Kralkatili Güncesi

Katılıyorum. Henüz bu siteye yeni katıldım ve okuduğum son 30 yorum Kvothe’yi mükemmel karakter diye eleştirmek.

3 Beğeni

Gördüğüm kadarıyla forumda bir çok kişi yazara olan kızgınlık ve siteminden dolayı eserlere olumsuz eleştiriler yapmış. Evet eleştirmek hakkıdır herkesin fakat benim anladığım bu eserleri herkes sevmiş ve devamının gelmemesiyle yazara olan sitem yavaş yavaş eserlerine kaymaya başlamış veya aşırı popüler olmasından kaynaklı bir sitem söz konusu.

Yazara ben de kızgınım. Fakat bunlar yazılmış eserleri sevmediğim anlamına gelmez bilhassa kızgınlığımın sebebi sevmemdir. Eserleri edebi açıdan tartışmayı biraz bayık buluyorum eseri okurken resmen kulağıma melodi geliyor ve bunu başka bir eserde yaşamadım.Ayrıca bir çok ustadan geçer not almış eserler.

Karakterleri elbet tartışabiliriz. Kvothe benim okuduğum en iyi kitap karakteri kesinlikle değil. En sevdiğim fantastik kitap karakteri de değil . Fakat karakteri çok severim ve mükemmel olduğuna yönelik eleştirilere kesinlikle katılmıyorum. Ben ne mükemmel karakterler gördüm bir köyden çıkıp dünyanın tepesine oturan(ki bu bir eleştiri değil değildir veya kötü bir şey değildir) . Ama Kvothe için böyle demek bence büyük haksızlıktır. Öncelikle hikayenin sonu Kvothe için iyi bitmiyor gibi gözüküyor. Kitaplarda yaşadığı durumlar belli (ilk kitapta adamın başına gelenler çölde kutup ayısına rastlamış bedeviyi anımsatıyor). Evet bir şekilde kurtuluyor karakter ve bu çok normal hikayeyi onun ağzından dinliyoruz.Belki bazı yerlerde yalan söylüyor bile olabilir.

Benim eserlere tek eleştirim ,bence iki kitapta da büyük tempo sıkıntıları var .
Yazar için ise yorumum kalemini çok beğeniyorum. Devam kitabı hiç gelmese dahi iki kitaptan aldığım zevk benim için paha biçilemezdi . Fakat devamı nasıl olursa olsun kimsenin beklentisini karşılayamayacağını düşünüyorum ve bence yazar bunun stresine gitmiş durumda. Şahsi düşüncem eser Lost dizisi (daha nice örnekler mevcut) ile ortak bir kadere sahip olup birçok soru işareti ile sona erecek. Tabi dilerim böyle olmaz.

4 Beğeni

Katılıyorum, ben de bu kadar eleştirilmesinin ana sebebinin serinin devamının gelmemesi olduğunu düşünüyorum.

3 Beğeni

Bu adam dan hayır gelmez. 3. kitabı felan hayatta yazmaz. Adam umursamaz bir karaketer abidesi. Twitchte yine yayın açmış saçma sapan konular hakkında konuşuyor. Kitap hakkında yazılanları okumuyor, görmezden geliyor. En son yayın açtığında düzenli yayınlara başlayacağını ve sürekli olarak Twitch te yayın açacağını söylemişti. Üstünden 30 günden fazla zaman geçmiş açacağım dedikten sonra. Adam yayın yapmaktan aciz, kitabı nasıl yazsın.

3 Beğeni

PicsArt_07-16-11.01.34

Dedem Kvothe soylamış, görelim ne soylamış.

14 Beğeni

“Tamamlanmış bir şarkıyı dinlemek için bir dönü veya ay beklediğiniz zaman bu bekleyiş şarkının tadına tat katar. Fakat bir senenin ardından heyecan geçmeye başlar.”
Rüzgarın Adı

10 yıl geçince editörü de bıkmış artık. 3. kitaptan 1 kelime bile okumadım demiş.

7 Beğeni

İnşallah gündemden düşmemek için yapılış bir çalışmadır. Şirketler bu tarz şeyleri yapmayı çok seviyorlar. Tekrar hatırlanıp, ürünleri hakkında konuşulsun istiyorlar. Kitap içinde böyle bir şey yaparlar mı bilmiyorum. Yaptıkları her neyse bilmiyorum ama, artık bu kitabın çıkması gerekiyor. Ben çok seviyorum seriyi ama, sevenleri de böyle bekletmek hoş olmuyor. Ben elimdeki ile yetinmeye alıştım tekrar okuyacağım kitapları, çünkü unuttum kitapları(detayları hatırlamıyorum). Ben okuyalı 3 yıl olmuş, umarım 3. kitap 2021’de çıkar.

1 Beğeni

Facebooktaki o yazının altındaki yorumlara bak. Editörün verdiği cevaba bak.
Diane Griffin

I got a sense from his latest burst of blog posts that he’s not working on the book at all right now, that it’s not even something he’s thinking about. So disappointing.

Betsy Wollheim

I think you are right. I don’t think he’s written anything for six years.

2 Beğeni

Ben başkalarının ne söylediği ile pek ilgilenmiyorum. Çıktığında okurum, kendim değerlendirim. Yaşayacağım deneyim kötü dahi olsa, kendimin bizzat yaşamasını isterim. Başkaları kötülediği için ön yargı ile yaklaşmam yani. Belki benim için hayal kırıklığı olmaz. Göreceğiz bakalım. :slightly_smiling_face:

“Medeniyetin Dört Köşesi” evreninin giriş 3lemesi olduğunu söyleyen Patrick, bir 3leme daha yazmaya kalksa yaşamı yetmeyecek, şöyle detaylı böyle fena, akıl almaz gibi ifadeler ile kendi dünyasını hype ladı fakat sonuç hüsran, bırakın evrene girişi bu serinin sonunu bile görmek imkansız bence

3 Beğeni

Şimdi baktım da ben ilk iki kitabı okuyalı neredeyse 7 yıl olmuş. Editörün kızgınlığını ve hayal kırıklığını çok iyi anlıyorum. Herhalde böyle bir konuyu Facebook gibi bir platforma taşımayı hiçbir editör istemez. Ama kadıncağız bıkmıştır artık haliyle. Şöyle bir cümle kurmuş zaten:

" I don’t know what he wants to do now. Or even if he wants to write at all."
Yani diyor ki bırakın ne yapacağını, yazmayı isteyip istemediğini bile bilmiyorum.

Ben de ilk birkaç yıl umutla beklemiştim devam kitabını. Ama epeydir aklıma gelmiyordu. Hikayeyi de unuttum zaten. Bırakın 7 yılı, geçen yıl okuduklarımı bile zar zor hatırlıyorum. Neyse, editörün bu duyurusu benim içimde hayatta kalmış son umut kırıntılarını da yok etti galiba. Teşekkürler Pat.

7 Beğeni

Bunu okuyunca fena yorumlara denk geldim. Galiba herkes artık aynı duyguları paylaşıyor.
Örneğin şu yorum:

“Just fuck off, Rothfuss. Seriously. Fuck off.”

Ben 4 5 yıl önce ilk kitaba başlamış ve yarılamıştım. Sonra bazı nedenlerden ötürü yarıda bıraktım. Ve haliyle unuttum okumayı. Unuttuğum tek şey okumak değilmiş anladığım kadarıyla… Kitabın içeriğini dahi unutmuşum.

Yeniden başlamak istediğim şu günlerde tekrar düşünmeme neden oldu bu başlık.

2 Beğeni

Bircok kiside bu seriyi unutmusluk var nedense. Ben de aynıyım ama ondan daha once okuduğum başka seriler (örn. Zaman çarkı) gafizamda daha canlı kalmış. Bu seriye karşı genel bir kızgınlığın veya kırgınlığın etkisi olsa gerek

2 Beğeni

Bence yeni kitap çıkana kadar biz bunu unuturuz diye diye unuttuk. Şartladık kendimizi sanırım.

Kitaplarda çok şey olmadığından olabilir. Tefeciye git, iki saz tıngırdat, biraz da rüzgar essin… Birinci kitap bitti.

2 Beğeni

Bende bitireli 1 ay oldu her şeyi şu an hatırlıyorum neredeyse.Fantastiği geçtim okuduğum en iyi seri.495 mesajı da okudum. Seveni var sevmeyeni var herkesin kişisel fikri ama bir noktada ortak fikre sahibiz.Bu adam kitabı çıkarmayacak.Kış rüzgarları da çıkacaktı güya bu temmuz ama çıkmadı Martin de bunu çok yapıyor çıkacak diyor çıkmıyor ben buna sinirleniyorum yoksa beklerim sonuçta çok çok çok ayrıntılı yazıyor benim 1000 senem olsa yazamam ne yalan söyleyeyim keza patrick rothfuss da Martin kadar olmasa da ondan aşağı kalır yanı yok.Bekliyoruz bakalım…

6 Beğeni

Bugün, bu kitabı okuyup da hiç sevmeyen birisinin çok seviyeli eleştirisini okudum. Neredeyse tamamına katılıyorum. Tek fark, ben keyif alarak okudum, eleştiren arkadaş hiç sevmemiş (beklentilerini karşılamamış). Olay yine beklentiler ve bunların karşılanmasına gidiyor (haliyle). Bu arada yorum İngilizce.

Well, to me it seemed like it has no structure, no arc, no themes… it’s a non-event book, a slice-of-life so to speak, which is certainly fine. Not all books need to handle complex themes or be event-based. The Witcher has a couple of books that are slice-of-life adventures of the protagonists and they’re fine books. But NOTW is just full of self indulgency and events that seem important only to the protagonist but aren’t relevant to the greater story he’s supposed to be telling. The main protagonist was annoying and the way he tells his own story is so centred on him there’s too little characterisation of anyone else. The world-building is also terribly superficial and the setting ends up feeling empty and small. Also, female characters serve purposes but seem to have no soul, especially the love interest.

Honestly, I read the book with great interest, given the wonderful reviews and being considered one of the top fantasy books out there. …I can’t fathom why. By the end I was just amazed. Amazed at the terrible non-ending I got. I felt like the book was too long for the message it carries and the characters it speaks of. The only relevant thing to the general arc, the Chandrian, were wonderfully characterised, and in so few words. I was excited about it and how this uber-mensch would handle them. But all we got was melodrama and poor excuses for not telling the story right. Kvothe should have focused on telling a good story, a relevant story, rather than telling us how awesome he is at most everything. The one he tells was so bland and weak by the end I was loathing him, especially in the interludes. And the ending… when Bast is threatening the chronicler, I was just put off by it. I can’t see why anybody would like it, which does not mean it does not deserve the love it has or that those who do are any less.

Good for Pat and good for any who loves the books. Certainly being where it is is not a fluke of nature. And I congratulate him on his oeuvre and the merits of his work.

7 Beğeni

ben ilk bayıla bayıla okumuştum ( okuduğum 3. seri galiba ) şimdi dönüp bakınca en az bunun kadar heyecan veren 300 sayfalık kitaplar okudum .benim için edebimiş değilmiş umrumda değil kitaptaki olaylar önemli, en az bu seri kadar heyecan veren çok kitap var ve adamlar 1 sene arayla yazıyorlar.

bencemargaret weisin r.a salvatorenibn yazdığı kitaplar içerdikleri olaylar bakımından bu kitaplardan çok daha dolu. ilk, ejderha mızrağı destanın ilk kitabını okurken ne oluyor demiştim 400 sayfalık kitap 1500 sayfa hissi vermişti.

3 Beğeni

Eleştiriyi okudum, sizinle aynı düşüncedeyim.
Genelde fantastik kurguda yazar yarattığı evreni tanrısal bakış açısıyla anlatır, bu sayede kurgusal evrenin nasıl işlediğini, hangi yaratıklar var, büyüler nasıl işler? vb. soruları hikayenin başlangıç kısmında kabaca öğreniriz. ama Rothfuss tanrısal bakış açısını kullanmaktansa kendi evreninde önemli bir karakter olan Kvothe’un gözlerinden anlatmaya çalışmış. normal serilerde evrenin içerisinde serbestçe dolanabilen biriyken Rothfuss’un kitaplarında daha çok bir uzaylı hayatını anlattığı bir video çekmiş de biz onu izliyormuş gibi hissediyoruz; fantastik evren arka planda kalıyor.
bence Kvothe abartıldığı kadar bencil değil, kitap bildiğiniz otobiyografi. tarihçi kvothe’dan hayatını anlatmasını istiyor, o da anlatıyor.
Eleştirinin yazarı da bu seriye yeni bir fantastik dünya keşfetme beklentisiyle başlamış, ama serinin odak noktası Kvothe’un yaşadığı maceralar, hayattan aldığı dersler… vs. olunca hayal kırıklığına uğramış. Benim kitaptan beklentim sadece güzel bir kurguya sahip olmasıydı, bu konuda da hayal kırıklığın uğramadım.
bana kalırsa Rothfuss yarattığı evreni kendisi bile bilmiyor, ‘Kvothe’un hikayesini yazıyorum.’ diye yazmaya başladı ve hikayenin devamında evrenini artık tamamen oluşturması gerektiği için tıkandı. son kitap 3. gün ve hatırlarsanız Kvothe 3 günde hikayemi bitiririm diyor, Rothfuss’un bu kitapta hem Kvothe’un hikayesinin can alıcı yerlerini anlatacak hem de en fazla %10’unu anlattığı evrenin geri kalan detaylarını belirleyecek. fantastik kurgu hayranlarının asıl beklediği kısım da burası.
İlk kitabı on yılda anca yazabildiyse 3. kitap için bir on yıl daha bekleriz galiba :sweat_smile:

10 Beğeni
  1. kitaptan haber var mı?