Bitirdim
Son yorumumda tahmin ettiğim yolda ilerleyip son 150-200 sayfa civarlarında elden bıraktırmayacak bir tempoyla finish e geldik
.
Mini bir bitirme yorumu yapmak gerekirse, tabi ki benden tam puan
Kitap zaten benim için yazılmış. Benim gibi iflah olmaz bir fantastik edebiyat tutkunu, epic high fantasy aşığı birisinin beğenmemesi imkansız. Hem de detaylı bir yazım ve sağlam bir worldbuilding ile oluşan bir eser ise.
Serinin kalanında da aynı zevki alacağıma eminim, bu büyük yolculukta arada Sanderson’dan büyük sıçışlar görsem bile yine de beğeneceğimi düşünüyorum. Önümüzde sınırları çok uçlarda engin bir dünya var, daha pek çok gizem ve karakter çıkacak gibi.
Son bölümler için spoiler lı mini yorumlar da yapayım, etkinliğe katkımız devam etsin
( kitap bitmeden açılmasın )
Kaladin’in kule savaşındaki tercihleri ve ortaya koyduğu yüreği tahmin ettiğim şekilde gelişti, arkada ihtiyacı olan kimseyi bırakamayacağının altyapısını çook çok uzun ve detaylı şekilde oluşturmuştu Sanderson zaten. Fırtınaışığı’nı kullanımı ve artan hakimiyeti ile beraber girdiği her aksiyon tadından yenmedi
Bir de ellerinde parekılıcı göreydim daha mutlu olacaktım ama o tahminim tutmadı, Kaladin hep mızrakçı olacak sanırım
Dalinar’ın herkesi birleştirme/krallığı bölmeme ülküsü sonunu bir şekil getirecek diye korktum, Sadeas’ın ihaneti de tam tahmin ettiğim şekilde gelişti. Alethi açıkgöz siyaseti ile savaşçı/düellocu yapıları hala kafamda tam oturmuyor. Bu adamlarının birbirlerine attıkları kazıkların sonu ölümüne düelloda bitmeli
Ama Dalinar yine de erdemini ve şerefini ortaya koydu, köprücüler için parekılıcından vazgeçmesi kitap sonu ters köşeleri içinde beni en çok şaşırtan oldu ![]()
Shallan’ın Jasnah Kholin ile ayrı düşmeyeceği ve bir şeylerin olup bu usta-çırak ilişkisinin devam edeceğine emindim, ama ruhdökümcü muhabbetinin ellerindeki zımbırtı olmadan yapılabileceği aklımın ucundan geçmemişti
Bura da güzel ters köşe oldu. Sonra düşününce hem zımbırtıya hem de kullananına aynı isimle hitap edilmesi belki de buradan gelen ancak unutulmuş bir adet olabilir sanki. İpucunu buradan kapmak lazımmış ![]()
Szeth’in son bölümü de güzel bir ters köşe yaptı. Efendi tonton kral Taravangian herkese bilgi ve sağlık sunarken meğer arkada ne işler çeviriyormuş ![]()
Bu arada chapter başlarındaki alıntılar bana epey anlamsız geliyordu Benim gibi burun kıvırıp yauv bunları ne diye okuyoruz diye düşünenler varsa, bunların ne olduğuna kitap sonunda bir açıklama da gelmiş oldu
.
Şimdi başlığın en başına dönüp, tüm yorumları okuyabilirim.