdır” denildi.
Açıklamada, “29 Nisan’da, Covid-19 nedeniyle toplam iyileşen ve ölenlerin toplamı, toplam doğrulanmış vakalardan 4 bin 776 kişi daha fazla çıktı. Yani Sağlık Bakanlığı’nın pandemi sürecince gerçek rakamları gizlediği, gerçek olmayan sayılar açıkladığı bu şekilde de kanıtlandı. Sağlık Bakanlığı’na göre Covid-19 vakası olmayan, ama iyileşen var. Bunun derhal açıklanmasını bekliyoruz. Verilerle oynandığı için ortaya böyle bir durum çıkmıştır. Negatif aktif vaka sayısı, Bakanlığın şeffaflıktan uzak, bilime aykırı, pandemiyi değil algıyı yönetmenin ve popülist zihniyetin sonucudur. Sağlık Bakanlığı’nın ülkemizi dünyaya rezil eden; bilime, epidemiyolojiye, matematiğe aykırı bu durumu açıklamak zorunda olduğunu açık bir şekilde beyan ediyoruz” denildi.
2020 ÖLÜM VERİLERİ AÇIKLANMADI
Öte yandan salgının ortaya çıktığı 2020 yılına ilişkin ölüm istatistikleri ise hâlâ açıklanmadı. TÜİK, verileri neden açıklamadığı sorusuna, topu Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarına atarak yanıt vermişti. 2020 ölüm verilerinin açıklanması halinde Sağlık Bakanlığı’nın resmi verileri ile gerçek durum arasındaki fark ortaya çıkacak. Sağlık Bakanlığı, 2020 yılında vaka sayısı yerine ‘hasta sayısı’ tanımı getirerek gerçek vaka sayılarını uzunca bir süre gizlemiş, tepkilerin ardından vaka sayısı açıklamaya geri dönmüştü. Ancak açıklanan sayılarında da gerçekçi olmadığı yönünde tartışmalar dinmemişti. (HABER MERKEZİ)
Bu eksiye düşme meselesinde bence en baştan beri verilerle otomatik olarak oynanıyordu. Halbuki devletimiz hiç yapmaz öyle şeyler
Arka planda tahminim bir algoritma vardı, gerçek sayıyı bölüp çarpıp çıkaran. Ancak son zamanlarda vaka sayıları düştüğü için o algoritma çalıştı ama değeri eksiye düşürdü. Böylece eksi vaka sayısıyla da tarihe geçmiş olduk
Gerçi benim en çok üzüldüğüm, en güzel olayı hintlilere kaptırdık. Adamlar yasaklarda dışarı çıkanı kırbaçla kemerle dövüyordu.
Resmi rakamdır, günlük/haftalıktır falan bir kenara bırakarak sadece çevrenizden görüp duyduklarınıza göre ne düşünüyorsunuz dostlar şu an? Sanki çok fazla artmadı mı?
Ben son 1 hafta-10 gün içerisinde yakın çevrem ve onların tanıdıkları gibi basit bir network ile bunu görüyorum gibi O da pozitif şu da pozitif bu da pozitif derken sanki salgının ilk günlerindeki yayılma hızlarındayız ama herkes izliyor gibi hissediyorum.
Tekrar zirve yaptı bence de. Ama kimsenin umrunda değil. Ben de ağır bir grip geçirdim. %90 korona olmuşumdur yine.
Pek test zorunluluğu da kalmamış galiba, işin o kısmına epey uzağım. Ama test zorunluluğu olmayınca çoğu kişi kendi kendine atlatıyor gibi sanki senin gibi . Benim iki arkadaşı iş yerleri test yaptırtmasa corona olduklarından haberleri olmayacaktı. Başka bir arkadaşın kuzeni de İngiltere’den geldiğinden kendi test yaptırıyor pozitif çıkıyor, sonra tüm aile teste girip pozitif çıkıyorlar falan.
Yine gözleri kapayıp daha büyük sıkıntılara koşuyoruz sanki ülkecek .
Testler artık ücretli oldu diye biliyorum ben. Bu testlerin ücretli olaması da test yaptırmak isteyenler için büyük caydırıcı bir neden. Artık gönüllülük ve halkın iyiliğine bu kadar denildi.
Çevremde çok fazla vaka duymaya başladım. Yine tavan yapmış olabilir.
Bayram sonrası ben de geçirdim. Bizim buralarda durum fena dediğin gibi.
Evet arttığını düşünüyorum. Dün bir komşumuz 20 farklı tanıdığının hastalandığını söyledi. Bir de metrodayken insanların konuşmalarında çok denk geliyorum. Herkesin dilinde “Şu covid olmuş, bu covid olmuş…”
Koronavirüs’ün Omicron’dan sonra başka yeni varyantları da ortaya çıktı fakat hep Omicron’un alt varyantları olarak sınıflandırıldı. En son Omicron B.A.5 varyantı duyuruldu. Omicron’un ilk hâli bile aşıların etkisini ciddi oranda azaltmıştı. Biontech, Moderna ve Astrazeneca aşıları ilk başta %90’ın üzerinde koruma sağlıyordu. Onlar kadar olmasa da Sinovac gibi aşılar da iyi bir koruma sağlıyordu. Omicron ile aşıların etkinliği ciddi oranda azalmış ve aşı şirketleri aşıları güncelleme çalışmasına başlamıştı ama güncellenmiş aşılar, testleri tamamlanıp piyasaya sürülene kadar Omicron’un yeni türleri ortaya çıktı.
En son varyantlarla Covid-19 virüsünün bulaşıcılığı öylesine arttı ki kızamık hastalığını da geçerek dünyadaki en hızlı yayılan hastalık oldu. Üstelik aşıların ürettiği antikorlardan kaçmakta da daha başarılı. (Yine de aşıların etkisi tamamen ortadan kalkmadı, aşınızı olunuz) Ayrıca geçtiğimiz aylarda daha eski bir Covid-19 varyantına yakalandıysanız bu yeni varyantlara karşı bağışıklık kazanmış da değilsiniz.
Kısacası Koronavirüsün Omicron varyantının B.A.4 ve B.A.5 alt varyantları pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yeni bir dalgaya neden oldu. Bildiğiniz üzere artık eskisi kadar çok test yapılmıyor, temaslı takibinde bulunulmuyor. Aynı şekilde pek çok insan da test yaptırmıyor, “ben gribim ya da üşütmüşüm” diye kendi kendisine teşhis koyuyor. Bunlara rağmen vaka sayılarında artış görülmesi ne kadar büyük bir dalganın içinde olduğumuzu gösteriyor.
Çin hariç bildiğim kadarıyla hiçbir devlet dişe dokunur tedbirler almıyorlar. Pandeminin bittiğini çoktan ilan ettiler. İnsanlar artık virüs yokmuş gibi bir hava içinde yaşıyorlar. Bu şartlar altında yeni bir dalganın gelmesi şaşırtıcı değil.
Üç defa Biontech aşısı olmama ve kapalı alanlarda maske takmama rağmen bayram sonrası ben de geçirdim. Bayağı ağır geçti. Sadece bir defa lisedeyken üç gün gece boyunca uyumadığımı hatırlıyorum, bu da ikinci oldu. Üçüncü defa corona olan birden fazla kişi tanıyorum. Dikkatli olmak lazım.
Evet, hangi arkadaşımla konuşsam mutlaka ailesinde birkaç kişi covid. Dikkatli olmak gerek.
Bu kadar korunmaya rağmen böyle oluyorsa çok zorlamamak lazım bence. Herkes atlatacak bu hastalığı. Zaten solunum yolu enfeksiyonlarının hiçbirini hayatlarımızdan çıkartamayacağız gibi duruyor. Eğer ki bağışıklık sisteminiz zayıf değilse ve gençseniz dikkat etmenize gerek yok. Tek dikkat edilmesi gereken şey hasta kişilerle buluşmamak olmalı. Ayrıca ahlaki olarak da yapılması gereken hastaysanız kimseyle buluşmayın. Bu maskelerin falan pek de bir önemi yok boşuna takıp oksijensiz bırakmayın vücudunuzu.