Kitabın sonlarına yaklaşmaktayım, şu süreçte yeni evren, büyü sistemi ve krallıklarla karşılaştım. Bu kitaptan macerasını devam ettirecek 2 karakter olacak sanırsam (Parlayan Sözlerde), son kısımları okurken daha da bir netlik kazanacaktır. Bazı sinir olduğum ve okurken gücünün sınırını çok merak ettiğim bazı karakterler de oldu. Bir yandan romantik mevzular da var🥰, FI 2.kitabı etkinliği öncesi kaynak görevi görmesinden mütevellit okuduk, pişman etmedi diyelim😅 Size de iyi okumalar dilerim hocam, umarım benim gibi keyif alırsınız, yorumunuz olursa beklerim.
Çok elzem mi? Yoksa ben direkt Parlayan Sözler’e geçis yapacağım.
Savaşkıran kendi içinde bir seri, okumasanızda bir şey kaçırmazsınız; sadece 2 karakterin macerası Parlayan Sözler kitabında geçeceğinden, bunlar önceki kitapta ne yapmış, amaçları ne diye bir merak ettim ve okumaya başladım (merak ve heyecanımdan). Lakin Parlayan Sözlerden önce okumak, okuma deneyiminizi arttıracaktır, öyle söyleyeyim; ancak elzem değildir.
Kaladin Onur Uçurumu’nda
Dalinar Kral Elhokar’ı Uçurumşeytanın’dan koruyor
Shallan Kral Taravangian’ı çiziyor
Kamp ateşinin etrafında Köprü Dört
Çok güzelmiş görseller. Savaşkıran yanıtı için de teşekkürler. Muhtemelen okumam ama emin değilim.
Rica ederim☺️, BS’ının bu kitabını da ortalama bulduğumu söylemek isterim ama kesinlikle kötü değil, 2. Kitabı gelse de okusam dedirttirir.
Chapter 15, %23. Bitirmeden okumayacağım yorumları ama kitap açılmaya başladığı için Sanderson’a teşekkür etmek istiyorum. Dalinar adamsın.
Şu sprenler açıklanıyor mu bir yerde? Açıklandıysa da ben kaçırdım sanırım. Var mı açıklayabilecek?
Rehberde kısa bir açıklaması var. Doğa varlıkları diye geçiyorlar. Duygu veya duruma göre ortaya çıkıyorlar. Mesela çok korkarsan korkuspreni, yara oluşursa çürükspreni çıkıyor gibi.
Benim bildiğim bu kadar. Daha detay lazım ise başkaları yardımcı olabilir.
İlk kitapta pek bir ayrıntı yok ama Syl ile ilerleyen kitaplarda açıklanabilir galiba. Beklentispreni, şanspreni vs bayağı var gibi.
Biraz emoji gibi de düşünülebilir. Detaylar için Rafo. ![]()
Syl’den beklentim büyük, çok başka bir şeye dönüşüp kitapta ağırlık kazanmasını bekliyorum.
Bölüm 18, Kaladin ne çektin be yavrum. ![]()
Kaladin’in cerrah ve asker yönlerinin çatışmasını arttırır mı acaba yazar, biraz dram çıksa güzel olur, karakter biraz daha ete kemiğe bürünür. Bu haliyle henüz yeterince gerçek gelmiyor. Köprüde Dalinar’la karşılaşır mı diye bekledim ama olmadı. Ayrıca Elhokar’ın kuyusunu kazanın herşeye rağmen Sadeas çıkcağını düşünüyorum.
Az önce bitirdim. 2. kitabı - 2’ye bölünmüş 1. kitabın 2. cildini, yada kitabın ikinci yarısını- çok daha fazla beğendim. Favori karakterim Dalinar oldu. Bir kaç güzel ters köşe vardı.
Olaylar çok farklı boyutlara gidecek gibi duruyor. Fazlasıyla epik!
Etkinlik başlığındaki mesajların üzerinden geçeceğim tekrardan müsait zamanda…
Kickstarter’dan bir görselmiş sanırım.
Bu da platolarda köprülerin nasıl kullanıldığına dair bir görsel.
Trivia: Utah’da (Sanderbot’un memleketi) Bryce Canyon diye bir yer varmış. Sanderbot da platoları yaratırken bunlardan esinlenmiş.
Güzel bilgi oldu
Bölge olarak Harap Ovalar çok ilgimi çeken özgün bir yaratımdı, demek buraları görüp canlandırmış
.
Ben köprülerin nasıl koyulduğunu ve köprücülerin aşağı inip inmediklerini merak ediyorum. Bu kısmı pek oturtamadım kafamda. Aşağı inilmeyecek kadar uçurumsa köprünün ön ucu nasıl diğer tarafa konuluyor? Kitapta açıklandıysa unutmuşum ya da dikkat etmemişim demektir.
Uçurumların bazı yerleri çok derin. Kanyon gibi. Genelde yan taşıyıp dar alanlardan uzatıyorlar diye hatırlıyorum. Kaladin kendilerini korumak için tepeden tasiriyordu diye hatırlıyorum.
Sanırım olayı gösteren bir video olmadan tam netleştiremeyeceğim kafamda. ![]()
Kızaklı bir sistem var olarak anladım köprüleri çünkü yere indirince itiyorlar. Bir de kanyonlar arası mesafe fazla değil sanırım Parshendiler zıplayarak geçebiliyor karşıdan karşıya. Kızaklı sistem kullanılması için de elverişli mesafe.
https://www.reddit.com/r/Stormlight_Archive/comments/59zzbq/twok_how_do_the_bridges_work/
Konuda paylaşılan Ben Mcsweeney (kitap içi skeçleri, Shallan’ın defterini vs. çizen kişi) çizimini de buraya iliştireyim.
Aynı konuda Sanderson’ın yazdığı yorum.
https://www.reddit.com/r/Stormlight_Archive/comments/59zzbq/comment/d9czuay/
Ben’s interpretation posted in this thread is the canon one. I wish I’d gotten a picture into the books. One of my regrets for Book One is not thinking to put a diagram.
One thing I worked with when writing the first book were heavy counterweights that you locked into place on one side of the bridge (at the sides) then pulled off and carted across to lock on the other side of the bridge, to change the center of gravity for maneuvering the bridge. They broke the flow too much, so I think I cut all references, but you can head-canon them if you want. I think you’d realistically need something like that to get across some of the wider chasms.
The math on bridges is a bit tricky, regardless. Even with Roshar’s gravity, we had to use a Soulcast wood (one that doesn’t exist on earth) for huge sections of the bridges to get a strength/weight ratio that would actually work. (Meaning, it could be carried by the numbers of bridgemen we needed after some were killed, but was still be strong enough to ride across.)